Látkovky a čas

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1746
6.4.17 23:15
@Heivka píše:
@Beaumont Jo taky jsem zažila, dítě v jednorázovce smrdělo močí na dva kilometry a matka se smála, že je v plíně jenom tři hodiny a ještě hodinku do přebalení vydrží :zed:

Je fakt, že mi vždycky přišlo, že dítě v jednorázu smrdí šíleně, nikdy jsem nezažila, že by mi dítě v látce smrdělo, pokud samozřejmě nebylo pokakané. Manžel mě v tom podporoval na 100 % a také neměl problém dítě přebalit nebo oprat pokakanou plínku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
6.4.17 23:32

Látkovala jsem obě děti celé plenkové období. Neměnila bych. Co se týká spotřeby času - ano, věší se prádlo. Pračka pere sama. Jednorázovky mi smrdí, látkovky ne, ale samozřejmě to chce péči.
V rodině jsem podporu neměla, prosadila jsem si to a sama praktikovala. Bez problémů. Mohu doporučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
7.4.17 06:41

Obě děti byli v látkovkách, používali jsme obyčejné dovycpané čtvercovky a vrchní Bambino mio a Bamboolik kalhotky. Horší pohyblivost? Kluk se přetáčel na 4. měsíci a na konci 8. dělal první samostatné krůčky… Prvních pár měsíců jsem je prala obden, potom každé 3 dny. Staršího nikdy nenapadlo lézt do kbelíku s plínkami. Cestujeme tak normálně - a ano, no tak jsem s sebou táhla sáček na špinavé plínky no. A přiznávám, na mladší jsem sdělala cca půl balení jednorázových, právě na cesty, kdy byl malý ještě moc malý, aby mi vydržel někde venku čekat, až v kočáře přebalím mimino. A finanční úspora obrovská 1 pračka co tři dny cca 10-12 Kč?! A taky jsem nemusela sledovat akce na plíny. :-D Jo, a oba od 20 měsíců bez plínek. A ještě dodatek, u sestry už se taky látkuje ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
7.4.17 07:16

látkovky a správný vývoj miminka

Ahoj holky, jestli můžu, zeptala bych se na věc, která mě teď maličko trápí :-)

Jsem v 9. měsíci těhotenství, první miminko, chci látkovat, ale narážím na jednu skutečnost, která mě trochu trápí. Všechny ty moderní a nové systémy jsou strašně fajn, ale všímám si, že když bych dítě zabalila do separačky, kalhotovky, na noc třeba ještě nějakou vkládací a na to všechno nepromokavou PUL vrstvu, vznikne z toho ohromný balík. Spousta žen z mého okolí mi říká, jak právě v tomto bodě narazily. Když bylo miminko větší a chtělo se přetáčet, prostě to přes ten ohromný balík nedalo.

A tak se ptám, je opravdu tak nutné používat všechny ty vrstvy a balit dítě do ohromného množství látky a materiálů? Přijde mi, že se moderní látkovky snaží přiblížit té papírovce v tom, že odvedou vlhko do spodních vrstev, zároveň nepromoknou, dítě se nemusí tak často přebalit, má ten pocit,,sucha", co nám teď tak cpe reklama do palice.

Já bych ale nejradši využívala čtverce a PUL kalhotky nebo jinou nepromokavou vrstvu, s tím, že když bude miminko mokré, pokaděné, prostě přebalím hned a budu přebalovat častěji. Taky se chci pokusit o BKM. Vím, že ze začátku to půjde jen se čtverci a PUL, ale potom? Mám dilema. Chci látkovat, ale bojím se, aby se miminko správně a zdravě vyvíjelo, nezatěžoval ho balík plen… :roll:

Papírovky mi smrdí a nechci produkovat tuny odpadu, balit dítě do chemie, časové hledisko neřeším, pračka pere sama, pověšení zabere pár minut, jsem pro látkovky 100% přesvědčená, ale ten balík materiálu mě fakt děsí.

Budu moc ráda za vaše názory. díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
7.4.17 07:19
@Beaumont píše:
Bohužel některé expertky ty jednorázové po použití suší na topení, aby se dalo opět použít… To je teprve hnus :poblion:

to snad ne?! Neuvěřitelný, tohle jsem ještě neslyšela :((. nedávno jsem koukala na nějaký díl výměny manželek, kde dítě ve 3 letech neumělo kakat jinak než do jednorázovky?! Humus. Prostě si stojím za tím, že je to pohodlné pro rodiče, ne pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
7.4.17 09:05

@orizuri

Prvne odpovim na druhou otazku. Ano, lze dat jeden ctvrec a na to pul a zadnej balik nebude. To je ale tak na jedno curani. Takze pokud chces po kazdem curani prebalovat, tak to jde. Coz je ale treba co 15 minut. Takze v tom nejde spat, nemuzes ven. Musis byt doma. A i doma - fakt se ti chce co 15 min prebalovat? Nehlede na to, ze vetsins mimin prebalovsni a prevlikani nema rado. Dalsi vec je, ze jak je dite vetsi, tak na jedno curani ma vetsi objem a i „proud“. Takze tam musi byt dost latky aby to pobrala.

Otazka prvni - ano- vetsine dsti vadi plenky v otaceni a i lezeni apod. Ale stejne jako jim vadi obleceni a jednorazovka. To ze se dite pretaci nahate a v plence obldcene ne je vetsinou otazka par dni. Takze o vyvoji to neni. Neboj se toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
7.4.17 09:21

@Alyss1 jasný, počkám až na použití v praxi… co 15 minut je pravda, že bych to asi nedala… zajímalo by mě, jak to vlastně s těma čtvercema prováděly naše matky, moje máma mi tvrdí, že si to nepamatuje?! Jen ví, že pořád vyvařovala a přepírala a na čtverec dávala,,umělohmotné" kalhotky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68948
7.4.17 09:33

@orizuri pohled fyzioterapeuta:
http://www.latkoveporadkyne.cz/…oterapeuta1/
Jinak jestli chceš používat čtverce, zpočátku asi ten jeden vystačí, pak bych pro zvýšení savosti místo dalšího objmného čtverce dala pořádně savou (nejlépe bambus) vkládačku - zvýší savost a objem přidá minimálně.
Co se pohyblivost týče, ano, některé děti může trochu zpomalit, některé ne, dcera se přetáčela ve 3 měsících. A některé děti se nepřetáčí v šesti ani v jednorázu.
Ovšem kombinace BKM a čtverce - nemám teda osobní zkušenost (pokud mi to někdo vyvrátí, budu ráda) - mi přijde taková krkolomná, protože čtverec je přeci jen dost motání, přes to svrchňáky… zatímco při BKM potřebuješ často jednoduše a rychle rozepnout, sundat a zase nandat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
7.4.17 09:55
@orizuri píše:
@Alyss1 jasný, počkám až na použití v praxi… co 15 minut je pravda, že bych to asi nedala… zajímalo by mě, jak to vlastně s těma čtvercema prováděly naše matky, moje máma mi tvrdí, že si to nepamatuje?! Jen ví, že pořád vyvařovala a přepírala a na čtverec dávala,,umělohmotné" kalhotky..

možná jsem + - ve věku tvé matky, momentálně devatenáctiletou dceru jsem látkovala od narození - tehdy to byla v porodnicích norma.
V porodnici nám ukázali balení dva čtverce poskládané na čtvrtiny a na půl na rovno mezi nožky, další čtverec na čtvrtiny ty dvě fixoval omotaný kolem pasu. Jestli jsem v porodnici používala i nějaký svrchní si už nepamatuju.
Doma jsem ve stejném duchu pokračovala + měla jsem dvoje svrchní. Jedny zavazovací na bocích, jedny na knoflíky. Na ležícím dítku celkem v pohodě, jak se zašlo hýbat byl to vopruz, padalo to, knoflíčky se rozepínaly, plíny se v tom sunuly, takže jsem kolem půl roku začala kombinovat s jednorázovkama. V noci to bylo celkem v pohodě, dokud se prcek budil na kojení, tak jsem vždycky přebalila. Naštěstí se dcera brzo odplenkovala.
Dnes je to látkování naprosto o něčem jiným. Výběr podle potřeb, vychytaný střihy a bambus - na ten nedám dopustit - i mokrej je pocitově sušší. Separačky které zajistí pocit sucha,…
Nejvíc času mi zabralo vše vyzkoušet a poskládat si optimální výbavu, kterou ráda používám.
No a taky tehdy jsem měla pračku vířivku, takže máchání pěkně růčo… teď to všechno udělá pračka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
7.4.17 10:42

@orizuri Myslím, že látkové pleny v pohybu nebrání a kolik bude mít ma sobě vrstev závisí na proporcích dítěte a četnosti čůrání. Když srovnám svého syna a svoji neteř, co je o rok starší než syn, tak na pohled měli stejně naducaný zadek i když ona byla v jednorázu a syn je v látce, asi to bude tím, že on je aktuálně o 3cm vyšší. A co se týče typu plen, tak kamarádka používala čtverce a BKM a v pohodě, na její holce bylo jasně vidět, že se něco chystá. Můj syn si naopak neuvědomuje, že čůrá, třeba ve sprše to prostě pustí aniž by přerušil hru. Já si u syna čtverce nedokážu představit, protože když jsem to nedávno zkoušela, tak za jedno čůrání měl tři klasické čtvercovky durch. A hlavně přebalit v leže je už skoro nemožné, pořád zdrhá, se secvaknutými plenami ho přebaluju za pochodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
7.4.17 11:29

Holky všem moc díky za postřehy.. Nechám to prostě plynout a uvidím, budu se moc snažit přijít na to, co nám bude nejvíce vyhovovat, možností je opravdu spoustu, naštěstí jsem byla poměrně,,rozumná" a koupila do začátku jen pár kousků a od každého něco, abych zkoušela. Nejvíce mám čtverců.

Já měla jako dítě taky Frejkovu peřinku a rozběhla jsem se prý v 9 měsících. Asi uvidíme, jak na tom to naše dítko bude. Manžel je vysoký a fyzicky silný, já sice malá, ale taky nejsem žádné tintítko :) tak snad nebudeme mít úplného slabého drobka

Je to prostě značně individuální záležitost, budu se řídit tím, jak nám to půjde. :-)
 díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30950
7.4.17 13:47

@orizuri Mne ten balik vadil po prichodu z porodnice, kdy jsem jako prvomatka mela obavu, ze si mimco nemuze vykopat brisko a kdyz place, tak jiste kvuli plence. Zda to byla pravda nevim, ale chtela jsem eliminovat vsecny mozne priciny place. Pozdeji jsem nechaval dite hodne bez plenky a do latkovek jsem balila jen na spani, jinak jsem je pod mimco podkladala. Asi take proto vim, jak casto cura. Takze ja si z hendikepu velkeho baliku vlastne vytvorila vyhodu, ze dite bylo bez plenky uplne (jen v bodycku s teplackami) a hybalo se o to vic. Byly to trochu prevlikaci galeje, ale bylo to jeste v dobe, kdy mrne proti prevlikani neprotestovalo, ja na materske s jednim ditetem, casu a elanu jeste dost… Od 6 mesice jsem to jiz neresila. Navic on to neni uplne takovy balik oproti jednorazovce, maximalne oproti nepocurane jednorazovce. Protoze i ta pocurana pomerne nabobtna. A fleecovou separacku davam, ta zajisti ten super pocit sucha, ktery neni ani v te jednorazovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
7.4.17 14:34

@Svistice no jasně že deti curají všechny stejne plus minus :-) já beru že duležitý je aby dítě nebylo opruzené.. a nevim zda jsem měla štěstí na málo čurající dítě ale muj syn se opravdu nikdy neoprudil, používala jsem jednorazovky a zpravidla jednu na noc a 2 na den… uplně stačilo. nikdy jsem mu nemusela mazat prdelku žádnýma kremama, prostě byl furt suchý… ted čekám holčičku tak třeba bude čurat víc sama jsem zvědavá :-) každopadne lenivá nejsem ani jsem nebyla ale ty jednorazovky jsou vymyšlene aby vydržely celou noc tak nevidím duvod proč toho nevyužít… 3 plínky za 24 hod mi nepřijde velke zlo pro ekologii…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
7.4.17 15:21

Nooo. 3 plenky na den je masakr a moc nevěřím, že dítě čůralo/kadilo (obzvláště novorozenec) jen 3× denně. :think:
Jinak já na noc dávám jen jednu plenku (Teď v 15 m). Když byl novorzeně, tak jsem přebalovala při každém krmení i v noci. Jinak v noci nepřebaluju, ta látkovka krásně vydrží až do rána (ráno je to ale síla :D).
přes den přebaluju asi 5× a to bych dělala i s jednorázem. Ale taky hodně větrám a občas utírám loužičku :D
Jinak za mne..jednorázovky mi hrozně smrdí (je fakt, že jsem používala jen pampersky). Když jsem otevřela balík, tak ten chemický smrad byl cítit ještě týden v pokoji a o počůrané/pokakané ani nemluvím. Oproti tomu bambusky nejsou vůbec cítit.
Do koše s plenkami mi malý nechodí (mám ho zaklapovací), ale stejně ho to nezajímá.
A podporu rodiny jsem neměla…dokonce když jsem rodině oznámila, že chci látkovat, tak mi všichni přinesli mega balík pampersek (největší samozřejmě tchýně, která to nerozdýchala doteď) :)
Manžel si zvykl, dokonce mu jednoráz začal strašně smrdět a nedá na bambus dopustit. Nemá problém přebalit ani se zbavit „bio“ odpadu :)

Ale ze začátku jsem se strašně ztrácela v těch plenkách. Každá firma má svůj název, nebo systém (AIO, SIO, AI2 atd). Pozvala jsem si domů látkovou poradkyni, která mi všechny typy ukázala, mohla jsem si to ošahat a poté poradila s nákupem. A jsem spokojená. používám SIO systém a paráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
7.4.17 15:44

Můj starší byl opruzený a zjednorázovek. takže asi tak.

@orizuri máma vypráví, že když měla dvě děti po 16 měsících - tedy dvě na plínách, tak ty plínky jen po použití házela na hromadu do vany. až když přišel táta, šla tu obří hromadu likvidovat - nutno podotknout, že tam házela VŠECHNY tedy i ty popakané.

@axelina bez komentáře. raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky