Letět v 26. týdnu těhotenství?

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
44193
15.8.23 23:13
@Anonymní píše:
Ahoj,

je mi 35, jsem po IVF (první pokus úspěšný, “jen” infertilita, nic se nezjistilo) a aktuálně jsem ve 22tt.

Zatím je průběh ukázkový - nic mě nebolí, netahá, neteče, cervix je kde má být, kromě nevolnosti na začátku se cítím dobře.
Chodím do práce (kancl administrativa), chodím cvičit (silový trénink), venčím psa, řídím…
2. utz ukázkový, prcek spokojený.

Chtěli jsme s mužem letět do Portugalska (3-4h let), v polovině září, na týden, na pohodu - ne grill u moře.

Dnes na poradně mě moje gyn zchladila - zakázat mi to nemůže, ale nedoporučuje to - skrze můj věk a způsob početí.

A já teď asi začínám pochybovat.
Doteď jsem si byla jistá, že to bude ok, viz výše.
A teď nevím.
Muž 4 roky dělal na směny v zahraničí, vídali jsme se málo, teď se tedy vrátil domů a o dovolené v té destinaci mluvíme dlouho.

Asi si chci jen vyslechnout vaše názory, zkušenosti.
Kolem sebe těhotné nemám vůbec (věk :mrgreen: ) a nemám s kým sdílet.

Anonym, ptž ne všichni zatím vědí, že jsem těhotná a způsob neví nikdo.. citlivé údaje. Děkuji.

Hlavně si pořádně přečti podmínky zdravotních pojišťoven ohledně pojištění těhotných v souvislosti s komplikacemi s těhotenstvím a porodem.
26.týden je týdnem, kdy začínají různá omezení stran pojišťoven.
Já jsem okolo tohoto týdne na zahraniční dovolené byla, ale ne letecky, vlakem.
Let zvyšuje riziko žilních komplikací a trombózy, pokud poletíš, zeptej se na profilaxi. 4-5hodin je dost.

Osobně bych toto neabsolvovala. Ale já jsem riziková ohledně těch žilních komplikací. Takže bych si vybrala něco s jiným způsobem cestování nebo kratším letem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
16.8.23 07:14

Me prijde, ze vam gyndar rekne, ze je s tim ok a at v klidu letite a to je pro vas svaty. Me taky rekl, at klidne letim a ze pohodicka. Prosim vas, ze to gyndar rekne neznamena, ze vsechno ok i bude. Vsak to nemuze vedet. Kdyz se neco pak pos*ere, tak to ani sebelepsi gyndar poznat nemuze a muze to byt z hodiny na hodinu a tak to castokrat i je i u uplne bezproblemovyho tehotenstvi. A na gyndari si clovek zpetne nic nevezme, stejne clovek leti na vlastni riziko. A ze nekdo napise, ze by ani nemohl vyjit ven apod. To prece neni pravda, ale prece jen to riziko predcasnyho porodu roste i s tydnem tehotenstvi a je lepsi byt nekde, kde to clovek zna a vi jaka je pece a kam pripadne jet. :nevim: Ale zkusenosti jsou neprenosny no, chapu, kazdej si na to musi prijit sam a nekdo ma stesti a nic se nestane a nekdo to stesti pak nema a vytahne cernyho petra. Kazdopadne abych byla uprimna, kdyz jsem s ditetem byla na JIRP v Motole, samotnou me prekvapilo, jak casto se tam deti meni a ze kazdej den privazej novy a novy dite. Neni to nic vyjimecnyho. A ač se vam mozna zda, ze vas se to netyka, realita muze bejt uplne jina. Me taky nenapadlo, ze to s druhym ditetem skonci tak, jak to skoncilo, kdyz prvni dite nechtelo naopak ani ven. :nevim:

No nic, nebudu uz plytvat energii a preji hodne stesti. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
16.8.23 10:56
@DandátkoP píše:
Me prijde, ze vam gyndar rekne, ze je s tim ok a at v klidu letite a to je pro vas svaty. Me taky rekl, at klidne letim a ze pohodicka. Prosim vas, ze to gyndar rekne neznamena, ze vsechno ok i bude. Vsak to nemuze vedet. Kdyz se neco pak pos*ere, tak to ani sebelepsi gyndar poznat nemuze a muze to byt z hodiny na hodinu a tak to castokrat i je i u uplne bezproblemovyho tehotenstvi. A na gyndari si clovek zpetne nic nevezme, stejne clovek leti na vlastni riziko. A ze nekdo napise, ze by ani nemohl vyjit ven apod. To prece neni pravda, ale prece jen to riziko predcasnyho porodu roste i s tydnem tehotenstvi a je lepsi byt nekde, kde to clovek zna a vi jaka je pece a kam pripadne jet. :nevim: Ale zkusenosti jsou neprenosny no, chapu, kazdej si na to musi prijit sam a nekdo ma stesti a nic se nestane a nekdo to stesti pak nema a vytahne cernyho petra. Kazdopadne abych byla uprimna, kdyz jsem s ditetem byla na JIRP v Motole, samotnou me prekvapilo, jak casto se tam deti meni a ze kazdej den privazej novy a novy dite. Neni to nic vyjimecnyho. A ač se vam mozna zda, ze vas se to netyka, realita muze bejt uplne jina. Me taky nenapadlo, ze to s druhym ditetem skonci tak, jak to skoncilo, kdyz prvni dite nechtelo naopak ani ven. :nevim:No nic, nebudu uz plytvat energii a preji hodne stesti. :mavam:

Jak bych to jen řekla..moje maminka nikam neletěla a predčasný porod byl.. brácha žil dvě hodiny a pak umřel..určitým věcem nezabranime ani na zemi a péče může být nejlepší na světě..

Být prostě prikurtovana doma je za mě naprostá blbost :mrgreen: stejně jak věc s vystavovaním radiačnemu záření na letišti :lol: ve vysokém stádiu těhotenství se letět nesmí, to je jasné..ale druhý trimestr..proč ne proboha? Tlak v letadle? Nesmysl.. špatná péče v cizině? No tak neletim do zemí kde je špatná péče ale poletím tam kde vím, že zdravotnictví je „aspoň“ na naší úrovni ;)

A taková perlička.. pouze 75 děti se narodilo za poslední století na palubě letadla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16973
16.8.23 11:00

Mimochodem - pokud predcasne porodis, nebo treba jen zacnes krvacet, muze se z toho stat 3 mesicni dovolena v nemocnici v cizi zemi.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16973
16.8.23 11:01

@Skaiqy - no ale mozna diky te nejlepsi peci nezemrela tvoje mama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
16.8.23 11:04
@DandátkoP píše:
Me prijde, ze vam gyndar rekne, ze je s tim ok a at v klidu letite a to je pro vas svaty. Me taky rekl, at klidne letim a ze pohodicka. Prosim vas, ze to gyndar rekne neznamena, ze vsechno ok i bude. Vsak to nemuze vedet. Kdyz se neco pak pos*ere, tak to ani sebelepsi gyndar poznat nemuze a muze to byt z hodiny na hodinu a tak to castokrat i je i u uplne bezproblemovyho tehotenstvi. A na gyndari si clovek zpetne nic nevezme, stejne clovek leti na vlastni riziko. A ze nekdo napise, ze by ani nemohl vyjit ven apod. To prece neni pravda, ale prece jen to riziko predcasnyho porodu roste i s tydnem tehotenstvi a je lepsi byt nekde, kde to clovek zna a vi jaka je pece a kam pripadne jet. :nevim: Ale zkusenosti jsou neprenosny no, chapu, kazdej si na to musi prijit sam a nekdo ma stesti a nic se nestane a nekdo to stesti pak nema a vytahne cernyho petra. Kazdopadne abych byla uprimna, kdyz jsem s ditetem byla na JIRP v Motole, samotnou me prekvapilo, jak casto se tam deti meni a ze kazdej den privazej novy a novy dite. Neni to nic vyjimecnyho. A ač se vam mozna zda, ze vas se to netyka, realita muze bejt uplne jina. Me taky nenapadlo, ze to s druhym ditetem skonci tak, jak to skoncilo, kdyz prvni dite nechtelo naopak ani ven. :nevim:No nic, nebudu uz plytvat energii a preji hodne stesti. :mavam:

Tak on ten lekar je od toho, aby pomohl vyhodnotit rizika, protoze laik nemusi mit nutne prehled. Jako u v zasade vseho ostatniho nic nezaruci a to rozhodnuti je na kazdem a nasledky si stejne ponese on, ne lekar.
Obecne se letani ve druhem trimestru povazuje pri nekomplikovanem tehotenstvi za bezpecne.
Ja letela teda v prvnim trimestru, vek uz jsem taky mela vyssi, ale tehotenstvi prirozene.
Ve finale si to kazdy musi rozhodnout za sebe no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2751
16.8.23 11:12

Ahoj, já jsem nyní v 10tt a na konci listopadu letíme do Thajska. Budu tedy nějak v průběhu druhého trimestru a nějak by mě nenapadlo, že se tady fakt sejde tolik lidí, kteří jsou proti létání v těhotenství. Vždyť to není nemoc :oops: :roll:
Cestujeme už 12 let, nyní i s naším 2,5 letým prckem.
Přijde Vám víc ok třeba 17 hodinová cesta autem do Chorvatska, když člověk chytí zácpu? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
16.8.23 11:22

@Lamicka2016 nemoc to není, ale někoho ta cesta k těhotenství stála spoustu peněz, úsilí a lékařské péče a dítě je vymodlené. Nebo prostě je pro něj pohodlí a lékař 15 minut od domu důležitější než týden mimo domov. A uvědomuje si určitá rizika a ví, že na dovolenou může letět i na dva roky, protože až se dítě narodí, pravděpodobně mu stejně život přizpůsobí. I když jsou matky, které si dál žijou své a nezajímá je…

Já chápu lidi, co letí i ty, co to zruší, není potřeba točit nad jedním či druhým očima. Ptala se na názory, ty dostala a je na ní, co si vybere. Nikdo neříká, co je správně a co špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
16.8.23 11:23
@Králičice píše:
@Skaiqy - no ale mozna diky te nejlepsi peci nezemrela tvoje mama..

Možná kdyby na sále nebyl doktor pod vlivem tak tu mohl brácha být.. Kdyby kdyby :mrgreen: to by jsme se tu mohly holky „dokdyby“ do nekonečna :lol: prostě.. lítám stejně jak když jedu vlakem ;) stejná věc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2751
16.8.23 11:32

@Lenkalin máš pravdu. Nic není černobílé. Názorů musí vždycky být více. Ale asi není potřeba řešit předčasný porod, který s letem neměl ani nic společného nebo vliv letiště jako rentgenové komory. To už je spíš zastrašování.

Já mám obě těhotenství po 4 IVF a 7 letech snahy. O financí nemluvě. Vím jak to myslíš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tajemnadama
16.8.23 11:39

@Skaiqy Objasni mi čím je tlak v letadle nesmysl. Ja ho nedavam ani jako netehotna. Při jednom letu jsem mela že mi praskne hlava, a to jsem mladá a zdravá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.8.23 11:41
@Lenkalin píše:
Já chápu lidi, co letí i ty, co to zruší, není potřeba točit nad jedním či druhým očima. Ptala se na názory, ty dostala a je na ní, co si vybere. Nikdo neříká, co je správně a co špatně.

Přesně tak :)
Ptala jsem se a poctivě to čtu.

A jak jsem psala, k té „nekvalitní péči v zahraničí“ - neletěla bych do severní Afriky, ale do Portugalska. To je civilizovaná země EU.
Osobně bych se mnohem víc obávala nechat se hospitalizovat na Slovensku (kam jezdíme za rodinou) - když vím, jaký je tam stav nemocnic a dostupnost péče (mimo Bratislavu).

• Citovat
  • Upravit
Tajemnadama
16.8.23 11:42
@Lamicka2016 píše:
Ahoj, já jsem nyní v 10tt a na konci listopadu letíme do Thajska. Budu tedy nějak v průběhu druhého trimestru a nějak by mě nenapadlo, že se tady fakt sejde tolik lidí, kteří jsou proti létání v těhotenství. Vždyť to není nemoc :oops: :roll:
Cestujeme už 12 let, nyní i s naším 2,5 letým prckem.
Přijde Vám víc ok třeba 17 hodinová cesta autem do Chorvatska, když člověk chytí zácpu? :think:

A víš jaký je rozdíl mezi přirozeným pocetim a asistovanym? Když to řeknu tak pitomě, tak zdravá zenska si v případě potratu pořídí lehce další, ta která měla problém otěhotnět už žádný další nikdy mít nemusí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.8.23 11:48
@Tajemnadama píše:
A víš jaký je rozdíl mezi přirozeným pocetim a asistovanym? Když to řeknu tak pitomě, tak zdravá zenska si v případě potratu pořídí lehce další, ta která měla problém otěhotnět už žádný další nikdy mít nemusí.

A tak zase - my jsme to zkoušeli „jen“ rok a nevydalo.
Ale já jsem starší (34-35), partner mladší, takže jsme nechtěli ztrácet čas naturálními pokusy nebo IUI. Potkali jsme se prostě „později“, no.

Všechna vyšetření (spg, genetika, imuno atd.) bez problémů a bez nálezů. Nemám pcos, genetickou zátěž, žádnou anamnézu neg.
První IVF na první pokus vyšel, průběh je zcela hladký (když se srovnám s dalšími těhotným i ve stejné fázi - nic mě nebolí, zvládám, pracuji, sportuji…)

Takže ano, sice IVF - ale není IVF jako IVF :nevim:
Nemá být apologetika, jen dovysvětlení naší situace.

• Citovat
  • Upravit
10921
16.8.23 11:52

Zakladatelka je stejne rozhodnuta, tak je to fuk. Uzij si dovcu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí