Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj děvčata,
mám budoucího levou rukou píšícího prvňáčka. řešila jsem už ve školce, že nechce malovat, psat, dělat listy pro předškoláky atd. Tak jsem s ním pracovala doma a bez problémů. Malovat jej moc nebavilo, to uznávám, ale listy pro předškoláky, hlavolamy, rebusy řešil rád. Až dnes jsem zjistila (zcela náhodou), že můj syn umí psát pravou rukou (strašně) a ne levou. Já ho nikdy neučila na pravou ruku, vím, že je levák jako poleno už od malička. Když jsem se zeptala, kde se to naučil, vypadlo z něj, že ve školce. ![]()
Dneska si vzal písanku a začal si psát sám. Baví ho to. Ale o co mi jde: vyhovuje mu psaní seshora, místo klasiky - zrcadlově jako pravák. A vzhledem, že ho ve školce učili na pravou ruku, holky, mám obavy, aby ho neučily ve škole ten „spodní způsob“ psaní rukou, který mu nejde, ale nechali jej psát tím horním způsobem takzvaným drápem. Jsem tomu ráda, protože vidí, co napsal. Jenom si zakryje vždy tu předlohu v písance. ![]()
Po tom, co se odehrálo ve školce, jsem začala mít trošku obavy, co bude ve škole.
Co s tím dělat, na co se mám připravit? Že musím koupit například nůžky, tužky, ořezávátka pro leváky vím. Ale prosím, napište mi sem vaše zkušenosti, co vás potkalo, na co dávat pozor, co je vhodné co nevhodné atd.
Já, jako pravák si to tak plně neuvědumuji. Děkuji. Můžu třeba paní učitelku ve škole poprosit, aby mu nechala způsob psaní jak mu vyhovuje ten „dráp“? Při tom způsobu psaní netlačí, píše lépe, úhledně, rychleji a víc mu to jde. Myslíte si, že můžu o to kvůli synovi poprosit?
Dneska mi syn řekl, že se mnou tvoří rád, že mu to jde, a ve školce mu to nikdy nešlo. ![]()
Jsem z toho taková trošku špatná. Asi jsem blbá, že jsem to ve školce měla připomenout, ale vždy jsme vyplňovali dotazník, zda je dítě levák, či pravák. A hlavně že mne ve školce poučovali, že i dítě levák, podává při pozdravu pravou ruku, a ne levou, ale učili ho psát pravou. Prosím Vás, co si o tom všem myslíte? ![]()
Děkuji za jakýkoli postřeh, radu atd. Díky moc.
Můj syn je levák…na nic jsme se extra nepřipravovali..Snad ty pomůcky jako jsou nůžky atd…:think:
A hlavně je blbost přeučovat na praváka
![]()
Blbá byla učitelka ve školce
![]()
Překvapuje mě, že se ještě někde praktikuje přeučování na prvou ruku, to je fakt mazec. Jsi si jistá, že ho to fakt učili? Lateralia se taky vyvíjí a vyhraňuje až postupně. Při spontánních činnostech, kreslení a tak - používá jak dominantní ruku levou? Pro všechny případy na to paní učitelku upozorni, pokud bude „normální“, nechá syn psát tak, jak mu vyhovuje, respektive jak se naučil.
Ja jsem.levak.Ve skolce me nutili psat pravou, mamka kdyz se to dozvedela, tak na ne vlitla.Bylo to jeste pred 89,kdy nas ucily soudruzky ucitelky
Ve skole jsem nrmela problem, pomucky jsem pouzivala i pro pravaky, za nas jeste ty pto levaky nebyly ![]()
Teda mám synovce leváka a rodičům v pedagogickopsych. poradně striktně zakázali, aby cokoliv dělal pravou. Dostal cvičení přes prázdniny na uvolnění zápěstí levé ruky (maloval velké osmičky na šanon papíru apod.), že mu mají příbor, tužky a vše dávat do levé ruky. Ve škole by ho měla posadit vlevo do lavice, aby měl prostor pro psaní, někdy nechávají aby si sklonili sešity podle svého. Ale asi ho budou učit klasicky od začátku psát normálně, to nevím. Teda ve školce bych asi byla naštvaná, kdyby mi přeučovali leváka na praváka. Vždyť u synovce to bylo už na tříleté prohlídce jasné, že je levák. U mě to bylo jiné. Já ještě u zápisu byla nevyhraněná, takže jsem začla psát pravou. Ale vyhraněný levák má být levák a basta. Ale na neteř levačku to učitelka v první třídě zkoušela, jestli to nechce zkusit pravou, tak na ní ségra vlítla, že to tedy ne. Ale vím, že ve školce měl synovec taky problémy.
Syn je levák, to se nás ptala učitelka hned první den a moc jich tam nemá. Malej píše hezky, neni poznat že by psal levou. Koupila jsme mu tužku pro leváky a bude jí mít ještě ted ve 3 třídě, pero má taky pro leváky. Syn teda maluje od malička rád i učitelka říkala že maluje hezky, je taky ve výtvarné třídě ale jinak problémy nemá, nikdy nikdo ho nepřeučoval, největší blbost. To udělali mě a byla to hrůza
. Syn je levák od začátku, už jako mimino vše bral levou ![]()
Ucitelka bud bide stara skola ze preucovala nebo to nevedela. Pokud vim, nepreucuje se nejmin 20let (ja jsem levak a nepreucovali me)
Jo a jeste nez poridis ruzne levoruke pomucky, sleduj co dela levou a co pravou. Ja striham pravou takze levoruke nuzky by mi byly nanic.
Starší syn je levák a žádné přeučování se nekonalo (to bych je hnala!). Pomůcky - snad jedině nůžky má levácké, možná ořezávátka s leváckým ostřím mu sedí líp, ale není podmínkou. No, když se dřív psalo inkoustem, byl to problém - leváci si rozmazávali text, ale dnes jsou jiné druhy náplní.
Z domácích nástrojů používá jedině leváckou škrabku na brambory, jinak vše pro praváky, i PC myš (na to se přeučil kvůli zbytku rodiny).
Malá dcerka je taky levačka a vůbec mě to netrápí, problém v tom nevidím.
Holky, ano, učili ho psat pravou, protože to umí. Já ho to neučila, nikdo v rodině. Víme, že je levák jako poleno, vždy vše dělal levou, už od malička. Byla jsem z toho v šoku, když jsem to zjistila. Prostě umí psát pravou, levou vůbec. Když jsme psali dneska spolu, tak jsem mu pomáhala, měl radost, a komentoval to slovy: konečně píšu správnou rukou. Ale u něj je ta správná levá. Že by jej přímo přeučovali si nemyslím, spíše si myslím, že si neuvědomili, že syn je levák, i když zase, si neustále stěžovali, že při podávání ruky se podává pravá ruka a já jsem byla kráva matka, která to neví. A psaní pravou rukou by i podle mne vysvětlovalo, proč nepracoval ve školce, protože mu to prostě tou pravou nešlo. ![]()
Vím, že lžíci drží v levé ruce, tak i lžičku, ale příbor drží jako pravák. Nebo když jsem mu dala tužku do pravé, zkusil jí psát, udělal čárku, a tužku si předal, zkusil malovat, a levou rukou obrázek dokončil atd. Proto vím, že je levák jako poleno. Proto jsem byla v šoku, když jsem zjistila, že píše pravou, před rokem to nebylo. Nerad maluje, to taky vím, ale co se týče psaní, rebusy atd. pracoval vždy normálně. I dnes byl happy, a normálně pracoval, a byl strašně moc rád, že píše svojí rukou, že mu to jde atd. což by vysvětlovalo to psaní tou pravou ve školce. Holky, co jsem zanedbala? Vyplňujete každý rok dotazník, paní učitelka si stěžovala, že neustále podává při pozdravu levou ruku místo pravé a oni mu cpali tužky a pastelky do pravé? Říkala jsem jí, že je levák jako poleno. Už se nedivím tomu, že ve školce nepracoval. A vysvětlovalo by to i to, proč doma pracoval normálně. Prostě jsme malovali, dělali listy pro předškoláky, dělali jsme rébusy, atd. ale vždy psal doma levou a vše mu podávám do levé, má naučené, že píše levou, ví to.
Tak já fakt nevím. Mne to prostě nenapadlo, že jej budou učit psát pravou rukou, když si neustále stěžovali, že podává ruku levou. ![]()
Bylo mi to hrozně líto, jsem z toho špatná, dávám si to za vinu, toto jsem nečekala. Navíc, on je takovej mlčenlivej, neumí se ohradit a říct: já píši levou, ne pravou. Proto sem píši: JÁ NECHCI, ABY SE TOTO NEBO COKOLI TOMUTO PODOBNÉHO OPAKOVALO!!!
Holky, když jsem jej dneska viděla, jak je štastný, že napsal hezkou čárku, hezký oblouček, a ve školce to měl jako prase, neuhledné atd. Uniklo mi to pozornosti, protože doma píše přede mnou normálně levou, vše dělá levou. Zjistila jsem to fakt náhodou, když jsem mu táhla ruku (mojí levou rukou), tak si předal tužku do pravé a začal psát. Mami já umím psát pravou, jako ty… ![]()
Vyčítám si, že jsem jim to každý den nepřipomínala… ![]()
Taky se mi paní učitelka ve školce snažila vysvětlit, že mé dítě určitě levák není, že lateralita se věkem vyvíjí a můžu být klidná, že bude pravák.
Dodnes si pamatuju, jak přiblble jsem na ni zůstala koukat a zvažovala, která z nás dvou mluví jinou řečí! Tak jsem se ji zeptala, jestli mě vůbec poslouchla, že se ji na nic neptám, ale že ji OZNAMUJI, že si nepřeji aby mému dítěti přendávali lžičku, tužku apod. Že je levák jako poleno, od mimina bere vše levou rukou a nepřeji si násilné přeučování! Dala jsem ji do ruky nůžky pro leváky a šla. Od té doby byl klid.
Ve škole s psaním problém nebyl - učitelka ve škole byla mnohem osvícenější, ta se nedívala na leváctví jako na nebezpečnou nemoc! ![]()
@Kkukačka stalo se, s tim uz nic neudelas, naco si to vycitat
opakuj mu ze si muze veci delat jakou rukou mu je to pohodlnejsi
a bude to v pohode
@Ondrášovka.N píše:
@Kkukačka stalo se, s tim uz nic neudelas, naco si to vycitatopakuj mu ze si muze veci delat jakou rukou mu je to pohodlnejsi
a bude to v pohode
Ano, já ho nechávám, drží příbor jako pravák, vyhovuje mu to, tak jej nechávám, ale už od malička kreslí levou. Vše dělá levou, jenom příbor drží jako pravák.
Pribor drzi jako pravak. Ta hlaska je blbost.
proste je normalni drzet vidlicku v leve ruce. Vetsina pravaku kdyz odlozi nuz, prendavaji vidlicku do prave a taky znam par pravaku co drzi pribor opacne
je to sranda ![]()
Dneska jsem jej učila psát levou, ten horní a spodní způsob, tím horním způsobem mu to šlo lépe, netlačil, tahy byly plynulé, rovné, nebylo to roztřesené.
Jenom mám strach, aby jej ve škole zase k něčemu nelámali, a neučili jej ten spodní způsob, který mu dělá očividně problémy a nejde mu to tím způsobem tak „psát“.
Ale jak tak o tom přemýšlím, asi paní učitelce taky OZNÁMÍM, že je levák, a že píše způsobem seshora a že si nepřeji, aby jej učili psát jinak, protože mu to způsobem zespodu nejde a nevyhovuje. ![]()