Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
tak mě napadlo, dřív jsem byla hrozná knihomolka (věk 10-15), pak mě to přestalo bavit a teď ve věku 23 let jsem zase začala číst ve velkém, čtu cokoliv má písmena (berte s nadsázkou) ![]()
Zajímalo by mě jaké knihy vás baví a zda právě nějakou taky čtete?
Za mě jsou to hlavně detektivky, oddechová literatura ve stylu romantických příběhů, podle skutečné události a pak taky z období války.
Právě čtu: Alena Mornštajnová - Hana
@Beruska73822 píše:
Ahojky,
tak mě napadlo, dřív jsem byla hrozná knihomolka (věk 10-15), pak mě to přestalo bavit a teď ve věku 23 let jsem zase začala číst ve velkém, čtu cokoliv má písmena (berte s nadsázkou)
Zajímalo by mě jaké knihy vás baví a zda právě nějakou taky čtete?Za mě jsou to hlavně detektivky, oddechová literatura ve stylu romantických příběhů, podle skutečné události a pak taky z období války.
No, já jsem knihomolka asi už snad od narození.
Aby mamka do mě vůbec dostala nějaké jídlo, tak mi u toho četla knihy, což se se asi dost podepsalo na mé lásce ke knihám. Studovala jsem na soš informačních a knihovnických služeb a tam se mi fakt líbilo
Dokázala jsem za měsíc zhltnout i 30 knih. Tenkrát jsem měla v oblibě hlavně Remarqua, francouzské naturalisty a Jacka Londona. Teď, když už mi táhne na 40 a v práci trávím čas hlavně u PC, jsem ráda, že knihu přečtu jednou za čas, protože odpoledne mě už dost bolí oči, tak raději něco dělám na zahradě. Když si ale najdu čas na nějakou fajn knihu, je to pro mě slavnostní chvilka, kterou si ráda užiju v poklidu. S mužem jezdíme na dovolenou na vandry, tak jsme si vzali s sebou Holzovou - Babky na divoko a četli jsme na střídačku pokaždé, když jsme se někde usadili na louce a sundali krosny ze zad. Paráda!
Hezký téma ![]()
Taky jsem měl období, kdy jsem skoro nečet. Je to takový střídavý oblačno a hodně se ke knížkám vracím.
Teď jsem si koupil Monte Walsh/Muž se srdcem kovboje v angličtině, protože jsem chtěl vědět jak je v originále fráze:
„Do frasa, vždyť je to jen kůň.“
a taky mám šanci si to přečíst ještě jednou.
Jo a „do frasa“ je v originále „shucks“ ![]()
Ja jsem cetla hrozne moc jako mala, v puberte me to uplne preslo a na vejsce me to zase chytlo😄 Mam rada high fantasy a thrillery, na romantiku moc nejsem, ale sem tam se mi taky neco zalibi😌 deti jsou jak pres kopirak, sestak ted cte hobbita a poprve ve spanelstine, tretak denik maleho poseroutky v irstine a prvnacka cte the chronicles of narnia. Strasne rada je vidim s knizkou, doufam, ze jim to vydrzi🫶
@Beruska73822 píše:
Ahojky,
tak mě napadlo, dřív jsem byla hrozná knihomolka (věk 10-15), pak mě to přestalo bavit a teď ve věku 23 let jsem zase začala číst ve velkém, čtu cokoliv má písmena (berte s nadsázkou)
Zajímalo by mě jaké knihy vás baví a zda právě nějakou taky čtete?Za mě jsou to hlavně detektivky, oddechová literatura ve stylu romantických příběhů, podle skutečné události a pak taky z období války.
Bývala jsem velká čtenářka, teď už ne. Ale Hanu jsem přečetla a teď mám v plánu Listopád. Baví mě právě takové knihy. Detektivky ne. Občas sáhnu po něčem, co už jsem četla. Včera jsem z knihobudky vylovila Valju Stýblovou. Čteme i se synem, chodíme si do knihovny. Knihy jsou fajn.
Čtu ráda, pokud mám náladu, čas a prostor, což se mi s autistickým dítětem občas špatně kombinuje. Knihy paní Mornštajnové mě ale vůbec neoslovily, i když vím, že je Hana částečně inspirována skutečnými historickými událostmi, zdá se mi příliš prvoplánová a psaná pro masy, četla jsem ji. Raději mám memoárovou literaru skutečných přeživších holocaustu. Z poslední doby mě oslovila: Gerta Vrbová (první žena Rudolfa Vrby) - Komu věřit, koho oklamat, Dita Krausová - Odložený život, Kateřina Pošová - Jsem, protože musím, Eva Erbenová - Životy Evy L., Hanuš Bader - Přežil jsem to a příběh paní Violy Stern Fischerové Mengeloho děvče.
Knížky si kupuji a pak posílám dál. Do knihovny už nechodím. Mívala jsem tam rozšířenější přístup přes známého.
@LindenSkyHope píše: Čtu ráda, pokud mám náladu, čas a prostor, což se mi s autistickým dítětem občas špatně kombinuje. Knihy paní Mornštajnové mě ale vůbec neoslovily, i když vím, že je Hana částečně inspirována skutečnými historickými událostmi, zdá se mi příliš prvoplánová a psaná pro masy, četla jsem ji. Raději mám memoárovou literaru skutečných přeživších holocaustu. Z poslední doby mě oslovila: Gerta Vrbová (první žena Rudolfa Vrby) - Komu věřit, koho oklamat, Dita Krausová - Odložený život, Kateřina Pošová - Jsem, protože musím, Eva Erbenová - Životy Evy L., Hanuš Bader - Přežil jsem to a příběh paní Violy Stern Fischerové Mengeloho děvče.
Knížky si kupuji a pak posílám dál. Do knihovny už nechodím. Mívala jsem tam rozšířenější přístup přes známého.
Já si na ni vždycky vzpomenu, když jím věneček. Pro masy psával Viewegh. Toho nemusím já.
@Russet píše:
Já si na ni vždycky vzpomenu, když jím věneček. Pro masy psával Viewegh. Toho nemusím já.
Mě bohužel neoslovila, četla jsem na toto téma mnoho knih. Knihu jsem poslala dál, tak snad udělá radost jinému čtenáři.
Já mám rada detektivky a hlavně fantasy
pak nějaká klasická literatura, ale moc mi nebaví česka tvorba.
Ctu hodne
destiky knih za mesic. Mam vetsinou rozectene cca 3 knihy, jednu oddychovou, jednu motivacni a nejakou odbornou. Bez knihovny bych byla ztracena…
Knížky mám ráda a teď, když jsou děti velké tak je na čtení i čas, takže čtu denně (průměr cca 70 stran). Mám ráda literaturu faktu, historické romány, scifi, fantasy, společenské romány třeba od Mornštajnové nebo Dvořákové. Nemusím horory a romanťárny a severské detektivky
@Beruska73822 Já jsem knihomol odmala. Četla jsem vždy a všude. Pak přišly roky, kdy jsem při práci studovala VŠ, děti a čas moc nebyl. Teď se pomalu ke knížkám vracím a čtu hlavně pro oddech. Aktuálně jsem dočetla Tiché roky, Hanu jsem přečetla. Jinak mě bavila Třeštíková, Hartl, chodíme s s dětmi do knihovny a tam mě vždy něco zaujme.
Čtu od 8 let, kdy jsem dostala k svátku první díl Harryho Pottera
od té doby čtu každý den, i kdybych kvůli tomu měla posunout spaní
dětství a pubertu jsem trávila s fantasy a scifi, pak ty romány ala Lenka Lanczova
pak celá povinná četba k maturitě - jako jednu z mála mě to bavilo. A teď už tak 10 let - co mám děti, nevím jestli to má souvislost
- čtu jen krimi, detektivky, krváky a horory. A plus ty knížky co je prostě must have číst, jako je Mornštajnová, Soukupová atd, abych byla v obraze co teď frčí. Už pár let se odhodlávám, že sama napíšu knížku, ale chybí mi odvaha. Každopádně jako čtenářka mám za sebou určitě víc jak tisíc knih. Mám profil na databazeknih.cz a každou si tam zapisuju ![]()
@Beruska73822 píše:
Ahojky,
Taky jsem byla knihomolka, cely zivot..ted uz mene, jisti to pc a nettflix..milovala jsem i klasiku Zolu, vsechno..Poe fakt Jama a kyvadlo povidky. Nevim pric se mi desne libilo Muz a zena od Smahelove i Styblovou jsem mohla Kollarovou. Pozdeji Monyovou..nyni ujizdim na Chris Carter..teda tvrdarny detektivky..Jeffery Deaver. Jonathan D. Barker,. King povidky hororove. Proza..Houbarka od V. Hanisove..nesnasim cervenou knihovnu ani tu novodobou a ne fantasy.
@lilith1 píše:
Taky jsem byla knihomolka, cely zivot..ted uz mene, jisti to pc a nettflix..milovala jsem i klasiku Zolu, vsechno..Poe fakt Jama a kyvadlo povidky. Nevim pric se mi desne libilo Muz a zena od Smahelove i Styblovou jsem mohla Kollarovou. Pozdeji Monyovou..nyni ujizdim na Chris Carter..teda tvrdarny detektivky..Jeffery Deaver. Jonathan D. Barker,. King povidky hororove. Proza..Houbarka od V. Hanisove..nesnasim cervenou knihovnu ani tu novodobou a ne fantasy.
Jeste super cely Sherlock Holmes
jo topka
Treti smrtelny hrich..Lawrence Sanders