Asi bych chtěla začít látkovat

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8086
22.1.11 11:59

ASI bych chtěla začít látkovat

Ahoj látkařky :mrgreen: ,
Už dávno jsem měla v plánu, že bych chtěla zkusit látkování, tak jsem něco početla a zjistila jsem že se mi do toho nechce investovat tolik peněz :think: a tak jsem sebe samotnou tenkrát přesvědčila, že jednorázovky jsou stejně lepší výhodnější, bez pracné..a je to pohoda… Ale včera jsem zase přičichla..připoměla mi to v naší společný diskuzi jedna maminka která se pustila do látkování…a ve mě zase začal hlodat červík..tak jsem celý večer hledala a studovala jak, že je to vlastně s tím látkováním. Mám v tom chaoz, nevím co je co..ty názvy nechápu :-D . Vůbec nevím kolik bych toho potřebovala a co všechno k tomu..a hlavně nejsou mi jasné některé věci :-D takže budu ráda když napíšete jak to je.
jak to funguje teda v noci? jak dlouho v těch plínách mimčo může být?

• pak jak to děláte když jedete třeba k doktorce. přijedete a děcko je počůrané (třeba jen trošku) jednoázovku mu klidně nechám a přebalím doma ale tu látkovou bych musela vyměnit, a teď si představím nabušenou přebalovací tašku látkovýma plínama :lol: :think: jak to teda je?

a pak na cestách ten stejný problém…

• pak teda jak začít co potřebuju jako základní výbavu?
  • a co děláte s plínama po počůrání kam je hážete? a jak často perete a kolik to zabere času žehlení skládání uklízení :-) .

stalo se někomu, že chtěla začít látkovat vše nakoupil a pak zjistil že to vlastně není nic pro něj? 8-o :wink:

plánujeme 3-4 děti takže počítám že by se nám to vyplatilo… manžel na mě sice zděšeně koukal že jsem se zbláznila, že to budu muset prát :mrgreen: ..je fakt že u nás jede pračka pořááád. nevím jak to jsme 3 a ěpiníme jak za 5ti člennou rodinu.

budu ráda i za nějaké odkazy kde se plínky kupují… a jaký je rozdíl a jestli se vyplatí a nebo nevyplatí koupit nějaké levnšjší…

mě se líbí ty krásné obrázkové autíčkové atd :mrgreen: ..počítám že bych v tom dokázala utratit mailant :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22590
22.1.11 12:07

Oblacku tak to uz ses na nejlepsi ceste tomu propadnout :pankac:
Prijd k nam do diskuze bavlnene plinky, tam uz te presvedcime ve velkem :lol:

Jinak tedy ve zkratce - k doktorce mam AIO ci pliny, ktere jsou vse v jednom( svrchni nepromokave kalhotky a uvnitr nejaka vypln) jsou tea objemnejsi nez papirova plina,ale v pohode se ti do prebalovaci tasky vejdou. Kdyz dite vybalim z pocurane,tak ji schovam do pytlicku a prebalim do nove ciste. Plena vypada napriklad takhle
 http://lh3.ggpht.com/…P1030593.JPG

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8086
22.1.11 12:15

jéé to je krásná plína :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22590
22.1.11 12:19

http://lh6.ggpht.com/…P1040014.JPG

Leva rada jsou vicemene vsechno pleny vse v jednom(AIO) ktere pouzivam na ven,k doktorce apod…zbytej jsou vse pleny kalotkove,ktere pouzivam pres den. Nektere jsou vice savejsi a mektere mene. Na tyhle kalhotkove pleny je treba jeste nejake svrchni kalotky - nejoblibenejsi,nejprodysnejsi a proste nej jsou vlnacky- vlnene kalhotky z prave merino vlny,ktere se perou cca jednou za mesic a potom se namaceji v lanolinove lazni( nic sloziteho),jinak se nechavaji vyvetrat a driv se perou jen kdyz treba prosakne boban. Holky take dost pouzivaji flisove kalhotky ci PUL a tak ti urcite poradi. Na noc byva dite vetsinou v jedne pline- dobre vycpane. Nekdo dava na noc plenu papirovou,treba ja,ale doufam,ze se jednou dokopu k latce i na noc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.1.11 12:22

noc, pokud dítě v noci nekadí, dostane extra savou plínu a vlněné svrchní kalhotky a vydrží v ní celou noc. Nicméně když chceš začít, tak noc je finální level, tu bych zatím neřešila :wink:

nakoupení všeho, výrazně nedoporučuju nakoupit sakumprásk všechno naráz. Plíny jsou různé, na různé situace vyhovují různé typy a zábaly. Stačí začít s málem na doma a postupně výbavu rozšiřovat

na ven, k dr, no tak já přebalovala i jednorázovku po malém učurnutí, oblíknout dítěti čurnutou plínu se mi příčí :nevim: Já bych si ji taky na sebe nevzala :think: Na ven beru plínky savé, buď kalhotkové a svrchní nebo přímo vše v jednom (aio - all in one), kvůli skladnosti, kvůli snadnosti přebalení. U dr jsem to dělala tak, že jsem přišla s plínou, kterpu už nějakou dobu na sobě měl (než se vyhrabem z domu, než tam dojdem, tak uplyne třeba hodina, tak má načuráno), v čekárně jsem mu strčila třeba jen obyč čtvercovou a nepromokavé svrchňáčky (zábal jako dělali naše maminky) a do ordinace jsem si vzala plínu, ve které budem odjíždět a tu jsem mu po vážení, měření a tak nasadila. Pokud jsem pak ještě někam jela, měla jsem s sebou 1-2 plíny na přebalení. No s kabeličkou jsem tam nešla, ale zase, kočár toho uveze 8-) Já teda chodila s batohem, páč bylo dítě na břiše v šátku :wink:

Počítej dejme tomu na ven, že s hodně savou plínou budeš muset přebalovat po 2-3h, pokud se dítě pokadí, tak samozřejmě po tom.
Na doma jsem přebalovala podle potřeby, když bylo dítě vzhůru, tak dostalo nějakou méně objemnou plínku, aby si mohlo kopat, převalovat se.

jak jsme látkovali ve vašem věku, měli jsme haipa daipa pastelky (česká tvarovaná froté plínka, zapínání na snappi sponku), přes to svrchní kalhotky thirsties (s takzvaným PUL zátěrem, kvůli snadné údržbě při pokadění svrchňáků), popřípadě jsme měli imse vimse biofroté (obdobné, též froté, též na snapku). Další zábal byl obyčejná čtercová plena ve skladu na novorozence, do ní bambusová vkládací plínka pro zvýšení savosti (obdelník látky 10×30).
Na noc jsme měli ještě jednorázovky, na ven jsem brala vždy jednu jednorázovku jako pojistku, kdybychom se zdrželi, abych těch plín nemusela tahat pro sichr tolik.
Na noc jsme začali látkovat v půl roce, nejdřív šíleným balíkem různých froté a vícevrstvých plínek ve vázací hemp hour strap a navrch vlňáčky, později jsem koupila 3ks kalhotkové bumhugger a dovycpávala bambusovýma vkládačkama od baby idea, navrch vlněné svrchní kalhotky disana.

Uf, je to děsnej elaborát, tak doufám, že si to nějak přebereš, kdyžtak přijď pokecat do Bavlněných plínek přímo, je tam i pár holek, které mají děti v obdobném věku :wink: Tak se můžeš inspirovat i u nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51750
22.1.11 12:23

oblacku, záleží jaké plíny by jsi chtěla používat a kolik do toho investovat.
Jinak pro začátek budeš potřebovat, svrchní kalhotky např. s PUL vrstvou, na vyzkoušení budou v klidu stačit dvoje. Pak nějaké čtvercové plenky, separační plenka, snapy sponka, kýbl na špinavé plenky.
Já sama za sebe bych ti pro začátek poradila koupit jen ty svrchní kalhotky, snapy sponku a separační plenky. Obyčejné čtvercové plenky určitě doma nějaké máš. Tak že bych na tvém místě zkusila novorozenecký či sklad na draka, návody na jejich složení jsou i na netu. Tohle bych si na tvém místě vyzkoušela a pak bych začala nakupovat dál. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
22.1.11 12:24

Mám to jako Miri, na ukazování pleny AIO (původně jsem měla celou výbavu AIO, ale nakonec jsem je rozprodala a nechala si jen pár kousků).
Na doma používám Flip a do nich dávám bambusové čtverce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
22.1.11 12:25

Mně se osvědčilo skládat jenom na obdélník a pro malé mimčo na prdce roztáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8086
22.1.11 12:26

uf děkuji :-) myslím že začnu jen doma… na zkoušku… a jdu se k vám mrknout :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8086
22.1.11 12:27
Mirii píše:
http://lh6.ggpht.com/…P1040014.JPGLeva rada jsou vicemene vsechno pleny vse v jednom(AIO) ktere pouzivam na ven,k doktorce apod…zbytej jsou vse pleny kalotkove,ktere pouzivam pres den. Nektere jsou vice savejsi a mektere mene. Na tyhle kalhotkove pleny je treba jeste nejake svrchni kalotky - nejoblibenejsi,nejprodysnejsi a proste nej jsou vlnacky- vlnene kalhotky z prave merino vlny,ktere se perou cca jednou za mesic a potom se namaceji v lanolinove lazni( nic sloziteho),jinak se nechavaji vyvetrat a driv se perou jen kdyz treba prosakne boban. Holky take dost pouzivaji flisove kalhotky ci PUL a tak ti urcite poradi. Na noc byva dite vetsinou v jedne pline- dobre vycpane. Nekdo dava na noc plenu papirovou,treba ja,ale doufam,ze se jednou dokopu k latce i na noc :lol:

Miri to jsou krásné plínečky..a teda s tímto množstvím si vystačíš?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.1.11 12:28

Mirii, to je krásné navnazovací foto :mrgreen:
U nás by to tak pestré nebylo, zato toho máme kvanta, zrovna včera přibyla další anavy kalhotkovka na druky a svrchňáky fleecové :lol:

Ale na doma máme kikko vícevrstvé, kikko bambusové čtverce, obyčejné ikea čtverce (prodávají pod názvem osuška, 3ks za 89,– a jsou to zatím nejlepší bavlněné čtverce, které mi prošli pod rukou), vázací plenky disana. To jsou takové na pohled neefektivní plíny, žádné kytičky, barvičky, ale na doma na častější přebalování jsou ekonomické a praktické

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51750
22.1.11 12:29

oblacek a teď ještě koukám, že jsi se ptala na praní a žehlení, já peru ob den, někdy i jednou za tří dny. Praní nezabere čas žáden, pere pračky. Po vyprání hodím do sušičky a nebo pověsím, to taky moc času nezabere.
No a zásedně nežehlím, tak že jen složím a na to taky není potřeba spousta času. :mrgreen: Tak že bych řekla suma sumáru, jedno praní a skládání max. 20.min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
22.1.11 12:43

skladování, „na sucho“ v kyblíku s víkem, tvar „popelnice“, trošinku větší jak normální kýbl.

praní, obden, suší sušička, když nesušila sušička, tak na sušák, pak šup do skříňky, žehlejí jen estéti, což já nejsem :mrgreen: plus třeby ty krásné plíny, co házela foto Mirii, tak se ani žehlit nesmí. Pere se na 60, většina moderních se ani na vyvářku dávat nesmí. Občas mě chytnul záchvat a vyprala jsem čistě bavlněné plínky na vyvářku. Asi tak jednou za čtvrt až půl roku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3054
22.1.11 13:33

Holky, já bych tedy měla taky dotaz-já jsem si nakoupila různé druhy AIO, celkem mám 12 ks, a separačky. Některé (Anavy, GroBaby, Mommy´s touch, Pop-In) se mi zdá, že když si dokoupim ty vnitřky, které se dají vyndat, tak slouží jako ty jednodušší, ne? Tedy že vyndám špinavý vnitřek a vecvaknu nový čistý, ne? Tedy, až se mi dítě narodí a otestuju na něm jednotlivé druhy, pořídím další 2-3 ks kalhotek plus dostatek vnitřků (dají se dokoupit). Nebo se pletu? Je fakt, že to vychází dráž než ty jednodušší plenky, ale já jsem líná skládat :oops: Máte někdo zkušenosti jen s AIO? Kamarádka třeba používá jen Pop-in a nic jiného nemá…takže jsem se u ní inspirovala…Předem děkuju za názory! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
22.1.11 13:43

Pop in jsou moje nejoblíbenější AIO, nikdy mi nperotekly, ale když měla malá ještě vaječinu, tak se mi dostala i na ty „svrchní“ kalhotky, takže jsem prala vždy celé, každopádně líp schnou, když se rozeberou, ty svrchňáky jsou suché rychle, tak se do nich dá použít nový set, než ten starý uschne. Ten bambus schne o dost dýl než bavlan, ale zase víc pojme.Jinak suším venku, teď v zimě na radiátorech (AIO ne) a nežehlím.

V mommys touch se mi trochu pařila, ty používám jenom jako záložní, jinak mám z AIO ještě oblíbené bum genius.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí