Levnější - dražší potravina ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@toooja píše:
Dovolte mi jen oponovat, proc kupovat jen proto, ze je to ceske, hloupost??Tim podporite sve lidi, svuj stat a tim padem i sebe, nakonec. A ne nekoho z Holandska a pod. Rozhodne, jsem pro ceske vyrobky, uz jen proto, ze pomuzu nam vsem v teto zemi, a ne cizim.
Ale nesmíte to zdůvodnit lepší kvalitou. Nemluvím o principu podpory domácí produkce ale o důvodu lepší kvality. A kupovat stejnou kvalitu za dvojnásobek jen proto, že je to české mi přijde opravdu hloupé, zejména pokud to platím obchodníkovi viz. Billa a né samotnému výrobci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lexoide, vem si třeba máslo. Technologie i normy v polsku a belgii (největší producent levných másel) dovolují to, co u nás zatím nejde. ROzdíl v chuti i kvalitě je opravdu velmi znát. Takže já kupuji pouze české máslo, byť je někdy i dvojnásobně drahé.
Pak si vezmu třeba cukr. Tam já osobně rozdíl nepoznám, ale cíleně jdu po tom českém, kvůli podpoře. Pak taky teda kupujeme hlavně třtinový, to v čechách není vůbec, ten tmavý, co se vyrábí v českém cukrovaru, ten v obchodech nevidím (ale v dokumentu o českém cukrovarnictví na streamu byl
). U mouky jdu taky cíleně po českých, byť je to asi jedno.
Takže jo, někdy to není o kvalitě, ale někdy velmi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
Lexoide, vem si třeba máslo. Technologie i normy v Polsku a belgii (největší producent levných másel) dovolují to, co u nás zatím nejde. ROzdíl v chuti i kvalitě je opravdu velmi znát. Takže já kupuji pouze české máslo, byť je někdy i dvojnásobně drahé.Pak si vezmu třeba cukr. Tam já osobně rozdíl nepoznám, ale cíleně jdu po tom českém, kvůli podpoře. Pak taky teda kupujeme hlavně třtinový, to v čechách není vůbec, ten tmavý, co se vyrábí v českém cukrovaru, ten v obchodech nevidím (ale v dokumentu o českém cukrovarnictví na streamu byl
Takže jo, někdy to není o kvalitě, ale někdy velmi.). U mouky jdu taky cíleně po českých, byť je to asi jedno.
S tím máslem nevím, kde jsi přišla na to, že by měli v Belgii či Polsku extra technologie ale budiž, Jejich politika je ohromné množství a to, co se tady prodává jako levné máslo je normální mražené máslo. Za komančů to byla tzv dvojka.
Jinak když jsem na Ukrajině a jím jejich máslo, tak přemýšlím, proč není takové u nás. Asi ho neumíme vyrobit v takové super kvalitě, že?
Cukr má logiku, pořád máme dost vlastní řepy. U mouky nedokážu posoudit, jestli je z české pšenice nebo ukrajinské či americké. Ale souhlas, že český výrobce by se měl podpořit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tím máslem to mám od důvěryhodného zdroje, ale myslím, že to bylo v knížce, kterou aktuálně nemám doma. Technologie výroby je prostě jiná a na chuti je to znát. Mražené je taky, to české by snad být nemělo.
Na Ukrajině jsou asi ještě poctivější.
Mouku poznám jednoznačně babiččinu, přijde mi doopravdy lepší a nemusí se ani prosít. Zbytek je asi stejný, ale raděj tu českou, proč ne.
Celozrnnou bych ráda od někoho „domácího“, snad se zadaří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poctivé máslo lze koupit např. www.mlekozfarmy.cz (kdo má možnost)- opravdu úplně jiná chuť než supermarketové. Stejně tak mléko, nově maso, buřty a číhám i na třešně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musím přiznat, že v tomto jsem zmlsaná. Měla jsem máslo tady od lidí, co mají krávy dělají máslo, a i to z odkazu od mooch, a já raděj průmyslovou madetu.
Jinak jsem i dělala, ale tolik smetany, aby se to vyplatilo, nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi U nás se jí prakticky jenom máslo ze sladké smetany, maximálně osolené. Ale těch typů je víc a stačí si dojet k sousedům do Němec a kdo se neobtěžuje pořádně číst, může se dost vyděsit
Ale klasické čerstvé sladké máslo se od sebe moc neliší. Nejvíc ho poznamená chuť smetany a hlavně mražení. Mě osobně doma dělané moc nechutná, není tak dobře promísené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi Technologie, co se používají tam, se tady můžou taky. To že BE a PL mají levnější nabídku, je prostě dané tím, že mají zamražené dotovaná nadbytky. To máslo pak má víc tuku a míň látek, co dělají chuť. Na pečení je super.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem i zkoušela smetanu nějak upravit (asi naočkovat kysanou? Už si to nepamatuju). Ale jsem líná to pořádně vypírat. Jako to moje mi chutnalo, ale s naší spotřebou bych té smetany musela mít víc, než 1/2l najednou, a to bych si musela koupit asi odstředivku, já toho víc neposbírám (ale je tam, v mléku mi hafec zůstane). Kupuji najednou 11 nebo 16l mléka, kamarádka i z těch 11l necelý litr posbírá, mě to fakt nebaví
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kotyk píše:
@noemmi Technologie, co se používají tam, se tady můžou taky. To že BE a PL mají levnější nabídku, je prostě dané tím, že mají zamražené dotovaná nadbytky. To máslo pak má víc tuku a míň látek, co dělají chuť. Na pečení je super.
v tom článku, co já jsem četla bylo, že v belgii a polsku mají výrobní linky, které u nás (zatím) nejsou a umožňují jiný způsob výroby.
Mražení je taky pravda.
To je jedno, ať každý kupuje, co chce, my používáme na jídlo i na pečení jen máslo (případně olej) a jen české.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@noemmi píše:
S tím máslem to mám od důvěryhodného zdroje, ale myslím, že to bylo v knížce, kterou aktuálně nemám doma. Technologie výroby je prostě jiná a na chuti je to znát. Mražené je taky, to české by snad být nemělo.Na Ukrajině jsou asi ještě poctivější.
Mouku poznám jednoznačně babiččinu, přijde mi doopravdy lepší a nemusí se ani prosít. Zbytek je asi stejný, ale raděj tu českou, proč ne.
Celozrnnou bych ráda od někoho „domácího“, snad se zadaří.
Ta technologie není nic vyjímečného, každý si jí může pořídit. Jen né každý sežene tolik suroviny na zpracování a ještě aby to uměl prodat a hlavně né každý má takové dotace od státu jako Polsko, Belgie a Německo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama nechápu, kde kupuješ v zimě zeleninu, já prolezla kde co, ale je těžké koupit zeleninu naši, když všude mají holandskou, nebo jinou, prostě ji koupíš, když jiná není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavne billa. tam se da koupit leccos jeste v prosinci. pak leden unor brezen je bida. obvykle se da aehnat v supearketu skladovana korenova- mrkev petrzel celer. pak cibule ruziclova kapusta, zeli a cervena repa. na polivku a semtam nejaky salat to staci. nebo nejaky zeleninovy mismas.
zbytek objwdnam tak jednou za 2-3 tydny farmarskoubedynku. tam maji semtam jeste spenat, porek, cinske zeli, dyne.
zelenina mi problem nedela. spis ovoce. jist jen jablka a cast zimy jeste hrusky, to mi neba. mamw to teda jako prevazne ovoce v zime, ale pridavam k tomu exotiku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
Myslíš ty vyprané hnijící torza zeleniny? Jinak nevím, jestli náhodou nežiješ v jiném světě. V Čechách se tolik zeleniny nepěstuje aby jí bylo dost. Speciálně čínské zelí se nedá přes zimu uchovat, vždy je to dovoz a totéž je o pórku.
Růžičková kapusta se sice dá uchovat ale její pěstování se u nás nikomu pořádně nevyplatí a stejně tak kapusta. Zelí se pěstuje více méně pro druhotné zpracování formou kysaného zelí. Ono totiž dlouhodobé skladování něco stojí a levnější je normální vypěstování a okamžitá distribuce, byť přes půl Evropy.
Smiř se s tím, že vyjma letních měsíců, kdy je dost zeleniny z domácích malopěstitelů je to téměř všechno v marketech dovezeno z Holandska, Maroka atd. A to jen proto, že to dělají ve velkém a jsou tedy levní a to i při té drastické dopravě s kontrolovanou teplotou - rozuměj silně podchlazené.
Porek vydrzi bez ujmy celu zimu na hriadke, pod snehom, kde zijes Ty? A to iste plati o ruzickovom keli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lexoid píše:
A v říjnu nebo dubnu je jíš? Nevím ale domácí rajče z našich krajin je někdy koncem června a to ještě z foliovníku nebo skleníku. Totéž paprika.
V Maďarsku nebo Bulharsku je to dříve ale to zase není české, že? Sezonní zelenina tohoto typu je jen pár měsíců v roce a je normálně dlouhodobě neskladovatelná.
Ale líbí se mi Tvé přesvědčení. Také mám takový pohled na globální pěstování ve sklenících, sklízení nezralého a jeho umělé dozrávání v plynových komorách.. Bohužel, dnes to nikdo nedokáže změnit. Kapitál je hold kapitál a touha po zisku je touha po zisku. O člověka jde až na posledním místě.
A preto nasi predkovia objavili konzervovanie. To len dnes ludia ohrnaju nosom nad pretlakom, susenymi rajcatami ci lecom.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit