Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, malý měl porodní váhu 4,15 kg … 55 cm … plazit se začal v 7 měs a mezi 8-9 měs. se všechno zhouplo najednou … začal lozit, sám si sedl a v postýlce se začal stavět … tak vydrž, určitě to přijde ![]()
Amabilis77 píše:Kitimiti2 píše:Tak to je v pořádkuAmabilis77 píše:
Kitimiti2 Doufám, že ho v tom nepodporujeteŘíká se tomu odrážecí reflex a časem ho ztrácejí. Mé první dítě to dělalo taky (i to přepadávání ze zad na bříško), ale skutečně otáčet se začal až na přelomu pátého a šestého měsíce, plazit měsíc a půl po tom, pak si začal klekat a v jeden den stoupat, lézt a hned se mu podařilo sednout (bylo mu skoro deset měsíců). Takže ono ještě všechno může být jinak a odrážení se má bránit, takže nedávat tak, aby se měli o co odrážet (jako třeba na klíně apod., v tomhle věku se má chovat v klubíčku).
Ahoj,
Na klíně neposazuju, držím ho v klubíčku. Rovně je jen když odbrkáváme.
nepodporujeme ho v tom. Na všechno přišel sám, všude jsem v těhotenství četla, že na všecho má přijít sám a nepomáhat mu. Takže jediný co s ním dělám je, že když mu to dlouho na bříšku vadí, tak ho přetočím zpátky. On se sice vědomě otáčí na bříško, ale neumí to zpátky. Rozhodně to nevypadá, že by to dělal nějak nevědomě.
I to „lezení“. Nemá se od čeho odstrkávat, prostě pod sebe vsune nožičky, chvilku péruje a pak se posune. Většinou za hračkama nebo za mnou. Akorát ty ručičky mu nejdouobčas se mu zapomene nějaká pod hrudníkem, když to dělá moc rychle. Ale jinak si je posouvá sám, když „leze“ pomalu.
Já akorát měla strach kvůli kyčlím. My nemáme pořádně hotový jedno jadýrko a na kyčlích, když jsme byli, tak to doktorka s tím lezením viděla a řekla, ať ho to dělat nechám. Že když to dělá sám od sebe, tak to nevadí. Takže to neřešíme.Akorát, tím lezením… nemyslíš spíš plazení? Jinak pokud mu jsou čtyři měsíce, tak už sám může být schopen se přetáčet, akorát co jsem kdysi na toto téma četla, tak to nemá být tak, že se přetáčí zakloněním hlavičky.
no, ale pokud chápu, tak ona píše o tom, že se otáčí na bříško a zpátky na záda mu to ještě nejde… A na břicho se podle mě „omylem“ nemá šanci otočit ![]()
COLAFIT: moc děkuju, i doktorka říkala, že je škovnej, má z něj radost.
já si myslim, že se to teď v 7.měsíci rozšoupne
věřim mu, je to moje šikulka. ![]()
Amabilis77 píše:Kitimiti2 píše:Tak to je v pořádkuAmabilis77 píše:
Kitimiti2 Doufám, že ho v tom nepodporujeteŘíká se tomu odrážecí reflex a časem ho ztrácejí. Mé první dítě to dělalo taky (i to přepadávání ze zad na bříško), ale skutečně otáčet se začal až na přelomu pátého a šestého měsíce, plazit měsíc a půl po tom, pak si začal klekat a v jeden den stoupat, lézt a hned se mu podařilo sednout (bylo mu skoro deset měsíců). Takže ono ještě všechno může být jinak a odrážení se má bránit, takže nedávat tak, aby se měli o co odrážet (jako třeba na klíně apod., v tomhle věku se má chovat v klubíčku).
Ahoj,
nepodporujeme ho v tom. Na všechno přišel sám, všude jsem v těhotenství četla, že na všecho má přijít sám a nepomáhat mu. Takže jediný co s ním dělám je, že když mu to dlouho na bříšku vadí, tak ho přetočím zpátky. On se sice vědomě otáčí na bříško, ale neumí to zpátky. Rozhodně to nevypadá, že by to dělal nějak nevědomě.
I to „lezení“. Nemá se od čeho odstrkávat, prostě pod sebe vsune nožičky, chvilku péruje a pak se posune. Většinou za hračkama nebo za mnou. Akorát ty ručičky mu nejdouobčas se mu zapomene nějaká pod hrudníkem, když to dělá moc rychle. Ale jinak si je posouvá sám, když „leze“ pomalu.
Já akorát měla strach kvůli kyčlím. My nemáme pořádně hotový jedno jadýrko a na kyčlích, když jsme byli, tak to doktorka s tím lezením viděla a řekla, ať ho to dělat nechám. Že když to dělá sám od sebe, tak to nevadí. Takže to neřešíme.Akorát, tím lezením… nemyslíš spíš plazení? Jinak pokud mu jsou čtyři měsíce, tak už sám může být schopen se přetáčet, akorát co jsem kdysi na toto téma četla, tak to nemá být tak, že se přetáčí zakloněním hlavičky.
Težko říct, ručičky má u toho naplý a je na nich zvednutej, kolens dtrčí pod sebe a odstrčí se. Tak nevím.
Občas ty ruce posune sám a pořád je na těch dlaních přizvedlej a někdy je jakoby zapomene posunout, takze skončí pod ním. Tak nevím jestli je to plazení nebo lezení.
Jo a otáčí se tak, že hodí jednu nohu na stranu, za ní hodí druhou a přitáhne se rukama a hlavičkou k tý straně na kterou chce jít. Takže nezaklaní ale nepamatuju si jestli nezakláněl před těma dvěma měsíci.
Ale jak říkám, kamarádek děti se přetáčely a lezly později a nepříjde mi na tom nic divnýho, Prej i třeba na chození je čas so do 18 měsíců a i pak to nemusí znamenat nic špatnýho.
Náš na to holt přišel brzy, asi protože přes den skoro nespí
tak má čas blbnout ![]()
Já jen doufám, že se naučí do 11 měsíců sedět, jedeme na dovolenou na chatu a do hlubokýho kočárku se mi už v tý době asi nevejde.
Nečetla jsem diskusi,malej začal lézt v 10,5m,nepomáhala jsem.
Kudrbaby píše:
včera jsem byla na gyndě si pro prášky a sestra mi řiká: už sedí? a já že ne a ona: no tak to je teda lenoch… ale já co znám holky, tak jim miminka začali sedět třeba až kolem 9 měsíce.. tak mě docela vykulila
hm,já byla na 6m prohlídce,a Dr mí povídá „Tak ho posaďte“
![]()
mě,která má prokazatelně od předčasnýho posazování skoliozu,a jednu nohu kratší
![]()
Kitimiti2 píše:Amabilis77 píše:Kitimiti2 píše:Tak to je v pořádkuAmabilis77 píše:
Ahoj,
Težko říct, ručičky má u toho naplý a je na nich zvednutej, kolens dtrčí pod sebe a odstrčí se. Tak nevím.
Občas ty ruce posune sám a pořád je na těch dlaních přizvedlej a někdy je jakoby zapomene posunout, takze skončí pod ním. Tak nevím jestli je to plazení nebo lezení.Jo a otáčí se tak, že hodí jednu nohu na stranu, za ní hodí druhou a přitáhne se rukama a hlavičkou k tý straně na kterou chce jít. Takže nezaklaní ale nepamatuju si jestli nezakláněl před těma dvěma měsíci.
Ale jak říkám, kamarádek děti se přetáčely a lezly později a nepříjde mi na tom nic divnýho, Prej i třeba na chození je čas so do 18 měsíců a i pak to nemusí znamenat nic špatnýho.
Náš na to holt přišel brzy, asi protože přes den skoro nespítak má čas blbnout
Já jen doufám, že se naučí do 11 měsíců sedět, jedeme na dovolenou na chatu a do hlubokýho kočárku se mi už v tý době asi nevejde.
Ze zad na břicho se ti přetáčí pěkně! To je fakt šikovnej. Zpátky, z břicha na záda to přijde až později, to je další vývojová fáze. Náš byl taky vždycky po položení na záda na břichu jako blesk a pak řval, když ho to přestalo bavit a neuměl se přetočit na záda zpátky.
![]()
Tomu lezení, co váš předvádí, já říkám přískoky. To máme taky. Péruje, péruje na všech čtyřech, pak obě kolena naráz přistřčí pod sebe/břicho, ruce, ale neumí, takže bradou a nosem přistane na podložce, pak vyprostí přilehlé ruce, posune je a znovu se zvedne.
Až bude umět i s koleny zároveň posouvat ruce, budu tomu říkat lezení. ![]()
Jinak náš si sedl před 2 dny (cca 6,5 měsíce). Pracovala jsem na notebooku, malej v ohrádce. Pak poslouchám, proč tam tak huláká. Jdu se podívat a on seděl, zapřenej rukama dopředu, chtěl si lehnout, ale nešlo mu to a tak vyváděl. Sed vytrvale trénuje a to tím stylem, že z pohupování na všech čtyřech, které nejčastěji vrcholí plazením dozadu, si občas sedne bokem přes jednu nohu…to dělá správně, tak to má být, takže za pár dnů to tam je. Zároveň se pokouší i o to lezení, tak jsem zvědavá, co zvládne dřív… (sezení nebo lezení dopředu) ![]()
Kitimiti2 píše:
Tak já nevím, asi máme nějak moc akční dítě. Teď jsou mu 4 měsíce a kousek. Už v porodnici zvedal hlavičku, ve třech týdnech jí držel úplně bez potíží, na po půlce druhého měsíce se poprvé přetočil sám a na konci 2. měsíce už to dělá pravidelně a pokaždý. Lezt zkoušel poprvé na konci třetího měsíce - jde mu to dobře jen na posteli. Na puzzlích na zemi se sice kousek posune, ale hodně ho to vyčerpá, takže po chvíli strašně řve. Tak asi je nějakej hyperaktivní.Se divím, protože ve 4 měsících jsme měli 8350g (plně kojený) a říká se, že silnější děti jsou línější.
Ale mám kamarádku a tý lezt začala holka až v 10 měsících a v 11 měsících udělala první krok sama
Ale kdyby to nedělal, tak se nezneklidňuju má na to vážně moře času.a i to si myslím, že chodila hoodně brzy.
My jsme na tom podobně. Koníky paseme od konce 1.měsíce, na bříšku se malému líbí hned od začátku. Lézt se snaží už od 3. měsíce. Teď má 5. měsíců, a leze dozadu. Pořád se snaží dopředu, ale ještě to nejde. A přitom jsme obříci, máme 8,2 Kg, taky plně kojený. Je to dlouhán, 71cm, je strašně ohebnej.
Ale kdyby to neuměl sám, taky vím, že se nic neděje.
My jsme měli ve 4 měsících měli 7,5kg a každý mi říkal že „Jak je tlustý tak bude líný“. Ale to už se otáčel ze zad na bříško a zpět, jak na pérku. A v půl roce začal lézt a všichni jen čuměli. A já si z těch keců tenkrát dělala takovou hlavu ![]()
Omlouvám se, ale nečetla jsem celou diskuzi… naše malá bude mít za dva dny 7. měsíců a od 5. měsíce se houpala na kolínkách a plazila se, v 6. měsíci už lezla jak drak, sama si sedla a teď už si dokonce i stoupla
… nikdy jsem jí s ničím nepomáhala a na vše přišla sama.. Porodní váha 3520g a 51 cm…
Náš malej se od 6 měsíců plazil dozadu a klečel na čtyřech, od 6,5 měsíce leze po čtyřech dopředu, pár dní před 7 měsíci vstával u nábytku, sedí sám s nataženýma nohama od 7,5 měsíce. Jo a není kam spěchat, byla bych radši, kdyby jen ležel!
To jsou pády někdy ![]()
8 měsíců pryč a neleze, neplazí se, nesedí …a je to v pohodě
.
Podle mě (chodila jsem s dcerou rok na rehabilitaci) má ideální vývoj, tak se nestresuj.