Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@La moinelle Peru vse dohromady a na nejvyssi otacky, aby se mi pliny dobre vyzdimaly a neschly moc dlouho. PUL mi nepropousti a to ani svrchnaku, ktere pouzivam u tretiho ditete. U tech svrchnaku mi spis prestavaji lepit suche zipy, ale za to otacky nemuzou ![]()
@murra Děkuji! A kolik má tvá pračka nejvyšší otáčky? Ta moje má 1200- já nevím, přijde mi to celkem mazec.
Dva a pul roku jsem prala na 1200 otacek a PUL to nijak neposkodilo.
Mám jen 1000 otáček a kdybych měla víc, ždímám na víc. Mám zkušenost, že i jen 1000 a 900 otáček je hodně velký rozdíl ve schnutí na šňůře i v sušičce. Takhle občas jedno ždímáni navíc přidám.
@La moinelle Mam jen 1000 otacek. Ale kdybych mela vic, zdimala bych na vic, presne jak rika @jessikka ![]()
Ahojkz, chtěla jsem se zeptat kde látkové pleny kupujete. Vím, že jich je mnoho, ale nemám s tím moc zkušeností.
@tehulka01 Ja si rada pliny pred koupenim prohlidnu. Nejvic jsem toho nakoupila v Brane k detem (maji i e-shop). Sem tam kupuju pres ruzne bazarky, vyjde to dost levne a casto jsou plenky uplne nove. Hodne maminek si nakoupi kompletni latkovaci vybavicku a pak zustanou u jednorazovek.
Ženský, poradte. Začínáme látkovat. Nejdřív vyzkoušíme plenkové kalhotky s vložkami a pak si objednám AIO a vložky budu vkládat dovnitř. Chci se zeptat na praní
Mám vložky a popř. celou plenu skladovat v suchu nebo na mokro? Nebudu látkovat plně, tak nechci, aby mi v kyblíku leželi namočené neb mokré pleny sto let. Taky se chci zeptat, zda mám pokaděné a počůrané vložky a pleny prát i s ostatním oblečením Emičky nebo jestli musím vyloženě prát zvlášt. Jinak mám koupené žlučové mýdlo, jedlou sodu a ocet. Peru v Lovele nebo Persilu sensitive. Mám ještě avivaž Batole, ale to na ty pleny asi používat nemám, že? Prosím poradte, at si všechny pleny a vložky hned nezničím
díkyyyy ![]()
@Monika2510 plenky se ideálně skladujou na sucho (tj. počurané pouze do kýble, pokakané vyhodit separačku s bobkem, vkládačku s optickým flekem navlhčit pod kohoutkem a flek potřít žlučákem a taky s tím šup do kýble). Namokro je zastaralá metoda, pracnější (voda se musí měnit, pže by to smrdělo) a navíc pro materiály jako bambus i nevhodná, ničí se vlákna. Takže nasucho.
nenechat stát déle než 72h. Po delší době by se tam natolik pomnožily bakterie, že (odhlédnu-li samozřejmě od zdravotních rizik pro dítě a celkově nechutnosti) by začaly pleny rozežírat. Koncentrovaný čpavek z moči by dílo zkázy jen dokonal.
no a prát-klidně s věcma dcery, pokud je pereš na 60°C. Nižší ani vyšší teplota není pro moderní látkovky dobrá. U nižší opět hrozí zdravotní rizika pro dítě, protože koliformní baktterie se ničí při 53°C, u vyšší poškození materiálů.
aviváž na pleny nee. Pokud, tak opravdu jen kapičku, zas kdo nemá sušičku, tak je lepší pleny s nepatrně nižší savostí (pže aviváž obalí vlákno a moč to pomalejji vsakuje) než dávat miminku na zadek struhadlo. Dobrý kompromis je máchadlo z kyseliny citronové (návody lze najít na netu) nebo komerční (tentýž) produkt L´vandulové máchadlo Tierra Verde (vedou eshopy a z kamenných obchodů např. DM).
toť celá věda ![]()
Dotaz. Byla jsem zvyklá prát pliny ve speciálním pracím prášku. Byl perfektní.
Už se bohužel nevyrábí.
Lovela strašně pění a výsledek nic moc.
Nějaké nápady?
@elanaa píše:
@Monika2510 plenky se ideálně skladujou na sucho (tj. počurané pouze do kýble, pokakané vyhodit separačku s bobkem, vkládačku s optickým flekem navlhčit pod kohoutkem a flek potřít žlučákem a taky s tím šup do kýble). Namokro je zastaralá metoda, pracnější (voda se musí měnit, pže by to smrdělo) a navíc pro materiály jako bambus i nevhodná, ničí se vlákna. Takže nasucho.nenechat stát déle než 72h. Po delší době by se tam natolik pomnožily bakterie, že (odhlédnu-li samozřejmě od zdravotních rizik pro dítě a celkově nechutnosti) by začaly pleny rozežírat. Koncentrovaný čpavek z moči by dílo zkázy jen dokonal.
no a prát-klidně s věcma dcery, pokud je pereš na 60°C. Nižší ani vyšší teplota není pro moderní látkovky dobrá. U nižší opět hrozí zdravotní rizika pro dítě, protože koliformní baktterie se ničí při 53°C, u vyšší poškození materiálů.
aviváž na pleny nee. Pokud, tak opravdu jen kapičku, zas kdo nemá sušičku, tak je lepší pleny s nepatrně nižší savostí (pže aviváž obalí vlákno a moč to pomalejji vsakuje) než dávat miminku na zadek struhadlo. Dobrý kompromis je máchadlo z kyseliny citronové (návody lze najít na netu) nebo komerční (tentýž) produkt L´vandulové máchadlo Tierra Verde (vedou eshopy a z kamenných obchodů např. DM).
toť celá věda
Já vám moc děkuji za vysvětlení
Veškeré oblečení dcery mám bavlněné, takže na 60 stupn by to šlo, akorát si myslím, že ty věci opotřebím
Tak uvidím..někdy to hodím s věcma, někdy ne a je to
… jinak plenky AIO mohu taky na 60?
@Monika2510 skladuju na sucho, nikdy jsem k plenám nepřidávala oblečení..občas ručníky ale i tak se mi zdá, že z toho ty pleny cítím..s oblečením se to ani nedá, pleny aio se perou na 60, obyč na 90.
@Mango_Lassi úplně super v poměru kvalita:cena je Formil z Lidlu, konkrétně já používám ten superkoncentrát (mají fialový na barevné a zelený na bílé prádlo), stojí asi 59kč a co praní, to jedna odměrka, takže fakt i vydrží a pere opravdu hodně moc dobře. Není to žádný můj objev, taky mi ho doporučily plenkařky a opravdu je super.
z těch „dražších“ pak Persil Sensitive, jednoznačně.
@Mango_Lassi ze začátku jsem prala ve Froschi, krásně voněl po jabku, šetrný, fakt super..ale později když už jsem neprala obden, jsem musela přesedlat na persil..za víc jak 48 hodin už to dost zasmrádlo..oblečení totéž, dokud nebylo výrazně špinavé tak Frosch, Ecover..teď už opět persil, jinak mi ty skvrny zůstávaly žluč nežluč ![]()