Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
nase mala je takovej trochu polarnik-mam totiz rada na noc veeeeeeelkou zimu (i v priruckach psali ze teplota v loznici by se mela pohybovat 18 max19´)-mam pocit ze i Roze se lip spi v zime-narozdil od taty
- ale, mame ruce jako led! Jinak je cela teploucka, kdyz ji vyndavam na (milovane
) nocni kojo. Nemate zkusenost s takovejma rampouchama? I kdyz spi ve fusaku, perinka a navrch nekdy, kdyz se mi zda opravdu velak zima, jeste flees deka stejne ma ty ledovy ruce..achach
Poradte, pripadne me uklidnete, ze je to v poho…
Diky, Zoo.
Ahoj Zoo,
tak já tě uklidňuju.
Radimek mívá ručičky jako led (tatínek jako ledovec - je to asi dědičné). Jinak bývá teplounký, teda občas nožičky musíme obléci víc - teplé ponožky (tak to má zase jako maminka). Snažíme se nepřetopovat - asi by to udělalo více škody než užitku, navíc manžel je ze studeného odchovu. V noci spíme v pyžámku s ponožkami a fleecovém overálku (spacáček - sešněrované nožičky nesnášíme a peřinku odkopáváme). Úplně v pořádku to možná není, ale nikdo nám prozatím neřekl, že by to bylo nebezpečné a hlavně, co s tím.
Beruška
Ahoj. Ledové ruce nevadí, hlavně nesmí mít studený nosík - to by jí mohla být zima. Už se děsím zimy, protože Emik nechce mít rukavičky a i teď už má z venku studené packy.
Petra
Ahoj, souhlas s Petrou nos musi byt teply ruce nevadi. Sany.
Ahoj Marty,
22 stupňů je docela teplo (teda víc než doporučuje literatura jako ideál, nicméně každé mimi i každá rodina je jiná). Radimek mívá trošku míň. Pokud mimčo nesnáší přikrytí, nebo se odkopává řeší to maminy dvěma způsoby.
1. mimi spací pytel - ovšem některé děti, hlavně ty živější, které v postýlce cestují, jej nesnášejí, protože omezuje v pohybu - to je náš případ
2. teplý overálek na spaní z fleecu nebo froté - obléká se přes pyžámko, dá se koupit s ťapkami i bez (pak se můžou dát teplejší ponožky)
Myslím, že oba způsoby jsou lepší než zvyšovat teplotu v pokoji.
Beruška
Teda 22C
To tam ma dle me az moc. Skus ty teply ponozky a vubec nak co nejvic prikrejt nohy, protoze kdyz se probouzi z ledarnama tak to asi neni vubec dobry. Sany.
Ahojka, jéžiš pole všeho jsem já asi matka Herodeska nebo co..:o
Já sama jsem teplomil, ale vzala jsem si ledního medvěda, takže přes den je u nás kompromisních 19 stupňů. To je malej ve dvou vrstvách a v pohodě.
Já navíc mám po mamce věčně studené nohy, ruce i noc a uši, normálně s tím funguju, akorát potom nemám odhad, co je u ostatních normální. Já třeba nesnáším pocit hodně teplých nohou..:-D
Tak nevím, jestli to Mates nemá částečně po mně, ruce i nohy mívá chladnější, i nosík, ale nemocný ještě nebyl, když má teplý ručičky, většinou už protestuje, že je mu horko.
No a spaní..na noc vypínáme topení, malej má vyteplený overálek, tenký spací pytlík a přes to peřinu /fígl, když je v pytli, tolik se neodkopává).
Spává v pohodě, takže asi bude medvěd po tátovi…:-)
Jazzi a Matýsek 6m. a kousek
Eliška spí od asi půl roku ve spacím pytli. Nemá ten klasický, co je docela úzky dole - něco jako spacák, ale spí v čemsi, co jí u hrudníčku a krku dobře obepíná, pak má ale velký prostor na to, si nohy zvednout, pokrčit apod. bez jakéhokoliv omezení. Vypadá v tom jak klíště - malé tělo, velká „prdelka“. Jenže je prima, že si leží na boku, nohy si dává jak chce i při spaní na břiše. Pytel se jí všelijak pokroutí po těle = má jej na těle a vyhřeje si to.
Koupili jsme jej za 400,– od jedné paní, co je šije a inzerovala je na webu. Bohužel už nevím ten link.
Jinak spí jen v tenkém pyžámku bez uzavření nožek - ruce celé venku (tam je jen ta tenká vrstva). A spí v 16-18 stupních - jak to v noci klesne při větrání ventilačkou. Občas přes ni hodím tenkou fleesovou dečku, ale moc smysl to nemá, stejně ji při těch otočkách strhne.
Určitě se jí díky těmto nižším teplotám lépe spí. Jak je nad 20, tak má kratší noc - budí se dříve žízní z horka a pak už nespí.
Takže chladnému spaní zdar,
E.
Ahoj Marty1: to tam ma krasny teplicko, nam se totiz blizi obdobi kdy se rano budeme probouzet do krasnych 12C
Jinak u nas to odkopavani a cestovani ve spanku po cely postylce sem musela zacit resit jinak by sme ji taky mohli najit rano doost zmrzlou…Spaci pytel to vyresil i kdyz sem se bala ze ho neprijme(s manzou se do loznice dostanem jen pres obyvak z kteryho si mala docasne udelala detsky pokoj a kdyz sme prochazeli tak ve spanku najednou vyskocila a byla na ctyrech vyjimecne rovnou do stoje)tak vyresil ze uz se nemuze odkopat a taky se tim zkllidnila asi ze je zachumlana jako driv v zavinovacce proste po 1-2nocich protestu uz ho ma mooc rada. Sany.