látkovky se neosvědčily

921
18.3.09 18:35

látkovky se neosvědčily

ahoj,
zakládám tuhle diskuzi pro ty, které se rozhodly používat látkové plenky, ale ty se jim neosvědčily. My jsme pořídili komplet :,-(u popolinek (biobavlna) a svrchňáčky popowrap, používáme je cca 1,5 měsíce, ale přemýšlím, že to vzdám a budu používat jednorázovky. Nevadí mi drobet práce navíc s praním a sušením, to je zanedbatelné. Celkem mi ani nevadí, že při nandavání je práce o maličko víc, to se taky vstřebá (i když máme syna poblijónka a každé nadzvednutí a ohnutí v bříšku vyvolává ublinknutí, takže by byly lepší jednorázovky - to ho nadzvedávám jen jednou. S látkovkama dvakrát - látkovku + svrchňáčky).
Co ale nedokážu nějak vstřebat je to, že se s látkovkama daleko míň hýbe. S jednorázovkou si krásně pokope nožičkama, vyprdí se, s látkovkou s těma nožkama jen tak šoupe. S jednorázovkou se mi krásně otáčí z jednoho boku na druhý (přes záda), s látkovkoku otáčí jen horní část těla…
Ve hře jsou dvě věci - komplet látkovky nás vyšly už asi na 13000 Kč, což rozhodně není málo, takže jen tak to zahodit nemůžu. I kdybych 1,5 měsíce používané látkovky někde prodala, tak je to pořád příliš velká finanční ztráta. Za druhé, přeci jen jsou ty látkovky zdravější.
Tak by mně zajímalo, jestli jste to také některá takhle měla a jak jste se nakonec rozhodly… Já si fakt nevím rady.
Nádávám si do hus hloupých, že jsme do toho šli po hlavě, a pořídili komplet celou :,-(u. Měli jsme koupit jednu dvě látkovky a vyzkoušet to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2069
18.3.09 19:45

my latkovky pouzivame tak mesic a ze zacatku jsem z toho byla taky hrozne nadsena a vzapeti totalne rozcarovana, kdyz Tomika ocividne vic bolelo brisko. Tak kdyz ho zaclo bolet, dali jsme mu zase jednorazovku, nejak jsme to prostridali. Ale ted uz 14 dni je to nastesti v pohode, jednorazovky jsme spotrebovali za celou dobu tak tri. Kdyz Tomasek kveceru place, tak si ho na zemi rozbalim, prokope, dame na brisko…, ale skoro to uz neni potreba, takze u nas se nastesti problem sam od sebe vyresil.
Taky jsem nastesti objednala jen dvoje svrchnacky a asi troje vnitrni drahy kalhotky, jinak jedeme v normalnich ctvercovkach - prijde mi, ze v nich ma i mensi zadecek. Kalhotkovy budou potreba asi spis az se zacne vic hybat, lezt…, ze budou lip drzet.
Kamaradka rehabilitacni sestra mi rikala, ze latkovky si pochvaluji ortopedi kvuli kyclickam, ale fyzioterapeuti je nemaji radi, ponevac se deti nemuzou moc hybat, nezvedaji nozicky, takze neposiluji brisko.
Popolinky - vnitrni kalhotky - jsem mela pujcene od kamaradu ze zacatku, ale moc mi nesedely, nemela jsem teda moznost videt ty svrchni, ale mela jsem svrchni od Disany a byly hodne vysoko nad pupik a Tomik se v nich ani nehnul. Ale ted mame tyto http://www.ecomamma.cz/index.php?… a jsou sity spis jako „bokovky“, jsou tenoucky, prodysny a ani se dvema latkovkama v nich neni moc velky zadecek, k tomu mame jedny podobny jako tyhle http://www.mamaja.cz/…imse-organic a docela se v tom hybat muze. Ale kdo vi, treba je to jen shoda okolnosti a prestalo ho bolet najednou brisko.
Skoda s tim skoncovat, ale ten duvod uplne chapu. Treba se ozve i naka profi latkovkarka a poradi naky figlik. Len-til-kah jestli se nemylim v nake diskusi psala, ze proti prdikum pomohlo jedine noseni v satku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5910
18.3.09 19:58

