Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Já jsem prostě pro látkovky všema deseti. Jediný problém prostě vidím v tom, jak se správně na trhu s tolika druhy a typy vyznat a nenechat se zlákat pouze reklamou, prostě fakt vyzkouším to, co mám po jednom kousku a poté budu dokupovat vyhovující, koukala jsem, jak to hodně frčí i na FB
. Chceme tři děti, investice nám nevadí, ale řídíme se heslem:,,ušetřená koruna - vydělaná koruna". Jsem minimalistka, nerada kupuji zbytečné věci
. Na látkování se těším, brzo nám udělají i balkonek, bude kde sušit, navíc léto bude pro začínající látkovačku ideální.
Osobně jsem zatím nejvíce spokojená s novorozeneckou kalhotovkou na snapku od Majab, má i super vkládačky a krásné svrchní PUL kalhotky, separačky jsem si nastříhala ze zbytečků z fleecu. Zatím se mi tedy líbí jen na pohled, omak, uvdíme, jaké budou v praxi. Pak mám hromadu čtverců po nás + kikko staré časy - nakoupila jsem dost, manžel je alergik, staré plenky používá místo kapesníků, takže nám zbydou i po dětech. ![]()
Vůbec se nebojím toho, že bych praním strávila půl života, prostě jednorázovky a ty tuny odpadu nesnáším. A jak smrdí ![]()
Jsem hlavně strašný nadšenec do BKM, s jedním miminkem na mateřské, myslím, bych to měla zvládnout, strašně ráda bych praktikovala, právě jsem si z mobelixu přivezla krásný kyblíček na BKM + koš na špinavé pleny s víkem - vypadá jako taková ta popelnice ![]()
@Alyss1??? vubec nerozumím příspěvku… měla jsem tedy asi opravdu štestí že syn malo čural a tím pádem nebylo třeba plínky měnit často a nebyl opruzený (což tedy mu zustalo vlastně dodnes) vyčurá se jen ráno a večer..přes den jde uplně vyjimečně.
@axelina nevěřim že dítě čůrá dvakrát denně.
a pokud náááhodou ano, tak je nemocné.
@axelina píše: @Alyss1??? vubec nerozumím příspěvku… měla jsem tedy asi opravdu štestí že syn malo čural a tím pádem nebylo třeba plínky měnit často a nebyl opruzený (což tedy mu zustalo vlastně dodnes) vyčurá se jen ráno a večer..přes den jde uplně vyjimečně.
Aha, tak takto vznika tech 500 Kc za plinky za mesic. Pro me je to tedy vrchol nechutnosti, neverim, ze dite cura + kaka 3× za den. Vzdyt voditkem pro dostatecnou hydrataci ditete je cca 6 pocuranych plen za den, resila jsi to tedy s pediatrem? Hadam, ze ne, ze dite vymesovala vicekrat, ale proc prebalovat, kdyz plenka neni jeste pod koleny.
@Cuddy přesně já opravdu víc jak 500 za plínky nikdy neutratila
řešila jsem to s pediatrem a ten mi řekl že měřítkem je barva moči. A tu měl vždy světlounkou. Kojený byl do 3 let a do té doby ani nechtěl jine tekutiny. Nepije ani ted ale tu moč sleduju tak snad ok… nikdy bych nenechala dítě běhat s plínkou u kolen to fakt ne! jak jsem měla pocit že v ní něco je hned jsem měnila ale ono tam většinou ani po té noci nic nebylo. nemam duvod si tady vymýšlet
@axelina Tak to opravdu neni obvykle, aby dite melo po noci plenku suchou. Tedy pokud se nebavime o dvouletakovi.
@orizuri látkuji od té doby, co jsem přišla z porodnice, dcera má 4 měsíce. Taky jsem se bála většího objemu a když jsem dceru poprvé zabalila do separačky, čtvercovky a svrchních kalhotek, říkala jsem si, jak jí asi je, když je kvůli tomu vlastně trošku hlavou dolů. Mimi veškeré mé obavy rozptýlilo, byla i v šestinedělí spokojená holka, tak to neřeším. Jak je teď starší, když ji nechci nebo nemůžu přebalovat častěji (do 2 hodin), tak dávám navíc ještě bambusovou vkládačku a jak je teď větší, tak už mi to v porovnání s tělem nepřipadne ani tak naducané. Vrstva, která mi přijde důležitá, je hlavně ta separačka, která je ale nejtenčí. Bambusové vkládačky krásně sají, nepřipadnou mi tlusté a drží vlhko. Dcera se mi asi týden už přetáčí na bříško, takže nějaké omezení v pohybu taky nevidím (opět - trochu jsem se toho bála). Když jsem otírala zadeček jen vodou, občas se opruzovala (jedno jestli měla látku nebo jednorázovku), přišlo mi, že je to z vysušení, teď používám častěji medvídka od Eoné a jak má olejovou konzistenci, je to super, protože krásně zvláční kůži a pupínky má fakt minimálně. Řídím se podle nálady - na noc a na výlety používám i jednorázovky (jak už tu někdo psal - eco z DM). Jinak, látkování mě prostě baví, těch 20 minut, co skládám 12 plínek na novorozenecky sklad (peru cca co 3 dny), si ráda oddechnu u M. A.S. H.e a mám radost, přebaluje bez remcání i můj chlap ![]()
@Pipilota Puncochata super, u nás to taky nastane příjezdem z porodnice, v porodnici vydržím s jednorázovkama, ačkoliv když jsem si jich pár pro sichr koupila, nemohla jsem uvěřit, jak strašně smrdí a jak je mi to celkově nepříjemné
(psala jsem to zde i v jiné diskuzi). Takže na dobu nezbytně nutnou bude malá v jednorázovkách, na odjezd z porodky už mám připravené látkové plenečky - jen nevím, zda velikost bude sedět, kdyžtak to tu cestu domů už taky vydržím
.
Ta separačka je super vynález, právě inovace moderního látkování. Nic takového, jako separačka, naše mámy neznaly. Myslím, že by jim to poměrně výrazně ulehčilo práci ![]()
Na mytí medvídka koupím, ale asi až co nejpozději kvůli expirační době, ze začátku budu třeba mýt jen vodou. Mám taky našité látkové ubrousky ze starých pyžam a různých odstřižků ![]()
No na látkování se fakt těším, už jen necelý měsíc
taky mám ráda rutinní činosti + sledování seriálů + kafíčko - žehlení, skládání - vůbec mi to nevadí, pokud u toho můžu něco sledovat ![]()
Já třeba lituju, že jsem nenašla odvahu latkovat hned. Až půjdeme do druhého, tak bude v látce hned jen co mne proberou z narkózy a dají mi ho na pokoj
už teď se na to hrozně těším:) jsem blázen. Jinak finančně to vyjde opravdu mnohem levněji, ale nesmíte se zbláznit do vzorů a barviček ![]()
@orizuri Co se týče těch jednorázovek, zkus ty z DM, nevím, jak ostatní, ale já s nima mám hodně dobrou zkušenost. A v porodnic jsem používala Moltex, žádný smrad a měla jsem dobrý pocit, že jsem na tu novorozenou prcinku používala jakž-takž zdravé plenky
Přeji hezký bezproblémový porod! ![]()
@Pipilota Puncochata díky moc… no já blbec koupila Pampers Premium Care - nevím, proč jsem nešla do nějakých eko, asi jsem se moc unáhlila. Plenky nám ale dají v porodce, mám jich fakt jen pár pro sichr, pokud bych kombinovala, určitě mrknu po těch, co jsi zmínila ![]()