Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dermoid (dermoidní cysta) je nezhoubný nádor vaječníku, obvykle obsahuje maz, chlupy-vlasy, někdy vzácně třeba i zuby atd. taková ňamka ![]()
týden v nemocnici určitě být nemusíš, záleží samozřejmě na tom, jak to bude probíhat, ale naprostá většina laparoskopických výkonů tohoto rázu je nekomplikovaná a většinou se jde 2. den domů (den operace=den 0). Další závisí na tom, jak se budeš cítit, ale většinou se dá poměrně slušně fungovat už nejdéle za týden, rozsahem je výkon nesrovnatelný např. s císařským řezem a tam ti dají druhý den na starost mimino a nikoho nezajímá, že jsi „po operaci“
, takže pár dírek v pupíku je fakt „prd“. Ale pochopitelně určitá zátěž to je, většinou se ty 2 týdny PN doporučujou. Já teda byla na laparce diagnostické (průchodnost vejcovodů atd.), dělali mi to v pátek, domů jsem šla v neděli a v pondělí do práce-ale tak jednak jsem v tomto trochu střelec, druhak mám sedavou. Každopádně opravdu týden poté jsem už fakt nevěděla, že mi něco dělali, tak uvidíš…prostě bych to svedla na dlouhodobě plánovaný běžný zákrok, vzala si týden PN a pak věřím že Tě ani nevyhodí, ani Ty se z toho zdravotně nesesypeš.
Já sem i přemýšlela že bych si vzala týden neplacenýho volna, já vim že to zní divně ale nechci si úplně zničit pověst hned na začátku, no to by bylo supr kdybych mohla aspoń po těch třech dnech, a za jak dlouho tě na tu laparoskopii vzali?
Tak já měla tu diagnostickou, to je něco jinýho, i když je fakt, že původně jsem byla objednána taky na odsání cysty (i když ne dermoidu, byla to klasická luteální cysta, která odešla s menses. Když už jsem tam ale byla, udělali mi tu laparku dg, snažili jsme se tehdy už nějakou dobu neúspěšně o dítě). Záleží na tom, jestli a jak to roste, většinou není až tak nutné spěchat, se mnou tam ležela na JIP právě paní, co jí dávali pryč dermoid a ta měla od diagnózy po výkon asi dva měsíce říkala.
Ja mela dermoid a druhej den domu te teda rozhodne nepusti. Uz si presne nepamatuju kolikaty den jsem sla domu, ale tipuju tak ctvrtej. Tusim ze v patek mi to delali a domu jsem sla v utery. Uz je to dyl, tak moc nevim. Tyden po tom mi rozhodne uplne dobre nebylo, ale pokud sedis v kanclu, tak by se to dalo. Urcite je to individualni, ale tyden rekonvalescence je podle me minimum, spis tak 14 dni.
Jako fakt bych se zeptala v konkrétní nemocnici…ta paní co byla se mnou šla domů ten 2. den (v pátek nás obě operovali, v neděli obě propustili).
hojení atd. je individuální, každá snášíme jinak bolest, narkozu atd. Každopádně když je motivace být fit co nejdřív, tak se to zvládá líp, přece jen je rozdíl když víš, že si můžeš dovolit „marodit“ a když musíš (chceš) fungovat co nejdřív naplno.
@elanaa píše:
Dermoid (dermoidní cysta) je nezhoubný nádor vaječníku, obvykle obsahuje maz, chlupy-vlasy, někdy vzácně třeba i zuby atd. taková ňamka
Omlouvám se za OT, ale jak se něco takového jako chlupy či dokonce zuby do cysty dostanou? ![]()
Mám to za sebou (už dvakrát), bez komplikací, nástup 0 den,1,2 den jsem šla domu, doma sama s dětmi-vařit, uklidit, topit, do týdne jsem byla fit a šla běhat, hodně mi pomohly procházky. Chce to se kousnut a nerozválet se, každá to máme jinak, ale když musíš tak musíš, akorát nic nezvedat, neprochladnout. Jinak píšou neschopenku na týden. @Koty to je „falešný“ zárodek embrya @elanaa souhlasím
@Anonymní píše:
Já sem i přemýšlela že bych si vzala týden neplacenýho volna, já vim že to zní divně ale nechci si úplně zničit pověst hned na začátku, no to by bylo supr kdybych mohla aspoń po těch třech dnech, a za jak dlouho tě na tu laparoskopii vzali?
Do týdne, ale je to podle MS, musíš byt tak v pulce
Tak ono zalezi, co ti nakonec berou, me brali i pulku vajecniku a rez v miste vajecniku museli udelat mnohem vetsi, nez klasickou diru pro laparku. Takze fakt zalezi, jak to bude u tebe. Rikam, sedet v kanclu se s tim da, ale neumim si predstavit s tim nekde trajdat.
Laparku pri mi odeloznim jsem rozchodila mnohem driv a taky me pousteli hned druhej den. Ale ten dermoid byla pro me osobne vetsi operace.
@Koty píše:
Omlouvám se za OT, ale jak se něco takového jako chlupy či dokonce zuby do cysty dostanou?
vytvoří se ze stěny toho dermoidu…je to vlastně zárodečná tkáň, která se „zvrhla“. Ale není to zhoubné.
Ahoj všem,
zkoušela jsem hledat, ale nikde jsem nenašla úplně stejný problém jako mám já.
Jsem cca v 6tt, doktorka mi při prvním UTZ kromě těhotenství našla na pravém vaječníku cystu, konkrétně dermoid (říkala, že s největší pravděpodobností se jedná o dermoid) o velikosti 1,5 cm. Říkala, že to budeme řešit později - byla jsem v šoku, že jsem se zapomněla zeptat na podrobnosti. A tak mě zajímá, jestli někdo máte podobné zkušenosti. Na prevenci jsem byla před půl rokem, dělala mi také utz a žádný dermoid tam nebyl.
Je možné, že se objeví takhle najednou? Jak moc rychle roste? Může to nějak ohrozit těhotenství? Nejvíc se bojím, že bych šla na nějaký zákrok ještě v těhotenství.
Děkuji moc za všechny názory.
(anonym zatím proto, že o těhu nikdo neví, je ještě brzy..)
Zdravím holky mám takový problém. Na vaječníku mi našli dermoid. Beru HA ale už mám 2 týdny zpoždění z MS a MS pravidelna. Nasla jsem jen kapku krve a pak vytok. Bývá mi ted navíc i špatně a bolí me prsa. Myslíte ze bych mohla byt těhu? Nebo to může byt tím dermoidem? Děkuji za odpověď ![]()
Ahoj holky mam problém pro mě dost velkej, byla jsem dnes na gynekologii a našli mi cystu na pravém vaječníku něco přes 4 cm a řekla dermoid to vůbec nevím co je, doktorka mě poslala do poradny na laparoskopii, můj problém je že za dva týdny nastupuju do nové práce, moje vysněný místo který sem dostala po několika letech, sem zoufalá co řeknu v práci? asi mě vyhodí proč by tam měli někoho kdo hned musí na operaci a být týden v nemocnici a poté psali 2-3 týdny polehávat, nebo jste tu někdo kdo šel hned do práce? je pravda že sedět nebudu budu chodit a stát