Levnější - dražší potravina ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lama Lama píše:
Ale vubec ne. Jogurt nemusi denne, delam treba ruzne domaci mixy bily hjogurt, tvaroh, zakysana smetana, orechy, jablko med. Nebo kdyz je ovoce zearady, tak jen ze zakysankou. Bile jogurty s ruznymi druhy domacich marmelad. Dobre jsou i jinek komercni jogurty- treba jihocesky ve skle. Ale i nejake privatky supermarketu. Ale v zasade by mi jist jen tu holandii ani nevadilo. A kdyz maj deti chut na kostiky nebo jinou prisernost, tak jim to taky koupim, zas tak panicka, ze jim to provrta diru do bricha nejsem.
Tak třeba Hollandia vyrabi i Pilos jogurty pro Lidl, kvalita stejna, cena 5 Kc za kelimek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eemii To sice ano, ale není to stejný typ jogurtu. Každopádně třeba u bílých jogurtů je prakticky jedno, jaká je to značka. Záleží jen na chuti, protože kvalitativně a obsahem se podle norem lišit moc nemůžou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@henry7 píše:
A to jíš jen jogurt hollandia? Jo je výborný a kvalitní ale po např. dvou měs.
Já kupuju jen Hollandii a děti ji berou i po letech ![]()
Jinak opravdu bohatí fakt nenakupují v hyper super
Ti spíš objíždí farmářské trhy, nakupují v bio obchodech, nebo ve specializovaných, kde jsou potraviny z dovozu, jako francouzské, holandské sýry a tak.
My nejsme bohatí, ale každou korunu neobracíme, v hyper super nakupujeme tak, že koupíme co je potřeba v co nejlepší kvalitě. A že mě Hollandie pro čtyři děti vyjdou na pěkné prachy. S šunkou pod 90% nejdu.
Jako ano, dá se to brát tak, že do určité míry se dá v supermarketu dost ušetřit. Ale to ty bohaté nezajímá. Ti nakupují jínde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
To jistě ano. Jen je ta cena opravdu vždy odrazem kvality?
Co máš furt s tou cenou a kvalitou? Dneska už je snad málo kdo negramotný, aby si nemohl přečíst složení a nakoupit podle toho
Ne, cena není vždy odrazem kvality, ale většinou to tak je
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kotyk píše:
@Eemii To sice ano, ale není to stejný typ jogurtu. Každopádně třeba u bílých jogurtů je prakticky jedno, jaká je to značka. Záleží jen na chuti, protože kvalitativně a obsahem se podle norem lišit moc nemůžou.
No ten jejich vesnicky mi prijde, ze ano.
Ja si teda jogurty delam doma, takze me to vyjde na pakatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Jen jestli je cena vždy zárukou kvality.
Vždy urcite ne, vetsinou ale ano. Zvlast u potravin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eemii píše:
Tak třeba Hollandia vyrabi i Pilos jogurty pro Lidl, kvalita stejna, cena 5 Kc za kelimek
pilos bily velky je 3% polsky. 3,5 mlad boleslav. barevne vsechno polsko a nemecko. ceske nic. male bile nevim. ale mozna maj jinde i ceske barevne. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky!
Přečetla jsem si tu pár příspěvků a ráda bych také přispěla svým názorem. Vzděláním jsem chemik, taťka byl potravinářský technolog, takže jsem tímhle vším byla huštěná už od mala
Bohužel není pravda, že každá dražší potravina je kvalitnější než levnější. A to ať se jedná o mléčné, nápoje, uzeniny atd. Opravdu si stačí pečlivě rozebrat složení a zjistíte, že že řídit se jen cenou, je nesmysl. Skvělý příklad jsou zrovna uzeniny. Já kupuji přímo u řezníka, 90% masa, cena stejná jako u jiných rádoby šunek za pár kaček. Podobné je to s mléčnými výrobky. Ne každý jogurt za 20,– je super kvalita. Kupuji ovčí jogurt za 19,– a to je to ovčí, né jen kravské! Ano jsou potraviny, jejichž kvalita nízké ceně skutečně odpovídá ale stejné množství potravin je i v případě nekvalitních drahých potravin
Mimochodem, bavit se o kvalitě např. párků je dost zavádějící, protože párek prostě nikdy nebude kvalitní potravina ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Antonie Bolavá píše:
Co máš furt s tou cenou a kvalitou? Dneska už je snad málo kdo negramotný, aby si nemohl přečíst složení a nakoupit podle tohoNe, cena není vždy odrazem kvality, ale většinou to tak je
Co má co složení společného s cenou a kvalitou?
Třeba u těstovin je to jednoduché jako facka. Surovina podle obalu stejná, cena drasticky rozdílná a kvalita? No ty nejlevnější zpravidla opravdu hnus ale u ostatních většinou v podstatě stejná.
Jen jsem chtěl říci, že to nejdražší, nemusí být vždy to nejlepší a mnohdy to tak opravdu i je,. Cena je totiž i za tu značku, kterou kupuješ.
A ještě něco. I ti opravdu bohatí nakupují normálně v suermarketech a jen něco málo kupují ve speciálkách a na farmářských trzích. Tedy pokud to nejsou absolutní snobi. Ale těch zase není tolik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eemii píše:
Vždy urcite ne, vetsinou ale ano. Zvlast u potravin.
Právě tam ne. Tam platí jen jediné pravidlo, že to nejlevnější bývá opravdu né moc kvalitní, tedy pokud se nejedná o mimořádnou akci.
Ale jinak je to naprostá džungle cen a kvalit. Běž do Lídlu a kup si tam tu jejich levnější vepřovku a potom si kup nejdražší vepřovku v Tescu a porovnej. Zjistíš něco neskutečného. Kvalitativní rozdíl téměř žádný, tedy podle obalu, cenový a chuťový rozdíl ovšem značný. Lídl chutná lépe a je levnější.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já zase nevím, proč strašně moc dražší = lepší a víc se o sebe starám.
Pro mlíko jdu k sedlákovi za 10,–, mléko obdobné kvality pod dvacku neseženete.
Pro uzeniny k místnímu řezníkovi - šunkový, ze samýho masa, bezlepkový za 139,– a to se fakt nedá srovnat ani s tou nej šunkou. Párky, klobásy totéž. Vejce od slepic, co si hrabou brouky za 2,50,–.
Já nesnáším, pokud se vydávají ty nejelementárnější věci (normální mlíko, normální vejce, normální maso) za něco superekobio a prodává se to za strašný peníze.
Chápu, že někdo z Prahy nebo velkýho města nemá dostupné to, co lidi na vsi, ale to, co z toho vzniklo, běžná potravina = sra*ka a to, co by mělo být běžná potravina = něco exkluzivního, mě děsně štve.
Sama tuhle hru s výrobci nehraju, chodím ke kořenu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zajímavá diskuze. Chce to taky trochu sledovat testy různých potravin, bývá to hodně v MF Dnes nebo v kulinářských časopisech. Sledují nejen složení, ale i chuť. A co se týká mléka, tak jsem viděla test mnoha mlék a překvapivě špatně dopadlo farmářské čerstvé mléko v farmy od Němců, byly tam zakázané bakterie a nevím co ještě, protože zkoušeli novou metodu pasterizace a zrovna jim to nevyšlo. Naopak balená mléka dopadla dobře a hlavně tam byla jedna zásadní informace, totiž že se neliší kvalitou a složením, pouze chutí. Bavím se teď o plnotučném mléce. Takže se mi líbí, jak někteří lidé řeknou, že kupují čerstvé mléko, protože to v krabicích jsou samý s…
A zrovna jsem otevřela 500g balení jogurtu Pilos 3.7% tuku a výrobcem je Hollandia ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ProfZav Proti Hollandii nic nemám, ale je známé, že si prodejce zadá u výrobce např. přesnídávku za 8,–. A i kdyby to dělal výrobce, co jinak vyrábí super věc, pro tohoto konkrétního zadavatele to udělá tak, jak si on přeje, resp. ošidí (neošidí) to tak, aby se vešel do ceny.
Je to vidět v testech, kdy různé produkty stejného výrobce pro různé řetězce končí jako vítězové a klidně i na posledním místě. Prostě podle zadání.
Tudíž, že v Pilosu je identická Hollandia je, anebo taky není možné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Kde dnes koupíš česká rajčata? A počítám, že v zimě nejíš zeleninu vůbec. V zimě se většina dováží. Vlastně se dováží skoro všechno., To minimum, co se tady vypěstuje ale nestojí několikanásobně více než dovezené.
- Citovat
- Upravit
Jak poznáte, kolik % masa obsahují uzeniny u řezníka? To se na všechny ptáte? Já teda do řeznictví ani moc nechodím, musím kupovat šunku bez lepku a nebaví mě se na to ptát. Tuplem kdybych se k tomu měla ptát ještě na obsah masa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit