Lékař nechce napsat omluvenku

15
23.11.22 13:26

Lékař nechce napsat omluvenku

Zdravím, mám otázku jsem na střední škole, kde požadují razítko od lékaře pokaždé, když nejsem přítomná ve škole. Jelikož jsem onemocněla, tak jsem zašla k lékaři. Ten mi řekl že mi razítko nedá, není to prý stanovený zákonem, jsem prý dospělá, tak ať si to napíšu sama.
Nebyla jsem ve škole celý týden a bojím se, že mi to neomluví, myslíte že když paní učitelce dám číslo na lékaře, tak jestli ji může potvrdit mou návštěvu u něj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
23.11.22 13:33
@Lucy1323 píše:
Zdravím, mám otázku jsem na střední škole, kde požadují razítko od lékaře pokaždé, když nejsem přítomná ve škole. Jelikož jsem onemocněla, tak jsem zašla k lékaři. Ten mi řekl že mi razítko nedá, není to prý stanovený zákonem, jsem prý dospělá, tak ať si to napíšu sama.
Nebyla jsem ve škole celý týden a bojím se, že mi to neomluví, myslíte že když paní učitelce dám číslo na lékaře, tak jestli ji může potvrdit mou návštěvu u něj?
Škola nemá právo ukolovat lekare psát omluvnky. Lékař nemá právo sdělovat učitelce údaje o vás zdravotním stavu učitelce po telefonu.
Na co máš právo zcela jistě ty, je zpráva o vyšetření.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
23.11.22 13:37
@Lucy1323 píše: jsem na střední škole, kde požadují razítko od lékaře pokaždé, když nejsem přítomná ve škole.

Naprostý nesmysl. Nemohou požadovat něco, co by měla poskytnout třetí osoba (která ovšem takovou povinnost nemá). A lékař samozřejmě nemá povinnost psát dospělým osmnáctkám nějaké „omluvenky“.

§ 548
(1) Vznik, změnu nebo zánik práv lze vázat na splnění podmínky. Je-li zánik práva nebo povinnosti vázán na nemožnou podmínku, nepřihlíží se k ní.

Vyzvi školu, aby Ti sdělila jméno praktického lékaře, se kterým škola má sjednanou smlouvu o potvrzování omluvenek. Nabídni, že se k němu okamžitě přeregistruješ. Do té doby jim musí stačit omluvenka kterou si podepíšeš sama.

Příspěvek upraven 23.11.22 v 15:16

• Citovat
  • Upravit
7228
23.11.22 13:46

Jen tak mimo, vím, že to lékař dělat nemusí, ale pamatuju si, že jako dítě jsem ty razítka od doktorů v omluvném listě měla, i na střední, takže kdy to začal být pro lékaře problém, nebo se změnil nějaký zákon?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
23.11.22 13:50

@welovefashion já jsem ze střední 15 let a už tenkrát je lékaři nepsali a škola to naprosto akceptovala, oni to ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
23.11.22 13:51
@welovefashion píše:
Jen tak mimo, vím, že to lékař dělat nemusí, ale pamatuju si, že jako dítě jsem ty razítka od doktorů v omluvném listě měla, i na střední, takže kdy to začal být pro lékaře problém, nebo se změnil nějaký zákon?

Nic se nezmenilo, lekar ale neni povinen zadne razitko do omluvnaku davat. Muze, ale nemusi a nikdo nema pravo to po nem pozadovat. Je dospela, absence si omlouva sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
23.11.22 14:05

Tak ve škole řekni, ať ti to dají písemně, že po tobě požadují razítko od lékaře. A hned bude klid ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
23.11.22 14:07

Za nás byly razítka lékaře striktně vyžadovány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
23.11.22 14:08
@Lucy1323 píše:

Vy máte ještě omluvný list? I syna na základce omlouvám přes bakaláře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.11.22 14:28
@welovefashion píše:
Jen tak mimo, vím, že to lékař dělat nemusí, ale pamatuju si, že jako dítě jsem ty razítka od doktorů v omluvném listě měla, i na střední, takže kdy to začal být pro lékaře problém, nebo se změnil nějaký zákon?

Já myslím, že to nikdy povinnost nebyla. Dělali to dobrovolně nebo proto, že jim to naridil ústřední výbor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
23.11.22 14:31

Škola na nic takového právo nemá. Někteří lékaři ještě razítko dají, ale jejich povinnost to fakt není. Jestli jste dospělá, omlouváte se sama. Případně bych poprosila rodiče, ať zasáhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24635
23.11.22 14:32
@Whitedog píše:
Za nás byly razítka lékaře striktně vyžadovány.

Jako před revolucí? Ano, ale asi i tehdy to povinnost toho lékaře nebyla. Jenže tenkrát se každý bál dělat cavyky a radši držel pusu a krok. Snad jsme přece jenom pokročili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8858
23.11.22 14:39

Pokud lékaři nespolupracují se školou, Tak se to holt řeší přes OSPOD :mavam:
Jedná se o časté absence u dětí. Výrazně převažuje jedno etnikum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1439
23.11.22 14:42

Lékař má pravdu a škola po tobě žádné razítko o týdenní absenci chtít nemůže. Omluv si to sama, nebo ať klidně zasáhnou rodiče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.11.22 14:48
@Thomassss píše:
Tak ve škole řekni, ať ti to dají písemně, že po tobě požadují razítko od lékaře. A hned bude klid ;)

proč myslíš, že bude klid? školy to mívají zanesené přímo ve školním řádu, takže v prokazatelně písemné formě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin