Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, můžete mi někdo tady poradit, jak vysvětlit 4 a půl leté dceři, že se musí podívat při přecházení cesty, že něco jede? (Bydlíme sice na ulici, ale už se stalo, že muselo auto před ní zastavit) Když vyrážíme ven, už do ní mluvím, že i když žádné auto neslyší, neznamená, že nic zrovna nejede. Vůbec nevnímá dění na ulici, na tož nějaké kola či auta. Díky za rady
@gejbiii1 píše:
Ahojte, můžete mi někdo tady poradit, jak vysvětlit 4 a půl leté dceři, že se musí podívat při přecházení cesty, že něco jede? (Bydlíme sice na ulici, ale už se stalo, že muselo auto před ní zastavit) Když vyrážíme ven, už do ní mluvím, že i když žádné auto neslyší, neznamená, že nic zrovna nejede. Vůbec nevnímá dění na ulici, na tož nějaké kola či auta. Díky za rady
Mám stejně starého syna - silnici smí přecházet výhradně se mnou za ruku (nebo za tašku).
Obě moje děti mají odmalička vtlučeno do hlavy, že jakákoli silnice znamená „zastavit-STÁT, čekat na mámu“. Jakýkoli krok do silnice měl (dnes už nemá, protože už se to nestává, mají to zautomatizováno) za následek okamžité ohnutí přes koleno a hezkých pár na zadek - to je jediná situace, ve které plánovitě fyzicky trestám. Vyplatilo se mi to - dnes automaticky slézají z kol před jakýmkoli přechodem.
Vysvětlování je samozřejmě důležité, ale v tomto věku naprosto nedostatečné, nedá se na to nijak spolehnout.
EDIT: mimochodem, to „bydlení na ulici“ mne taky zaujalo ![]()
Příspěvek upraven 09.05.14 v 19:12
Tak pozoooor, ted si toho všimla, chtěla jsem napsat na vesnici ![]()
Jinak odmalička vštěpovat, že sám přecházet néé..dle mě je na to, aby se sama automaticky rozhlížela, malá, stejně by minimálně do 6 let nikam sama neměla, a do tý doby chodit za ruku, a připomínat
@gejbiii1 píše:
Tak pozoooor, ted si toho všimla, chtěla jsem napsat na vesnici
My teda bydlíme v bytě, ale děti odmalička u silnice čekají. Myslím, že jsem jim to ani nijak zvlášť do hlavy nevtloukala
Starší už teda chodí i sama ale jen přes jednu málo frekventovanou do školy. Když jde se mnou tak jdeme taky společně.
@slavuska1 píše:![]()
jé a já už myslela že tu máme zástupce bezdomovců
![]()
Wifi napichla na nejblizsii barak ![]()
Tak já mám 3leťáka a co začal chodit ví, že prostě u silnice se vždy musí zastavit a počkat na mě. Pak mi dá ruku, rozhlédne se a teprve potom může přejít. Tohle jsem mu vtloukala do hlavy fakt snad od prvních krůčků. Jinak si v mnohých věcech dělá co chce, ale tohle fakt ví, že dodržovat musí ![]()
No co se divíte ulici, i bezdomovci jsou mezi námi
![]()
Já to mám stejně jako Bohunka - prostě neexistuje, aby přecházeli ulici sami. Už je tedy učím, aby se rozhlíželi a hlásili, jestli vidí auto, jestli můžem jít, ale aby sami vběhli do silnice - to by taky dostali na p.del. Občas, když jdeme s jiným dítkem, tak se teda nechají strhnout a s tím dítětem jakoby zapomněli na pravidla
tak to je pak čoromoro ![]()