Měla jsem (a mám) všechny tři děti v látkovkách, obyč čtvercovkách s Popoliny svrchňákama a v pohodě. Nikdy mi nepřišlo že by je to omezovala v pohybu, možná museli vynaložit víc síly. Nadzvedávám jednou, připravím si látkovku a separačku už na kalhotky a strkám najednou :wink: Na kyčle je to bezvadné, mě trápilo že leží zadkem nahoru a hlavou dolů :D Na noc jsem pak dávala papírovku a možná se tím i ulevilo bříšku, to nevím. Na prdíky trpělo jen jedno dítě ze tří takže to bych jen plenám nepřičítala. Já bych to nevzdávala, prdíky trápí tak do 3 měsíců, pak se posílí bříško a je to lepší a já se povzbuzuju tím že je to pro jejich zdraví

:wink: :twisted:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
18.3.09 21:44

Taky jsem měla oba kluky v látkovkách, v rozletu je to nikdy nebrzdilo, i když bych si to mnohdy přála, abych je nemusela pořád někde nahánět a odněkud tahat :wink: Na prdíky netrpěl ani jeden, ale to myslím nemá s plínkama co dělat, spíš s metabolismem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
18.3.09 22:05

Zdeni, a co třeba zkusit nějaký tenčí plenky? Ty Popolinky jsou na novoška hodně veliký, já bych zkusila asi buď klasický čtvercovky, klidně třeba jenom jednu s vkládačkou (možná by šla i ta od Popolinek), nebo třeba dokoupit pár vícevrstevných plen - tam stačí dávat jedna, celkem rychle schnou a zadeček bude menší - a víc prostoru k pohybu. Do biobavlny časem dorostete :-) Podívej se na ně třeba tady: http://www.detskeplenky.eu/…ts/zbozi.php?… nebo http://www.latkovky.cz/…/cPath/21_28 .

Je škoda, abys přestávala tak brzo, zvlášť, když už máš nakoupenou celou :,-(u.

Jo a ty rovné pleny si můžeš připravit do kalhotek, takže není třeba balit jakoby na dvakrát…

Mirka

• Citovat
  • Upravit
3420
18.3.09 22:25

No dát někdo Popoliny mně tak se taky ani nehnu :lol: :lol:
To jsou asi nejobjemnější plenky co znám-koupila jsem na zkoušku jednu a šla rýýýýchle z domu.A dát 13 000 za něco co nevím jak mi bude vyhovovat to mi taky nepřijde moc rozumné.
Myslím že lepší je vzít z každého něco a to se pak dá jednotlivě i velice dobře prodat.
S Emmi látkujeme od návratu z porodnice ,preferuji úzkou plenku abych ji nacpala do nexťáků a jsme spokojené obě-do jednorázu už bych nešla!

Tak přeji ať vyberete co vám vyhovuje! 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
18.3.09 22:34

Vojtulka byl v látce od příchodu z porodnice, měli jsme teda popolinek taky hodně, i když nejen popolinky - a musím říct, že na miminko jsou obrovské. Ale nikdy mi nepřišlo, že by mu v něčem bránily (možná taky protož, že jsem to neměla s čím srovnat, když jsme jednorázovky vůbec nepoužívali :wink: ). Vojta byl docela tabulkové dítě, otáčel se, kdy měl, lozit začal, kdy měl, chodit taky. Takže látka mu určitě ve vývoji nezabránila :wink:

Zkus pár těch popolinek prodat a koupit namísto nich nějaké menší/tenčí (třeba totsbots bamboozles nebo konopky EllasHouse - ta je štíhlostí srovnatelná s jednorázovkou) a uvidíš, jestli to nebude lepší :wink: Určitě bych to nevzdávala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
19.3.09 00:17

Tak jsem chtěla též něco napsat a koukám,holky mě už předběhly. Já bych část popolinek taky prodala, něco bych si nechala,třeba na noc (jsou savé,takže na noc dobré) A koupila nějaké tenčí. (čtvercovky(ale né froté),vícevrstvé,bambusky Tots bots…) Též mi příjde škoda vzdát látkování jen k vůli mega popolínám (jsou fakt mega,u druhého dítka jsem už nepořizovala ani jednu :o) .......nějaké omezení v pohybu jsem nepozorovala,ale já to zas až tak nesleduju,abych se přiznala…vím,že neleží jako placka a to mi stačí :D :D :D

• Citovat
  • Upravit
14015
19.3.09 00:42

Tak my naopak máme většinou Popolinky (One Size), já je mám hrozně ráda, ale vím, že někomu vůbec nevyhovují. Celkově mi přijdou blbá taková ta doporučení výrobců, kolik plenek do celkové výbavy by si měl kdo koupit, já bych pořízení kompletní výbavy nikomu nedoporučila ani omylem.
Těch plínek je ale škoda se zbavovat. Co vám nevyhovuje dneska, za pár měsíců jako když najdeš. Já takhle třeba prodala Popowrapky, že jim mám moc a stejně šustí… no jak Štěpán vyrostl, liskala bych se, protože tohle bylo to jediné, co ty jeho tekuté nálože dokázalo udržet. Batole toho dokáže pustit neuvěřitelné množství :roll: .
Jinak si taky vzpomínám, že mi vadilo, že Štěpánka nemůžu klubíčkovat, on na prdy trpěl dost. Nechávala jsem ho často ne volno, ale stejně se mi vyprděl leda v babyvaku.
Mikuláš, jak psala Handulinka, byl od narození šátkovaný a nějaké prdy jsme absolutně neřešili, ale do velké míry to byly taky dispozice. Pohyblivý byl zcela bez problémů, od tří měsíců se přetáčel.

Celkově si myslím, že není důvod lámat něco fest přes koleno. Jestli někomu látkovky vysloveně nevyhovují, tak co, no… ale pokud nemáte problémy kožního charakteru, tak tam nějaké zá:,–(ní potíže nevidím. Oni co se pohybově naučí bez látkovky, velmi rychle zvládnou i s ní a prdět se i v látce naučí, až to hezké nebude :D . Ať už dáváš jakékoli plínky, nejlíp je dítěti bez pleny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
19.3.09 06:50

Nám vyhovovaly nejvíc klasické čtvercové látkovky s kalhotkama přes. Dávala jsem si plíny rovnou do kalhotek, takže jsem zvedala prdelku jen jednou. Do 6 týdnů jsme jeli jen látkovky, pak na cesty k Dr. nebo na návštěvy papírovku. Mates byl pořádný kus chlapa a k tomu líný, ale stačilo mu občas rozbalit a krásně se převaloval a vyprdíkoval. Já bych to úplně nevzdávala, spíš bych to zkusila kombinovat s obyčejnýma látkovkama nebo dát sem tam papírovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
19.3.09 09:03

děkuji za názory.
Prdíky nejsou ten největší problém, který vidím. Největší je opravdu to, že se daleko méně hýbe. Sice jsme tabulkoví, ale mně je hrozně líto, když vidím, jak se s tou látkovkou skoro ani nehne (jen hořejší částí těla), s jednorázovkou je to dráček.
A proč jsem já hloupá pořizovala celou :,-(u? Dala jsem na doporučení lidí co to prodávají (jo, já hloupá), podívala jsem se, co nosí jejich mimča, také to používali naši známí u dvou dětí a taky v pohodě. No je to pro mně poučení, samozřejmě. Ale když já se vždycky nechám tak zblbnout, no a přiznejme si, v těhotenství, kdy jsem to pořizovala, ten mozek moc nefunguje :twisted:
Zkusím chvíli počkat, asi budu přes den kombinovat jednorázovky a látkovky, a uvidíme. Je mi jasné, že až poleze po čtyřech, tak to bude lepší a látkovka mu asi vadit nebude, tak pak bych to zase zkusila plně jen s nima.
Jo a Matýsek už není novorozeně, je mu skoro 4 měsíce, to jen na upřesněnou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.3.09 12:01

