Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@axelina Taky nesouhlasím… Jsme outdoorově založená rodina, cestujeme hodně, děláme hlavně pěší turistiku a nikdy nám teda nepřišlo jako zátěž tahat s sebou jeté pleny zpátky do základny. S jednorázem by to bylo asi stejné, těžko bych ho odhodila někde v lese, že.
Na delší dovolené bereme jednoráz, ale víkendové pobyty a výlety dáváme normálně s látkovkami.
No a dceři bylo v době narození sourozence 2 a čtvrt roku a nikdy mi teda do plen nelezla. Naopak mi pomáhá při přebalování, praní, skládání apod.
@Leli83 jasný byl to jen muj nazor podle toho co jsem videla u te me kamaradky..té starší deti ty plenky tahali a bylo to dost cítit i. Ve městě take stále poletovala s batohem, kde mela ty nahradní pleny, pak pokadene pleny pak neco na umytí… je to i o tom že v jednorazovce miminko pokud neni pokakane vydrží v suchu podstatně dele než s latkovýma…ale jasný at se každý rozhodne jak mu to vyhovuje
Látkovala jsem druhé dítko. A půl roku ještě i to první. Práce navíc s tím byla asi taková, jak kdybych musela denně s jednorázovkama k popelnici.
Pleny jsem házela do kýble v koupelně a po cca třech dnech prala, což vycházelo cca 2-3 x do týdne. Pověšení a následné sebrání zabere pár minut. Sušičku nemám, bydlíme v bytě, sušila jsem naprosto bez problémů. V zimě to déle schnulo, ale od jara do podzimu jsem to házela ven a v létě jsem měla pleny do odpoledne suché. Používala jsem froté kalhotovky a bambusové SIO. Na noc a na ven jsem dávala jednorázovku. S pohyblivostí dítka nebyl nikdy problém, synátor se přetáčel na břicho už ve 3 měsících i s větším zadkem, v 5 měsících lezl po čtyřech, o měsíc později stál na nohách… zpětně to vidím jako dobré rozhodnutí, pleny jsem během chvilky prodala za dobrou cenu dál.
Látkové pleny jsem používala velmi intenzivně, ale jako podklad pod dítě, které bylo silně blicí. Stále jsem je prala a žehlila, ale jako normální pleny jsem je zavrhla. Dítě bylo v látkových plenách neustále opruzené (a to jsem skutečně vyvařovala a žehlila a přebalovala nejpozději po hodině a půl!), jednorázové pleny lépe odvádějí vlhkost! Práce s praním trochu navíc je, suší se, kde se dá, ale může se stát, že dítě prostě ty pleny nesnese. ![]()
Jako ekoaktivistka se rozhodně necítím, stejně jako mi tak nepřipadá valná většina látkařek v širém okolí. Pere pračka, 2-3 týdně mě nezabily. Sušení dle možností, bydlet ve vlhké garsonce bez balkónu, kašlu na to.
Dítě se mi začalo přetáčet ve třech měsících.
Ale jinak… Nikde nestojí psáno, že kdo jede v látce, musí být takový fanatik, že mu jednoráz nesmí do domu. Všeho s rozumem. Když zjistíš, že se ti na celodenní výlet nechce tahat pytel plen, tak prostě koupíš jednoráz, no (i když já ho z lesa stejně pokakaný vláčela zpět). Když ti líp sednou na noc jednorázové, tak bóže, budeš používat ty. I když popravdě žádný jednoráz mi nikdy na noc nevyhovoval tolik, jako pořádná noční plena s flísovým povrchem, aby bylo dítě v suchu. I kdybys jela půl napůl, finančně se to vyplatí, budeš mít půlku odpadu a dítě bude půlku času „ve zdravějším“. Ale z vlastní zkušenosti, on jak se do toho člověk dostane, naučí se látku používat i v méně obvyklých situacích, u nás nakonec zůstal jednoráz jen na dovolené a jak jsem se na látkovky zpět domů těšila
Ta pokakaná zádíčka až dozadu ke krku, to jsem s látkou fakt nepoznala.
A když zjistíš, že to není nic pro tebe? Šoupneš na bazar a prodáš. Minimálně použité od solidní značky bez větší ztráty.
Teď bude v druhé půlce dubna týden opravdových plen, většina prodejců bude mít zajímavé slevy, vhodný čas ke koupi.
Mám v látce 19 měsíčního od jeho 6 týdnů, zezačátku jsem kombinovala s jednorázovými a měla jsem pár různých látkovek na vyzkoušení. A do látkových plen jsem šla kvůli svojí lenosti. Místo abych se pídila po slevách a lítala po krámech a vynášela hromady plínek do popelnice tak jednou za tři dny hodím plenky do pračky a pak do sušičky a potom je během 20 minut poskládám. Jediné co je nevýhoda, tak pokaděná plína se musí zaprat a pořádně vymáchat, ale většinu odchytí separační plena, která taky do určité chvíle i chrání před pocitem vlhkosti. Dokud byl syn maličký tak vyhovovaly pleny Haipa daipa, ale v jeho 3 měsících přestala stačit savost od té doby používám bamboolik SIO a kdybych nakupovala znovu tak koupím rovnou jenom Bambooliky.
Ja pouzivam G mini. Zadne babmusove nevimco, normalni ctvercove pleny. Vyhoda je v tom, ze z nich nikdy nemel opruzeniny. Taky pri prujmech jsou latkovky supr - byly casy kdy jsem menila tak 16-18 plen kvuli prujmu… a to tedy jde hodne do penez pokud pouzivas pouze jednorazove pleny. Nevyhoda je delsi cestovani, vylety a noc. Denne i tak pouzivam jednorazovku na noc i na den pokud jedeme nekam na dyl jak na hodinu. Menim mu to tak co hodinu az dve. Kdyz byl syn malinky tak se casto budil na mokro a moc mu to vadilo v jednorazce prespal. Ted mu je vic jak rok a asi si zvykl. Za to uz rozumi ze kdyz mu dam dole plenu ma se vycurat na nocnik a to je mu 11 mes. a do niceho ho nenutim, takze diky latkovkam je snadnejsi odplenkovani si myslim. Ma to sve vyhody a nevyhody. Ja kombinuji a tak mi to vyhovuje nejvic.
Měla jsem klasické bavlněné čtverce. Prala jsem obden, také žehlila. Schne to parádně, na rozdíl od těch all in one kalhotek. Kamarádka žehlila těsně před přebalením, trvá to tak minutku na jednu plínku. Za mě paráda, neumím si představit zahlcovat svět jednorázovkama
Pokud už další dítě neplánujete, podívej se na bazárky, nové plenky nejsou potřeba. Doporučuju libštátské bavlněné ![]()
@AliaAtreid Syn taky zhruba od roka při posazení na nočník čůral v pohodě, takže později se těch plen hodně ušetří.
@ProfZav presne, no ze zacatku jsem prala snad i tri x do tydne ale ted mozna 4 latkove plenky na den staci. doufam, ze pres leto se odplenkuje alespon pres den.
Časově mi to náročné nepřijde, strčíš to do pračky, zapneš čudlík, přendáš do sušičky, poskládáš. Lepší, než sondovat kde že zrovna mají akci na jednorázovky
Dceři třeba být v mokru nevadí a na noc používám vícevrstvé pleny + fleecovou separační vložku, takže spí od 9 do 8 a je v klidu, žádné časté buzení.
Starší dceru jsem měla v jednorázovkách, no biju se do hlavy, že jsem byla plná předsudků
Látkuju už 15 měsíců. Začala jsem nějak po šestinedělí, až jsem se na to cítila dost silná. Cca kolem půl roku jsem začala dávat i na noc látku (spotřebovala jsem to co mi zůstalo z jednorázovek). Tak jsem se do toho ponořila, že už doma nemám ani jednu pampersku. Žijeme v malém bytě, nemám sušičku, ale mám v létě možnost dát sušák ven. Večer jsou plenky suché, v zimě do druhého dne. Plíseň nemáme, jen to občas trochu překáží (když mám vyndane oba sušáky v obýváku). Chodíme hodně po výletech (i do zahraničí), celé dny trajdame po venku a bez problémů. Mám pytel na pleny, takže ty pocurane/pokakane dám tam a večer do kyble (při používání jednorázových separacek je to ještě lepší). Kýbl nesmrdí a v koši mi nepachnou pampersky (to je teprve smrad
) balík to tak hrozný není a pohyblivost byla absolutně průměrná na dítě v daném věku. Hlavně jsem nikdy nemusela mazat tunou krému proti opruzeninam (taky byli, ale výjimečně). A prebaluji tak cca 5× denně. Líbí se mi, že dítě v té pocurane pline není půl dne:) a je to ekologické a finančně výhodnější:)
@Cuddy píše:
@gwen15 Tak ja zrovna ekofanatik opravdu nejsem, ekologie nebyla zadnym rozhodovacim kriteriem. Pro me je vyhoda latkovek v tom, ze prebaluji mnohem casteji a dite neni v pocurane plence. Dale kdyz chci odhalit, zda je plenka pokakana, staci pricichnout, kdezto jednorazovku obcas jdu prevalit s dojmem, ze je jiste pokakana, jak smrdi a ona neni. Jak jsem psala, mne vadila do pul roku horsi pohyblivost, ale to take neni pravidlem, nekdo s tim problemy nema. Obcas zde valim oci, kdyz nekdo napise, ze da za jednorazove pleny 500 za mesic, to si rikam, jak dlouho to dite v te plence musi nechat, aby mel tak malou spotrebu plen.
Bohužel některé expertky ty jednorázové po použití suší na topení, aby se dalo opět použít… To je teprve hnus ![]()
@Beaumont Jo taky jsem zažila, dítě v jednorázovce smrdělo močí na dva kilometry a matka se smála, že je v plíně jenom tři hodiny a ještě hodinku do přebalení vydrží ![]()
Látkovala jsem dvě děti, syna od druhého měsíce do odplenkování, dcera odjížděla v látce z porodnice a taky až do odplenkování, současně byli na plenkách několik měsíců oba dva.Moc ráda na látkování vzpomínám. Nepřijde mi to časově o moc náročnější, z kýble mi jen nikdy ani jeden netahali, nebyli mi překážkou ani pokud jsme byli celý den pryč, pohybově bych řekla, že byli na úrovni ostatních dětí a to měli oba dva frejkovu peřinku i s ní jsme látkování neodpískali.