Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestli křičíte na děti, když něco provedou - dostanou poznámku, napomenutí učitele, něco rozbijí, nesnědí svoje jídlo, neudělají co se jim řekne, vztekají se při učení, neuklidí si pokojíček, atd…
Včera mě málem odešli hlasivky - zdá se mi, že je to furt dokola. Kolikrát se snažím šeptat, nebo si to říkám pro sebe. Určitě více zprozorní a poslechnou více, ale já se prostě někdy neudržím. Nebo kolikrát opakujete, aby šli něco udělat? My jsme domluveni, že řeknu jednou a oni hned jdou, ale prostě ne vždy to funguje. Rozhodně se zdržuju toho je uhodit, tak radši křičím, ale už se mě to příčí. Myslím, že i u sousedů to jde kolikrát slyšet. Kluci už jsou veliký - 8,5 a 7 takže už jsou samostatní, ale prostě mě vadí že jsou tak rozlítaní a při učení tak laxní. Denně s nima sedím u učení třeba i dvě hodiny, abychom měli všechno a stejně to všechno nestihneme. Já si teda nepamatuju jestli moje rodiče v 1 a 2 třídě u mě seděli a dělali úkoly se mnou… do kolika let jste to dělali vy???
Se mnou se mamina učila snad jeste na druhým stupni, jinak bych nic nedělala, byla jsem hroznej lempl. Divim se, že jí ze mě netrefilo ![]()
Ahoj, já mám zatím miminko, takže křičet není potřeba, ale jestli budu po mamině, tak budu asi hodně křičet, ta na nás křičí ještě teď a to mi je 26 a bráchovi skoro 40
(na ségru nemá důvod křičet) ![]()
Mám dojem, že křičím neustále. Samotné mi to vadí, ale když se jedna věc opakuje každý večer 100× dokolečka a poslechnou až když začnu ječet, tak co s nima
Platí to teda spíš pro starší, je jí 6. Ale někdy zvyšuju hlas i na dvouleťáka, když už prudí fakt moc.
@Tučnič zvýším hlas, když si ze mne kluk dělá dobrý den.. že bych ječela, to ne. Jinak kluk je ve druhé třídě, úkoly dělám s nim, trvá nám to asi 5-10 minut. Včera toho bylo hodně, dopisoval za pondělí, kdy chyběl. Jinak ale pohoda. Klukovi to pálí a je naučenej, že ve chvíli, kdy se dělají úkoly, tak se soustředíme jen na ně..
Bohužel ano, jsem od přírody trochu nervák a když syn má kňouravou a vzteká se, zakřičím..přitom je mu jen jeden rok ![]()
Mam doma dvě deti holku 11 let a kluka 2 roky. take na ne kricim, kdyz neposlouchaji. A co se tyce ukolu, dcerou jsem je delala jeste ve treti tride. ted už chodi do pate tak už je dělá sama. ale s povinnostma je to take nekdy na houby. nekdy poslechne někdy ne.
@Tučnič píše:
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestli křičíte na děti, když něco provedou - dostanou poznámku, napomenutí učitele, něco rozbijí, nesnědí svoje jídlo, neudělají co se jim řekne, vztekají se při učení, neuklidí si pokojíček, atd…
Ne, kvůli těmto věcem nekřičím. Zařvu, když jim něco říkám už nejmíň třikrát a oni předstírají, že neslyší.
Moje cacora ma 12 a kdyz po ni neslapu, tak si taky povoli
nekdy vyviji sama iniciativu, ci se tyce ukolu, ale kdyz ji nezkontroluju, tak se stane to, co dnes rano, ze mi predhodila sesit, kde ji chybelo asi 5 DU, evidentne ho susila v tasce nebo supliku a nechtela se priznat
nekricela jsem, zjistila jsem, ze mnohem ucinnejsi je zatrhnout vychazky, nebo oblibenou hru na pc, hlavne ji zkontrolovat no…pri prckovi obcas nestiham, a ona to proste vyuzije ![]()
Ale to vis, ze i me obcas ulitnou nervy a servu ji, ale stejne mam pocit, ze krome toho, ze se mi snad ulevi, efekt veskery zadny ![]()
Občas si zařvu, ale moc často to není.
Nejvíc když něco řeknu jednou a nic, řeknu po druhé a pořád nic, pak řvu.
Ale holka /5 let/ je hodná, vzorňačka, tam je to na pohodu.
Kluk /9 let/ mě někdy vytočí, ale taky to jde.
Jo a s klukem se učím. Děláme úkoly, koukáme co bude třeba v pracovním sešitě dělat druhý den, chystám mu věci. Ale poslední dobou si začíná dělat úkoly v družině, takže jen kontroluji.
Třeba včera jsem ječela snad furt když ne na dítě, tak na psy..nevím co to bylo za den, ale snažili se mě všichni naráz přivést do blázince…a když přišla „vševědoucí“ hlava rodiny dom, dostala svojí porci
![]()
@Blešík píše:
Se mnou se mamina učila snad jeste na druhým stupni, jinak bych nic nedělala, byla jsem hroznej lempl. Divim se, že jí ze mě netrefilo
To bychom mohly s maminkou založit spolek. ![]()
@Tučnič no tak se mnou se moje máma teda učila určitě v první třídě, i druhé a i ještě ve třetí…pomohlo mi to. Přijde mi to normální a že máš malou trpělivost ![]()
A nevim jestli má takovej častej křik vůbec pro ty děti význam
.
@ametyst myslim, ze nema…deti si casem zvyknou
![]()
Jinak ja se teda s dcerou ucim i ted, protoze vetsinou prijde za mnou dolu a uci se pri mne, cte si nahlas a ja ji obratem zkousim tim, ze si s ni opakuji
jen ted asi dva tydny nebyl moc cas, tak se to odrazilo…