Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj ženy.....Tak dnes se prý už nemusí nosit látkové pleny na pemprskách…Jesli je dítě v pořádku a kyčle má taky v pořádku není to potřeba,povídal náš doktor,,,,ale jinde to zase doporučujou,tak nevím…začala jsem malé dávat na pemprsky 1 látkovou plenu na široko ,myslím že tím nic nezkazím…do kdy to dávat?Jak jak jste na to vy?Dávate nebo ne…díky ![]()
ja mela latkovky tak jsem to resit nemusela
ale na kyclich ti reknou jak bude mit jaderka tak asi bych se ridila tim
Cácorka2 píše:
ja mela latkovky tak jsem to resit nemuselaale na kyclich ti reknou jak bude mit jaderka tak asi bych se ridila tim
ale tam jdem až po 6nedělí není to pozdě? ![]()
Ahoj, trochu tu pohledej, najdeš tu spoustu diskuzí na tohle téma. Ale ve zkratce. Kontroly kyčlí bývají- v porodnici, kolem 6týdne, kolem 3měsíce. Miminku zkontrolují růst stříšek (jadýrka taky, ale založené plíny jsou na stříšky, ne na jadýrka) a ohodnotí nález. Ia znamená ok a netřeba zakládání, Ib už nevim
, IIa znamená v těch 6t ok, ale ve 3m by už IIa být nemělo. Co se týče IIa, tak se doktoři dělí, jedni doporučují zakládat preventivně, druzí ne. Každopádně by se ty nálezy měly postupně dopracovat k Ia. Pak je ještě IIIa, b, IV atd. ale to už bývá peřinka a podobně, při vykloubení samozřejmě hospitalizace.Snad je to trochu srozumitelné ![]()
pupííííček píše:Cácorka2 píše:ale tam jdem až po 6nedělí není to pozdě?
ja mela latkovky tak jsem to resit nemuselaale na kyclich ti reknou jak bude mit jaderka tak asi bych se ridila tim
Zda máš dávat široké balení ti řekne ortoped.Já jsem třeba široké balení kvůli kyčlím dávala až do 7měsíce.
Ja Musela davat mesic na den i noc a potom mesic jen na noc.Ale davala sem 3.mesice na noc tim nic nezkazis,naopak.Kamaradka davala 2.pampers.
Ahojky! Já malé nedávala a synovi také ne. Když v porodce řekli, že to mají v pořádku a že dávat nemusíme, tak jsem to nějak neřešila. Naštěstí jsme měli i ko v 6-ti týdnech v pořádku a na 3 měsíční čekám…
Ale jestli ti to dr neřekl, tak bych to preventivně asi nedávala, ale spíš záleží na tom, jak se rozhodneš. Nutnost to určo není, to by ti řekli.
Jakpak Carol roste?
Ahojky, nám tedy také řekli OK, ale každé mamině doktor řekl, že má pro jistotu dávat na noc, nic se tím nezkazí, na 6.týd. to samé, pak jsem se na to vybodla, bo mu bylo všechno malé a nezapla jsem bodýnka a teď jsem začala dávat látkovky normálně ![]()
U nás se taky od doktora dovíte, že máte dávat i když je nález v pořádku = Ia, Ib
Oni se krejou a doporučujou to preventivně.
Zda má dítě špatné kyčle se pozná už v porodnici.
Ty pleny mají na korekci význam do měsíce věku a to by v porodce řekli.
Nic jsem nedávala
Nám dětská doktorka řekla, že je to přežitek, ať široké balení nedáváme. Ortoped široké balení chtěl. Přestože jsme nedávali, byl ortoped nadšen, že jsou jadýrka vyvinutá
. Jo a ještě mi doktorka říkala, že to není úplně zdravé, protože dítě ležící na zádech v širokém balení má vlastně vypodložený zadek a tím záda v nepřirozené poloze
.
Nám v porodnici i na ortopedii doporučovali jen jednu jedinou plenu - v našem případě jednorázovou. U obou dětí. Pokud jsou kyčle v pořádku, je tato prevence prý zbytečná. V 80. letech to bylo o něčem jiném, nevyšetřovalo se ultrazvukem ale RTG, první vyšetření až někdy ve 3 měsících, ne v porodnici ![]()
Některým maminkám lékař už v porodnici individuálně podle nálezu doporučil balení jiné - 2,3 pleny.
Moje děti měly dlouho nedozrálá jadérka, ale na ty „široké balení“ nemá vliv. Ortoped říkal, že mám v klidu dávat jen jednorázovku.¨ Široké balení má vliv jen na postavení kyčlí.
A taky nám na orotpedii říkali, že dítě v širokém balení je v nepřirozené poloze s vypodloženým zadkem, brání mu to v přirozeném pohybu.
Holky já bych to shrnula, jsou dva tábory doktorů - jedni jsou pro - druhý proti, ani jeden nemá stoprocentní jistotu, pořád tápou, proto ty dohady.
![]()
Za mě do těch šesti neděl se nic nezkazí jednou plínou navíc na pampersku a nemůžu si pomoc, ale že by měl zadek výš s jedinou plínečkou, to je trochu absurdní. ![]()