Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, batolata na čtyřech perujou, na tom není asi nic divného
Bych to probrala s mudr.
Mě to malá dělala, když začínala pérovat na kolínkách. To bylo tak v osmém měsíci. Taky klidně v noci, když se vzbudila.
Ale jak začala lézt, tak jí to přešlo. Zeptej se doktorky. ![]()
@katren jo to jsem si taky pořád řikala, že to je normální, ale jak roste tak jsou ty pohyby čim dál víc prudší a má i větší výdrž. Prostě už mi to začíná trošku vrtat hlavou a taky se s ní nedá spát. K doktorovi se v brzký době nechystáme, ale asi zavolám a zeptám se.
Dělala to moje sestra, když byla dítě. Kývala se prudce na polštáři ze strany na stranu, že měla vlasy ráno jeden chemlon. Vypadalo to docela divoce, ale vyrostla z ní normální dospělá ženská.
@hanka.br. nevíš, kdy to přestalo? Já teď četla, že to některý lidi dělaj ještě i v pubertě.
@hanka.br. tak i to je docela dost. Třeba ve školce by to asi bylo hodně nepříjemný.
Nemáme to a ani neznám nikoho s podobným jevem.
No přijde mi, že je to „únikový jednání“ - jakoby pomůcka pro zvládnutí nějakýho stresu (jak píšeš, že to dělá při určitých zvucích apod.). Co je pak impulsem pro ukončení toho kejklání? Nemohla by to být dětská masturbace? Existuje to docela hojně, stačí tady pohledat po diskusích, masturbují už i nekolikaměsíční holčičky, ale spíš tak, že rudnou v obličeji a tisknout stehýnka k sobě.
Třeba má teď malá jen nějaký náročnější období vývoje a mozeček si tak „ulevuje“ - nezačala třeba současně s tím chodit? Nebo nějaké změny doma? Jídelníček? Zkus pohledat na netu pod pojmem „primární reflexy“. Mohla by na to zabra nějaká neuro-vývojová terapie.
http://telemedicina.med.muni.cz/…ie/index.php?…
Jinak to kývání se na polštáři ze strany na stranu při usínání - jak tu psala @hanka.br. - jsme měli v rodině u synovce - dělal to dokonce i ve školce. Taky lítal jak smyslů zbavenej, dokud neusnul. Pak to přešlo uplně samo - dnes je mu přes dvacet a je to 100% zdravej chlap (potvrzeno opakovaně důkladnýma vyšetřeníma pro armádu).
Držim palce, ať to nic není a přejde to samo bez nervíků.
@Rampepurna ona to dělá od doby co se dokázala postavit na čtyři takže už od kojence uspávala se tim takže mi to ani nepřišlo divný jenže teď už má 10kg… Stres mě nenapadá jakej by byl. Máme spokojený manželství takže se nehádáme ani neřešíme žádný existenční problémy žijeme uplně normálně ona je taková veselá holčička. Jediný co by mě snad napadlo je, že se narodila dřív, hroznej porod a měla pak větší tonus ve svalech
Masturbace už mě taky napadla, ale nějak nevidim, že by to bylo nějak kontaktní nebo jak to napsat. Je to vyloženě uspávací rituál.
No vidíš, tak to je fakt jen to uspávací kejklání, co samo odezní. Nechat bejt, ať si vrzá
Hlavně nezlobit se na ní za to, nezesměšňovat jí za to (až z toho bude mít rozum), nepřerušovat… ono jí to přestane tak rajcovat, neboj ![]()
@Rampepurna píše:
No vidíš, tak to je fakt jen to uspávací kejklání, co samo odezní. Nechat bejt, ať si vrzáHlavně nezlobit se na ní za to, nezesměšňovat jí za to (až z toho bude mít rozum), nepřerušovat… ono jí to přestane tak rajcovat, neboj
myslíš jo? Hele to si neumíš představit my jsme museli vypodložit postýlku, protože jak se kymácí tak v ní jezdila po pokoji a máme uplně zrytou podlahu pak už jsme jí museli několikrát „vylepšovat“ jak je rozvrklaná takže je různě oblepená, vycpaná
a ty noci hrůza jakej je to rambajz. Já bych to neřešila, ale mám pocit, že je to prostě čim dál víc. No uvidíme.
Já jsem si spíš představila, jak by se na mě a manžela tvářily sousedky v baráku na chodbě, kdybysme každou noc v ložnici vrzali a vrzali a vrzali… určitě by je nenapadlo, že to dělá to malý nevinný miminečko ![]()
Ale chápu, že to je otravný a už nevíte, jak to aspoň „vychytat“ s tou postýlkou…
Pro ní je to evidentně příjemná aktivita na úrovni drogy - třeba jako tanec dervišů nebo šamanský tance = všechno je to na principu opakovaných jemných otřesů mozku, kdy se tak mozek dostává někam jakoby k transu, v tomhle nekecám - stačí si to někde pohledat a číst (třeba to s tím šamanským tancem v asi dva týdny starém Reflexu). Takže se není co divit, že je na tom malá už závislá ![]()
Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat jestli někdo nemáte podobnou zkušenost a jak jste to řešily nebo jak to dopadlo. Mám 15 měsíců malou holčičku je to uplně normální, veselý, společenský dítě. Problém je v tom, že když se v noci vzbudí začne se prudce kývat na čtyřech dopředu dozadu. Dělá to každou noc někdy víc někdy míň už máme postýlku celou rozvyklanou a vzrzavou je to docela obtěžující, protože to třeba jako dneska v noci vydrží dělat i půl hodiny několikrát za noc. Všimla jsem si, že to dělá i přes den, když slyší technický zvuky jako puštěný vysavač, mixer, fén nebo, když jde po obědě spinkat.