Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, maminky prosím jak moc musí být nožičky od sebe, když jsou kyčličky v pořádku? Když s maličkou cvičim a roztáhnu jí nožky směrem k přebalováku, tak je nedá úplně na přebalovák vejdou se mi do té mezírky prsty, není to špatně? ![]()
No když sme byly naposledy na kontrole, tak to tak ortoped zkoušel, tak se právě ptám on sám mi nic neřekl
ahojda, zakladatelko mě ortopedka pěkně sprdla, když jsem ji řekla,že trošku cvičíme „žabičku“,pokrčené nožičky dávat k těĺíčku, slyšela jsem to od známe
..že prý se nesmí s nožičkama vůbec cvičit,protahovat ani dávat tak aby se dotkly přebalováku, to snad ani nejde??!!takže radím nic s nožkama nedělej n.ještě ublížíš.Nech to na mimču.
@anella píše:
ahojda, zakladatelko mě ortopedka pěkně sprdla, když jsem ji řekla,že trošku cvičíme „žabičku“,pokrčené nožičky dávat k těĺíčku, slyšela jsem to od známe..že prý se nesmí s nožičkama vůbec cvičit,protahovat ani dávat tak aby se dotkly přebalováku, to snad ani nejde??!!takže radím nic s nožkama nedělej n.ještě ublížíš.Nech to na mimču.
No vidíš to umě se zase divil, když sem mu řekla že dávám je abdukční balení a necvičim, tak já už vážně nevim. ![]()
njn, co dr.to názor, taky jsem z toho byla ze začátku na hlavu a děsně zmatená..stejně bych necvičila, teda pokud by nebylo mimi nějak pozadu, to už se musí, tř.„vojtovku“.
My jsme necvičily, nedávaly široký balení a kyčle má v pořádku
A k přebalováku bych jí asi nohy nenarvala, to se mi nezdá jako moc důvěryhodný ukazatel ![]()
Jestli jde o to, ze jeste nema osifikovane (uplne dohotovene, zkostnatele:)) kycelni hlavice, tak na to maximalne zkus brat kalcium 500mg obden, pokud kojis, prejde to do mleka. Ja jsem to musela delat i kvuli tomu, ze nemuzu mlecne vyrobky, protoze malej ma alergii na bilkovinu kravskeho mleka (a prese mne se to bohuzel filtruje kojenim). Pokud je to nejaka vada postaveni, tak to nevim
, radsi se porad s jinym ortopedem, vic hlav vic vi ![]()
Tak koukám, že raději už chudinku nechám a budu jí dávat jen abdukční balení a o kontrole se uvdí
Já sem se také divila co to sní dělá, všichni mi říkali že se dělá jen sono ![]()
My už máme kontroly za sebou, ale myslím že na první nebo druhý s ní doktor taky cvičil.. Ale v poradně ti jí taky posazujou a neříkají, že to máš dělat i doma ![]()
my jsme měly nález Ib a ortopedka mi doporučila široké balení a cvičení - ukázala, jak s nožičkama kroužit. Ale nožičky k podložce jí nijak nervala, takže bych to jako ukazatel opravdu v potaz nebrala
Při další kontrole už jsme měly Ia ![]()
necvičili jsme nic takového. Malý měl frejkovu peřinku. V 5m ná dovolili dávat frejkovu peřinku jenom na noc a v půl roce na kontrolním RTG měl nožičky v pohodě.
Vím, že ortoped takhle nohy zkouší, ale neřekl nám nikdy, že bychom měli něco takového s malým cvičit doma. ![]()