Levnější - dražší potravina ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Violleta píše:
@noemmi Jen tak pro zajímavost, v době kdy jsem ještě studovala, jsme na laborkách testovali zeleninu konkrétně zmiňovaná rajčata, z deseti různých obchodů - zelenina ze supermarketu BIO i obyč, stánky se zeleninou a i dokonce po domácku vypěstované. Razantní rozdíly ve výživových hodnotách jsme opravdu nenalezli. A ještě k tématu BIO, my vyrábíme mléčné výrobky v BIO kvalitě, které dodáváme do supermarketů, ale jen do vybraných provozoven a v rámci průzkumu obdobného zboží, jen málokterý BIO výrobek parametry BIO splňuje.
Jsem dost háklivý na označení BIO. Většina firem ho používá naprosto bez jakékoliv kontroly atd.
Co se týče těch výživových hodnot, tak na to existuje hodně studií a testů. Jednoznačně platí, že pokles některých vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině je za posledních 25 let až 90%. tak nevím, proč by to mělo zrovna v ČR být jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale to už je asi zavádění diskuze někam jinam. Podstatou mé reakce bylo především to, že cena není hlavním ukazatelem kvality potravin. Chtěla jsem tím říci, že je daleko důležitější zaměřit se na složení, vytáhnout si z obsahu složení co si myslím, že je pro mé zdraví důležité a na co se naopak zaměřovat nemusím. Taky jsem chtěla poukázat na to, že co se díky marketingovým tahům výrobců a distributorů jeví jednoznačně jako TOP kvalita, tak kvalita být rozhodně nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je pravda, že testy před 25ti lety jsem ještě možnost dělat neměla
Ale to už jsou zase hodnoty, které nedokážu objektivně posoudit. Možná bych zmiňovaný pokles přikládala kvalitě skladování, nedokážu posoudit kolik a jaké chemie se při pěstování používalo dnes a kolik před 25ti lety. Každopádně neleze jednoznačně říci, že rajčata od českého výrobce mají razantně více námi pro zdraví vyhledávaných prvků, než ty dovezené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Violetto, to mi chceš říct, že jste vzali supermarketového španěláka bez chuti, vůně a valné barvy - a pak rajče dozrále na slunci, výrazné chuti i barvy (klidně v Itálii, ale slyšela jsem i cosik o tom, že skladováním obsah vitamínů klesá, tak dejme tomu, že to české bude čerstvější) - a obsah vitamínů měly obě stejný? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama Ano máme ale naše výroba není velká. A ceny našich výrobků nejsou nijak vysoké. Ale nerada bych motala práci do těchto diskuzí… Můj důvod proč jsem reagovala jsem psala výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi Netvrdila jsem, že stejný ale nebyl v tom až zas tak razantní rozdíl, jak se třeba v některých článcích uvádí. Jistě, že rozdíl byl, ale ne tak velký. Dokonce myslím, že ta rajčata z marketu nebyla ani chuťově tak hrozná. Moučňáka bez chuti jsme vyfasovali ve stánku se zeleninou
Ten myslím dopadl i nejhůře
No a taky je dost možné, že jsme prostě jen měli štěstí na kusy ![]()
Příspěvek upraven 29.06.15 v 15:33
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me je i fuk nejake rozbory. proste rajce v zime je hnusne. zeli mi chutna. i je to prirozenejsi jist podle sezony a hlavne mnohem pestrejsi. nez jsem zacala, tak jsem treba kapustu, repu, dyni vubec nepouzivala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama Ale jo s tím souhlasím
Také jím zeleninu dalo by se říct podle období ale spíš z toho důvodu, že mám ráda pestrou stravu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
Opravdu lama psala, že to kupuje v supermarketech? Ony fakt jsou i jiné zdroje, i když uznávám, že někdy je dost těžké některé najít. A něco se snad nedá najít vůbec - za mě třeba normální zdroj dobrého drůbežího masa.Příspěvek upraven 29.06.15 v 13:58
V zimě je to úplně jedno, kde nakupuješ, pokud to není sklad zemědělského družstva čí soukromníka, který to má ve svém skladu.
Všechny řeči o lokálních zdrojích jsou skvělé a já s nimi souhlasím. Má to ale malý háček. Né všichni mají to štěstí, že takový zdroj mají ve svém okolí. A nezlob se, ale jezdit několik desítek km jen proto abych měl čerstvé mléko od zdroje, potom další desítky km k jinému zdroji pro maso, atd není reálné skoro pro nikoho. O farmářských trzích lze vést polemiku, protože ty rozhodně nejsou o lokálních malopěstitelích. Stačí se jen podívat na to. kolik činí platba za místo na takové akci a je jasné, že drobný farmář tam své málo moc prodávat nebude. Tedy přiznám se, že na posledních jsem byl před rokem a možná se něco změnilo ale moc tomu nevěřím.
Za komančů byly právě v každém městečku tržnice, kde malopěstitelé prodávali své přebytky a tak doplňovali nedostatek v obchodech. Jenže dnes už babičky nepěstují nic moc a těch pár trhovců prodává kde co respektive to, co nakoupí ve velkoobchodě. Ani v Polsku na tržnicích dnes už malí neprodávají ale ve většině případů jsou to obchodníci, kteří nakupují podle ceny.
Celý problém je v tom, že žijeme v globalizovaném světě a platí, že velkovýroba je levnější než malovýroba. A je jen málo lidí, kteří jsou dnes ochotní dřít v zemědělství od nevidím do nevidím za málo peněz jen proto, že to mají v krvi.
Také nevidím rozdíl, mezi holandským skleníkovým produktem a českým skleníkovým produktem. Skleník jako skleník. Stejné agrotechnické postupy, tedy hnojení a postřiky. A abych to kupoval jen proto, že je to české mi připadá jako hloupost.
Malí řezníci jsou super, protože mají jiné své vlastní výrobky a maso je opravdu relativně čerstvé a potom jsou to malí místní pekaři, kteří pečou v malém množství ale velkém výběru podle vlastních receptur. Ale i tady člověk má vědět, z čeho pečou aby to nebyly pytlované směsi od nějakého velkoproducenta. A že z nich pečou alespoň něco skoro všichni je jisté. V zelovozu taková situace není. Zde je to doménou dovozců a velkoobchodníků.
Nedávno jsem také koupil nějaké české nudle do polévky, zaručeně kvalitní protože byly drahé jako šlak a nedalo se to pozřít. Dnes neřeším odkud jsou potraviny, které jím ale jak mi chutnají nebo nechutnají. Proto si rajčata pěstuji na zahradě a na zimu si jich pár nasuším, papriky naložím a v zimě to kupuji jen jako malý doplněk. Vím jak chutná vlastní mrkev ze zahrady a vím, že v okolí několika desítek km takovou neseženu a asi nebudu sám. Proto nedávám rady typu kupuj v okolí, protože to né vždy je možné a také neříkám pěstuj sám, protože to je pro většinu lidí ještě více nemožné než lokální zdroje..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
Violetto, to mi chceš říct, že jste vzali supermarketového španěláka bez chuti, vůně a valné barvy - a pak rajče dozrále na slunci, výrazné chuti i barvy (klidně v Itálii, ale slyšela jsem i cosik o tom, že skladováním obsah vitamínů klesá, tak dejme tomu, že to české bude čerstvější) - a obsah vitamínů měly obě stejný?
To určitě nedělali. Ale problém je, že u nás se těch dozrálých rajčat moc neprodává. Plně dozrálé rajče na slunci nelze dlouhodobě skladovat. V ČR navíc nejsou podmínky proto aby jich bylo hodně. Většina českých rajčat jsou skleníkovky a ty mají jiný obsah všeho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Violleta píše:
Ale to už je asi zavádění diskuze někam jinam. Podstatou mé reakce bylo především to, že cena není hlavním ukazatelem kvality potravin. Chtěla jsem tím říci, že je daleko důležitější zaměřit se na složení, vytáhnout si z obsahu složení co si myslím, že je pro mé zdraví důležité a na co se naopak zaměřovat nemusím. Taky jsem chtěla poukázat na to, že co se díky marketingovým tahům výrobců a distributorů jeví jednoznačně jako TOP kvalita, tak kvalita být rozhodně nemusí.
Ano i k tomu směřuje má připomínka o ceně versus kvalitě. Bohužel, někteří to nechápou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dovolte mi jen oponovat, proc kupovat jen proto, ze je to ceske, hloupost??Tim podporite sve lidi, svuj stat a tim padem i sebe, nakonec. A ne nekoho z Holandska a pod. Rozhodne, jsem pro ceske vyrobky, uz jen proto, ze pomuzu nam vsem v teto zemi, a ne cizim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@toooja píše:
Dovolte mi jen oponovat, proc kupovat jen proto, ze je to ceske, hloupost??Tim podporite sve lidi, svuj stat a tim padem i sebe, nakonec. A ne nekoho z Holandska a pod. Rozhodne, jsem pro ceske vyrobky, uz jen proto, ze pomuzu nam vsem v teto zemi, a ne cizim.
ekologicky efekt, taky.
ldyz se louknu na ceskou produkci, tak mnohem vic odrazi sezonnost. holandsko ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@toooja Víš, že někdy podpoříš české výrobce i když koupíš potravinu pod zahraniční značkou a i zahraničního majitele, který na nás vydělává
? Nevím konkrétní značku, ale týká se to hodně masa, mléka a podobných potravin..To je dle mě druhá velká prasárna, která je na nás českých spotřebitelích páchaná…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit