Lepek a jogurt v 8 měsíci?

127
28.3.06 08:09

Lepek a jogurt v 8 měsíci?

Ahojky maminky,
máme osmiměsíčního chlapečka, který papá dopolední svačinku, oběd odpolední svačinku a večeři. Problém je v tom, že mi dochází inspirace a mám pocit, že jí pořád to samé, teda svačinky jí jedině přesnídávky neslazené. Zdá se mi to dost jednotvárné a tak se chci zeptat jestli už můžem lepek? Třeba pomalu cheba, rohlík, obilné kaše a tak? Navíc máme problém s kakáním a uvažuju o jogurtu, není moc brzy? Přeci jen je z kravského mléka i když nejsme alergici, chci být raději opatrná. Moc díky za vaše názory a rady.

Kitten

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22315
28.3.06 08:21

Ahoj Kitten

Honzik papa jogurt uz od ukonceneho 7.mesice
Takze uz skoro mesic basti a moc mu chutna
Od nedele dostal poprve chleb a zerve a taky si smaknul.....
Mozna me holky ukamenujou, ze je na lepek brzy, ale stejne, kdyz ja jsem jedla, on na me koukal a slintal… dala jsem mu

Je to na tobe
Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
28.3.06 08:30

Ahojky,

pokudli je dítě v pořádku a netrpí alergiemi, tak se může pozvolna začínat s lepkem po ukončeném 6 měsíci. Tam jde dát jen pozor na případnou reakci.

Anička se rozhodla že nebude jíst zeleninu dokud ji do toho nedám rajče a celer. No a to ji je 5měsíců a 19 dní. Rajče jsem vyřešila domácim protlakem a celer kupuji. Myslím si že ho ale dědi takhle brzo nemají, protože vznikají na to alergie. Takže to chce vyzkoušet.

Achesa a Anička 5m+19d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.3.06 09:03

Já bych se v osmém měsíci lepku u tak nebála. Navíc spousta kaší je bezlepková. Můžeš zkusit kromě rýžové, kukuřičnou, prosnou či pohankovou.

oliva

• Citovat
  • Upravit
200
28.3.06 09:07

Ahoj, „oficiálně“ /Výživa kojenců-Gregora, Paulová/ se lepek smí už od ukončeného 6. měsíce, já jsem začala dávat od ukonč. 8. měsíce. Jogurt doporučen od ukončeného 7. až 8. měsíce. Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
28.3.06 10:55

Ahojky,

tak my lepek zatím nedáváme (ani kravské mléko).

Jogurt jsem začala dávat od 8měs - v pohodě :wink: A kaše dávám nemléčené bez lepku od HAMI a Pavlíkovi moc chutnají…

Jinak na kakání nám skvěle fungují meruňky nebo švestky (dáváme HIPP). Nedávám celou skleničku, poněvadž to by pak byl hukot :lol: Ale přidávám třeba třetinu ráno do jogurtu, třetinu večer do kaše a zbytek dám druhý den.

Peťula + Pavlík (téměř) 10měs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
28.3.06 11:32

Petulo, ale jogurt je kravské mléko, ne?
Mě tohle pořád nejde do hlavy. Proč kravské mléko ne a jogurt ano?
Alergizující bílkovina je pořád jedna a tatáž..
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
28.3.06 12:22

Jogurt je zakysaný výrobek, tudíž lépe stravitelný, pro organismus méně náročný na trávení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.3.06 13:04

pokud by byla alergie na kravské mléko, tak samozrejmě nesmí ani jogurt, ale je lepší u nerizikových jedíinců začínat lučinou žervé, pak teprve jogurty atd

• Citovat
  • Upravit
1468
28.3.06 13:27

Ahoj.

S anonymním si dovolím nesouhlasit. Máme diagnózu ABKM, v době léčby - snahy o potlačení silným průvodních projevů na kůži a vylepšení hodnot ktevních testů jsme měli nemléčnou dietu - Nutrilon Pepti. PO zátěžovém testu v nemocnici ( po velmi dobrých výsledcích krevních odběrů) jsme mohli začít s normálním UM (ne HA), asi po bezproblémovém týdnu přidat s jogurty - s živými kulturami a krátkou trvanlivostí (tedy co nejméně chemie) a další mléčné výrobky až poté. Lučina byla tím dalším výrobkem.
Myslím, že toto pořadí se doporučuje i u nerizikových jedinců.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
28.3.06 14:55

Holky díky moc za vaše reakce, i když s toho nejsem stejně moc chytrá. :oops: Takže jogurt se může i když je s kravského mléka, chápu to správně? A co s tím lepkem nevím, zkoušely jste už i krupičku? Jsem se v tom nějak zamotala, snad prominete, že se ptám na takové hlouoposti.

Petulo nám na kakání nezabírají ani švestky a to si dáváme i půl skleničky od sunárku. Jinak výběr kaší v obchodě (stejně tak i přesnídávek) je dost omezený, protože nedáváme cukr a to je fakt těžký výběr.

Kitten

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
28.3.06 17:43

Kitten,

tak my taky ještě nesladíme :lol: Ale výběr je mizerný, to je fakt :) My ještě nedáváme alergizující ovoce - broskve, borůvky, jahody a spol., takže vím, o čem mluvíš…

Ale jinak s tím jogurtem je to údajně tak, že skutečně jako zakysaný výrobek nezpůsobuje alergie na kravské mléko.

Jo a ty meruňky jsou lepší než švestky :) Ty jste zkoušeli?

K těm kaším… já se mu snažím dávat různé příchutě a třeba přimíchat trochu přesnídávky. Do jogurtu zase dávám někdy kromě přesnídávky třeba kukuričné křupky :) (obykle ke všemu přikusuje rýžové chlebíčky).

Peťula + Pavlík (téměř) 10měs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
28.3.06 18:59

Kitten, kaše je nejlepší kupovat ve Zdravé výživě, tam se sežene pohanka, proso, kukuřice, a to jak celé, tak i jako vločky, krupička… Kaše je z toho uvařená raz dva (teda kromě kukuřice, tu je potřeba vařit dlouho, příp. předem namočit). Sladit není třeba, stačí přidat ovoce a je to :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
28.3.06 19:51

Ahoj.

S lepkem je fakt potíž. Copak se doktoři nemohou dohodnout? Rozmezí povoleného 6-12 měsíc je fakt dost. My osobně jsme začali dávat lepek poprvé v těstovinách asi v 9 měsíci. Chléb jsme přidali nedlouho poté.
Kaše jsme používali nemléčné a hodně dlouho rýžové, popř. kukuřičné. Mezi nemléčnými fakt není takový výběr, ale vzhledem k tomu, že jsem zastánce přiměřenosti a nejsem radikální v pouze „zdravých“ jídlech, přidali jsme ochucené nemléčné rýžové kaše od HAmi (banánová, broskvová, jablečná(. Aby byly jen mírně sladké, míchám je često 1:1 s obyčejnou rýžovou od HAmi (ta cukr neobsahuje).
Jen doplním, že borůvky obvykle nejsou alergizující ( jen ta stolička nemusí být zrovna OK a barva?), podobně jako maliny a v 8 měsíci bych se je nebála dát. Jahody a broskve jsme zaváděli později. Meruňky jsou mňam.
Ke zdravým kaším. Nemám ráda dlouhé vaření s osvědčily se nám instantní vločky z pohanky, jáhel, rýže. Jsou super na zahuštění zeleninky a kaše na sladko se dá také udělat. Výhodou je, že se nemusí vařit. Stačí jen namočit do vody, vývaru, nebo jakéhokoliv mléka, nechat odstát a přidat třeba ovoce.

Beruška

:)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
29.3.06 09:30

BeruskaLosik Díky moc Jsi mi pomohla, jen ještě takový malý dotázek, jáhly jsou bezlepkové? Kopupila jsem je totiž nedávno a nikde na obalu nepíšou jak to s nima je.

Soudružka Kupovat ve zdravé výživě je u nás problém, sice tu jednu máme, ale je tak malinká a musí se tam po schodech, takže mám problém se tam s kočárkem dostat a nechat prcka venku, na to nemám vůbec odvahu.

Petulo meruňky u nás taky neměly velký uspěch, chutnjí malému, ale na stolici se to vůbec neprojeví. :cry: Ještě jsem se Tě chtěla zeptat, nemáš strach, že se Ti mimčo tím rzžovým chlebíkem zadusí? Já mu ho jednou chtěla dát a maý vůbec nevěděl co s tí, jen to drobil na kousky a to jsem se bála, aby to nevdechl. No jo má jen dva spodní zoubky a těma se ještě nedá asi moc kousat.

Kitten

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko