Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem. Mám dotaz..manžel koupil dovču na Kypr(řeckou čast) ted na konci Března mame letět, a nikde jsem se nedočetla zda si od tama můžu přivézt např. tam koupené mušle? Vim že snad Egypt? nebo kde to nejde. Jedem do Ayia Napa. Dik za názory. Jo můžu se zeptat co jste si od tama dovezli?
Příspěvek upraven 02.03.14 v 21:10
Ofiko by se nemělo odnikud, ale nijak to nehlídají. akorát tam mušlí moc není, jen malilinké. vždycky jsme si dovezli, dali jsme to normálně do kufru, ale fakt toho moc nebylo. víc jak centimetr neměla ani jedna ![]()
Můžeš si přivézt mušle, ale musíš mít doklad o koupi. Já si tam koupila mořskou houbu ![]()
V Napě jsem teda nebyla, byli jsme 2krát v Protarasu, to je asi 12 km od Napy, a fakt prd
v Pafosu na západě ostrova, tam jich bylo o něco víc. ale oproti třeba Kanárům, nebo i Turecku, nic.
@evulek2 píše:
Můžeš si přivézt mušle, ale musíš mít doklad o koupi. Já si tam koupila mořskou houbu
doklad?
já i tam koupila taky asi 3 větší mušle, v krámku, ale nikdo ode mě žádnej doklad nechtěl, ostatně jsem je ani neměla, nenapadlo mě je schovávat
to musíš mít z Egypta, doklad, na Kypru to tak nehrotí. a hlavně kupovaný poznají na letišti celkem bez problému
ty houby jsem si tam taky koupila. akorát je třeba koupit ty dražší, ty levný jsou lepený z několika kusů, a vydrží pár dní
![]()
My byli na Kypru 3× a nikdy jsme na pláži mušle neměli. S tím vývozem nevím, jak to je.
O Kanarech mi povidej
tam jsem lozila po plazich a NIC
byli jsme na Tenerife 2012
@LydaM píše:
O Kanarech mi povidejtam jsem lozila po plazich a NIC
byli jsme na Tenerife píše: Více
no já tam právě mám pocit že docela dost našla
byla jsem na Gran Canarii, ale už je to dýl..asi 2006? bylo to moje první moře, takže jsem z každé mušle měla radost jak malý dítě ![]()
Aha takze koupit je muzu. Ja vzdy koupim jen jednu na pamatku. ![]()
@slavuska1 @LydaM asi je lepší se zeptat na dovče tamního delegáta. Ten poradí. Ty zakoupené mušle s dokladem se někdy ani nemůžou dávat do kufru, aby ho zbytečně neotevřeli, ale je lepší je mít v příruč. zavazadle a popř. ukázat. Ale je pravda, že z některých zemí se nesmí vyvážet žádný,,přírodní bohatství,, ani s paragonem. Jo a jedna menší mořská hoba se taky rozpadla, větší je držák ![]()
@LydaM jo, mají tam krásný, loni jsem tam koupila s vyrytým obrázkem, asi za euro a půl, menší, a velkou asi za 3 eura. tam jsou krámky na každým kroku ![]()
Aha tak Tenerife ani tuk. A tak nevim jak jen na tom ten Kypr ![]()
@evulek2 píše:
@slavuska1 @LydaM asi je lepší se zeptat na dovče tamního delegáta. Ten poradí. Ty zakoupené mušle s dokladem se někdy ani nemůžou dávat do kufru, aby ho zbytečně neotevřeli, ale je lepší je mít v příruč. zavazadle a popř. ukázat. Ale je pravda, že z některých zemí se nesmí vyvážet žádný,,přírodní bohatství,, ani s paragonem. Jo a jedna menší mořská hoba se taky rozpadla, větší je držák
já to měla normálně v kufru mezi hadrama, aby se to nerozbilo..a mezi tím naházený ty pidi nasbíraný
je fakt že paragony tam dávají všude, ale já je rovnou vyhazovala. taky mušle s vyrytým nápisem „Protaras“, to bylo asi jasný že jsem to takhle nevylovila z moře
každopádně i co jsem slyšela, tak rasi jsou jen v Egyptě, ostatní státy mají pro tyhle suvenýry, i nasbíraný, pokus toho je pár kusů, celkem pochopení. já si koupila ty houby vloni 4, předloni jen 1, a byla hned pryč. teď mám zatím druhou, ta byla asi za 5e, ta první za 3 e vydržela týden ![]()
Na Kypru jsem byla půl roku a žádný mušle, který by stálo za to si vézt domů, jsem tam neobjevila
Zato jsme si ztama dovezli asi 100 nasbíraných semínek palem
což se samozřejmě nesmí. Normálně do kufru, co jde do letadla, oni to nekontrolujou. Měli jsme je tuším v pixle od Pringels
Doma nám pěkně zaklíčili, začali růst a až měly tak 5 cm, tak všechny do jedné pozdechaly ![]()