Zdenko, kloučkovi jsou 4 měsíce, to je ještě malej, abys dělala nějaký úsudky a nadávala si. Já si myslím, že jestli ti látkování z žádného jiného důvodu nevadí, ty Popolinky biobavlna užijete později v batolecím věku úplně v pohodě. Nejblbější je ten sklad na bříšku. Staršímu děcku v pohybu už nevadí, a naopak si myslím, že sednou dost dobře. Kalhotky vrchní Popolini ale mi naopak moc střihově vhodné nepřišly, a to je možná hlavní kámen úrazu v té pohyblivosti. Možná bys koukala, že třeba s kalhotkama Imse Organic by byl výsledek celého zabalení úplně jiný. Jestli máš nepoužité kalhotky ve větších číslech a nesedí vám, třeba by ti je prodejce vzal zpátky? Někde jsem četla, že nějaká paní takhle vracela nepoužitou část výbavy, protože neunesla ty další okolnosti s plenkováním spojené, dítě jí trpělo červeným zadečkem myslím, a nechtěla už to zkoušet ani v budoucnu.

Taky s batoletem budeš muset překonávat tlak okolí, že dítě v látce není „in“, má moc velké oblečení, velký zadeček, je někdy cítit močí, doma, až už je dítko živené masem a zeleninou, to také moc vábně nevoní. Sušení předpokládám, že máš vyřešené. Hlavně nesklouzni do bezhlavého kupování a zkoušení plenkových vymožeností, abys neutratila, mně přijde, že máš výbavu na plenkování dobrou, univerzální na den i noc.

Já osobně mám nejradši ekologické jednorázovky, nový objev a vyhovující - je to značka Alana z DM, jeden balík za 209 Kč.

Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
19.3.09 12:52

Zdeni, já mám dva kluky: první byl na jednorázovkách, druhý téměř výhradně na látkovkách (na noc jsem z lenosti dávala jednorázovku). Je fakt, že se mi taky zdálo, že malému látkovky brání v pohybu, ale nakonec byl pohybově téměř na stejno s bráchou - oba začali chodit ve 13 měsících. Na bříško to taky vliv nemělo - starší v jednorázovkách trpěl na prdíky strašně moc, mladší prakticky vůbec.
Pleny jsem kupovala tak, že jsem si vybrala podle zkušeností na internetu pár druhů, od každé koupila 1 - 2 kousky, ozkoušela, a buď používala dál, nebo prodala. Nakonec jsem měla takovou osvědčenou :,-(u všech možných druhů, od každého ne víc než 3 kousky. A vybírala jsem takové, které nedělaly moc velký zadeček.
 Katka

• Citovat
  • Upravit
921
19.3.09 14:29

no my ten novorozenecký sklad na popolinkách už nepoužíváme, už je máme normálně neohrnuté. Ale přemýšlela jsem, že ta nepohyblivost bude možná opravdu těma svrchňáčkama, ty mu ty nohy totiž drží, látkovka ani ne… Tak přemýšlím, jestli risknout experiment a zkusit koupit nějaké jiné svrchňáčky, ale zase to jsou peníze navíc. Ne že by na to nebylo, ale už se prostě bojím investovat, abych se zase nespálila … :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
19.3.09 14:50

Tak zkus kouknout na mimibazar a třeba tam narazíš na někoho, kdo je bude za rozumnou cenu prodávat.
Pokud bys chtěla opravdu jen vyzkoušet - my máme svrchní kalhotky BambinoMio a jsem s nimi do dnes moc spokojená - tak ti jedny na zkoušku půjčím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí