Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, hledala jsem a podobné téma v diskusi jsem nenašla, proto zakládám novou. Naše 6ti letá dcera miluje sladkosti. Miluje i maso a v podstatě nemá problém sníst žádné jídlo, snažím se vařit zdravě a udělala jsem si i rekvalifikační kurz, takže jsem si v této věci doplnila vzdělání. O to víc mě štve, že mě dcera někdy až „psychicky vydírá“, když jí nechci koupit zákusek nebo sladké pití. Myslím si, že informací ode mě dostává dost (vysvětluju, proč sladkosti nejsou dobré, nakreslily jsme spolu výživovou pyramidu, kterou máme na zdi, když nakupujeme, tak mi pomáhá vybírat zdravé potraviny…), přesto se ale stává, že když jsme třeba na oslavě, tak dohání všechno, co jí přísná matka zakázala a cpe do sebe sladkosti o sto šest. Mám srovnání s tříletou dcerou, která je v tomto směru docela jiná - když řeknu NE, sladkostí už bylo dneska dost, tak to prostě přijme a jde od toho… ta starší v takové situaci začne kňourat a „vynucovat si“. Jak byste to řešily? Od září nastupuje do první třídy a ve škole mají samozřejmě bohužel automat a bufet… počítám, že dcera začne s nástupem do školy dostávat kapesné, a jak ji teď tak vidím, bude mít snahu všechno utratit za sladké!!! Ale podotýkám, že nejsem absolutní „sladkostní odpůrce“ - sama miluju sladké, ale dám si hořkou čokoládu nebo doma upečenou buchtu, dcera samozřejmě každý den sladké minimálně jednou má (marmeládu na chlebu, bonbonky když jde plavat, musli tyčinku, když jde tančit, ovoce, rozinky apod.) - takže neodpírám zcela, přijde mi, že povoluji v dostatečném množství, ale dcera má na to bohužel jiný názor. Potýkáte se někdo s podobným problémem? Moc díky.
@kote
a dcera je nejaka tlusta nebo silnejsi na svuj vek?
Pokud ne, asi bych to nechala byt a i kdyz vim, ze neni zdrave jist sladkosti ve velkem…a kolik toho treba sni?
Ja nevim, myslim ze to takovy problem neni, nekdo je na slane nekdo od mala na sladke ![]()
pokud neni obezni, asi bych se fakt jen snazila omezit kupovani a vic asi nenadelas uz neni uplne mala abys ji hlidala co kde ve skole sni.
A to kapesne, myslim ze do skoly penize nepotrebuje, pokud ji budete vozit, svacinu i piti ma z domu a nemusi si kupovat nic v automatu ani bufetu-ty se maji jako takove brzy zakazat ve vsech skolach ![]()
Příspěvek upraven 23.05.14 v 18:32
Já ti nevím, ale vidím, že dcera chodí plavat, tančit, jí i normální jídlo - tak co řešíš? Hýbe se dost, tlustá nebude. Baští zdravá jídla bez problémů - víš, co by za to jiní dali? Jestli bereš ovoce nebo rozinky za „sladkost“, kvůli které už jiný mlsek nedostane, tak se fakt nedivím, že se pak holka docpává tajně. Ony ty děti taky musí tu energii odněkud brát…
Mám dvě holky, starší - frfňa a kňoura, jí málo, ale všechno. Je hubená jak lunt, hýbe se dost (první třída). Mladší - jí všechno, asi dvakrát tolik co starší, je jí pět. Hýbá se prakticky v jednom kuse
Přístup ke sladkému mají neomezený, občas si něco zobnou, ale nezneužívají to…
A to bude dostávat tolik peněz, že se sladkým užere k smrti?
Jestli není tlustá, tak bych to neřešila. Když jsem já začala dostávat kapesné, tak jsem byla denně v krámě pro plechovku cocacoly a snikersku
A přežila jsem to ![]()
@kote ty chceš dávat prvnákovi kapesné?
6 ti leté dítě s tebou kreslí výživovou pyramidu? ![]()
No, tak to je dost dobrý ![]()
Já bych to neřešila. Holt bude na sladký. V šesti letech se ti na výživovou pyramidu vykašle, chutě jsou přednější. Kapesné jde korigovat, pokud máš strach, že by ho celé utratila za sladké, tak jí dej jen tolik, aby ti případné množství nakoupených sladkostí nevadilo. Můj syn na sladké není vůbec, ale ve škole v automatu si ho prostě koupí, protože si ho kupují spolužáci.
@berry4 píše:
@kote ty chceš dávat prvnákovi kapesné?6 ti leté dítě s tebou kreslí výživovou pyramidu?
No, tak to je dost dobrý
Taky jsem se divila
![]()
@kote Cukr je droga, s tím nic neuděláš.. Jestli v tom takhle jede už teď, tak toho moc neovlivníš, kor, když, jak jsi napsala, sama jdeš příkladem a taky ti to chybí.. Prostě si projde sladkou základkou a střední a v dospělosti se sama rozhodne, jakou cestu dál pro sebe zvolí ![]()
Taky jsem si pro své děti přála jiný režim, ale.. Nemohu jít přes mrtvoly ![]()
Myslim, ze prehanis. Ovoce a rozinky jsou sladkost u redukcni diety a ne pro sestilete dite. Tu musli tycinku chce ona, nebo to povazujes za,,zdravou,, sladkost tak ji to davas? Kup ji na tanecky, to na co ma chut, musli tycky jsou prevane tucny hnus a u deti ani moc oblibeny
. Jestli ma nejake problemy s vahou/ ci zdravotni, tak domluvy budete muset prizpusobit jejimu stavu. Pokud doma nedostane sladke (ovoce fakt neberu), tak je jasne ze se bude docpavat jinde. My mame sladkosti v dostupne skrince, temer neubyvaji. Spis neco otevrem vzdy kdyz prijde navsteva, samotneho to nikoho nenapadne.
Edit : je to mozna ale tim, ze mame vyvazeny jidelnicek, takze na sladke fakt chut nemame. Kdyz se stravujem mimo domov, tak na sladkost chut dostamem… ![]()
Příspěvek upraven 23.05.14 v 18:42
Pokud není tlustá, neřešila bych to.Chce asi jen to, co vidí u kamarádů a čím víc zakazuješ, tím víc se toho ve škole nacpe ![]()
BTW:nic proti, ale fakt takovýhle zákazy nechápu
Pokud nejí od rána do večera jen sladké, což evidentně ne.
A jak velké jí hodláš dávat kapesné? Já uvažuju tak o 20,– na týden pro prvňáka - tak si koupí 1-2 věci a nebude už pak mít, no… Tehdy bych jí to dala pocítit - až bude chtít nějakou třeba parádu, tak prostě není, ušetři si. Nebo později na kredit atd. Ať si zváží priority…
V zásadě doma to máš přece ve svých rukou - tak to nekupuj, přiděluj, domluv se i s babičkama… A třeba mějte doma to, co ti neva a schvaluješ - domácí buchtu, kvalitní čokoládu…
No a jestli se přežere jednou za čas na oslavě, tak co. Blbě bude jí, ne tobě. Udělá to podle mě párkrát ![]()
@kote píše: že nejsem absolutní „sladkostní odpůrce“ - sama miluju sladké, ale dám si hořkou čokoládu nebo doma upečenou buchtu, dcera samozřejmě každý den sladké minimálně jednou má (marmeládu na chlebu, bonbonky když jde plavat, musli tyčinku, když jde tančit, ovoce, rozinky apod.) - takže neodpírám zcela, přijde mi, že povoluji v dostatečném množství, ale dcera má na to bohužel jiný názor. Potýkáte se někdo s podobným problémem? Moc díky.
Tak tohle nechápu, dětem taky říkám, co je zdravé a co ne, ale abych doma měla pyramidu a nedala jim občas normální sladkost…
Nechci ti kazit iluze, ale marmeláda, musli tyčinka, ovoce, rozinky… ani mé děti, ani děti v mém širokém okolí jako sladké neberou. Jako sladké se bere čokoláda, sušenky, bonbony… Řekla bych, že dceři to pravé sladké chybí a tak si to snaží na oslavách vynahradit. A srovnávat ji s 3 letou dcerou, která je ve věku, kdy dítě naprosto poslouchá rodiče je nesmysl.
Dala bych jí normální sladkost - občas a neřešila stravou pyramidu a další věci, nebo jí zblbneš tak, že v pubertě začne blbnout se stravou.
Jestli není obézní, je to normální, zdravé, sportující dítě, nevidím důvod, proč sladkosti zakazovat. Omezovat(rozumně - tj. že nesmí třeba tabulku na posezení) jistě, ale zakazovat? Lepší jednou denně čokoládka nebo oplatek a děcko se nebude přecpávat, jakmile se dostane ke zdroji. Zakázané ovoce, no… Já dcerku naprosto chápu. Dopřej jí v rozumné míře to, po čem touží, a ona pak nebude mít potřebu dojídat se po návštěvách nebo ve škole, nebude jí to už tak vzácné. Zas to nepřeháněj - říkám to v dobrém
. Nezlob se, ale už jsem (profesně) potkala holky ve věku 14-15 (i 12-leté anorektičky míváme…), kdy matky z nich podobným přístupem vychovaly - brzdi včas.
Příspěvek upraven 23.05.14 v 18:55
Tak já prvňačce kapesné nedávám. Automat mají na kartu a já můžu od PC zablokovat co nechci aby si kupovala
Ona si tam teda nekupuje stejně nic, ale doma mlsat chodí. Je hubená až moc… Řešila bych u obézního dítěte, což asi není váš případ
A kapesné do školy fakt nepotřebuje ![]()