Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud myslis prekopovou tak to hranici s s týráním. objetí ano ale z lásky ne jako násilný prostředek. mnoho kamínek autistů by ti k tomu řeklo své. zkus fb stop metodě pevného objetí.
Metoda pevného objetí by na mé dceři (která nemá fyzický kontakt ráda) zanechala dost hluboké šrámy ![]()
Ráda jim řeknu, že je mám ráda i když se na sebe zrovna zlobíme (to u kluka vyvolá zvědavost a pokud se mnou předtím mluvit nechtěl, tak po tomto začne), ale vynucovaný kontakt mi přijde jako znásilňování ![]()
Jednou, možná 2× jsem to chtěla aplikovat na syna v hysteráku. Ale použila jsme opravdu obětí, ne znehybnění. A to teda fakt nefungovalo…A znehybnit v amoku? Pamatuju si, jak se na mě jednou ze srandy vrhla mamka se ségrou tak, že jsem se nemohla hýbat, a byla jsme úplně v amoku. Bylo to naprosto příšerný, hrozná bezmoc, fakt jsem se nemohla vůbec hnout i když jsem se fakt snažila. Už nevím, proč to bylo a mohlo mi být tak 13…Malý dítě z toho musí mít psotník.
Píši pouze svojí zkušenost.
Záleží na povaze dítěte. Pokud je dítě kontaktní a mazlící tak je to super a ku prospěchu mamči a vzteklounka.
Ale pokud dítě není lazené na dotyky (třeba můj starší syn není od narození) tak to bere jako násilnou převahu.
V největším vztekacím období našeho živého klučiny jsem metodu obejmutí vyzkoušela a nemělo to žádný výsledek. Byl mnou pouze „přemožen“ rozhodně ne zklidněn. A hlavně ono je to docela fyzicky náročné objímat 12ti kilové dítě, které nechce
![]()
U nás zabralo, když začal mluvit. Respektive ukazovat co chce.Moc mi pomohla „batoletština“ (kniha Nejšťastnější batole v okolí).
Cítil se pochopený a záchvaty vzteku se zmírnily ![]()
Já doma Prekopovou straším děti
mně to někdo udělat tak jsem hysterická ač normálně mě můžou mouchy žrát dle libosti
Tak napsala jsem to trochu špatně ne přijít k němu a obejmout ho. Jak píšete že obejmutí nebo dle vás spíš nasilne přidržení dítěte je špatné, ale zavolat ho ať jde k vám a jak k vám přijde tak ho obejmout..I když každé dítě je jiné a na některé to může působit..trochu jsem tedy googlila a přečetla jsem si něco o Jiříně Prokopové a pevném obejmutí a mě se to libí a budu to v budoucnu i praktikovat. Mě doma právě to obejmutí a to povídaní chybělo (asi i proto tak nesnaším jakekolí placnutí přes zadek, které vidím třeba někde v obchodě) ale budu vysvětlovat, mluvit a davát lásku. Já jsem právě zas čekala na to obejmutí a nebo na to jak mamka přijde a raději si semnou promluví..takže já se i těším na to až budu své dítě objímat a davát mu lásku ![]()
Přestože mám velmi mazlící dítě, tak znehybnění ve fázi vzteku by z něj udělalo uzlíček nervů a bylo by to ještě horší. Je obejmout a obejmout ![]()
@anubis25
Bereš to asi podle sebe a já tě chápu
ale nemysli si, že plácající máma svoje dítě nemiluje. Občas je to potřeba, trochu upozornit, ne zmlátit ![]()
Mám 3 děti, kontaktní je akorát to prostřední, další dvě by to snad braly jako „omezování osobní svobody“. A já mám taky ráda životní prostor ![]()
Má dcera miluje objetí, a le pokud by se zlobila ajá ji obejmula, bránila by se a nechtěla by. Odmítala by mě a me by to mrzelo, ona by to poznala a měla výčitky z toho, že mě odmítla a to může ovlivnit její osobnost. Jako, že nemůže říct, že nechce, nebo momentálně nemá náladu a dělat to na sílu, by nám moc ublížilo a už by nebyla tak mazlivá, protože by to brala jako úplně něco jiného, jen né projev lásky ![]()
@anubis25 To jsem zvědavá jak v amoku k tobě přijde a bude se mazlit a ty budeš vysvětlovat a dávat lásku.
Taky ještě dítě nemám, ale až tak naivní už taky nejsem. ![]()
@anubis25 píše:
Tak napsala jsem to trochu špatně ne přijít k němu a obejmout ho. Jak píšete že obejmutí nebo dle vás spíš nasilne přidržení dítěte je špatné, ale zavolat ho ať jde k vám a jak k vám přijde tak ho obejmout..I když každé dítě je jiné a na některé to může působit..trochu jsem tedy googlila a přečetla jsem si něco o Jiříně Prokopové a pevném obejmutí a mě se to libí a budu to v budoucnu i praktikovat. Mě doma právě to obejmutí a to povídaní chybělo (asi i proto tak nesnaším jakekolí placnutí přes zadek, které vidím třeba někde v obchodě) ale budu vysvětlovat, mluvit a davát lásku. Já jsem právě zas čekala na to obejmutí a nebo na to jak mamka přijde a raději si semnou promluví..takže já se i těším na to až budu své dítě objímat a davát mu lásku
Mé dítě v amoku už nechávám být, teda ještě se totálně nezaseklo v obchodě nebo na veřejnosti jinde. Největší vztekací chvíle má zatím doma a já už ho prostě nechám být. Nemá absolutně na něj mluvit, křičet, vysvětlovat, cokoliv. Ono ho to za chvíli přejde. A nějaké pevné objetí? Normálně by mě pokopal, vyškubal všechny vlasy a nevím co ještě. Třeba na některé povahy by to zabrala, na našeho vzteklouna první kategorie ani omylem. To když už toho mám opravdu, ale opravdu dost, tak mu šupnu jednu přes zadek (má plíny). A to se někdy dějou zázraky, zpozorní a konečně ví, že takhle to dál nepůjde.
Zalehnout na tak dlouho, až přestane nejen zlobit, ale i dýchat ![]()
Zakladatelko, máš dost naivní představy.
Spíš se vyrovnej s minulostí, ve které ti objetí chybělo.
Každá situace vyžaduje adekvátní řešení a prožívání, tato prekopové metoda je jak vlk v rouše beránka ![]()
Zakladatelce bych poradila, aby si nejdříve vůbec pořídila děti a pak básnila o metodách výchovy. Tahle metoda mi připadá nepřirozená a týrající.