Lezení v 7,5 měsících, jak to dceru naučit?

43
21.10.04 11:06

Lezení

Ahoj holky,
když se tak dívám na toho našeho prcka, je to docela sranda. Anince je 7,5 měsíců a už asi měsíc se plazí (ručkuje kolem dokola na obě strany, ale to už dýl). Jenže se plazí do zadu :) Někde jsem četla, že v tomto věku už děti začínají lézt nebo samy lezou. Aninka se k tomu ani náhodou neblíží a ani moc nemá motivaci strkat nožičky pod sebe, protože při couvání to nepotřebuje. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak jí pomoc a naučit normálně se plazit a lézt? A bude vůbec normálně lézt? Všechno se mi to honí hlavou, protože pořád čtu a slyším, jak je lezení důležité pro rozvoj dítěte. Taky by se jí asi dost ulevilo, protože jak couvá a vidí ty vzdalující se hračky, je z toho dost nerudná.
Mám s ní vyrazit k doktorovi nebo je ještě příliš brzy?
Díky moc.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1460
21.10.04 11:44

Ahoj Perto!

Naše Verunka se plazila dost dlouho, ostatní děti už dávno lezly a ona pořád nic… Důležité je střídání rukou a nohou (pravá ruka a levá noha dopředu) - nejen pro motoriku, ale i pro správný rozvoj mozku. Proto by se nemělo plazení púřeskočit (třeba častým dáváním do chodítka)

Pomůžeš třeba tím, že dáš pod bříško měkký míček a děťátko na něm koulíš. Pokud začne být tento pohyb pro dítě zajímavý, začne to zkoušet samo.

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
21.10.04 12:33

Ahoj, naší Peťulce je 7 3/4 m. a dneska poprvé přelezla půlku pokojíčku po čtyřech :o :D . Do teď se také jen plazila (víc jak měsíc) dokola a pozadu a samozřejmě se vztekem, že se hračka vzdaluje :roll: . Postupně se ale snažila podsouvat kolínka a pohupovat se na nich, byla to docela legrace. Táta se teď chlubí, že to s ní trénoval - podsouval kolínka a pomáhal popolézt :) Já spíš myslím, že na to každý drobek časem příde sám, některý dřív nekterý později. Kamarádky holčička jen válela sudy asi do 10. měsíce. Takže žádný spěch a veselé plazení. Lucka a Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.10.04 12:47

koukám,že máte pohybově nadaná dítka :-) já měla strach,proč malá neleze,až mě doktorka uklidnila,že děcko začíná lézt až po devátém měsíci a že kamarádčina dcerka (od 7 měsíců lozila rychlostí blesku) je víceméně extrém. Lída se v 5 měsících obracela na bříško, ale pak nic-žádný dalčí pokrok 3 měsíce. Po osmém měsíci se obracela zpátky na záda, lozit začala v 9 měs. a týdnu. Sama se postavila o nábytek v 10,5 měsících a chodit začala týden před 1. narozeninama - rovnou,žádná počáteční nejistota. Prostě se pustila a šla.
Myslím že přemýšlet o tom,jak naučit 7měsíční dítko lozit je předčasné.

• Citovat
  • Upravit
15.5.14 09:24

Ahoj, my chodíme na rehabilitaci, neuroložka nám řekla, že tam budeme chodit než malá poleze, za tři týdny jí bude rok a ona se pořád jen plazí, navíc nožičky střídá jen někdy a místo lezení si kleká a skoro se staví, ani nesedí, hrůza nevím co mám dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
15.5.14 09:41

@kiss.me.werunka co bys mela delat a proc hruza? Na rhb chodite asi neco cvicite, vic udelat nemuzes, musi si na to prijit sama. Muj prvni taky driv obchazel nabytek a az z toho zacal lezt po ctyrech ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2767
15.5.14 09:46

@kiss.me.werunka a jaka cviceni Vam doporucili? Muzes mi to popsat. Muj syn necelych devet mesicu se plazi, kleka si a ted i stoupa. Mam trosku obavy jestli nekdy poleze, aby nezacal rovnou chodit. Plazi se pres prave rameno a odstrukuje se k tomu levou nohou, ma na ni dokonce trochu odrenou kuzi. Naplazi toho denne strasne moc, mame plovouci podlahy tak si myslim, ze ho nic nemotivuje k tomu lezt. Jakekoliv rady uvitam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
15.5.14 09:48

@kiss.me.werunka To neřeš, děláš co můžeš, tak si s tím nelam hlavu…taky jsem nikdy nelezla (ale jsem chodítkové dítě) a žiju. A znám spostu dětí které první stály a až pak lezly. Každé dítě si to udělá po svém. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
15.5.14 09:58

@tina1979 neudelas nic, nektere deti proste nepolezou kdyby ses na hlavu postavila. Jinak co nejaky kus koberce, to by ho treba motivovat mohlo ze to nebude klouzat jak na plovoucce. Ale jinak kdyz to dite lizt ma a chce tak se nauci bez problemu i na plovoucce, viz muj druhy syn a prvni se plazil pak stal obchazel nabytek a z toho teprve sel na kolena a lezl a sedal si ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2767
15.5.14 10:05

@quinny tak to jsi mne uklidnila, snad to u nas bude mit podobny prubeh. Taky si myslim, ze to uplne neni povrchem, kdyz jsme na chalupe, kde jsou koberce taky se jen plazi. Vsude ctu jak je lezeni dulezite pro zada, tak nechci neco zanedbat. Davam mu do cesty prekazky (vetsi polstare, moje stehna atd) preleze je v pohode a pak se plazi dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.5.14 13:34

No my cvičíme Vojtovu metodu, je to docela drsný, malá u toho řve jak tur, nevim jak ti to popsat…to se asi nedá, mohla by jsi to pak třeba cvičit špatně, zkus se zeptat v poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.5.14 13:36

Děkuju Vám holky za rady a příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
15.5.14 14:42

@kiss.me.werunka @tina1979 Holky nebojte, všechno bude. Před pár dny jsem ještě řešila to samé - malá se plazila, snaží se stavět, věčně je na kolínkách a natahuje se nahoru, snaží se sedat. Předevčírem se rozlezla, bude jí příští týden 10 měsíců. Taky jsme 3 měsíce cvičily vojtovku, ale já už jsem to pak nedávala, cvičily jsme od 5.do 8. měsíce, pak už jsme naštěstí nemusely. Těm dětem to musí sepnout v hlavě, dokud na to nejsou psychicky připravený, tak to dělat nebudou. Dočkáte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2767
15.5.14 14:46

@Mandarinka01 nas prave doktorka nikam neposlala. Na osmimesicni prohlidce ji stacilo, ze se plazi a na dalsi prohlidku jdeme az v cervnu. Ale dekuji za podporu snad to tomu memu telatku taky nekdy sepne a pochopi to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.5.14 15:25

@tina1979 Tak si sama zajdi někam na dětskou rehabilitaci. Dítě Ti zkouknou a ukážou Ti nějaké motivační cviky nebo cviky na posílení (pokud třeba shledají nějakou svalovou disbalanci).Při tom plazení by alespoň měl střídat ruce/nohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí