Levnější - dražší potravina ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lama Lama píše:
Uz je to jen o volbe potravin- jakupuji pomerne drahe- hodne ryby, vybiram kvalitni jogurty bez skrobu a umeliv barviv, vyhovuje treba hollandia, ktera stoji kelimek skoro dvacku. Nekupui polskou a holandskou zeleninu, ale ceskou prevazne. Ceska rajcata jsou dvakrat drazsi nez holandska, ceska brokolice nez polska taky. Nekupuji vino za padesat korun, dzusy stoprocentni, mliko ceske, cerstve, ne krabicak za pulku. To same syry, velky rozdil v cene a kvalite. Kvaskovy chleba bez ecek stoji taky mnohem vic nez sumava ze suprace.
Kde dnes koupíš česká rajčata? A počítám, že v zimě nejíš zeleninu vůbec. V zimě se většina dováží. Vlastně se dováží skoro všechno., To minimum, co se tady vypěstuje ale nestojí několikanásobně více než dovezené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@henry7 Někteří lidé nemají na slušné luxusnější jídlo ani když je v akci. Šunka v akci za 22 je pro ně prostě drahá a točeňák za 9 je luxusní rozšoupnutí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Akce- muzes vyuzivat na potraviny trvanlive a na nonfood. Ale co mlecne vyrobky- vetsinou v akci krabicaky, plnotucne ceske vyjimecne, jogurty obvykle skrobove, syry privatky, nedobre. Semtam samo i kvalitni dbre, ale nelźe nakoupit na 3 mesice do zasoby. To same zelenina. V akci nakoupim peknou cibulku, redkvicky, zbytek je ale zelena rajcata bez chuti s halandska a jahody to same. Takze koupim u vietnamce drazsi ceske. Nebo v tom samem obchode drazsi.
Prosím tě, co to máš s tím Holandskem? Jsem ještě nikde nečetla, že by zelenina/ovoce bylo špatné. jsem něco zaspala? protože v každém příspěvku máš Holandsko
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Kde dnes koupíš česká rajčata? A počítám, že v zimě nejíš zeleninu vůbec. V zimě se většina dováží. Vlastně se dováží skoro všechno., To minimum, co se tady vypěstuje ale nestojí několikanásobně více než dovezené.
ale co bychvzime nejedla zeleninu? Cibule, zeli, cinske zeli, kapista, ruzickova kapusta, porek, cervena repa, dyne, skladovana ceska mrkev, celer, petrzel, pastynak. Jen si proste nedas tu okurku a papriku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Proti holandsku nema nic. Jen nemam rada holandskou zelein, co vypestujou v hydroponii, na umelem svetle.
proste nejim v prosinci nebo v lednu vypestovana rajcata a okurky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@araw píše:
Prosím tě, co to máš s tím Holandskem? Jsem ještě nikde nečetla, že by zelenina/ovoce bylo špatné. jsem něco zaspala? protože v každém příspěvku máš Holandsko![]()
![]()
![]()
2×, to neni tak strasne, ne? Zbytek jeuzjen reakce a po tvem prispe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
,,Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci" ![]()
to platí ve všem a já se tím řídím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v první řadě se musí člověk orientovat ve složení a vědět, co chce. Někomu šunka s 50% masa nevadí, někdo si radši připlatí. Někdo radši vrazí peníze do celorznných těstovin, někdo ne… A taky je mraky věcí, které se kupovat nemusí. Někdy nestačím koukat, kolik polotovarů lidi používají.
Ale přiznám se, že když mají máslo na 45 a 30, tak radši vezmu to levnější, ale osvědčené. A když je v akci to dražší, tak si vezmu do zásoby.
Ale něco se dá a je to v akci skoro pořád. Třeba sirupy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Uz je to jen o volbe potravin- jakupuji pomerne drahe- hodne ryby, vybiram kvalitni jogurty bez skrobu a umeliv barviv, vyhovuje treba hollandia, ktera stoji kelimek skoro dvacku. Nekupui polskou a holandskou zeleninu, ale ceskou prevazne. Ceska rajcata jsou dvakrat drazsi nez holandska, ceska brokolice nez polska taky. Nekupuji vino za padesat korun, dzusy stoprocentni, mliko ceske, cerstve, ne krabicak za pulku. To same syry, velky rozdil v cene a kvalite. Kvaskovy chleba bez ecek stoji taky mnohem vic nez sumava ze suprace.
A to jíš jen jogurt hollandia? Jo je výborný a kvalitní ale po např. dvou měs. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anet94 píše: ,,Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci"
to platí ve všem a já se tím řídím
Tak já bohatý jsem a kupuji levné věci, třeba právě proto jsem bohatej
- Citovat
- Upravit
@Lama Lama píše:
ale co bychvzime nejedla zeleninu? Cibule, zeli, cinske zeli, kapista, ruzickova kapusta, porek, cervena repa, dyne, skladovana ceska mrkev, celer, petrzel, pastynak. Jen si proste nedas tu okurku a papriku.
Myslíš ty vyprané hnijící torza zeleniny? Jinak nevím, jestli náhodou nežiješ v jiném světě. V Čechách se tolik zeleniny nepěstuje aby jí bylo dost. Speciálně čínské zelí se nedá přes zimu uchovat, vždy je to dovoz a totéž je o pórku.
Růžičková kapusta se sice dá uchovat ale její pěstování se u nás nikomu pořádně nevyplatí a stejně tak kapusta. Zelí se pěstuje více méně pro druhotné zpracování formou kysaného zelí. Ono totiž dlouhodobé skladování něco stojí a levnější je normální vypěstování a okamžitá distribuce, byť přes půl Evropy.
Smiř se s tím, že vyjma letních měsíců, kdy je dost zeleniny z domácích malopěstitelů je to téměř všechno v marketech dovezeno z Holandska, Maroka atd. A to jen proto, že to dělají ve velkém a jsou tedy levní a to i při té drastické dopravě s kontrolovanou teplotou - rozuměj silně podchlazené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@henry7 píše:
A to jíš jen jogurt hollandia? Jo je výborný a kvalitní ale po např. dvou měs.
Ale vubec ne. Jogurt nemusi denne, delam treba ruzne domaci mixy bily hjogurt, tvaroh, zakysana smetana, orechy, jablko med. Nebo kdyz je ovoce zearady, tak jen ze zakysankou. Bile jogurty s ruznymi druhy domacich marmelad. Dobre jsou i jinek komercni jogurty- treba jihocesky ve skle. Ale i nejake privatky supermarketu. Ale v zasade by mi jist jen tu holandii ani nevadilo. A kdyz maj deti chut na kostiky nebo jinou prisernost, tak jim to taky koupim, zas tak panicka, ze jim to provrta diru do bricha nejsem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Myslíš ty vyprané hnijící torza zeleniny? Jinak nevím, jestli náhodou nežiješ v jiném světě. V Čechách se tolik zeleniny nepěstuje aby jí bylo dost. Speciálně čínské zelí se nedá přes zimu uchovat, vždy je to dovoz a totéž je o pórku.
Růžičková kapusta se sice dá uchovat ale její pěstování se u nás nikomu pořádně nevyplatí a stejně tak kapusta. Zelí se pěstuje více méně pro druhotné zpracování formou kysaného zelí. Ono totiž dlouhodobé skladování něco stojí a levnější je normální vypěstování a okamžitá distribuce, byť přes půl Evropy.
Smiř se s tím, že vyjma letních měsíců, kdy je dost zeleniny z domácích malopěstitelů je to téměř všechno v marketech dovezeno z Holandska, Maroka atd. A to jen proto, že to dělají ve velkém a jsou tedy levní a to i při té drastické dopravě s kontrolovanou teplotou - rozuměj silně podchlazené.
Neboj, ja s ceskou sezenu i v zime
torza nekupuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Proti holandsku nema nic. Jen nemam rada holandskou zelein, co vypestujou v hydroponii, na umelem svetle.proste nejim v prosinci nebo v lednu vypestovana rajcata a okurky
A v říjnu nebo dubnu je jíš? Nevím ale domácí rajče z našich krajin je někdy koncem června a to ještě z foliovníku nebo skleníku. Totéž paprika.
V Maďarsku nebo Bulharsku je to dříve ale to zase není české, že? Sezonní zelenina tohoto typu je jen pár měsíců v roce a je normálně dlouhodobě neskladovatelná.
Ale líbí se mi Tvé přesvědčení. Také mám takový pohled na globální pěstování ve sklenících, sklízení nezralého a jeho umělé dozrávání v plynových komorách.. Bohužel, dnes to nikdo nedokáže změnit. Kapitál je hold kapitál a touha po zisku je touha po zisku. O člověka jde až na posledním místě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anet94 píše: ,,Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci"
to platí ve všem a já se tím řídím
Jen jestli je cena vždy zárukou kvality. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit