Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím - tak, teď nevím jak začít
Za pár dní mi bude 28, manželovi je 49 a jsme spolu devět let, máme 2,5-letou holčičku, na podzim nám umřely ve druhém měsíci dvojčátka a teď jsem v pátém měsíci a čekáme jedno miminko (na začátku února 14 dní v nemocnici s hematomem a krvácením, teď už je 2 měsíce vše OK, jen se musím víc šetřit). A teď problém - podle manžela ohrožuji naše děti na zdraví, ničím náš vztah a jeho se snažím oddělat. Například jsem nechala dcerku koukat samotnou v obýváku na PC na pohádku a šla vyhodit něco do koše v kuchyni (asi pět metrů, hádka na dva dny), jely jsme za kamarádkou busem 4 km (hysterák, ohrozila jsem miminko těmi otřesy, hádka na tři dny), nechala jsem dcerku pět vteřin samotnou hrát si vedle kamen na chalupě (hysterák, hádka na 4 dny, podotýkám že malá je to nejhodnější dítě, ví že na kamna se nesahá a nějaké nebezpečí mi vůbec nedošlo), navíc dělám takové neskutečné kraviny, jako že myju nádobí, nechám dceru jíst u stolku řezy s čokoládou samotnou, odřela jsem skříň v šatně, nechala jsem knížku na parapetu a za ní se objevila plíseň na nově udělané zdi, nechám dceru hrát si s pitomými hračkami od kamarádek (dřevěný brouček s kolečky a tyčkou na držení, dřevěný krtek na pružince - už je nemá, musela jsem je dát pryč)…
Pokaždé, když se pohádáme, nemluví se mnou pár dní - kromě poznámek typu : je ti jedno co si myslím, stejně na mně kašleš, už jsem rezignoval ve všem, stejně si budeš dělat co chceš, proč bych dodělával byt když všechno zničíte apod. + nejoblíbenější věty : až se něco stane (až si malá rozbije hlavu, zmrzačí se, miminko umře…) tak budeme oba brečet a budeš si to do smrti vyčítat! Už nevím, jak to mám udělat, abych byla v klidu a nestresovala se - budeme mít nejspíš děsně uřvané mimino - navíc mám poslední dny pocit, že se o dceru nezvládám starat a panikařím, protože dvě děti nejspíš nezvládnu už vůbec - místo abych se na miminko těšila, začínají mě napadat fakt nepěkné věci, jako že ho nechci
Chci být dobrá máma, i dobrá manželka, ale asi je se mnou něco špatně… Měli jsme nádherný vztah, než malá začala lézt, pak jsme se trochu dohadovali - ale od února co jsem byla v nemocnici je to naprostá katastrofa, stále hádky a stres, pak tichá domácnost - vše kvůli mně, protože dělám samé pitomosti. A to prokládá dny, kdy je milý až k sežrání - než zase něco provedu. Tak mě zajímá, jak moc hlídáte svoje děti - a šílí manželé, když doma něco zničíte?
No holka, ty vůbec!!! nejsi špatná a rozhodně s tebou není nic špatně. Nic ve zlém, projevuje se jako manipulátorský, zatrpklý dědek ![]()
Chová se k tobě jako k harantovi, bohužel to vidím, že vzhledem k velkému věkovému rozdílu už se to nezlepší.
Řekni mu, že až se něco stane, bude to jeho vina, protože z tebe udělal vystresovanou, ubrečenou trosku.
Asi je potřeba si sednout a v klidu to probrat.
Nenech si jím vynervovat. Nic špatného neděláš. Problém má manžel, jenom nevím, jestli má nějaký komplex nebo na něj leze „chlapský přechod“. To někteří chlapi dovedou být fakt šílení. Tak pevné nervy!! ![]()
Chování tvého manžela mi nepřijde normální… ![]()
a ne, nešílí, když něco zničím..jsme jen lidi, ne? ![]()
@rusalkaXXL asi bych chlapovi dala nůž na krk, pokud se neuklidní, tak radikální řez. Jako jo, chápu, že má strach - můj ho taky měl, ovšem takové hysteráky nepředváděl
Dle mě je to dáno už i věkem, u nás se tomu říká, že dědkovatí ![]()
@rusalkaXXL On je příliš úzkostlivý a snaží se tě vychovávat. Možná ho k tomu svádí i to, že jsi ve věku jeho dcery. Chce, aby bylo všechno podle něj, ale to nejde. Ty neděláš nic, co by nedělala i jiná matka. Pokud by měl doma mě, asi by se zbláznil.
To si opravdu myslí, že až budeš mít k dceři na starosti ještě miminko, tak je oba ani na vteřinu nespustíš z očí? To přece nejde, nemáš přece 10 očí ani rukou.
Jestli chceš v tomto psycho teroru vydržet žít celý život, tak tě obdivuju.
Moje sebevědomí se nejspíš nevyrovnalo s přemírou kritiky a kamsi emigrovalo. Promluvit si zkouším každou chvíli, ale bez úspěchu, vždycky se dozvím že za „to“ můžu já, protože…
už jsem navrhovala i klidný rozchod - když jsem tak hrozná a ničím ho. Zatím na to nereagoval.
Mě to připadne, jako kdyby si myslel, že jeho vyšší věk způsobil úmrtí dvojčátek a teď Tě peskuje za každou kravinu, aby tu domnělou vinu hodil na tebe. Chce s tebou manipulovat a evidentně se mu daří, zkus si něco a manipulaci přečíst a nenech ho v tom pokračovat.
@rusalkaXXL Hu, to jakože fakt?
To je ale dědek protivná, chtěla bych vidět co by říkal na to jak „lehkomyslně“ se k našim dětem chováme my (a to je manžel jen o málo mladší než on). Asi by ho klepla pepka a ty bys měla pokoj
Ne vážně, tohle je mazec, to chce konzultaci s odborníkem. Jestli mu na tobě tak záleží, ať s tebou teda jde k psychologovi, nebo do manželské poradny..můžeš mu říct že tam jdete kvůli tobě, zkušenej psycholog stejně hned pozná kdo má ve skutečnosti problém ![]()
Podle mě ty vůbec nejsi ta špatná, máme dvouletého klučinu (je to pěkný kvítko
) a dělám úplně stejné věci jako ty. Dokonce si i „dovolím“ jít pověsit prádlo na zahradu a malého nechám se koukat doma v tv na pohádku. Jsem navíc v 6 měsíci a dokonce jsme se byli projet i na motorce (s manželem). Upřímně zastávám názor, že takto staří lidé jako tvůj manžel by děti už v tomto věku mít neměli - buď se jim nevěnují, protože jsou už v tomto věku zvyklí na svoje pohodlí, režim, klid anebo jsou naopak až moc přecitlivělí a ve všem vidí problém jako tvůj manžel…(k tomuto názoru mě vedou zkušenosti lidí okolo mě - starých rodičů jako tvůj manžel). Pro rýpalky: jsou i výjimky ![]()
**@
místo abych se na miminko těšila, začínají mě napadat fakt nepěkné věci, jako že ho nechci
Doufam, ze tim minis manzela ![]()
Nesnaz se byt dobra manzelka, co to vlastne je? Na toho svyho si dupni, at se zklidni a leci si komplexy na nekom jinym.
Ale obavam se, ze kdyz si to nechala zajit tak daleko, bude se ti to napravovat blbe
Delam vsechno to co ty a vubec mi na tom neprijde nic divneho ![]()
Jsem rada, kdyz mam deti z oci a hraji si sami v pokojicku. I toho nejmladsiho, jednorucniho, jsem ted uz asi pul hodiny nevidela, je zalezly u lega a hraje si. U jidla ho tez nehlidam, kdyz mu dam na stul neco, co zvladne jist sam.
Fakt jako, ten tvuj chlap neni normalni, promin ![]()
Ale radu nemam, jedine jak pisi holky, zapracovat na svem sebevedomi, protoze jine nedostatky u tebe z toho co pises neshledavam…