Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak jinak by mu měl říkat, když svého biologického otce vidí tak málo? Sám se rozhodl, koho chce za tatínka.
Nechala bych to na synovi. Tak jak co cítí on, pokud cítí jako tátu nevlastního otce, nechala bych to tak. Pravý otec vychladne. Tomu bych nic extra nevysvětlovala. Pokud ho vidí, jen 2× do měsíce, je logické že říká tati tomu který ho vychovává.
@Lussye píše:
Nechala bych to na synovi. Tak jak co cítí on, pokud cítí jako tátu nevlastního otce, nechala bych to tak. Pravý otec vychladne. Tomu bych nic extra nevysvětlovala. Pokud ho vidí, jen 2× do měsíce, je logické že říká tati tomu který ho vychovává.
Souhlasím, pravého otce to určitě nakrklo, ale pak mu dojde, že když ho nevídá, nemůže taky nic jiného čekat.
Nevím co chceš řešit, jestli se přítel chová k malému jako otec, mají spolu hezký vztah, žije s vámi a příteli to nevadí, že ho bude oslovovat tati, tak ať mu tak říká. A pokud bio otec se vídá se synem tak málo a ještě dělá takové scény tak ať si políbí
. Myslím, že dítě to prostě dělá tak jak to cítí.
Vy jste dospeli, tak byste si to meli vyresit mezi sebou. Nechapu, proc by kluk nemohl rikat priteli tati??? Vzdyt je to jen dite a asi chce mit uplnou rodinu. A promin, ale pokud mu to budete vymlouvat, tak jste padli na hlavu.
@Lomikára Kdysi ho vídával asi jednou týdně, když bylo synovi asi 2 roky, postupem času jezdil mín a mín. A už jsem to pak přestala řešit, protože to byli pořád nějaké výmluvy, že nemá čas, že je v práci, že chlastají s kámošama, že prší atd. A taky se několikrát stalo, že mi syn přišel s brekem, že už s tátou nechce být venku. Vždy když přijede, jde s ním jen na dětské hřiště a prý celou dobu sedí na lavečce a hraje si na mobilu, aspon to mi říkal kluk. To jsme vyřešili tak, když přijede jeho otec, zavoláme kámošovi ze školky a jdou spolu na hřiště a je syn spokojený ![]()
Pokud to příteli nevadí a jedinej, komu to vadí je otec, kterej si na něj udělá čas dvakrát do měsíce na hodinu, neřešila bych to… Bio otci bych vysvětlila, že pokud chce být pro prcka tátou, musí se holt víc snažit a být s ním častěji… Takhle malýmu dítěti to podle mě prostě nevysvětlíš, pro něj je táta ten, kterýho vídá častěji a kterej se mu věnuje, má s ním zážitky… (a podle mě právě tohle dělá tátu tátou ne to, že někdo poskytl genetickej materiál…)
Nechala bych malého ať říká tati tomu komu chce. Je vidět koho bere jako tatínka a koho ne a s tím se bude muset ten co se mu pořádně nevěnuje smířit.
Osobně bych byla ráda, že má s přítelem tak hezký vztah a sám od sebe ho bere jako otce.
@Anonymní píše:
Máme u nás krizovou situaci a nevím, jak jí řešit. Syn 5 let, začal oslovovat nevlastního otce slovem „tati“ nikdy to nedělal, říkal mu jménem. Svého vlastního otce moc nevidívá, asi 2krát do měsíce na hodinu. Ted nedávno si pro malého přijel a syn oslovil před ním přítele tátou. Otec syna se naštval, práskl nám dveřma a odjel. Pak mi jen psal smsky, že jsme si to pořádně po.rali. Nikdy totiž svému vlastnímu otci ani tati neřekl. Snažila jsem se to s přítelem vysvětlit synovi, ale rozbrečel se a že chce tati říkat příteli, že strýce nemá rád, tak mimochodem říká svému pravému otci, ale na to jsme si už zvykli všichni i jeho pravý otec, ikdyž mu pořád říkáme, že je to táta. Co mám dělat? Vůbec nevím, co mám ted synovi na to říct, abych ho zase nerozplakala a vysvětlit to otci je nemožné.
Syna bych nechala být, zde je vidět, co pro takové dítě znamená oslovení tati. Neznám Vás, nevím okolnosti rozchodu a četnost vídání dítěte s otcem, ale jestli chce otec, aby mu dítě říkalo tati, musel by ho navštěvovat víc něž na 2h za měsíc..
Záleží jaké máte spory a jiné okolnosti. počkala bych až bude malý více chápat a pakliže by měl pravého otce stále jen za strýce, uvažovala bych o zřeknutí a následné osvojení přítelem..Ale říkám, záleží na mnoha okolnostech, které neznáme..
Koukám že biologický tatínek se velice snadno rozčílí. Prostě děti v tomto věku oslovují ženy které je vychovávají mami a u mužů tati.
Co kompromis v podobě třeba Táta Jirka, a Táta Tomáš. Je to věkem a pokud chodí do školky tak je to naprosto normálné že doma je maminka a tatínek. Ve školce by se totiž uslovíčkovali vysvětlovat že je tatínek a teta, tatínek a tatínek, tatínek a strejda nebo jen tatínek. Pak mají maminky, maminky a strejdy, maminky atd to by jsme tu byli do zítra. Ty děti odposlouchají víc než si myslíme. Já bych proti tomu aby příteli říkal táto nic neměla, TÁTA je totiž podle mě něco jako titul, ne jen osoba co přidala trochu té DNA.
@Anonymní píše:
@Lomikára Kdysi ho vídával asi jednou týdně, když bylo synovi asi 2 roky, postupem času jezdil mín a mín. A už jsem to pak přestala řešit, protože to byli pořád nějaké výmluvy, že nemá čas, že je v práci, že chlastají s kámošama, že prší atd. A taky se několikrát stalo, že mi syn přišel s brekem, že už s tátou nechce být venku. Vždy když přijede, jde s ním jen na dětské hřiště a prý celou dobu sedí na lavečce a hraje si na mobilu, aspon to mi říkal kluk. To jsme vyřešili tak, když přijede jeho otec, zavoláme kámošovi ze školky a jdou spolu na hřiště a je syn spokojený
Tak v tom případě, bych syna nechala a otec to bude muset zkousnout, to by musel mít zájem, aby byl pro syna tátou..
Podle mě není táta ten, kdo poskytl trochu biologického materiálu, ale ten, kdo s klukem žije, vychovává ho, prožívá s ním radosti i starosti… Tvůj syn to ví a řekl to nahlas. Není ve věku, kdy by mohl chápat pojem „biologický otec“. Bio otce to může štvát, ale vzhledem k času, který s vlastním synem tráví, se nemůže divit.
Nějak nechápu proč by jste měli malému klukovi vysvětlovat komu smí a komu nesmí říkat tati
on si evidentně vybral..už jen to že vlastnímu říká strejdo mluví samo o sobě. Pochopit musí vlastní otec je dospělý a pokud nevidí že nevlastnímu říká tati díky lepším vztahům tak je to s prominutím blb a může si za to sám díky svému nezájmu o vlastní dítě
Máme u nás krizovou situaci a nevím, jak jí řešit. Syn 5 let, začal oslovovat nevlastního otce slovem „tati“ nikdy to nedělal, říkal mu jménem. Svého vlastního otce moc nevidívá, asi 2krát do měsíce na hodinu. Ted nedávno si pro malého přijel a syn oslovil před ním přítele tátou. Otec syna se naštval, práskl nám dveřma a odjel. Pak mi jen psal smsky, že jsme si to pořádně po.rali. Nikdy totiž svému vlastnímu otci ani tati neřekl. Snažila jsem se to s přítelem vysvětlit synovi, ale rozbrečel se a že chce tati říkat příteli, že strýce nemá rád, tak mimochodem říká svému pravému otci, ale na to jsme si už zvykli všichni i jeho pravý otec, ikdyž mu pořád říkáme, že je to táta. Co mám dělat? Vůbec nevím, co mám ted synovi na to říct, abych ho zase nerozplakala a vysvětlit to otci je nemožné.