Kyčle u miminka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9.3.23 19:11

Kyčle u miminka

Ahoj, mám dotaz ohledně kyčlí. Ve 14 dnech nám vyšel výsledek kyčlí IIa a doktor nám doporučil 1 látkovou plenu navíc. Včera jsme byli na kontrole v 6 týdnech a vyšel nám nález II a+, doktor nám doporučil dávat 2 látkové pleny navíc. Na internetu jsem našla a kamarádka mi řekla, že široké balení je zastaralá metoda a dělat se to nemá, že je to naopak horší než lepší. Prý se to do 3 měsíců zlepší samo, stačí prý dávat jen volné oblečení. Co si o tom myslíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44170
9.3.23 19:24
@Luciiinecka píše:
Ahoj, mám dotaz ohledně kyčlí. Ve 14 dnech nám vyšel výsledek kyčlí IIa a doktor nám doporučil 1 látkovou plenu navíc. Včera jsme byli na kontrole v 6 týdnech a vyšel nám nález II a+, doktor nám doporučil dávat 2 látkové pleny navíc. Na internetu jsem našla a kamarádka mi řekla, že široké balení je zastaralá metoda a dělat se to nemá, že je to naopak horší než lepší. Prý se to do 3 měsíců zlepší samo, stačí prý dávat jen volné oblečení. Co si o tom myslíte vy?

Nějak podobně to měla jedna dcera. Koupila jsem kalhotky Marwell a dávala jen na noc. Jen na ten úsek, co tvrdě spala. Narodila se začátkem léta, bylo horko. Prostě jsem to po zvážení všech okolností riskla. Je jí 10 a nohy má naprosto v pořádku, tancuje. Ne závodně. Tím netvrdím, že je to správné řešení. Ale věděla jsem, že nález je hraniční, konzultovala jsem to ještě jinde. V rodině nic takového není. A hlavně mi bylo líto trápit ji v tom horku v dalších plenách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4602
9.3.23 19:50

Ano, cetla jsem si o tom hodne a zjistovala a rozhodla se doporuceni lekare nenasledovat. Preventivne po nas chtel davat dve latkove pleny navic. Prislo mi to v tu chvili uplne nemyslitelne maleho takhle balit, takze jsem si o tom pozjistovala, pro jistotu se jeste zeptala fyzio a nemel to ani jednou na sobe a kycle mel do 6 m v poradku.
Dulezite je prave mimco nechavat hodne na volno, na brisku, nedavat mu uple obleceni, davat spravne plenku, aby mu nebranila v pohybu.
Samozrejme je to kazdeho rozhodnuti, necerpej info jen odtud. Sama si o tom nacti, pripadne s nekym zkonzultuj a udelej si svuj nazor ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
9.3.23 19:53

@Luciiinecka kamarádka má pravdu. Široké balení se nepoužívá. Může to zhoršit jak kyčle tak celkově držení těla v budoucnu. Plus děti s širokým balením jsou horší v motorickem vývoji.
Doporučuju přečíst tento článek a následný rozhovor. http://www.jansa.cz/…-novorozencu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
9.3.23 20:07

Nevyznám se v tom, ale zkonzultovat bych nález z fyzioterapeutem (jeho názor by pro mě byl smerodatny) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
9.3.23 20:11

Nejsem odborník, ale souhlasím s názorem, že plena navíc je zbytečná. Pokud je nález fyziologický (kyčle I a Ii), pak plena navíc nemá smysl, a pokud je patologický (III a IV), pak to plena nezachrání. Smysl mají až předepsané speciální pomůcky, tedy Pavlíkovy třmeny nebo ta peřinka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11775
9.3.23 20:35

Řešila jsem to samé…dcera měla taky 2A a doporučili široké balení…koupila jsem teda abdukcní látkové kalhotky ale taky jsem jí je dávala jen sporadicky…taky jsem si o tom dost četla a i strýc ortoped mi potvrdil že je to zbytečné…že je lepší nechat ty nožky volně..pokud by tam byl nález na léčbu dávaly by se třeba třmínky nebo peřinka…ale to široké balení je vyloženě zastaralá preventivní metoda…takže jsem cca od 2m přestala dávat…ve 3m řekli kycle ok…do zprávy ale napsali že stále široké balení a kontrola v 6m…v žm kyčle naprosto vporadku, vyvynuta jaderka..vše jak má být…

Sranda je že teď syn má na kyčlích stejný nález a žádné široké balení či něco takového neříkali…jediný rozdíl mezi dětmi je v tom že dcera byla koncem pánevním kdežto syn byl hlavičkou…tak možná proto u ní chtěli to široké balení… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3902
9.3.23 21:27

Syn i dcera takový nález měli a nikdy mi nikdo z doktorů neřekl, abych používala široké balení. Bylo mi řečeno nedávat omezující (úzké, úplé, stahující) oblečení a nechávat dítě spíše na volno.
Většinu miminkovského času (než se naučili pohybovat vpřed/vzad) byli stejně ve volných overalech. Kyčle mají zdravé :)
Ve dvojitém balení by se mi v těch letních vedrech akorát zapařili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18523
9.3.23 22:04

@Luciiinecka stejný jako kamarádka. Když jsem to řešila, tak jsem četla, ze cokoliv co nepotřebuje zásah typu trminky atp tak je to cajk. Mimino většinou spi - nohy má rozcapene prirozene do žabičky tak proč jim tam na spani cpát ještě plinu :nevim: pokud zavinujes, tak stahuj jen trup a ruce at s nima nemacha, ale nohy nechej volne at je muže prirozene rozcapit. Ono ikdyz je vzhůru tak je má prokrcene a od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.23 19:19
@Luminance píše:
Ano, cetla jsem si o tom hodne a zjistovala a rozhodla se doporuceni lekare nenasledovat. Preventivne po nas chtel davat dve latkove pleny navic. Prislo mi to v tu chvili uplne nemyslitelne maleho takhle balit, takze jsem si o tom pozjistovala, pro jistotu se jeste zeptala fyzio a nemel to ani jednou na sobe a kycle mel do 6 m v poradku.
Dulezite je prave mimco nechavat hodne na volno, na brisku, nedavat mu uple obleceni, davat spravne plenku, aby mu nebranila v pohybu.
Samozrejme je to kazdeho rozhodnuti, necerpej info jen odtud. Sama si o tom nacti, pripadne s nekym zkonzultuj a udelej si svuj nazor ;)

A vy jste teda měli výsledek také IIa+?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.23 19:20
@LilyJane píše:
Syn i dcera takový nález měli a nikdy mi nikdo z doktorů neřekl, abych používala široké balení. Bylo mi řečeno nedávat omezující (úzké, úplé, stahující) oblečení a nechávat dítě spíše na volno.
Většinu miminkovského času (než se naučili pohybovat vpřed/vzad) byli stejně ve volných overalech. Kyčle mají zdravé :)
Ve dvojitém balení by se mi v těch letních vedrech akorát zapařili.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4602
10.3.23 19:27
@Luciiinecka píše:
A vy jste teda měli výsledek také IIa+?

Ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
2.1.24 15:15

Ahoj holky, dnes jsme byli na kontrole v 6týdnech a výsledek byl lla- na pravé kyčli a lla+ na levé. Dostali jsme žádanku na abdukční peřinku. Dočetla jsem se, že u tohohle nálezu stačí široké balení. Co si o tom myslíte vy? Dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4602
2.1.24 15:44

@esmeralda1 doporucuju si procist treba tohle http://www.jansa.cz/…-novorozencu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie