Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje 15ti měsíční dcera vůbec venku neposlouchá. Když jí vyndám z kočárku, tak si jde kam chce a když na ní volám, tak si myslí, že se budeme honit a se smíchem utíká pryč. Na to jí doběhnu a když jí otočím a vysvětluju jí, že tam nejdeme, tak si lehne vzteky na zem a začne hrozně bulet. Nemáte někdo podobný zkušenosti a nebo radu, jak na to? A nebo se to holt musí tohle období přežít. Je mi mrňavky líto, ptž takhle musí bejt převážně v kočárku, ven jí dáváme, když jdu s přítelem. Ten si jí dá za hlavu na koníka a je klid. To mně by asi vyrvala všechny vlasy. Ikdyž vím, že se to nemá, tak trochu srovnávám a hlavně závidím sousedce, má stejně starýho syna a ten se jí pořád drží a jde za ní a za kočárkem(nic méně to je takovej mamánek, kterýho, když posadí do pískoviště, tak ho tam za hodinu najde na stejným místě). Tuhle šla dcera hlavně i do trávy, kde samo našpápla hovno, takže jsme šli domů hned.
Jsem bezradná.
A co chodit tam, kde by si mohla jít kam chce - oplocené hřiště nebo tak něco? Je v období, kdy to tak holt je a většina matek musí za svými dětmi běhat - já neznám žádné, co by sedělo na zadku u maminky. Mě to čeká za chvilku taky… ![]()
Určitě ji vysvětlovat, směřovat, učit, ale vozit ji jen v kočárku nemá moc smysl…
@katka8577 A co by jsi po ní v tomhle věku chtěla? Syn začal poslouchat až tak kolem 2,5 let.
Ještě mě napadá, jestli nemáte možnost jít někam, kde by si ji nechala jít kam až půjde - nějaké veliké hřiště, louka, kde víš, že se ji nepřejede auto nebo nějak nespadne a prostě vyzkoušet, jak moc půjde pryč, nebo si tě bude hlídat a půjde za tebou. Já za malou šla jen tam, kde jsem o ni měla strach, jiank si lítala, jak chtěla. Ale máme na vsi oplocené hřitě a vedle fotbalové hřiště, většiou ušla kus a pak se vrátila.
@katka8577 Ahoj, já mám o něco starší dceru a tohle mi taky sem tam udělá. Neřeším to, napřed jí vysvětlím, že se to nesmí! Když se začne vztekat, dostane na zadek a když si lehne na zem, nechám jí tam ležet a dělám, že jdu pryč. Hned se zvedne a utíká za mnou.
![]()
A bude hůř:-))..ne je to opravdu normální, oni nechápu, že má cesta nějaký směr, to až časem.
Mám podobný problém, mě teda neposlechne ani doma, ale tam to tak nevadí, že.
Záchvaty vzteku jsou u nás na denním pořádku. Zajímalo by mě, kdy to tak přejde, protože to je jediné čím se uklidňuji. Máme 21 měsíců.
@mooch píše:
Kšíry a vodítko?
V případě města jo (koukala jsem, že zakladatelka má v profilu Prahu). Podle mě lepší, jak držet v kočárku - malá potřebuje chodit a taky se trochu unavit, že ![]()
Ahoj, asi 3 měsíce zpátky jsem pročítala stejnou diskuzi, pač jsem to s dcerou řešila taky. Padla spousta rad od toho, že to přejde až po to, že dítě je nevychované a musíš mu dát najevo, kdo je tady pánem situace
Za 3 měsíce dcera poslouchá pěkně. Nedělala jsem žádné extra výchovné opatření, žádné odchody domů, když neposlechne… To bychom taky byly pořád doma
Takže za mě - přejde to samo ![]()
Příspěvek upraven 05.05.14 v 12:29
@katka8577 úplně normální… syn tohle dělá od roka a je mu 18 měsíců. Když se vztekne tak ho ignoruju ať se válí a pak přileze. Když vyvádí opravdu hodně tak jde do kočáru a nechám ho ať si klidně řve. Pak přestane, na mě si nepřijde ![]()
Hned od začátku, když se dcera naučila chodit, jsme s ní často vycházeli i ven. Napřed jen kolem domu, pak jsme trasy prodlužovali. Učila se, že musí poslouchat a chodit za ruku. Když nechtěla, otočila jsem to a šly jsme domů. Stejné pokyny měl i muž, takže se celkem brzy naučila, že venku kolem silnice sama nesmí. Když dojdeme na hřiště nebo domů na zahradu, okamžitě se pouští a už ví, že si může lítat, jak se jí zlíbí. Bylo to ze začátku celkem drsné, občas si i fňukla, ale vyplatilo se to. Teď už ruku dává automaticky. Takže bych nastolila podobný režim, ono v těch 15 měsících se s nimi už dá domluvit - teda aspoň s tou naší. Btw. na mamánkovi nevidím nic špatného, naše je taky mamánek, ale radši klidnou procházku, než lítat za dítkem jak hadr na holi ![]()
Úplně normální chování. Tam kde to je nebezpečné - mít v kočáru. Tam kde můžeš vypustit - vypustit a ty jdi za ní, ať má volno.
Jestli myslíš, že v pozdějším věku do trávy chodit nebude a nic nenašlápne, tak se pleteš. Můj skoro 3,5 leťák do ní běhá rád. Jsou to děti a rádi všechno zkoumají. Ale jinak už chodí dlouho tím směrem, kam chci já ![]()
Ale teda přijde mi škoda jí nedat prostor, aby si mohl prozkoumávat okolí podle sebe… samozřejmě v nějakém místě, kde nehrozí že se něco stane. Ale kluka jsem v tomhle věku klidně nechala jít po 2. cestičce než jsem šla já - oddělené pruhem trávy a nízkého křoví. On z toho měl děsnou srandu, já už menší (byl tam úsek pár metrů, kde jsem na něj špatně viděla), ale trvalo to krátce a on byl naprosto spokojený, že je samostatný.