Lékař nechce napsat omluvenku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15995
23.11.22 14:48

Omluv si to sama, idealne s odkazem na vyhlasku…akorat bys musela pohledat, ktera to presne je, nase doktorka to ma treba vyvesene v cekarne. Nezletile dite omlouva zakonny zastupce, zletile se muze omlouvat samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35426
23.11.22 14:54
@sagina píše:
proč myslíš, že bude klid? školy to mívají zanesené přímo ve školním řádu, takže v prokazatelně písemné formě :nevim:

To nemuzou nikde mit a jestli ano, nelze to vymahat. Muze dodat zpravu z vysetreni, ale neni to jeji povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.11.22 14:59
@mroe píše:
To nemuzou nikde mit a jestli ano, nelze to vymahat. Muze dodat zpravu z vysetreni, ale neni to jeji povinnost.

ve školním řádu to běžně mívají a ono je to i v jakémsi metodickém pokynu z ministerstva školství. abych tedy byla přesná, podle toho pokynu absenci samozřejmě omlouvají zákonní zástupci nebo zletilí studenti, ovšem škola může v určitých případech požadovat jako součást omluvenky rodičů/zletilých studentů i potvrzení od lékaře :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
23.11.22 15:03
@sagina píše:
proč myslíš, že bude klid? školy to mívají zanesené přímo ve školním řádu, takže v prokazatelně písemné formě :nevim:

no, ale je to uplně to samé, jako když si já dám do domovního řádu, že dítě je povinné přinést ze školy přinést písemné potvrzení paní učitelky s razítkem vždy, pokud má doma psát domácí úkol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22126
23.11.22 15:09

Na některých středních školách je to tak, že i plnoleté studenty musí omlouvat rodiče, přes svůj přístup do Bakalářů apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
23.11.22 15:16
@welovefashion píše:
Jen tak mimo, vím, že to lékař dělat nemusí, ale pamatuju si, že jako dítě jsem ty razítka od doktorů v omluvném listě měla, i na střední, takže kdy to začal být pro lékaře problém, nebo se změnil nějaký zákon?

Dřív byla potřeba mít omluvenku od dr. Pamatuju se, že když nám bylo 18, pak jsme si už omluvenku mohli psát sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
23.11.22 15:17
@lucad77 píše:
Jako před revolucí? Ano, ale asi i tehdy to povinnost toho lékaře nebyla. Jenže tenkrát se každý bál dělat cavyky a radši držel pusu a krok. Snad jsme přece jenom pokročili.

:mrgreen: :mrgreen:
Neee, na gymplu jsem byla už po revoluci ;-)
Dokonce si někteří spolužáci nechali vyrobit falešná lékařská razítka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
23.11.22 15:17
@mado píše:
Na některých středních školách je to tak, že i plnoleté studenty musí omlouvat rodiče, přes svůj přístup do Bakalářů apod.

Hmm opravdu bych chtěla vidět, jak by si to obhájili, kdyby do nich někdo šel… V 18. je to zcela svéprávný a dospělý člověk..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
23.11.22 15:18

Za nás chtěli razítko jenom od těch největších simulantů. Jinak nebyl problém a od 18ti jsem si psala omluvenky sama. :nevim: Myslím ale, že škola nemá žádné právo to striktně vyžadovat. Snad už vám není deset ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
23.11.22 15:19
@mado píše:
Na některých středních školách je to tak, že i plnoleté studenty musí omlouvat rodiče, přes svůj přístup do Bakalářů apod.

Což je opět nezákonné, protože nemůže školní řád úkolovat rodiče nezletilých žáků. Ty mohou na dítě prdět a prostě nic neomlouvat. Škola nemůže trestat studenta za to, že má rodiče/lékaře/ babičku/ souseda, který není ochotný vyhovět jejich školnímu řádu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
23.11.22 15:20
@Lama Lama píše:
no, ale je to uplně to samé, jako když si já dám do domovního řádu, že dítě je povinné přinést ze školy přinést písemné potvrzení paní učitelky s razítkem vždy, pokud má doma psát domácí úkol.

Jenže dítě/student má asi povinnost řídit se školním řádem školy, kterou navštěvuje. Zatímco jeho učitelka nemá povinnost řídit se vaším domovním řádem. V tom bych viděla drobnou skulinku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
23.11.22 15:26
@Lama Lama píše:
Já myslím, že to nikdy povinnost nebyla. Dělali to dobrovolně nebo proto, že jim to naridil ústřední výbor.

hele zase tak stará nejsem, ale možná to byl ještě zvyk z doby minulé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32215
23.11.22 15:31

@sagina škola požadovat může…lékař není povinen nic vystavovat…už se to řešilo pár let zpátky…je to na dobré vůli lékaře…pokud nedá, tak smůla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
23.11.22 15:31
@Whitedog píše: Jenže dítě/student má asi povinnost řídit se školním řádem školy, kterou navštěvuje.

Nemáš pravdu. Dítě/student má povinnost řídit se pouze těmi ustanoveními školního řádu, která jsou splnitelná. Pokud školní řád obsahuje nesplnitelnou povinnost žáka/studenta, nepřihlíží se k ní (§ 548 občanského zákoníku).

Příspěvek upraven 23.11.22 v 15:45

• Citovat
  • Upravit
2650
23.11.22 15:33
@welovefashion píše:
Jen tak mimo, vím, že to lékař dělat nemusí, ale pamatuju si, že jako dítě jsem ty razítka od doktorů v omluvném listě měla, i na střední, takže kdy to začal být pro lékaře problém, nebo se změnil nějaký zákon?

U nás to tak od 18 bylo taky. Prostě od lékaře, stejně jako do práce ti píše neschopenku. (Ano vím, že je to něco jiného.) Ale doktor s tím nikdy problém neměl. Hodil razítko a bylo. I od zubaře jsem chodila s razítkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin