Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Tajemnadama píše:
@Skaiqy Objasni mi čím je tlak v letadle nesmysl. Ja ho nedavam ani jako netehotna. Při jednom letu jsem mela že mi praskne hlava, a to jsem mladá a zdravá.
Objasnim ti a nemáš zač..
tlak v kabině neohrožuje standardně vyvíjející se dítě protože je obklopeno plodovou vodou která pomáhá tlak vyrovnávat
je naprosto známý fakt, že se tady ty věci dějí při zátěžích jako je přistávání či odlet
ke stabilizaci tlaku dochází momentě když už jseš nad zemí..nikdo neříká, že tlak je naprosto stabilní - samozřejmě kolísá ale na dítě to nemá žádný vliv.. a pokud na to trpis ty, tak jseš na výkyv tlaku náchylnější nebo byl pilot deb** protože neuměl lítat a neudržel letadlo v tzv. akceptační pozici ![]()
Letěla jsem 45 minut z Belfastu do UK a myslela jsem že umřu a proč? Protože pilot si spletl letadlo s F1ckou a bral to vrchem spodem..
Jinak, pokud ti to vadí, doporučuji neletat nebo použít něco co tlak v uších a hlavě dokáže vyrovnat ![]()
@Skaiqy Ja nikde netvrdila že to ohrozuje dite, ani by mě nenapadlo. Ale pokud není tehotny dobře, tak to na dítě vliv má ať chceš nebo ne.
Teoretická otázka, že kdyby se cestovalo autem a třeba jen v Česku, tak je to v takto vysokém stádiu ok? Myšleno stejný počet hodin.
Stačí jet z Ovy dolů na Šumavu a hned je to kolik hodin.
Objektivni rizika letani v tehotenstvi jsou jedna vec, v pripade letu v ramci Evropy to nejspis nebude nic zasadniho, ale tady jde hlavne o prijeti zodpovednosti za sve rozhodnuti. Jak zde bylo hezky popsano, ono se muze stat cokoli kdykoli a s letem ani s dovolenou to treba nemusi mit zadnou souvislost, ale to uz nikdy nebude mozne 100% ani potvrdit, ani vyvratit a cervicek holt bude hlodat… Osobne mam za sebou nekolik potratu a predstava, ze si touto pomerne psychicky i fyzicky narocnou situaci prochazim jinde nez v domacim prostredi, je pro me opravdu desiva, a rozhodne nejde (jen) o uroven lekarske pece. Dalsi vec je to pojisteni, 26.tyden je opravdu ten prelom a ony pojistovny asi dobre vedi, proc to takto maji nastavene… Takze to rozhodnuti je potreba udelat i co se tyce financi apod - jak tu nekdo psal, z tydenni dovolene se klidne muze stat 3mesicni hospitalizace. Taky je dobre se na to podivat tak, ze matka se v tehotenstvi vlastne rozhoduje i za dite, tj mela by jednat v jeho nejlepsim zajmu. To je tak vse, co me k tomuto napada - urcite nechci zbytecne malovat certa na zed a syckovat, tohle si opravdu musi rozhodnout kazdy sam za sebe a zadna objektivni pravda v tomto neexistuje, jen jsem popsala, jak se na to divam konkretne ja.
@Lamicka2016 píše:
@Lenkalin máš pravdu. Nic není černobílé. Názorů musí vždycky být více. Ale asi není potřeba řešit předčasný porod, který s letem neměl ani nic společného nebo vliv letiště jako rentgenové komory. To už je spíš zastrašování.Já mám obě těhotenství po 4 IVF a 7 letech snahy. O financí nemluvě. Vím jak to myslíš
myslím, že o rentgenech tu nikdo nepsal, zmiňuješ to podruhé, proto se k tomu vracím
Bylo tu zmíňěno ozáření v letadle… Které pak bylo vyvráceno.
Hele, ségra byla 4 x těhotná a z toho 2 x potratila (nesouvisejíce s cestováním). Ale to jsou prostě chvíle, kdy chceš být doma
Já napsala svůj názor s tím, že pokud chce tazatelka letět, ať letí, však většina ženských nemá žádné omezení nebo komplikace, ale je potřeba být si vědoma i této stránky… Ale nemám problém s žádným názorem ![]()
@Lamicka2016 píše:
Ahoj, já jsem nyní v 10tt a na konci listopadu letíme do Thajska. Budu tedy nějak v průběhu druhého trimestru a nějak by mě nenapadlo, že se tady fakt sejde tolik lidí, kteří jsou proti létání v těhotenství. Vždyť to není nemoc![]()
Cestujeme už 12 let, nyní i s naším 2,5 letým prckem.
Přijde Vám víc ok třeba 17 hodinová cesta autem do Chorvatska, když člověk chytí zácpu?
Já bych nejela ani do toho Chorvatska.
Teoretická otázka, že kdyby se cestovalo autem a třeba jen v Česku, tak je to v takto vysokém stádiu ok? Myšleno stejný počet hodin.
Stačí jet z Ovy dolů na Šumavu a hned je to kolik hodin.
Moje teoretická odpověď s mým osobním názorem - ano, pokud není problém zastavit, protáhnout se, udělat si pohodlí a po dobu dovolené není problém se zdravotní péčí
Stejně jako se můžu kdykoliv sebrat a jet domů a nejsem odkázaná na charterový let 2 x do týdne
@Lenkalin píše:
@darkwulfMoje teoretická odpověď s mým osobním názorem - ano, pokud není problém zastavit, protáhnout se, udělat si pohodlí a po dobu dovolené není problém se zdravotní péčíStejně jako se můžu kdykoliv sebrat a jet domů a nejsem odkázaná na charterový let 2 x do týdne
Hlavne ses proste stale v čr, kdyby neco. Neni ani problem pak prevoz ditete.
ja zazila nemocnici v chorvatsku a porodit bych tam nechtela teda. Taky jsme byli na mallorce a tam uz bych vuuuubec rodit nechtela. ![]()
@Skaiqy - souhlas.. nepřu se. Každý dle svých zkušeností. Já tu píšu jako máma, která ve 26+0 netušila, že rodí.. Chlapeček žil měsíc, holčička je naštěstí zdravá.
Taky ti píšu jako máma, která loni zjistila na dovče v Itálii (civilizovaná země), že její dítě ochrnulo na půlku tváře, takže mám i zážitek, kdy ve velké nemocnici je jediný člověk, co ovládal AJ..
O tom emimino je - o názorech, zkušenostech.
A zakladatelce přeju hodně štěstí
A snad bude všechno v pohodě.
@Králičice mimo téma… Co se stalo??
Jinak výborné je cestovní pojištění s tlumočením 24 hodin denně. Měli by zvládat všechny jazyky. Tedy i Italštinu.
@Lamicka2016 - loni borelióza. A byli jsme u příbuzných, co tam nějakou dobu teď žijí.. Ale oni tam stejně borelku neznají. Nakonec jsme se domluvili s našim pediatrem a prvním letem jsme letěli rovnou na infekční..
A dvojčátka asi infekce.
@Králičice píše:
@Lamicka2016 - loni borelióza. A byli jsme u příbuzných, co tam nějakou dobu teď žijí.. Ale oni tam stejně borelku neznají. Nakonec jsme se domluvili s našim pediatrem a prvním letem jsme letěli rovnou na infekční..A dvojčátka asi infekce.
To me moc mrzi. U nas syn zil jen 9 dni, taky nejaka infekce ve strevech, ktera se tam dostala. U nas je to furt cerstvy, tak doufam, ze bude lip. Ale je hrozny, kdyz se to pak cloveku stane, ze vidi, ze se to stava celkem casto a o tom driv nemel ani tucha. ![]()
@Králičice a mohu se ještě zeptat. Samozřejmě odpovídat nemusíš, ale čekala jsi dvojčátka přirozeně?
Já se v kolotoči IVF vozila bohužel 7 let, jsem po dvou GEU a nechat si zavést dvě embrya mně upřímně přijde jako mnohonásobně větší hazard na předčasný porod než let na dovolenou s jednočetným těhotenstvím.
Přijde mi, že tady tomu jdou ty ženy přímo naproti ![]()
@Lamicka2016 píše:
@Králičice a mohu se ještě zeptat. Samozřejmě odpovídat nemusíš, ale čekala jsi dvojčátka přirozeně?Já se v kolotoči IVF vozila bohužel 7 let, jsem po dvou GEU a nechat si zavést dvě embrya mně upřímně přijde jako mnohonásobně větší hazard na předčasný porod než let na dovolenou s jednočetným těhotenstvím.
Přijde mi, že tady tomu jdou ty ženy přímo naproti
Hele, my v IVF taky jedem nekolik let, mnoho transferu a emrbyo se nam zacalo chytat az kdyz jsme nechali zavadet po 2. Kdyz dame jedno, nikdy nic a jakmile dame dve, tak to vyjde. ![]()
@DandátkoP - dcera už bude mít 11 let ![]()
@Lamicka2016 - ano, dvojčátka přirozeně.