Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Přemýšlím o nich čím dál víc, hodně jsem toho přečetla (tak třeba díky Vám látkařkám na Emimi jsem se rozhodla), ale potřebovala bych pár informací. Na jaro a léto určitě budou lepší látkové plenky a ze začátku bychom vyzkoušeli přes den když jsme doma. I když, manžel se moc netváří, ale už ho zpracovávám. Asi ho trošku odrazuje ta pořizovací cena
Mě taky, jinak už bych neváhala ani minutu ![]()
Tak nejdříve, jaké radíte pro začátek vyzkoušet? Kupovaly jste přes internet? Nebo v kamenném obchodě? Jaké značky?
Chtěla bych pro začátek jen pár kousků na zkoušku, třeba tři až pět plenek, asi něco od každého druhu, pak teprve dokupovat, pokud nám budou vyhovovat. Jsem přesvědčená, že budou, akorát vědět, kterou značku a tak. Zaujaly mě zavazovací a pak taky ty bezkalhotkové s PUL zátěrem, ale to už je asi jiná cenová relace.
Jsem ochotná investovat až pokud budu vědět, že sedí. Jediné, čemu bych se ráda vyhla, jsou obyčejné čtvercovky. Nebo se mýlím a jsou OK?
Taky se mi trochu příčí koupit použité. Sama taky nechodím do sekáče. Z toho důvodu hodně přemýšlím, abych nekoupila něco špatně.
Prosím rady a předem mocinky děkuju
![]()
ja latkovat chtela, ale malej se hned tak oprudil, ze to neslo
jakmile se trochu ucurnul, plena nebyla ani vlhka, jen pidi kolecko, tak jecel, takze prebalovani co 10min a k tomu opruzeni
Chtěla jsem látkovat, protože je to ekologické a všechna ta propaganda okolo a pak mi to kamarádky, rozmluvily. Takže používám Pampers Premium Care a malá neměla nikdy jedinou opruzeninu. A to jsem si nakoupila xdesítek plen, drahé kalhotky BambinoMio, drahé separační vložky do plen… Ale přesně jak píše jizvíková, dítě řičí po sebemenším krůpnutí. A to mě tedy vážně nebere. Přebaluju když se pokadí, jinak do půl roku před každým kojením, teď tak o 2 plenky denně méně.
jizvíková píše:
ja latkovat chtela, ale malej se hned tak oprudil, ze to neslo
jakmile se trochu ucurnul, plena nebyla ani vlhka, jen pidi kolecko, tak jecel, takze prebalovani co 10min a k tomu opruzeni
Vvero, a když chceš začít učit na WC? Aby se ti to ještě vyplatilo… My začínali na obyč čtvercových plenách složených na rovno do svrchních kalhotek (jako široké balení). A v podstatě jsme na nich až doteď, pár kalhotkových plen máme, ale používám je jen proto, že mi přijde líto je nepoužívat
Když už jsou doma.
Opruzený ze suché pleny nikdy nebyl, přijde mi to tak trochu jako blbost. Řvaní po sebemenším učurnutí je dle mne v podstatě „účel“, dítě nemá být v jedné pleně celý den. Látkovka toho samozřejmě nepobere tolik jako jednorázovka (pokud se pořádně nenavrství).
Separační vložky také drahé nejsou, 100ks viskozních od Popolini (cca 120kč) mi vydrželo skoro půl roku, když jsou jen počurané, tak se perou spolu s plenami.
No, na nočník už se učíme, ale chodíme v podstatě jen jednou denně, nedávám tomu, že by se naučil hned. Navíc budeme chtít druhé mimi, tak by se látkovky určitě hodily i pro něj ![]()
Já bych zkusila začít s obyčejnýma čtvercovkama - jsou ted naše nejoblíbenější - všechny ty krásný kalhotovky leží v šuplíku. Dávám je jen složené na osminy, dovnitř separačku a navrch vlňáčkošáličku (můžeš použít i PULky) - ryhlé, jednoduché, elegantní - dělá to mrňavej zadeček.
Mně se děti opruzovaly v jednorázovkách - vadilo mi, že jsem na nich nepoznala, kdy jsou mokré a dítě nechávat v počůrané pleně nechci
Výhodou látkovek je, že se dítě většinou ozve, když je počůrané a můžu hned plenku „začerstva“ vyměnit. Uvědomuje si tak dřív souvislost mezi čůráním a mokrou plenkou a snadněji se naučí na nočník.
jasne, ze jde o brzke prebaleni, ale ja fakt menila 6× do hodiny a to fakt neslo
Pokud je dítěti 14 měsíců a chceš začít až na jaro, tak rozhodně začít čtverci. Nejen že se už investice do něčeho dalšího nemusí vyplati, ale je to i podle mě na doma nejlepší varianta. Já jedu doma jen na čtvercích - u dítěte trénujícího na nočník je to velmi rychlá varianta přebalení, můžu přebalovat klidně po 40 min - hodině a mezitím zkusit dát na nočník. Čtverce rychle schnou, pořicovací cena je minimální, dost pravděpodobně máš nějaké doma. Navíc dítě zvyklé 14 měsíců na jednorázovku už může mít na plíny svůj názoor, takže alespoň na zkoušku bych čč nezavrhla.
Podmínkou je bobkující dítě. Nálož tekuté stolice čtverci na rovno proteče do stran.
