Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky všem,chtěla jsem se zeptat zda tu někdo má zkušenosti s metodou LERV (drcení led.kamínků) Minulý týden jsem prodělala další ledvinovou koliku a jakmile se mi vyléčí zánět ledviny,bude se posuzovat zda LERV či ne. Na netu jsem toho o této metodě moc nenašla,leda že je prý ,,nebolestivá,, ale přesto se ptám i zde,protože se docela bojím. Díky za Vaše názory.
Ahoj,dělávala jsem na operačních sálech a zrovna pod námi tento-dá se říct zákrok-dělali. Rány byly slyšet až k nám nahoru. Dělá to docela rachot,ten přístroj. Ale neměla bys nic slyšet,alespoň u nás v nem. se to dělá v takové slabé narkóze. Podle mého to nic není. Myslím,že určitě lepší než stále prodělávat koliky.
Držím palce.
Ahoj, pracovala jsem na urologii. Někteří pacienti prý necítili nic, někteří slabé rány, někteří si stěžovali na silnou bolest i pod analgetiky.
Ahoj, tak já se hlásím.Prodělala jsem si to.Mám pořád problémy s kameny,ale na LERV jsem byla jen jednou.Ledvina byla po zánětu,nefungovala tak jak měla a byla celá podrážděná.Několik operací za sebou a pak mě šouply na ten LERV.Asi jsem si od toho hodně slibovala nebo nevím.Vzhledem k tomu, že mám na jakoukoli kontrastní látku alergii,nedali mi jí a jen něco píchli do žíly na zklidnění.Nebyla jsem po tom ani ospalá,musela jsem s nimi komunikovat.Měl tam být jen jeden kámen, našlo se jich tam více a drtili.Bylo to moje nejhorší období.Všichni říkají , že to nebolí,ale co jsem tam zažila byla hrůza.Je fakt, že ostatní lidi co na tom byli, tak nějak odcházeli po svých, mě odváželi na lehátku celou zlomenou bolestí atd.Bolelo to opravdu moc,jako když do tebe celou tu dobu kopou.MUDr. ani nechtěl věřit, že to tak bolí,chtěli i přestat,což jsem zavrhla.Myslela jsem si, že to bude alespoň za mnou a taky že budu mít klid a pokoj od těch kamenů.Zkrátka ledvina spíš potřebovala na zotavenou nějaký čas, což se nestalo a hned mě posílali na LERV.Za mě?Bolest veliká,ještě teď drtím sklovinu,jak moc to bolelo.Jelikož v té nemocnici kde jsem ležela to nedělali,převáželi mě do jiné.Cítila jsem fakt snad každý kamínek na silnici v sanitce.Brrr,doufám, že na to dlouho nebudu muset jít, neboť kameny se mi tvoří dál a jsem z toho spíše zoufalá a nešťastná.ani nevím jestli patřím do skupiny co je to tak bolí, nebo to bylo opravdu tím, že před tím to mě chtěli dostat ty kameny z ledviny operativně a ledvina byla celá bolavá a pohmožděná.Určitě ti strašně moc držím palce,ať ti vše dopadne dobře a nic , ale vůbec nic tě nebolí. ![]()
Ahojky všem..moc díky za Vaše reakce..teda já mám z toho strach jako hrom.
Hako: No mě se udělal neřád už potřetí,tentokrát mám obra (1,4mm),ale jelikož se mi šprajcl a zablokoval ledvinu,první mi to uvolnili,pak nějak mi dostali kamínek zpátky do ledviny a drží mi ho tam hadička,aby se první vyléčil zánět. Za 14dní jdu na kontrolu,opět kolotoč ultrazvuk,rentgen…a podle toho se rozhodne. Jak jsem si ted říkala raději půjdu na můj starý dobrý císař..
Mluvila jsem s jedním pánem co ho propouštěli se mnou z nemocnice a ten na tom byl a málem to nedal sám..a to byl chlap jak hora!!
Mijunko- tak to je mi moc líto.Popravdě já na to nebyla po tom vůbec dobře a jak jsem psala,odváželi mě na lehátku.Řidič sanity z toho chudák byl celý vedle , neboť mu řekli, že pacient bude normálně chodící. ![]()
V té nemocnici co jsem ležela jsem myslela, že se mnou bude konec.Vážně jsem na tom nebyla dobře.Nechci to už zpátky.A když je mi ouvej,mám to pořád před očima a přemlouvám cosi,aby mi bylo lépe.
Jinak první koliku jsem měla , když malému bylo 8 měsíců,plně kojící.Zavedli mi stenty, neboť jsem měla strašné a dlouhé koliky.Jenže po 14 dnech mi je museli vzít, jelikož koliky byli o to horší a silnější.Zjistili alergii na stenty.Prý 5% populace je nesnáší.Holt jsem mezi nimi.V té době v ledvině měly být 3 kameny o průměru větší jak 1 cm.
Léčila jsem se z toho celý rok,neboť v Krči se snažili mi ty kameny operativně odstranit.Bohužel se to panu docentovi nepovedlo,mám prý v ledvině zůžené cestičky a on se tam k nim nedostal.Pak mi jeden kamínek po velké kolice vypadl doma ve vaně a další se pak rozhodli vypadávat z ledviny ven,blokovat, nebo už jsem jeden měla i v močovým měchýři a ucpával ledvinu.Jelikož jsem neměla ty stenty (což je vlastně náhražka močových cest až do ledviny)přestávala mi ledvina fungovat a bylo to špatný.Po LERVu jsem byla propuštěná asi 3 den domů s propouštěcí zprávou, že všechny kameny nejsou venku z ledviny a jeden velký v ní je.Na velký ultrazvuk nemůžu (mám alergii na kontrastní látku), tam by bylo vidět kolik jich v té ledvině mám.Tak že chodím pravidelně na kontroly a tam dělají jen běžné Sono, kde samozřejmě nic nevidí.Čekají, až mě to zase chytne a budou pokračovat v čem začali.Tak taky nic moc budoucnost.No a já , jelikož jsem tam naposled myslela že tohle je můj konec se bojím jen představy, že by mě měla chytit by i sebemenší kolika.Drž se, myslím, že jsme na tom obdobně a určitě pak dej vědět jak si dopadla. ![]()
Předvčerem jsem LERV postoupil. Žádná bolest, bez znecitlinění, bez uklidňujících léků jen tak. Trochu to brnělo. Po svých jsem přišel, po svých jsem odešel. Bohužel kámen zůstal. Tak ještě jednou. Úspěšnost prý je 50:50.
@Ivanm píše:
Předvčerem jsem LERV postoupil. Žádná bolest, bez znecitlinění, bez uklidňujících léků jen tak. Trochu to brnělo. Po svých jsem přišel, po svých jsem odešel. Bohužel kámen zůstal. Tak ještě jednou. Úspěšnost prý je 50:50.
Tak já jdu pozítří
Teda ale klobouk dolů,jak jste to takhle skvěle zvládl..tiše závidím..pak dám vedět,jestli jsem se bála zbytečně nebo oprávněně..ostatně každý má jiný práh bolesti.
Včera jsem měla koliku a vycházel mi 6 mm kamínek. Drtil mi ho MUDr. Balík ve FN Hradec Králové. Kamínek se rozpadl a ty drobné kousíčky odešly normální přirozenou cestou ven. Moc děkuji, ráda bych ještě podstoupila drcení těch zbylých. Vůbec mě to nebolelo, fakt ani trochu. Měla jsem pocit, jakoby mi někdo jemně tlačil prstem do zad. A bylo to naprosto nehlučné, žádné rány, jak se tady píše…
Dělali mi to pozdě večer a ráno jsem šla normálně domů bez jakýchkoliv problémů.
Nebojte se toho.
Ahoj,
no tak já jdu „drtit“ zase v únoru. Chodím do FN Brno a prvně jsem si nenechal píchnout včelku „oblbováka“. Po asi 15min. jsem to nevydržel a potupně si řek o něco proti bolesti. Pak už to celkem šlo, ale ta injekce je dost nepříjemná, netuším o co se jedná, bolí to však slušně. Půl roku jsem měl ještě umrtvenou půlku zadku. Jenom z toho důvodu si ji zase nebudu chtít nechat píchnout. Každý má ten práh bolesti posunutý jinak, někoho to nebolí skoro vůbec, já patřím mezi ty, že se to nedá vydržet. Cvak, cvak, cvak a nyní zase přidáme, nehýbejte se, cvak, cvak atd. Dojdu na pokoj a pak se mi spustí kolika, jak odchází ty drobné úlomky ven, takže na kapačky, to se mi hodně uleví. Moje tělo to snáší blbě ale netřeba se ničeho bát. 2 roky v pohodě, pak na kontrolu a repete. A pořád dokola. Ledvinám to určitě na životnosti nepřidá a vše kolem (kontrastní látka do žil) atd jsou nepříjemné záležitosti. Ale dá se to vydržet ![]()
Ahoj Ondro z Brna a ostatní. Já jdu na drcení 1cm v pátek a podle příspěvku, co tady lidi pisou to vypadá, ze drcení je strašná zalezitost. Mohu se jen optat všech zúčastněných jak to přesně probíhá…a zda se raději muzu nechat uspat??? Děkuji za odpověd, Monika
Nebojte se, proti kolice je to procházka růžovým sadem. Já jdu v lednu už počtvrté na drcení LERVem. Nebolí to, jen pokud jste hodně citlivá, tak to může být pro Vás trochu nepříjemné ťukání do zad jakoby kladívkem. Ležíte na takovém lůžku jako např. na rentgenu a naliji pod Vás teplou vodu, od které se ten paprsek odráží. Na obrazovce můžete sledovat, jak se kámen pomalu rozpadá, Kdyby to nebylo tak zajímavé to sledovat, tak bych tam chvílemi usnula. Trvá to podle velikosti, já mám velké a hodně, takže cca kolem hodiny.
Musím říct, že jsem narazila na nejlepšího doktora MUDr. Balíka z urologie v HK a moc a moc mu děkuji za péči, se kterou se mi věnuje. Ještě mě čeká několik drcení, než budu mít snad pokoj, ale díky němu se vůbec ani trochu nebojím.
Minule už jsem ke konci začínala cítit trochu nepříjemnou bolest podobnou kolice, řekla jsem to panu doktorovi, on to okamžitě vypnul a bolest hned skončila.
Pak budete tu drť nějaký den čůrat, ale to ani nepoznáte.
Samozřejmě se může stát cokoliv, třeba že odpadne větší kus a ucpe močové cesty, ale riziko je vždy a u všeho. Za naději, že se zbavíte koliky to stojí, vím o čem mluvím.
Ještě jsem zapomněla napsat, že v HK dávají prášky, čípek a kapačky před výkonem a ihned po výkonu. Já píši své zkušenosti, jsou jen dobré a bez kolik a bez bolesti. Opravdu, to že jdu v lednu na čtvrté drcení snad mluví za vše. Je pravda, že jsem ženská, tudíž asi vydržím víc ![]()
Ahoj,
je začátek března 2013 a pro ty z vás co chodí do FN Brno Bohunice mám dobrou zprávu. Mají tu 2 roky novou mašinu na drcení kamínků. S tímto novým přístrojem je drcení opravdu brnkačka, není se čeho obávat. Co jsem se ptal lékařů, zatím si nikdo nestěžoval na bolest a nikdo nevyžadoval včelku na bolest. Co jsem tu byl posledně, včelka pro mně byla nutností, nemohl jsem drcení vydržet, fakt to dost boleleo. Teďko jsem byl drtit 3×, v pondělí jdu ještě jednou a domů. Dá se říct, že se u „střílení“ dá i usnout. Ani už to nedělá takovej kravál a v moči mám pak jen minimum krve. No obrovský rozdíl. Když už musíte na drcení, určitě sem!!!Nebojte se toho…