Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sparkling píše:
Já ti nevím, ale vidím, že dcera chodí plavat, tančit, jí i normální jídlo - tak co řešíš? Hýbe se dost, tlustá nebude. Baští zdravá jídla bez problémů - víš, co by za to jiní dali? Jestli bereš ovoce nebo rozinky za „sladkost“, kvůli které už jiný mlsek nedostane, tak se fakt nedivím, že se pak holka docpává tajně. Ony ty děti taky musí tu energii odněkud brát…Mám dvě holky, starší - frfňa a kňoura, jí málo, ale všechno. Je hubená jak lunt, hýbe se dost (první třída). Mladší - jí všechno, asi dvakrát tolik co starší, je jí pět. Hýbá se prakticky v jednom kusePřístup ke sladkému mají neomezený, občas si něco zobnou, ale nezneužívají to…
Souhlasím, mám známého, kterému maminka také takhle volila výběr,,sladkostí" a kam přišel, tam se nacpal, jak to jen šlo
. Na konec je v dospělosti obézní a nezdravé stravovací návyky, si ponese celý život.
Bud ráda že je zdravá a nemusí držet žádnou dietu
Doma máš možnost ji dávat vyváženou stravu, sladké tělo prostě potřebuje, neřeš to a nech ji jíst na co má chut ![]()
@Ainy píše:
Tak já prvňačce kapesné nedávám. Automat mají na kartu a já můžu od PC zablokovat co nechci aby si kupovala
To jsou dneska věci
To úplně čumím
Absolutní dohled
![]()
Takhle hrotila stravu teta, ta teda furt řešila, aby sestřenice nebyla tlustá, pořád jela nějaké výživové směry, všechno musela být celozrnný, netučný.
Sestřenice ve 13 (potom, co jí vlivem hormonů naskočili prsa, boky) začla trpět poruchou příjmu potravy, v 16 už to vypadalo na hospitalizaci v nemocnici, trochu se z toho vyhrabala, celoživotně s tím má problém, vypadá o 10let starší, strhaná, nemůže mít děti.
Netvrdím nechat dítě lámat sladký od rána do večera, ale často si říkám, jak by se její život odvíjel, kdyby se s tím jídlem u nich nedělalo takový haló.
Kapesný mi přijde jako ideální způsob, jak ji omezit, přitom nezakazovat, nekupuj sladkosti domů, ona si za to koupí dva tři kousky v bufáči a bude mít šlus.
inko kvůli sestřenici
No jo, se dívám, že jsem to nedočetla. Já jsem si to představila, že sežere tři čokolády denně a na oslavě vagon indiánků
Klidně bych jí povolila něco navíc kromě ovoce, müsli a rozinek… Jako není to supr zdravé, ale když má tolik pohybu, tak to zřejmě přežije ![]()
Jako cpát 6leté holce výživovou pyramidu, myslím má spíš opačný účinek, řekneš jí že sladkosti nejsou zdravé, tak si myslím, že tím spíš je bude chtít, a neznám dítě co není na sladké a co by nemělo rádo nějaké dobroty, ale všeho s mírou a nepřehánět
Ty jo, tak vypadám, že jsem úplně mimo… kapesné prvňáčkovi? Proč ne? V šesti letech už by se snad mohla začít učit hospodařit s penězi? Minimálně se rozhodnout, jestli je utratí za sladkosti, nebo uspoří na něco pro sebe nebo na dárek pro babičku k narozeninám… sorry, ale tohle mi přijde jako dost podstatná věc a nikterak mimo mísu, když chceme začít dávat kapesné…samozřejmě dle finančích možností naší rodiny, takže se bude jednat spíš o symbolickou sumičku, ale dostávat ji bude…
ad výživa… nepřijde mi ulítlé, aby šestileté dítě vědělo, které potraviny jsou zdravé a které ne… i ve školce měli na toto téma přednášku a obezita je civilizační choroba,… samozřejmě i opačné poruchy jako bulimie nebo anorexie… samotný ministr školství chce přidat hodinu tělocviku do rozvrhů dětí ve školách a výchovu ke zdraví… chci, abych dceři dala do života dobrý základ a tak to řeším… mimochodem i přes hlídání konzumace sladkostí má už dva kazy na mléčných zubech a od zubaře jsem si vyslechla, že zuby se nekazí dětem jen tak!!! (toto beru s rezervou, protože k tomu má asi trochu genetické předpoklady)… kolik sladkého sní třeba vaše děti, když píšete, že to neřešíte? Asi nemám srovnání… díky
@Angua píše:
To jsou dneska věciTo úplně čumím
Absolutní dohled
![]()
Já jí zablokovala jen co nesmí, kvůli dietě co má ze zdravotních důvodů a stejně má plný kredit. Jí ta karta vydrží až do devítky
Ale doma chodí mlsat furt, to zas jo. Ve škole prý nemá čas ![]()
Už od první třídy se děti učí počítat s penězi, imaginárně nakupují v hodinách matematiky nebo prvouky - tak proč jim nedopřát trochu svobody a pocitu, že mají vlastní peníze? Nezáleží na tom, jestli je potřebují nebo ne, ale budou mít pocit, že postoupili „na společenském žebříčku“.
A k sladkostem - zakladatelko, myslím, že bys mohla holce trochu povolit. Tvá pravidla chápu, ale uvědom si, že odříkaného chleba největší krajíc. Takže když nepovolíš, očekávej při každé možné příležitosti nájezd na sladké a bolest bříška, případně ještě nespolečenské chování.
Jinak teda my nedáváme kapesné jako takové ale má dost peněz v pokladničce, od prarodičů a tak. Když si chce něco koupit tak si vezme tam, ale neutrácí zbytečně ![]()
@kote ovoce, rozinky, musli tyčinka, marmeláda. Tole v dnešní době není bráno jako sladkost. Je fajn snažit se vychovat dceru se zdravým názorem na stravování, ale ať se ti to líbí nebo ne, tlak okolí prostě je a v 6 letech to už sakra vnímá. Tříletý dítě ne, proto zatím poslouchá. Někdy máš nějaký ideál, který se ale neslučuje s většinovým průměrem. Pak si musíš vybrat, jestli slevit ze svých nároků za cenu, že ti trhá žíly pohled na dítě cpoucí se dortem, nebo na nárocích budeš striktně trvat, ale ošklivě se ti to může vymstít. To se stalo mojí matce, pít jsem mohla vodu nebo nesl. čaj, povinně talířky zeleniny, mrkvová šťáva, brokolice na x způsobů. Na návštěvách varovný pohledy, ať se opovážím máknout na sušenky. Myslela to dobře, no to ale inkvizitoři tehdy taky..V pubertě s nástupem jakés takés volnosti jsem se začla přežírat, následovala bulimie, shrnu to. Dneska je mi 28 a teprve několik málo let dokážu mít ve špajzu čokoládu a netknout se jí. Dřív jsem to nedokázala, ne proto, že jsem měla mlsnou, ale jen proto, že tam byla. Takových let to trvalo. Neříkám, že každé dítě by reagovalo stejně, jak já, ale pro mě, tím, jak jsem si to zažila, je to takový strašák, že radši budu „kontrolovaně“ cpát dítě od mala normálními sladkostmi, než mít v budoucnu bulimičku. Zdravý životní styl se dá praktikovat i z jiných směrů- domácí produkty (maso, mléko, vejce, pečivo..), sport, osvěta ohledně vysedávání u počítače, kouření, pití, je toho spousta.
Tak k tomu řeknu jediné: ZAKÁZANÉ OVCE CHUTNÁ NEJLÍP… kdyby ste jí korigovala přísun masa, zeleniny čehokoliv, dítě přesně to bude furt natruc chtít:) je to asi tak když řeknete: tuhle hračku mít nemůžeš…co na to řekne dítě? ale já jí chci..:-)
@zuzouš píše:
@kote ovoce, rozinky, musli tyčinka, marmeláda. Tole v dnešní době není bráno jako sladkost. Je fajn snažit se vychovat dceru se zdravým názorem na stravování, ale ať se ti to líbí nebo ne, tlak okolí prostě je a v 6 letech to už sakra vnímá. Tříletý dítě ne, proto zatím poslouchá. Někdy máš nějaký ideál, který se ale neslučuje s většinovým průměrem. Pak si musíš vybrat, jestli slevit ze svých nároků za cenu, že ti trhá žíly pohled na dítě cpoucí se dortem, nebo na nárocích budeš striktně trvat, ale ošklivě se ti to může vymstít. To se stalo mojí matce, pít jsem mohla vodu nebo nesl. čaj, povinně talířky zeleniny, mrkvová šťáva, brokolice na x způsobů. Na návštěvách varovný pohledy, ať se opovážím máknout na sušenky. Myslela to dobře, no to ale inkvizitoři tehdy taky..V pubertě s nástupem jakés takés volnosti jsem se začla přežírat, následovala bulimie, shrnu to. Dneska je mi 28 a teprve několik málo let dokážu mít ve špajzu čokoládu a netknout se jí. Dřív jsem to nedokázala, ne proto, že jsem měla mlsnou, ale jen proto, že tam byla. Takových let to trvalo. Neříkám, že každé dítě by reagovalo stejně, jak já, ale pro mě, tím, jak jsem si to zažila, je to takový strašák, že radši budu „kontrolovaně“ cpát dítě od mala normálními sladkostmi, než mít v budoucnu bulimičku. Zdravý životní styl se dá praktikovat i z jiných směrů- domácí produkty (maso, mléko, vejce, pečivo..), sport, osvěta ohledně vysedávání u počítače, kouření, pití, je toho spousta.
Přesně, takhle to praktikujeme u nás a doufám, že je to to nejlepší.
Já teda nemám tak velké deti, ale co vidim okole sebe-ad kapesne jednoznacen ano, ale to otázka tady nebyla.. sladkosti jsem pro rozumnou miru, to co ty pises jako „sladkosti“-marmeláda, ovoce musli tycka, domaci buchta.. pro me nejsou ty prave sladkosti, za sladkosti povazuju cokoladove tyčinky, susenky, bonbony, atd..pokud ji dite vyvazenou stravu a ma dostatek pohybu ( coz tvoje holcicka podle vseho ma), tak bych ji ve sladkem neomezovala, proste tu energii potřebuje a jedna dve sladkosti denne/obden by mi prisly ok..ale rozhodne bych z toho nedělala kovbojku a neresila kolik sladkého sni, to bych se se bala opaku, ze u ni vypestuju nejakou poruchu ![]()
nevím, jaká je denní „sladká“ dávka mých dětí, ale vím, že mladší v klidu přijde a řekne mi „maminko já si dám 2 kostičky čokolády, víc nechci, prootže by se mi mohly kazit zuby a mohlo by mě bolet bříško“. (jo, přiznávám, že tahle věta mě dost uzemnila, to jsem nečekala) A opravdu si vezme jen ty dvě kostičky. A druhý den zase. Nebo si ze školky přinese bonbon a dá ho na misku s tím, že si ho sní až zítra, protože dneska už ve školce jeden měl.
Jinak sladké je u nás stále v dosahu - a i proto ho nežerou jak nezavření.
Příspěvek upraven 23.05.14 v 19:12