Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Heivka píše:
@Beaumont Jo taky jsem zažila, dítě v jednorázovce smrdělo močí na dva kilometry a matka se smála, že je v plíně jenom tři hodiny a ještě hodinku do přebalení vydrží
Je fakt, že mi vždycky přišlo, že dítě v jednorázu smrdí šíleně, nikdy jsem nezažila, že by mi dítě v látce smrdělo, pokud samozřejmě nebylo pokakané. Manžel mě v tom podporoval na 100 % a také neměl problém dítě přebalit nebo oprat pokakanou plínku
Látkovala jsem obě děti celé plenkové období. Neměnila bych. Co se týká spotřeby času - ano, věší se prádlo. Pračka pere sama. Jednorázovky mi smrdí, látkovky ne, ale samozřejmě to chce péči.
V rodině jsem podporu neměla, prosadila jsem si to a sama praktikovala. Bez problémů. Mohu doporučit.
Obě děti byli v látkovkách, používali jsme obyčejné dovycpané čtvercovky a vrchní Bambino mio a Bamboolik kalhotky. Horší pohyblivost? Kluk se přetáčel na 4. měsíci a na konci 8. dělal první samostatné krůčky… Prvních pár měsíců jsem je prala obden, potom každé 3 dny. Staršího nikdy nenapadlo lézt do kbelíku s plínkami. Cestujeme tak normálně - a ano, no tak jsem s sebou táhla sáček na špinavé plínky no. A přiznávám, na mladší jsem sdělala cca půl balení jednorázových, právě na cesty, kdy byl malý ještě moc malý, aby mi vydržel někde venku čekat, až v kočáře přebalím mimino. A finanční úspora obrovská 1 pračka co tři dny cca 10-12 Kč?! A taky jsem nemusela sledovat akce na plíny.
Jo, a oba od 20 měsíců bez plínek. A ještě dodatek, u sestry už se taky látkuje ![]()
Ahoj holky, jestli můžu, zeptala bych se na věc, která mě teď maličko trápí ![]()
Jsem v 9. měsíci těhotenství, první miminko, chci látkovat, ale narážím na jednu skutečnost, která mě trochu trápí. Všechny ty moderní a nové systémy jsou strašně fajn, ale všímám si, že když bych dítě zabalila do separačky, kalhotovky, na noc třeba ještě nějakou vkládací a na to všechno nepromokavou PUL vrstvu, vznikne z toho ohromný balík. Spousta žen z mého okolí mi říká, jak právě v tomto bodě narazily. Když bylo miminko větší a chtělo se přetáčet, prostě to přes ten ohromný balík nedalo.
A tak se ptám, je opravdu tak nutné používat všechny ty vrstvy a balit dítě do ohromného množství látky a materiálů? Přijde mi, že se moderní látkovky snaží přiblížit té papírovce v tom, že odvedou vlhko do spodních vrstev, zároveň nepromoknou, dítě se nemusí tak často přebalit, má ten pocit,,sucha", co nám teď tak cpe reklama do palice.
Já bych ale nejradši využívala čtverce a PUL kalhotky nebo jinou nepromokavou vrstvu, s tím, že když bude miminko mokré, pokaděné, prostě přebalím hned a budu přebalovat častěji. Taky se chci pokusit o BKM. Vím, že ze začátku to půjde jen se čtverci a PUL, ale potom? Mám dilema. Chci látkovat, ale bojím se, aby se miminko správně a zdravě vyvíjelo, nezatěžoval ho balík plen… ![]()
Papírovky mi smrdí a nechci produkovat tuny odpadu, balit dítě do chemie, časové hledisko neřeším, pračka pere sama, pověšení zabere pár minut, jsem pro látkovky 100% přesvědčená, ale ten balík materiálu mě fakt děsí.
Budu moc ráda za vaše názory. díky ![]()
@Beaumont píše:
Bohužel některé expertky ty jednorázové po použití suší na topení, aby se dalo opět použít… To je teprve hnus
to snad ne?! Neuvěřitelný, tohle jsem ještě neslyšela
. nedávno jsem koukala na nějaký díl výměny manželek, kde dítě ve 3 letech neumělo kakat jinak než do jednorázovky?! Humus. Prostě si stojím za tím, že je to pohodlné pro rodiče, ne pro děti.
Prvne odpovim na druhou otazku. Ano, lze dat jeden ctvrec a na to pul a zadnej balik nebude. To je ale tak na jedno curani. Takze pokud chces po kazdem curani prebalovat, tak to jde. Coz je ale treba co 15 minut. Takze v tom nejde spat, nemuzes ven. Musis byt doma. A i doma - fakt se ti chce co 15 min prebalovat? Nehlede na to, ze vetsins mimin prebalovsni a prevlikani nema rado. Dalsi vec je, ze jak je dite vetsi, tak na jedno curani ma vetsi objem a i „proud“. Takze tam musi byt dost latky aby to pobrala.
Otazka prvni - ano- vetsine dsti vadi plenky v otaceni a i lezeni apod. Ale stejne jako jim vadi obleceni a jednorazovka. To ze se dite pretaci nahate a v plence obldcene ne je vetsinou otazka par dni. Takze o vyvoji to neni. Neboj se toho.
@Alyss1 jasný, počkám až na použití v praxi… co 15 minut je pravda, že bych to asi nedala… zajímalo by mě, jak to vlastně s těma čtvercema prováděly naše matky, moje máma mi tvrdí, že si to nepamatuje?! Jen ví, že pořád vyvařovala a přepírala a na čtverec dávala,,umělohmotné" kalhotky..
@orizuri pohled fyzioterapeuta:
http://www.latkoveporadkyne.cz/…oterapeuta1/
Jinak jestli chceš používat čtverce, zpočátku asi ten jeden vystačí, pak bych pro zvýšení savosti místo dalšího objmného čtverce dala pořádně savou (nejlépe bambus) vkládačku - zvýší savost a objem přidá minimálně.
Co se pohyblivost týče, ano, některé děti může trochu zpomalit, některé ne, dcera se přetáčela ve 3 měsících. A některé děti se nepřetáčí v šesti ani v jednorázu.
Ovšem kombinace BKM a čtverce - nemám teda osobní zkušenost (pokud mi to někdo vyvrátí, budu ráda) - mi přijde taková krkolomná, protože čtverec je přeci jen dost motání, přes to svrchňáky… zatímco při BKM potřebuješ často jednoduše a rychle rozepnout, sundat a zase nandat.
@orizuri píše:
@Alyss1 jasný, počkám až na použití v praxi… co 15 minut je pravda, že bych to asi nedala… zajímalo by mě, jak to vlastně s těma čtvercema prováděly naše matky, moje máma mi tvrdí, že si to nepamatuje?! Jen ví, že pořád vyvařovala a přepírala a na čtverec dávala,,umělohmotné" kalhotky..
možná jsem + - ve věku tvé matky, momentálně devatenáctiletou dceru jsem látkovala od narození - tehdy to byla v porodnicích norma.
V porodnici nám ukázali balení dva čtverce poskládané na čtvrtiny a na půl na rovno mezi nožky, další čtverec na čtvrtiny ty dvě fixoval omotaný kolem pasu. Jestli jsem v porodnici používala i nějaký svrchní si už nepamatuju.
Doma jsem ve stejném duchu pokračovala + měla jsem dvoje svrchní. Jedny zavazovací na bocích, jedny na knoflíky. Na ležícím dítku celkem v pohodě, jak se zašlo hýbat byl to vopruz, padalo to, knoflíčky se rozepínaly, plíny se v tom sunuly, takže jsem kolem půl roku začala kombinovat s jednorázovkama. V noci to bylo celkem v pohodě, dokud se prcek budil na kojení, tak jsem vždycky přebalila. Naštěstí se dcera brzo odplenkovala.
Dnes je to látkování naprosto o něčem jiným. Výběr podle potřeb, vychytaný střihy a bambus - na ten nedám dopustit - i mokrej je pocitově sušší. Separačky které zajistí pocit sucha,…
Nejvíc času mi zabralo vše vyzkoušet a poskládat si optimální výbavu, kterou ráda používám.
No a taky tehdy jsem měla pračku vířivku, takže máchání pěkně růčo… teď to všechno udělá pračka ![]()
@orizuri Myslím, že látkové pleny v pohybu nebrání a kolik bude mít ma sobě vrstev závisí na proporcích dítěte a četnosti čůrání. Když srovnám svého syna a svoji neteř, co je o rok starší než syn, tak na pohled měli stejně naducaný zadek i když ona byla v jednorázu a syn je v látce, asi to bude tím, že on je aktuálně o 3cm vyšší. A co se týče typu plen, tak kamarádka používala čtverce a BKM a v pohodě, na její holce bylo jasně vidět, že se něco chystá. Můj syn si naopak neuvědomuje, že čůrá, třeba ve sprše to prostě pustí aniž by přerušil hru. Já si u syna čtverce nedokážu představit, protože když jsem to nedávno zkoušela, tak za jedno čůrání měl tři klasické čtvercovky durch. A hlavně přebalit v leže je už skoro nemožné, pořád zdrhá, se secvaknutými plenami ho přebaluju za pochodu.
Holky všem moc díky za postřehy.. Nechám to prostě plynout a uvidím, budu se moc snažit přijít na to, co nám bude nejvíce vyhovovat, možností je opravdu spoustu, naštěstí jsem byla poměrně,,rozumná" a koupila do začátku jen pár kousků a od každého něco, abych zkoušela. Nejvíce mám čtverců.
Já měla jako dítě taky Frejkovu peřinku a rozběhla jsem se prý v 9 měsících. Asi uvidíme, jak na tom to naše dítko bude. Manžel je vysoký a fyzicky silný, já sice malá, ale taky nejsem žádné tintítko
tak snad nebudeme mít úplného slabého drobka
Je to prostě značně individuální záležitost, budu se řídit tím, jak nám to půjde. ![]()
díky
@orizuri Mne ten balik vadil po prichodu z porodnice, kdy jsem jako prvomatka mela obavu, ze si mimco nemuze vykopat brisko a kdyz place, tak jiste kvuli plence. Zda to byla pravda nevim, ale chtela jsem eliminovat vsecny mozne priciny place. Pozdeji jsem nechaval dite hodne bez plenky a do latkovek jsem balila jen na spani, jinak jsem je pod mimco podkladala. Asi take proto vim, jak casto cura. Takze ja si z hendikepu velkeho baliku vlastne vytvorila vyhodu, ze dite bylo bez plenky uplne (jen v bodycku s teplackami) a hybalo se o to vic. Byly to trochu prevlikaci galeje, ale bylo to jeste v dobe, kdy mrne proti prevlikani neprotestovalo, ja na materske s jednim ditetem, casu a elanu jeste dost… Od 6 mesice jsem to jiz neresila. Navic on to neni uplne takovy balik oproti jednorazovce, maximalne oproti nepocurane jednorazovce. Protoze i ta pocurana pomerne nabobtna. A fleecovou separacku davam, ta zajisti ten super pocit sucha, ktery neni ani v te jednorazovce.
@Svistice no jasně že deti curají všechny stejne plus minus
já beru že duležitý je aby dítě nebylo opruzené.. a nevim zda jsem měla štěstí na málo čurající dítě ale muj syn se opravdu nikdy neoprudil, používala jsem jednorazovky a zpravidla jednu na noc a 2 na den… uplně stačilo. nikdy jsem mu nemusela mazat prdelku žádnýma kremama, prostě byl furt suchý… ted čekám holčičku tak třeba bude čurat víc sama jsem zvědavá
každopadne lenivá nejsem ani jsem nebyla ale ty jednorazovky jsou vymyšlene aby vydržely celou noc tak nevidím duvod proč toho nevyužít… 3 plínky za 24 hod mi nepřijde velke zlo pro ekologii…
Nooo. 3 plenky na den je masakr a moc nevěřím, že dítě čůralo/kadilo (obzvláště novorozenec) jen 3× denně. ![]()
Jinak já na noc dávám jen jednu plenku (Teď v 15 m). Když byl novorzeně, tak jsem přebalovala při každém krmení i v noci. Jinak v noci nepřebaluju, ta látkovka krásně vydrží až do rána (ráno je to ale síla
).
přes den přebaluju asi 5× a to bych dělala i s jednorázem. Ale taky hodně větrám a občas utírám loužičku ![]()
Jinak za mne..jednorázovky mi hrozně smrdí (je fakt, že jsem používala jen pampersky). Když jsem otevřela balík, tak ten chemický smrad byl cítit ještě týden v pokoji a o počůrané/pokakané ani nemluvím. Oproti tomu bambusky nejsou vůbec cítit.
Do koše s plenkami mi malý nechodí (mám ho zaklapovací), ale stejně ho to nezajímá.
A podporu rodiny jsem neměla…dokonce když jsem rodině oznámila, že chci látkovat, tak mi všichni přinesli mega balík pampersek (největší samozřejmě tchýně, která to nerozdýchala doteď) ![]()
Manžel si zvykl, dokonce mu jednoráz začal strašně smrdět a nedá na bambus dopustit. Nemá problém přebalit ani se zbavit „bio“ odpadu ![]()
Ale ze začátku jsem se strašně ztrácela v těch plenkách. Každá firma má svůj název, nebo systém (AIO, SIO, AI2 atd). Pozvala jsem si domů látkovou poradkyni, která mi všechny typy ukázala, mohla jsem si to ošahat a poté poradila s nákupem. A jsem spokojená. používám SIO systém a paráda.
Můj starší byl opruzený a zjednorázovek. takže asi tak.
@orizuri máma vypráví, že když měla dvě děti po 16 měsících - tedy dvě na plínách, tak ty plínky jen po použití házela na hromadu do vany. až když přišel táta, šla tu obří hromadu likvidovat - nutno podotknout, že tam házela VŠECHNY tedy i ty popakané.
@axelina bez komentáře. raději.