Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, první dítko mám asi od měsíce komplet v látce (jednorázovky eko jsme koupili jen jednou na dovolenou na plachetnici
a i tam jsme měli k tomu čč a máchali za lodí
Teď čekáme druhé a nějak se mi nechce do porodnice kupovat jednorázovky.. jednak mi smrdí ty voňavky v jednorázovkách, eko varianta asi v mini velikosti není. A asi to s nima ani neumím
Je tu někdo kdo to zkusil i v porodnici? Jaké byly reakce?
Nekdo tu latkoval i v porodnici.
Jinak pro pripad nouze: Moltex 3-6 kg, kupovala jsem je specialne do porodnice ![]()
Ahoj, já čekám teda první a hodlám používat látkové plenky, tak jsem se byla radit v jednom obchodě, protože o tom zase tak moc nevím…tak mi tam udělaly holky přednášku…no a ptala jsem se právě, jestli si je vzít i do porodnice a prý teda určitě ne, že tam si mám pořídit jednorázovky…pochopila jsem, že by mi tam látkovky neprošly
Nevím teda, jestli to bylo myšleno jen konkrétně na porodnici u nás, nebo tak obecně, ale já teda určitě koupím jednorázovky…taky kdybych tam třeba musela zůstat dýl, nastaly nějaké komplikace se mnou nebo já nevím, tak kdo by to tam pral ![]()
Třeba zkušené holky poradí jinak, ale za mě teda do porodnice určitě jednorázové…
Ale jo, jsou dokonce porodnice, kde maji k dispozici jejich ctvercovky. A jinde staci, ze tatinek prinese, tatinek odnese. U nas to neslo, pac tatinek mel co delat, aby to vubec s previtama sam prezil ![]()
Osobní zkušenost nemám. Sama to těch pár dní nechám na jednorázovkách. Ale znám holku z diskuze, co látkovala s erár čtverci, vlastní měla svrchňáky. Ostatní látkovali se svým a tatínek vozil vyprat. A reakce okolí - s tím se budeš potýkat celou dobu látkování, tady to bude rovnou zkouška ohněm. ![]()
Jé, tak u nás by možná tatínek odvezl špinavé a přivezl čisté, ale to je tak všechno, po příjezdu z porodnice by tu na mě nejspíš čekala kopa hoven, s prominutím
Už ho vidím, jak to pere
A babičky nejsou tak blízko, aby jezdily vyprat a ani bych to po nich nechtěla, jedna nebude mít čas a druhá mi neustále říká, jak mě to rychle přejde babrat se s látkovýma, a jak budu ještě ráda používat jednorázovky a já prostě takové řeči nesnáším, tak rozhodně bych ani omylem ji nepožádala, jestli by mi je vyprala ![]()
Tak koupit 20 čtverců z druhé ruky, ty tě dráž, než jednorázovky nevyjdou a vyházet je. Poslední 2 dny syslit už na praní na doma. Pokud budeš v porodce 3 dny, tak nespotřebuješ ani těch 20. Mě kluk první den skoro nečural.
Já si určitě budu brát do porodnice jednorázovky. Právě, že také nevím, kdo by mi látkovky doma vypral. Přítel nikdy nezapnul pračku ani s normálním prádlem, natož se smradlavýma plínkama ![]()
No právě, pokud budu v porodnici 3 dny…ale třeba tam taky budu muset zůstat dýl… ![]()
A hlavně - kdoví, jak budu vyfluslá po porodu, jak zvládnu nával hormonů a kdesi cosi, to určitě nebudu mít sílu náladu ještě na to, dohadovat se se sestrama, že prostě chci dávat látkové plenky…zvlášť když už jsem dostala ono echo, že tam radši ať jdu rovnou s jednorázovkama…já si tam už ponesu svoje mýdlo a kosmetiku, aby mi na mimčo nenapatlali ty jejich Johnson´s, myslím, že budu ráda, jestli aspoň to si prosadím…v jednorázovkách to holt budeme muset vydržet no…a taky nepočítám s tím, že i doma budu za každou cenu používat jen a pouze látkovky, záleží co a jak bude, třeba budu za jednorázovky ráda v noci, když ještě nebudu nějak zručná v „umotání“ dítka do látkovky, budu se chtít vyspat atp…jako nejsem zase extremista a nebudu se hroutit z toho, že jsem párkrát dala jednorázovou ![]()
Tak co já vím, tak když jsem dostala ten papír z porodnice co si mám vzít s sebou tak tam bylo napsáno jednorázové plenky pro miminko, látkové NE! A když jsem se ptala, zda by to teda fakt nešlo tak mi řekli maminko vy budete mít tolik starostí že si ty látkové plenky rozmyslíte i doma
- toť přístup dvou PA v porodnici Zlín.
Peti, já tohle asi nepochopím. Přeci je to vždy jen rozhodnutí rodičů a dr. by to měli jen a jen podporovat ![]()
Jolanda píše:
Peti, já tohle asi nepochopím. Přeci je to vždy jen rozhodnutí rodičů a dr. by to měli jen a jen podporovat
No jo, je to o přístupu ![]()
Nakonec jsme měli do porodnice balík jednorázovek, ten jsme pak spotřebovávali ještě týden doma a po těch 14 dnech najeli na látku.
A v ordinaci u Dr. jsme za hvězdy
- prý jsem po dlouhé době látkařka a Dr. pak obhlíží ty krásné plínečky. Sestřička vždycky říká - tak se dneska zase podíváme jakou má Alžbětka hezkou plínečku
a když náhodou musím vytáhnout i druhou (když se pokadí anebo už je fakt pročůraná ta první ve které přijdeme) to je fakt radost ![]()
Příspěvek upraven 24.01.11 v 16:30
A jak to v té porodnici chodí? Já, ač bych chtěla příště v porodnici látkovat, tak to asi nepůjde, protože tam co jsem rodila jsme dostali 7 čtverců na den a šmytec… to by mi nestačilo. Manželovi by asi nevadilo mi to prát doma, ale už ho vidím, jak veze kýbl plínek tramvají
( nemáme auto).
Navíc jsem rodila císařem a byla jsem ráda, že zvládnu nakojit… dítě jsem měla skoro celou dobu na novoroz. oddělení, jestli jsem přebalila za celou dobu třikrát, tak je to hodně. tak si holt příště zase koupím malý balíček jednorázu a budu doufat, že nás z porodnice pustí co nejřív ![]()
Já bych si klidně do porodnice vzala svoje plínky, kýbl, mýdlo a jela bych, to by mi nevadilo, tatínek by to pak odenesl (auto máme takže v tom problém nevidím), snad by i vypral. Ale asi i záleží jak na tom po porodu jsi. Já jsem byla v pohodě, takže bych látkovala klidně i tam.
holky já byla po porodu tak vyfluslá, že jsem byla ráda, že si dojdu na záchod a sednu si na jednu půlku zadku… Taky máme první děcko a byla jsem vyděšená z toho jak ho chytnout, obléct, vykoupat. Na látku bych se tam fakt netroufla, byla jsem ráda, že jsem ráda. Na látkovky jsme najeli až druhý měsíc (až dorostl do IB vel. M). Těm prcků stejně ty jednovelikostní nesedí, čč jsme nikdy nepřišla na chuť a kupovat novorozenecké to mi přijde zbytečné vyhazování peněz.