Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemyslím to samozřejmě doslova, jde mi o to, jak vysvětlit 16ti měsíční (teda jestli na to není malá
), že např. dobrůtku dostane jen tehdy, když spapá oběd, napapat dostane až si sedne do židličky, venku pejska uvidí jen když se nechá obléct a nechá se posadit do kočáru, apod.
Samozřejmě opakuju, opakuju a opakuju, když sní celý oběd chválím a když pak dávám dobrůtku, tak neustále zdůrazňuji, že ji má proto, že spapala celý oběd. A naopak.
Ale mám pocit, že to nechápe ![]()
Kdy to vaše děti pochopili a na čem, na jaké situaci?
Díky.
Malé dítě je jako zvíře, pořid si kočku a na ni podobné techniky natrénuj a až ti to půjde s kočkou zvládneš i dítě.
Jo? Aha, tak to jó ![]()
@martina.se píše:
@pupyk vydrž.. ještě má čas, aby to pochopila
Mam 20 mesicni a podminovaci zpusob jeste stale take nechape. Snazila jsem se ji vysvetlit, ze ven pujdeme, az se naji, a bez uspechu, slysela ze se pujde ven a rvala u dveri
I kdyz se ji ptam, jestli chce pustit Krtka, tak hlasi ne, protoze ho v televizi aktualne nevidi. Kdyz ho pustim a vidi ho, hlasi jo
Takze bohuzel jeste nepochopila ani budouci cas ![]()
No to teda nechápu??? V 16měsících jak si docílila toho aby upřednostňovalo dítě dobrůtku? Prostě co mu dáš a kdy mu to dáš to sní ne?
Nas malej to poradne nepochopil dodnes (25m) a to co pochopil si stejne ve svem obdobi vzdoru predelava podle sebe ![]()
@marguaret píše:
No to teda nechápu??? V 16měsících jak si docílila toho aby upřednostňovalo dítě dobrůtku? Prostě co mu dáš a kdy mu to dáš to sní ne?
ne nutne, „chronickemu nezravci“ se musi dumyslne podstrkovat
Já už to taky zkouším u 18m a občas to pochopí. Jsem si jistá jednou situací. Má rád rozsvicování světel a když nechce čistit zuby, říkám mu, že když bude hodný, tak si zhasne světýlko. Většinou ani nepípne a stojí u vypínače
Super, díky za příklad!
@DeTer píše:
Já už to taky zkouším u 18m a občas to pochopí. Jsem si jistá jednou situací. Má rád rozsvicování světel a když nechce čistit zuby, říkám mu, že když bude hodný, tak si zhasne světýlko. Většinou ani nepípne a stojí u vypínače
@maminka159 Tak tohle jsi mi vzala z úst. Úplně jsem zapoměla, že první takoví bylo, když koukal na televizi moc blízko. Několikrát jsem řekla pojd dál, nebo ke mě zkasíš si oččka a když nešel, telku jsem vypla.. Ted už to ví moc dobře
@maminka159 @pupyk Já právě taky čistím zuby a když dočistím já, tak vždycky zavolám že musím dočistit i jemu. Což už ovšem nechce. Taže jsem mu asi stokrát náležitě ukázala odměnu, když bude minutu ani ne krásně stát a od tý doby se celkem chytil. Když mu je čistím večer a to čistím jen jemu ( sobě až dýl
) tak drží v pohodě, ale jakmile ho nechám jen tak samotného, tak je to peklo ![]()
@maminka159 Díky za příspěvek ![]()
My zas po jídle říkáme HOTOVO, krásně to opakuje a ví co to znamená.
Ale jen jednou pochopila při jídle, že když jsem řekla HOTOVO a položila misku s jídlem na linku, že už nebude papat, tak hned ham ham a baštila.
Ale tohle zatím fakt jen jednou.
Tak jsem myslela, že by to už šlo ![]()
Ale jestli je to brzy, fajn, holky, díky.
@pupyk Mají ještě čas pochopit složitější věci, ale dit řikám, malému bylo ted 18 m - čili je mladší a ledasco už pochopí. Vydrž a hlavně zkoušej
Já spíš ted bojuju s tím, že mi nenehá ani v klidu sedět, vařit nebo cokoliv samostatnýho ( protože ho nechovám a nebo si nehrajem), tak jsem občas už fakt ráda, že pochopí alespon něco. Resp. že alespon u něčeho je chvíli klid ![]()