Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj Holky, máme doma 14 dňové mimi a vrhli sme sa na látkovanie.. prosím poraďte, ako periete tekutú stoličku (žltá a mazľavá).. vždy to prepláchnem (žlčovým mydlom) a potom dám prať, ale zostávajú fľaky.. tiež mi tá údržba príde dosť časovo náročná.. už som aj rozmýšľala, že by som teraz používala jednorázovky a až nebude stolička tak často, tak prešla na látkovky.. kojíme každé dve hodiny i v noci, takže veľa času na zvyš nemám.. ďakujeme za rady ![]()
Používáš separační pleny?
Na kolik stupňů pleny pereš, v jakém prostředku a na jak dlouhý program?
Já jsem plínku od stoličky vždy osprchovala ve vaně, stejně jsem teplou pouštěla kvůli mytí prdelky, tak zatímco dítě leželo na přebalováku a větralo už čistou prdku, tak jsem jen přidala teplotu na horkou a hezky zvýšky osprchovala. Taky jsem používala separačky, které to nejhorší od plíny oddělilo.
Zkoušela jsi celulozové?
Ale jinak údržba na cestě od dítěte do prádelního koše asi tak 2min
Osprchnout, namydlit, případně znovu osprchnout, znovu namydlit, mrsk do koše namydlené.
Opláchnutí v umyvadle nebylo zdaleka tak efektivní.
Nicméně, je to plína na prdelku, když flek nepustil při tomto praní, pustí příště a když ani příště, tak si je do vitríny nedám, hlavně že jsou funkční ![]()
Ještě mě napadá přidat sůl na skvrny, prodává se eko (ulrich) nebo úplně obyč v DM.
Já vždycky přeperu žlučovým mýdlem, dám na 40 stupňů a sůl na skrvrny a v pohodě. Sem tam teda jsem objevila zbylý flek, ale to asi tak na třech plínách.
Taky sprchuju horkou vodou
občas někde flek je, ale jak píše Gladys, je mi to celkem fuk.
Jo a celulozové seperační plínky mi nevyhovovaly, nedám dopustit na fleecové, z nich jdou hovínka krásně a nezůstávají fleky.
Jinak peru buď na 60 nebo na 40, podle toho, jestli do pračky potřebuju přihodit i kapsové plínky nebo ne.
Pomerancik píše:
Ahoj Holky, máme doma 14 dňové mimi a vrhli sme sa na látkovanie.. prosím poraďte, ako periete tekutú stoličku (žltá a mazľavá).. vždy to prepláchnem (žlčovým mydlom) a potom dám prať, ale zostávajú fľaky.. tiež mi tá údržba príde dosť časovo náročná.. už som aj rozmýšľala, že by som teraz používala jednorázovky a až nebude stolička tak často, tak prešla na látkovky.. kojíme každé dve hodiny i v noci, takže veľa času na zvyš nemám.. ďakujeme za rady
A delas to hned po pouziiti pleny? Nedelas to jako vsechny najednou? Promin,ze se blbe ptam,ale pises ze pak pleny hned davas prat ![]()
Ja teda hned po pokakani plenku oplachnu pod kohoutkem,namydlim zlucakem,trosku ji promnu,oplachnu,namydlim znovu a hodim do kyble. Po 2-3 dnech peru na 60 v eko prasku- davam si predpirku a machani navic- prani na cca 2 hodky..
zkoušela si přidávat sůl na skvrny?
Já pokaděnou osprchuji teplou, potřu žlučákem a dám do nádoby s vodou, kde mám káplý teetree olejíče na desinfekci, případně tu sůl na skvrny. Peru na 60 v Persilu (ted kadí do nočníku, tak už jen na 40). Dřív Lovela, ta mi taky nechávala skvrny, ale ty ničemu nevadí. Ono to tam zůastane i s tím Persilem, jen to ty optické zjasňovače zamaskují. ![]()
V umyvadle jsem plínu opláchla z nejhoršího, namajdala žlučovým mýdlem a hodila na sucho do kýble.
Občas mi tam flek zůstal, ale z toho se nehroutím, je to plínka, ne svatební šaty ![]()
Holky, ďakujem za rady.. nebudem si z tých škvŕn teda robiť hlavu, skúsim sprchu než mytie v umývadle a iné separačky..
skvrny v zimě problém, v létě je sluníčko vybělí. nevím jak, ale prostě při věšení na slunci fleky mizely a zmizely… takže co nepustí tak nechat na jaro(léto) a sluníčko
Odstraňování bobků urychlí valcha, co ji mám, zrušila jsem separačky.
Ahoj, potřebovala bych radu.
Pořídila jsem pár látkovek na zkoušku (konkrétně dvě novorozenecký anavy bambusový velur, bambusové pop-in a velurové baby lucy). Všechny se dají prát na 60. Místo aviváže ale používám ocet a někde jsem se dočetla, že by se na pleny s bambusem neměly používat kyseliny (tedy i ocet) a soda (tu ale přidávám kvůli extrémně tvrdé vodě k pracímu prášku).
Jaké máte zkušenosti vy??? Nerada bych si plenky hned zničila.
Díky a hezký večer, Z.
O sodě ani nevím, s octem - četla jsem to taky, zároveň jsem četla, že to prý vzniklo před pár lety kvůli nějaké celkem rozšířené značce, která dělala bambusové plíny a extrémně pelichaly, tak se to svedlo na ocet, takže těžko říct. ![]()
Já osobně jsem ocet na plíny používat přestala, bambusu mám spoustu a nechce se mi zjišťovat, zda tyhle teorie jsou pravidvé či ne, dokonce jsem kvůli tomu nedávala na praní plín ani citrusový frosch a raději peru jen v aloe vera froschi
No na těch mých taky psali, že nepoužívat ocet, tak jsem ho nedávala. Ani aviváž, snižuje savost, že - měla jsem prostě voňavý prášek.
Hodně štěstí s látkováním ![]()