Na léto bych doporučila prodyšnější variantu vlněnách kalhotek - tedy vlněné, ale zase péče o ně je náročnější.
Pokud se látka osvědčí, může zkusit i něco jiného, ale bez experimentování to nepůjde. Každému sedí něco jiného - jak matce, tak dítěti. U mě se to i mění s časem - věkem dítěte, pohyblivostí, životním stylem (cestování), ročním obdobím.
Klidně se ptej.
Alpaka píše:
Pokud je dítěti 14 měsíců a chceš začít až na jaro, tak rozhodně začít čtverci. Nejen že se už investice do něčeho dalšího nemusí vyplati, ale je to i podle mě na doma nejlepší varianta. Já jedu doma jen na čtvercích - u dítěte trénujícího na nočník je to velmi rychlá varianta přebalení, můžu přebalovat klidně po 40 min - hodině a mezitím zkusit dát na nočník. Čtverce rychle schnou, pořicovací cena je minimální, dost pravděpodobně máš nějaké doma. Navíc dítě zvyklé 14 měsíců na jednorázovku už může mít na plíny svůj názoor, takže alespoň na zkoušku bych čč nezavrhla.
Podmínkou je bobkující dítě. Nálož tekuté stolice čtverci na rovno proteče do stran.
Na léto bych doporučila prodyšnější variantu vlněnách kalhotek - tedy vlněné, ale zase péče o ně je náročnější.
Pokud se látka osvědčí, může zkusit i něco jiného, ale bez experimentování to nepůjde. Každému sedí něco jiného - jak matce, tak dítěti. U mě se to i mění s časem - věkem dítěte, pohyblivostí, životním stylem (cestování), ročním obdobím.
Klidně se ptej.
Děkuju za info, na jaro začít nechci, chtěla bych co nejdřív. Jen jsem si myslela, že když je teplo, tak je prostě igelit mezi nožkama nepříjemnej ![]()
Takže čtverce říkáš, a vlněné kalhotky? Takové ty co vypadají jako pletené?
a není v nich právě horko?
A na obyč čtvercovku je třeba koupit nějakou sponu? Nebo stačí ty kalhotky navrch?
Příspěvek upraven 09.02.11 v 21:06
veritas píše:
Já bych zkusila začít s obyčejnýma čtvercovkama - jsou ted naše nejoblíbenější - všechny ty krásný kalhotovky leží v šuplíku. Dávám je jen složené na osminy, dovnitř separačku a navrch vlňáčkošáličku (můžeš použít i PULky) - ryhlé, jednoduché, elegantní - dělá to mrňavej zadeček.
Mně se děti opruzovaly v jednorázovkách - vadilo mi, že jsem na nich nepoznala, kdy jsou mokré a dítě nechávat v počůrané pleně nechciVýhodou látkovek je, že se dítě většinou ozve, když je počůrané a můžu hned plenku „začerstva“ vyměnit. Uvědomuje si tak dřív souvislost mezi čůráním a mokrou plenkou a snadněji se naučí na nočník.
Veritas, vlňáčkošáličku? co to je? ![]()
Doporučíš značku PULek? Děkuju
jizvíková píše:
jasne, ze jde o brzke prebaleni, ale ja fakt menila 6× do hodiny a to fakt neslo
Jestli čůrá 6× do hodiny, to bych asi raději zašla za Dr., jestli je všechno v pořádku - jestli nemá něco s močovým měchýřem ![]()
Děkuju všem za názory - i maminkám, které látkování neholdují, pište a doporučte značku, kterou koupit, případně nekoupit, čekám na Vaše rady, abych mohla začít nakupovat ![]()
Já pulky nepoužívám - jen vlnu. Ale plíny na rovno jsou Bambino mio:
http://www.branakdetem.cz/…/bambino-mio
Hodně si chválí Imse Vimse:
http://www.branakdetem.cz/…zviratka.htm
Vlňáčkošálička je tady:
http://www.latkovky.cz/…lka-bundles/
Buď můžou být jakoby pletené, natahovací. Ale ty špatně drží čtverce na rovno. lepší jsou na ně zapínací kalhotky - střih jako PULky, na patentky nebo sucjáč ( patentky jsou lepší). Mám Swadldlebees Swaddlebees
Co se týká horka - jsou prodyšnější, než PULky a podle mě tím pádem na léto vhodnější. O vlně se říká, že v létě chladí, v zimě hřeje. Já bych to tak doslova nebrala. Ale kdybych měla sama v horku na výběr jít ven v merinosvetru nebo bundě s PUL zátěrem, sáhnu po tom svetru.
Nejlepší je tedy na pařáky varianta bez svrchňáků. My máme plovoučky, takže bude klidně bez pleny a tírat louže. Případně kalhotková plenka bez svrchńáků a často přebalovat - po každém čurání. To ale znamená tak 12-15 plen na den, při praní ob den a sušení 1 den by to byla megainvestice.
Levnější je ještě možnost koupit vázací plenky Disana . Do těch se dají čtverce na rovno, zavážou na dítěti a drží i bez svrchňáků. Schnou skoro stejně rychle jako čtverce, takže plen by stačilo mn a cena Disana plus 2 čtverce je menší, než kalhotková plenka.
Vvero, na obyč čtverce koupit SNAP sponku, a pak to vypadá třeba takto ![]()
Příspěvek upraven 09.02.11 v 21:15