Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, prosím poraďte, mám 18ti denního drobečka, látkovky jedeme asi týden a má zadeček jak pavián… a nerada bych se vracela k jednorázovkám… dávám čtvercovku a separačku a na to pul svrchnáky, už jsem vytáhla i vlňáky, mažu už vším možným (rybilka, sudocrem, zásyp), zatím to není nic moc. otírám medvídkem (olejová emulze s vodou). co dělám špatně? U první dcery jsme látkovali asi od měsíce a takovýhle problém nebyl…
Neviem v com je problem, u nas bolo len malicko zacervenane a vtedy mi pomohlo, ked bola bez plienky hodinku-dve, resp. niekedy bez PULiek, len stvorcova plienka zopnuta sponkou, ktoru som menila aj kazdych 15 minut
spatne nedelas nic, jen kazde decko je jine ![]()
Zkus separacky z jineho materialu - ja napr. pouzivam flisove, celulozu malej nedaval… a to mazani zkus zmenit treba na leniensku, nebo se mi pri ekzemu osvedcila mesickova vazelina… jeste muzes zkusit na otirani neco s hermankem (desinfekce)
Pak by taky moh byt problem s praskem, muzu doporucit sliz nebo kdyz nestiham udelat nebo u nasich mam ecover…
já taky teď nedávno bojovala s opruzeninami. Používala jsem taky medvídka…přestala jsem ho používat, myla vodou přímo v umyvadle nebo utírala černým čajem a hodně mi pomohla indulona baby (dávala jsem silnější vrstvu) (sudocrem apod. nepomohli vůbec). Taky je dobrý odvar z řepíku. Taky je dobrý samozřejmě větrat, ale máš taky malé mimi, že bys měla vše pořád pokaděný
…Nevim proč, ale medvídek teda nic moc, alespoň podle mě…
Já mám úplně opačné zkušenosti s látkovkmi a jednorázovkami.
Ale to není podstatné. Z toho popisu toho, co používáš, nevidím žádný problém. Jediné, co mě napadá, je četnost přebalování, kterou jsi nezmínila.
Bohužel neporadím, já látkovky zkusila taky a jak píšeš během týdne se mi tak oprudil, že to měl až do krve chudák, tak jsem zase přešla na papírové a je klid a zadeček v pořádku ![]()
jojo, presne, nechavat co nejvic bez plinky nebo aspon bez svrchnaku a prebalovat co nejcasteji. a s tim mazanim nevim, ja mazu az je problem, preventivne nikdy. Na opruzeniny se pry docela osvedcil Imazol (da se koupit volne). A pak pry koupani v repiku a nebo zkusit vlozku z buretoveho hedvabi. Taky zkus zapatrat ve svem jidelnicku (pokud teda kojis)
Možné příčiny: nevyhovující separačky - změnit druh nebo zkusit bez nich, nevyhovuje PUL - není to neobvyklé některé děti ho opravdu nesnesou.
Teď když to má tak špatné tak to chce hodně větrat a omývat pod tekoucí vodou.
S mastmi moc zkušeností nemám, závisí, jak to má opruzené, jestli to je vysušené, tak promazávat (nesolené sádlo, vazelína z lékárny), jestli jsou tam odřeniny, tak to bohužel neporadím.
Vyměnila bych separačky, případně nedávala žádné.
Osobně mám velice dobrou zkušenost s Ondřejovou mastí, na opruzeniny fungovala zázračně, zklidnila podráždění, urychlila hojení, pak to dokončil bepanthen.
A dej si dítko na zem, pod něj plíny a nech ho větrat, i takto malé miminko může větrat, co se stane nejhoršího? Maximálně si opatla patičky v hovínku ![]()
A asi bych myla pod tekoucí vodou, tomu se nic nevyrovná, medvídka jsem používala na cesty, ale žádný vlhčený ubrousek nevyčistí tak dobře, jako tekoucí voda a žínka.
díky za rady, separacky zkusim nedavat, omyvat repickem, prebaluji casto, ale kdyz usne tak ne a to asi bude problem, protoze spi treba i 5 hodin vkuse (pak zas to strida s hodinami kdy jí furt dokola prebaluju, kojim a nosim a polozit se neda, takze to vetrani asi moc nepujde…), peru v ulrichu (eco) ten by snad nemel vadit… s tim mazanim kazdy doporucuje neco jineho
ona to ma cerveny ale suchy ne, a mistama pupinky… ad moje strava - co by to mohlo dělat? mam pocit ze kojici matky nesmeji skoro nic ![]()
ajo ja kdyz prala v ulrichu tak jsem mela malou taky opruzelou, nerikam, ze je to tim, ale clovek nikdy nevi, ted peru v batoleti nebo v lovele a dobry…
jinak mala nesnasi pul, tkz to u vas taky muze byt ten problem…
pak to muze byt separackou, mala nesnasi celulozovy, ony jsou silnejsi, ted pouzivam viskozovy a je to ok, jsou sice takovej pruhlednej papir a vodu z vajeciny propusti, ale zadek je dobrej..
za me tedy nejlepsi jako svrchnaky jsou vlnacky anebo bez svrchnaku…
jinak hodne hodne vetrat, presne jak psala gladys…
a omyvat cernym cajem, namacela jsem si plinu a omyvala a jinak pokadenou jsem myla pod tekouci vodou ty se fakt nic nevyrovna…
a jeste k tem mastim.. v poradne mi porad omilali jak mam mazat preventivne tak jsem mazala a mala byla porad jak orangutan, a mazala jsem vsim moznym ptz nic nepomahalo…tak jsem se na nejaky slavny mazani vykaslala a je klid… jenom kdyzje problem, ted teda zrovna mame
asi nejaky prikrm, tak mazu obyc kremem od babylove nebo jak tu psaly holky detska indulona… vsechny drazsi kremy a masti jsou na houby… a namazu jenom lehce postizenou kuzi a vetsinou do vecera byva klid…
u vas to bude na delsi dobu, hlavne vychytat co mrneti vadi…
ad větrání, ono to člověku sice přijde, ža ta miminka čuraj a kakaj furt, ale chce to nebát se a vzít si i nahatý mimi do náručí
Já dám i na ruce synovi pod zadeček složenou čtvercovku, abych to případně nechytla z první ruky a pochovám rozbalenýho, kojím taky někdy v leže jen položeného na plíně, zkoušela jsem z bezplenkovky kojit s dítětem v klubíčku nad miskou, aby se případně vykakal tam, ale jsem nějaká levá ![]()
Já se takto bála u prvního a furt řešila, co počurá, pokaká… A teď zkrátka radši risknu počuraný kalhoty než ho furt mordovat v plíně.Už i spal na podložce s nahou prdelkou a jak byl spokojený, hezky se rozvalil a usnul, když se vzbudil, tak jsem jen před pinďou podržela složenou plínku, on načural na ni a spal dál ![]()
ja by som ho davala spat nahateho, proste das pod neho ochranne plienky alebo stary uterak alebo vrstvu starsieho lozneho pradla, proste nieco, co moze zaspinit a nech si tych 5 hodin spinka vyzleceny...... tiez sme to tak robievali.
Mne sa maly obcas brutalne oprudi (asi zubky) a moc nam pomaha imazol. Ucinna latka je tam clotrimazol, co je to iste, ako v canestene, teda nici to hubove a plesnove fujtajbly. Neviem, preco to posobi na prdelku, ale je to tak
![]()
cuttysark píše:
Mne sa maly obcas brutalne oprudi (asi zubky) a moc nam pomaha imazol. Ucinna latka je tam clotrimazol, co je to iste, ako v canestene, teda nici to hubove a plesnove fujtajbly. Neviem, preco to posobi na prdelku, ale je to tak![]()
protože to někdy je opravdu způsobené plísní.