Jídelníček batolete?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29
2.3.06 11:59

Jídelníček batolete?

Ahoj mamky,
asi jako každá z vás si občas lámu hlavu, jestli tomu našemu mazlíčkovi dávám vše, co potřebuje. Můžete mi někdo nastínit, jak vypadá jídelníček vašeho +/- 14měs. batolátka? Nejsme žádnej „drobeček“ - na roce 81cm, 11,4kg - nyní asi 13kg, prostě kus chlapa, dvě bradičky, bříško, faldíčky na stehnech, zatím je to roztomilé, ale mám strach, abych mu do budoucna nezadělala na obezitu :roll: V porovnání s vrstevníky mi však nepřijde, že bych nějak překrmovala, tak nevím. Tak na ukázku a poraďte, jak je to u vás a jak jste v tomto věku velcí?

snídaně 5-6h. - UM 180ml
svačina 9h. - 1/2 rohlíku nebo chleba + Lučina / pomaz.máslo, tavený sýr, plátek šunky…/ + čaj
oběd 13h. - 5×týdně maso / kuřecí, filé /, brambor / těstoviny, rýže /, zelenina, 2× týdně bezmasé jídlo / vločková kaše, koprovka s vajíčkem…/ - cca 250g
svačina 16h. - jogurt 150ml / občas smetánek/
svačina 18h. - 1ks čerstvého ovoce, Racio chlebíček
večeře 20h. - střídáme buď pečivo / jako snídaně/ + UM 180ml
nebo mléčná kaše 200ml

Podle mě je to akorát, podle synka asi ne, občas /téměř každou noc :roll: / se budí v noci a dožaduje se mléka, když to jinak nejde, dostane půlku ranní dávky a druhou půlku ráno. Přes den, kdykoli někdo jí, ztropí scénu - chci, chci - no občas se nám ho zželí a dostane malinko ochutnat nebo mu dám kousat špaldový Racio chlebíček, piškoty a sladké velmi, velmi vyjímečně. Pije dost ředěné ovocné šťávy nebo dětský granul. čaj. Nechci z toho zase dělat drama, říkám si, že to vyběhá a že bych měla být ráda, že mu chutná, ale zajímalo by mě, jak to chodí jinde.
Díky, mamii.
Ještě otázečka na závěr - kolik a jak často jíte maso a co krabicové mléko - je nutné ho převařovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2114
2.3.06 12:20

Ahoj tak male je 13m. Miry mam z 12m: 74cm, 8 800kg. Nas jidelnicek:

• po 8h UM (210ml)
  • kolem 11h jogurt (stridam ovocny s bilym)
  • kolem 14h obed (uz ji s nami akorat mene solim a korenim)
  • kolem 17.30h svaca: ovocny prikrm nebo pecivo s necim apod.
  • 21.30h veca: nemlecna ovocna kase (270ml)
    V noci neji posledni ma vecu a pak zacina snidani po 8h. Coko, susi apod. jeste nikdy nemela.
    Pije ovocne stavy nebo caj. Maso podle toho co uvarim a kolik toho sni. Krabicove mleko nedavam (tedy to trvanlive), davam bud krabicove nebo pitlykove cerstve a neprevaruju.

P.S. tak sem na nekolikrat opravila chyby tak snad uz to bude dobre.
 Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
2.3.06 12:33

Tak malá má 18m, ale ve věku 14.m. jedla daleko víc, než uvádíte.
Teď jí snad pořád:))
7,30 snídaně - 250ml UM + 1/2 chleba s Lučinou (sýrem, …)
9,30 svačina (jen někdy, ovoce)
11,30 - oběd (maso, příloha, zelenina)
14.h. - 1. svačina (jogurt + ovoce)
16.h. - 2. svačina (přesnídávka nebo sušenky, ovesné placičky nebo křehký chléb…)
18,30 - večeře ( 250ml mléka + 1/2 chleba, nebo rýžová kaše)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.06 12:38

Strava naší maličké

Ahojky,
tak já mám též 13 měs. dceru, míry v roce měla velmi obdobné jako malá od Sany:75 cm a 8800 g. Malá tedy není žádný hubeňour, ale má velmi mnoho pohybu, je to malý neposeda, tak si s tím zatím nějak moc hlavu nelámu. Jak říká náš děda, malá má hlavně airbag vepředu (myšleno bříško). Já ještě pořád kojím, ale jelikož jsem se už hodně dlouho nevyspala, začala jsem jí dělat v noci i sunar. Takže náš jídelníček.
Snídaně - kolem půl sedmé kojo
Svačina - tak kolem osmé až půl deváté si tak dvakrát kousne do rohlíku
Oběd - kolem jedenácté polévka (zpravidla vývar s nudlemi, masem, nebo s jáhly, rýží, nebo zeleninové polévka domácí provenience), pak jde spát a poté sní buď těstovinu, brambor, rýži nebo tak něco někdy s přílohou podle toho co máme my
Svačina - tak kolem páté jogurt, chleba, jablíčko s mrkví nebo tak něco podobného…
Večeře - kolem půl sedmé kojo.. v noci kojo plus kolem půl desáté smlsne asi tak 60 Sunaru.
Jinak přes den občas navíc nějaké jablíčko, občas piškot..
Mléko my zatím vůbec nedáváme.
Tak se měj a s váhou malého si zase až tak velkou hlavu nedělej. Můj bratranec byl ve dvou letech taková kulička a v osmnácti je takové vyžle, že to snad ani není možné.
Jana, Žanetka

• Citovat
  • Upravit
1428
2.3.06 13:00

Ahoj Mamii,

máme něco málo přes 13 měsíců, v roce jsme měli 10,220 kg a 74 cm. Náš jídelníček je následující:

kolem 7 : kojení
snídaně 8 hod. : krajíček chleba se sýrem, lučinou pomazánkou někdy rohlík občas vánočka (moc tomu ale nedá)
svačina 9,30 hod. : jogurt
oběd 11,30 hod. : maso, zelenina, příloha (těstoviny,brambory,rýže,jáhly) někdy hustá polévka - té sní docela dost - tak 2 naběračky
svačina 14 hod.: přesnídávka nebo ovoce
svačina II 17 hod.: ovoce
večeře 19 hod.: většinou krajíček chleba se sýrem nebo pomazánkou občas kaše, ale ta nám moc nejede, protože ji nemůže Lukášek baštit sám
19,30 kojení

Konečně se nám podařilo odnaučit noční kojení, UM nechce, takže jsem do 1 odpolední svačiny pro jistotu ještě zařadila jogurt (s banánem nebo broskvičkou.....). Sýr používám Gervais.
Jinak mezi jídlama klidně zbaští 5 piškotů/den, někdy na procházce 1/2 rohlíku v kočárku.
Mám taky strach, abych ho nějak nepřekrmovala nebo nezakládala na faldíčky, ale moje maminka mě vždy „uzemní“ - vždyť ani na 5 VTEŘIN neposedí, to vyběhá.......
Dobrou chuť všem malým jedlíkům.
 Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
2.3.06 13:37

Ahoj mamii,

z toho, co jsi napsala, je vidět, že syn má jídelníček vzorový a nějaké batolecí nadváhy bych se vůbec nebála. Snad jen smetanové krémy a granulovaný čaj bych vyřdila(zbytečně moc cukru). POkud má dítě chuť, proč mu nedat jídlo… co by zato jiné matky nejedlíků daly :P Já mám doma velkého jedlíka, řeším to tak, že mu dávám zdravou stravu, na mlsání třeba špaldové pukance a spol. Jakub je na svůj věk vysoký(90cm, 14kg), ale rozhodně nevypadá nijak zvlášť baculatě.

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
2.3.06 15:57

Ahoj tak mi jime takto :
7,30-8 - snidane : UM 200ml + pulku housky + syr
11 - svacina : jogurt
14 - obed : maso, priloha, zelenina - ale maso ted trochu bojkotuje
17 - svacina : pecivo + syr, sunka, pomazanka
20 - vecer : kase nebo polevka nebo pecivo

jinak po cely den, ma nakrajeny ovoce v misce a nejakou tu zeleninu - nejradsi okruku, na mlsani ji davam cornflaks, fitnes nebo kukuricne lupinky, obcas detske piskoty od sunaru nebo bebe dobre rano
pije - ovocny caj, detsky caj neslazeny, cistou vodu cerstve vymackane juice, nekdy si da od mne stavu - klasika jupika, ale moc ji nema sladkou, jen ji bavi pit ze sklenicky a to co ma manika…

Jo jeste vaha a miry : 21m. 89 cm a 12 kg. - pripada mi normalni, ma trosku vyspulene brisko, ale jinak v poho

ahoj monca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
2.3.06 20:20

Ahoj.

Radimek má 14 měsíců a je to kus chlapa ( odhad míry a váhy cca 80 cm a 11,5 kg).

snídaně ( 8:00)- 230ml UM
svačina (9:30)- chléb, rohlík, kukuřičný plátek s máslem, Lučinou, Gervais, kouskem šunky nebo čerstvé strouhané nebo krájené ovoce ovoce nebo půlka přesnídávky ( domácí pyré) s bílým jogurtem, vánočka
oběd (12:00) - masozeleninový ( vařené nebo dušené), těstoviny, rýže, brambor, pohanka, jáhly nebo hustá polévka - dvě naběračky, občas zeleninová kaše ( Sunarka) vylepšená kousky masa
svačina ( 16:30) - obdoba dopolední svačinky
večeře (19:30) - řídká kaše 230 ml

K pití nejčastěji pytlíkový dětský čaj mírně oslazený hroznovým cukrem, občas granulovaný nebo řezený dětský nápoj Hami.

Zdá se mi, že všechny uvedené jídelníčky jsou více méně podobné …
Zdravé výživě ( všeho s mírou) ZDAR.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
2.3.06 20:40

Ahojte,

my jsme na tom následovně: míry z roku: 78cm, 10,3 kg
Faldíčky ale žádné nemá, je prostě hezky stavěný :))
No a jídelníček je asi takový (je to děsný pažravec, řekla bych, že jednou bude baštit naprosto všechno jako otesánek, i pošťáka s motokolem:) ):
7 hod.- chleba se sýrem, někdy nějaká buchta piškotového rázu, občas vánočka s máslem (to mu ale moc nejede) a když už nevím, co bych mu dala tak určitě u něho vyhraje přesnídávka s piškotama nebo ovesná kaše s ovocem
Dopoledne - semtam övoce, trochu jogurtu, který v deset snídám já, když jdeme v obchodě kolem pečiva tak se to nikdy neobešlo bez křiku u rohlíků, kukuřičné křupky (samozřejmě neslané, nekořeněné) - prostě všechno¨, co vidí chce a šmakuje mu
11.30 - oběd - polívka, druhý chod maso se zeleninou a přílohou
15 hod. - sváča ve stylu snídaně - samozřejmě to, co neměl na snídani, má na svačinu
Druhá svačina je ve stylu dopolední svačiny - od všeho chce zkusit…
19.00 - večerníček a nemléčná rýžová kaše s přesnídávkou
V noci pak 200 sunaru

Když se tak na to dívám, tak to naše dítko jí vlastně nepřetržitě. Ale je fakt, že té aktivity má tolik, že se až kolikrát divím. Všechna jídla pokud možno nepřislazuju, solím trošku a výrazná koření nepoužíváme. Pije nejraději bilinkové čaje, občas mu do nich dám jablečný stopro-džus. Vypije tak litr za den.
Co se týče mlíka, tak mi bylo řečeno mojí MuDr., že na pití by do třílet měl mít jen UM, ale do různých bramborových kaší a jiných jídel, kde se to mlíko jenom lehce přidává, mu klidně můžu dát normální mlíko polotučné.

Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cecilinka
6.9.11 11:09

jidelnicek

ahojky..my mame jiz od narozeni vyssi vahu-v roce jsme meli 81cm a 13.3kg..nyni (14mes temer 14kg)..a nas jidelnicek je takovy:

v 8 hod: 210ml hami mléka
v 11 hod: chlebík s lučinou,kiri,máslem s děts. šunkou, ,lipánka či jogurta Holandii. (pak dvou hodinový spánek)
ve 13:30 oběd -asi taky 5krát týdně maso,jinak dušená zelenina..spoustu věcí jí jako my,jen mu to oddělím před kořením
kolem 17:30hod: sváča typu kaše,přesnídávky-i když tu mi teď bojkotuje,chlebík či podobné jídla jako u snídaně
a ve 20:15 po koupání mléčko 240ml a pak spaní

během dne dostane kukuřičné křupky,sem tam piškot, či dětské sušenky..k pití granul.čaj,obyč sáčkový čaj pro děti či vodu..kravské mléko pije od roka a chutná mu,ale pije ho třeba 2× do týdne..

Spíš mám problém co k těm svačinám..chtěla bych něco nového,respetktive malej by potřeboval něco nového,spoustu věcí mi bojkotuje :( a já se přiznám,že té fantazi moc nemám :(

• Citovat
  • Upravit
308
23.5.14 20:46

Dobrý večer maminky,
obnovuji tuto diskuzi, mám problém s jídelníčkem mé dcery (14m). Občas jsem zoufalá, ale to maminkám nejedlíků nemusím vysvětlovat. Ale tohle je na moje nervy moc a to vydržím vážně dost.
Takže vám napíšu náš jídelníček: ráno 150-170sunaru, dopoledne sunar, sušenky, max. čtvrt banánu (teď jí rostou zoubky, takže dá třeba 40ml sunaru a už nic nechce), spánek 2 hodiny, oběd - max 10 lžiček oběda (rizoto, špagety, brambory a maso)+ když vážně nejí tak sunar, odpoledne půlku malý sladký activie smíchaný s ovocem, někdy krupicovou kaši, občas prská a nechce nic. Večer kolem 8 dávam kakao z UM a to vypije jak kdy někdy 170 a dneska jen 90ml (pokaždě spí celou noc, mám pocit, že kdyby šla spát bez jídla, tak se hlady neprobere)
Za den vypije max 300ml čaje, keksíky moc nechce. možná v kočárku.
Ještě nechodí, ale je živá a veselá, jen je to hubeňourek. Měla 77cm/ 8,8kg možná proto to tolik řeším.
Opravdu se snažím jí naučit na pevnou stravu, ale to poslední co bych udělala je, že jí nechám vyhladovět. Na to je myslim čas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
čekámenaštěstí
23.5.14 21:01

Rozhodne zavadet stravu porad v tekutem stavu, bud mixnout nebo rozmackat. Zelenina je sladka, kdyz se podusi se spetkou soli, zkusit treba bataty, mrkev.. Urcite zkouset, podle vseho je zavisla na sladke huti, takze od toho se odpichnout. U nas treba frci banan rozmackany se strouhanym kokosem a neprazene kakao (ma v sobe aspon nejake vitaminy..) a proc nezkusite kase? Treba na noc nebo misto snidane? Namocit susene ovoce do kase nebo najemno nastrouhat jablicko, po tom se muze utlouct i dospely. Prckovi taky moc chutna ananas, ten se da taky mixnout nebo mango na kasi, vyzkouset, jestli to snese vpohode a pak se uvidi, jinak spis mistni ovoce a zeleninu. Zkusit polevky? U nas se vicemene pevny obed neji, prcek miluje huste polevky, vyvar se spoustou zeleniny a treba nejake testoviny nebo i bez..

• Citovat
  • Upravit
4151
23.5.14 21:05

Prostě má moc sunaru :)
zkoušela jsi dát na snídani kaši nebo chleba s máslem?
má to jídlo ochucený? jako třeba bylinky? a ted uz by mohla i trošičku soli…
co u nás fungovalo vždycky, byly palačinky, jen tak nasucho

zase tak moc hubená m nepřijde, aspon v porovnání s naší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672

Nevím, mě to nepřijde zas až tak tragický..je to míň, ale hlady s tím neumře ;) klidně dávej víc sunaru, pokud bude mít zájem, je ještě malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411

@relay
Uhm a tohle je jeji jidelnicek v dobe rustu zubu? Pokud ano, tak nechapu co resis :nevim: Tobe se to zda malo?

EDIT: jeste jednou sem si to peclive precetla a radim: UKLIDNI SE - jaky vyhladovet?? Tvoje dcera ji dle myho usudku naprosto OK, na pevnou stravu je casu dost a vicemene ji i ji (viz.obed).Fakt klid.

Příspěvek upraven 23.05.14 v 21:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko