Drcení ledvinových kamenů metodou LERV

Napsat příspěvek
Velikost písma:
246
19.3.13 19:14

Drcení FN Motol

Ahoj, nebyl jste někdo na drcení ledvninových kamenů ve FN Motole? Čeká mne to během 14 dnů, tak bych se chtěla zeptat, jak to tam probíhá a za jak dlouho pouští domů. Mám doma půlroční miminko, které kojím, tak doufám, že to bude jen minimum dnů.. Prosím o info a zkušenosti :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
OndraBrno
20.3.13 18:51

Drcení

Ahoj, pojišťovna Ti hradí 5 zákroků. Takže pokud nastoupíš v pondělí, drtit půjdeš v úterý a středu. Ve čtvrtek budeš odpočívat, ledvina se bude regenerovat. Pak Tě pošlou na zákrok v pátek a pondělí. O víkendu se budeš v nemocnici nudit.Pak ještě půjdeš „střílet“ v úterý. Ve středu Tě pošlou domů. Alespoň takhle to chodí u nás v Brně. Ahoj Ondra

• Citovat
  • Upravit
246
20.3.13 18:54
@OndraBrno píše:
Ahoj, pojišťovna Ti hradí 5 zákroků. Takže pokud nastoupíš v pondělí, drtit půjdeš v úterý a středu. Ve čtvrtek budeš odpočívat, ledvina se bude regenerovat. Pak Tě pošlou na zákrok v pátek a pondělí. O víkendu se budeš v nemocnici nudit.Pak ještě půjdeš „střílet“ v úterý. Ve středu Tě pošlou domů. Alespoň takhle to chodí u nás v Brně. Ahoj Ondra

Ahoj, tak mě bylo dneska řečeno, že nástup mám v neděli, v pondělí bude zákrok a když to bude v pořádku jsem ve středu doma, tak snad to tak opravdu bude :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
OndraBrno
22.3.13 20:54

Drcení

Ahoj,
to je zajímavé. Asi tam máte lepší mašinu, která dokáže zničit kamínek hned při prvním „střílení“. Tak u nás to trvá teda déle, ovšem zase to nebolí. Přeji ať to dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
Marvees
24.4.13 10:45

OndraBrno: Ahoj Ondro, mám už 20 let zjištěné kamínky v levé ledvině, horním a dolním kalichu, každý 6-12 mm velký. Zatím drcení odkládám.
Kolik sezení na drcení jsi musel mít do rozbití kamínku a jak to bylo s odchodem drtě?
Jak velké jsi měl kameny a jak velké kousky jsou po rozdrcení?
 Díky

• Citovat
  • Upravit
OndraBrno
24.4.13 15:37

Marvees:

Ahoj, já měl v pravé 3 kamínky každý do 6 mm. Stačilo mi 5 zákroků po hodině (1hod - více jak 3000 úderů). Pak jsem šel na sono a že prý už tam nic nemám, jen nepatrnou drť, píseček, ten že prej se vyčúrá. Jinak po každém drcení čúrám do sejtka, tam se zachytí drobné úlomky kolem 1mm. To vůbec necejtíš, opravdu. Je to super, když víš, že to z tebe odchází.

• Citovat
  • Upravit
185
24.4.13 21:38
@OndraBrno

A kolik Ti je?
Kolika lidem se ta drť zasekla na odtoku, nevíš?
Co Ti doktoři v Bohunicích? Když jsem tam vodil tátu, tak na mne moc dobrý dojem na ambulancích neudělali.
Ještě by mě zajímalo, jaké vyšetření před drcením museli udělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
OndraBrno
4.5.13 07:51

marves-

Je mi 29,
drť na odtoku se „nešprajcla“ nikomu co vím. Byl tam i pán v důchodu a ten měl tak tvrdej kamínek, že i po 5 zákrocích se jim ho nepodařilo ani narušit. Tak to je blbé, za půl roku to půjde zkusit znovu. To už je pak „nejlepší“ jít na operaci, hrozí, že v případě uvolnění kamínku dojde k zacpání močovodu a tím může dojít i k mírné otravě ledviny. Jinak doktoři dobrý, sestřičky ještě lepší, v pohodě. Je to tam teda samej „přičmoudlák“, dokonce i nejmenovaný doktor z Nigerie obsluhuje „drtič“, provádějí kontrolu prostaty, prostě všechno. Urologie no…
Před nástupem do nemocnice musíš mít výsledky krve, jedná se o přítomnost kreatininu v krvi. To je třeba mít tak týden před nástupem. Pak se musí na rentgenové vyšetření s kontrastní látkou. Vpustí do žil radioaktivní látku (velmi malé množství) a hodinu ležíš, po 15 min. dělají snímky. Jedině tak dokáže rentgen zjistit a vyfotit přesně velikost a umístění kamínků. To je v pohodě, nic to není.

• Citovat
  • Upravit
PetaZplzně
8.5.13 21:34

Zkušenosti s LERV

Ahoj, tak já taky přispěji se svou troškou do mlýna pro toho, kdo by se bál, třeba mu to pomůže. Před rokem jsem byla na drcení kamínku ve FN Plzeň, mají tam nový moderní přístroj. Den předem jsem měla nějaký pohovor s anesteziologem, který mi dal na výběr, zda chci být při zákroku při vědomí a dostat jenom do žíly něco proti bolesti a na zklidnění anebo jestli chci celkovou anestezii (narkózu). Nevěděla jsem, tak mi řekl, že když jsem mladá a zdravá, nač trpět a že bude lepší, když to zaspím. Opravdu mě na zákrok uspali, takže jsem nic necítila, o ničem nevěděla a probrala se až když bylo po všem na pokoji. Bylo mi dobře, byla jsem z těch léků v „náladě“ :lol:. Možná mi trošku pobolíval bok (asi jako kdyby mě někdo kopnul), ale vůbec to nebylo nijak obtěžující. Druhý den mě udělali rentgen, řekli, že se kámen nadrtil na drobné úlomky, které busou postupně při močení odcházet ven a pustili mě domů. Takže všechno dopadlo dobře a jsem bez problémů ;)

• Citovat
  • Upravit
OndraBrno
9.5.13 19:21

PetaZplzne

Čau, tak to v Brně dají „pacošům“ max. tak injekci do zadnice (na přání). Rozhodně tu nikoho neuspávají. To v té Plzni si myslím nebudou mít stejnou mašinu jak v Brně, protože tady uspávání opravdu není nutné :-)
O uspávání na „LERV“ jsem teda ještě neslyšel. Ovšem tvrzení, že když jsi mladá a zdravá, bude lepší vše zaspat si protiřečí. Protože když jsi mladá a zdravá, není třeba huntovat tělo „oblbovákama“ - chemikálijema, ty na zdraví právě moc nepřidají. I když ono to zas tak zlé s anestezií nebude. Každý to snáší jinak, všichni máme práh bolesti jinde. Pořád tvrdím, že v Brně s novou mašinou je „drcení“ sranda.

• Citovat
  • Upravit
zdenekfff
19.5.13 14:49

drcení

Nikdo se drcení nebojte jen občas to tošku štípne, ale jinak nic. Já na drcení byl už 4× a nic to není, pokud to někoho bolí, tak jen proto, že to má zrovna podrážděné. jinak to opravdu nic není a nikdo se nemá čeho bát. Samotná kolika je 100× horšší.

• Citovat
  • Upravit
Anaj34
21.10.13 21:36

Ledvinové kameny a LERV

Dobrý večer, prosím, byl jste někdo na rozbití ledvinových kamenů metodou LERV? Jaké to bylo a jak dlouho jste byli po zákroku v pracovní neschopnosti? Jsem objednaná na 18.11.do FN v HK a bojím se! Mám jeden kámen veliký 8×4mm a po kolice mám zavedený sten do močovodu. Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
2.12.13 00:08

Moni jaké to bylo já jsem objednaná po vánocích a mám z toho hrůzu, jak dlouho budu v pracovní neschopnosti po zákroku, díky moc za odpověď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stakohk
2.12.13 09:04

Nebojte se, mám plno kamínků, už jsem v HK na drcení byla 8×, dá se to vydržet, proti ledvinové kolice je to procházka růžovým sadem. Dají Vám léky na bolest předem, lékař s Vám stále komunikuje, kdyby Vás to během drcení začalo nějak víc, tak Vás určitě trpět nenechají. Já to zvládám velice dobře. Já jsem v nemocnici vždy 24 hodin, jen jednou jsem tam byla dva dny. Opravdu se nebojte.

• Citovat
  • Upravit
2.12.13 13:21

A po těch dvou dnech můžu jít hned do práce? Nebo budu muset být v neschopnosti? Kolika je šílená, přemýšlela jsem co bylo horší jestli porod nebo kolika :-D díky za uklidnění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí