Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám takový specifický problém, no snad někdo budete vědět co s tím.
Jako malá jsem měla odstálá ouška a v 15 letech jsem šla na plastiku. Proto jsem byla zvědavá jaká ouška budou mít naše holky. No naštěstí měly ouška pěkně připláclé k hlavičce a sladce malinké. Ale Bětka jak točila hlavičku na pravou stranu, tak už v porodnici si to ucho rolovala a má ho odstálé. Nevíte náhodou jestli se to samo spraví nebo jestli pomůže přilepování a s jakou intenzitou a tak? Jedna známá mi říkala, že takhle měla obě uši a úplně překlopené a že jí to mamka přilepovala a má je v pohodě. Tak by mě zajímalo, jestli se to dá napravit nebo jestli bude jednoplachťáček už natrvalo (tedy do případné plastiky, ale to záleží na ní) ![]()
Díky.
Monča a princezny 4,5 m
Ahoj Moni,
taky mame takovej problem s Kubou v porodci si sruloval ousko a ted ho ma odstate…no a ted si za nej taha vlastne za obe si taha podle toho na ktere strane lezi kdyz kojime…
Babicky radily lepit ale ja porad vaham.. snad nekdo poradi…
Maty + Kuba 4m
Monis, nebudu ti radit, sama jsi tu operaci prodělala a asi víš jestli je to pro skoro dospělého člověka bolestivé. Četla jsem, že u dětí je ta operace míň bolestivá, protože ještě nemají ztvrdlé chrupavky v boltcích. Ve 4,5 měsících je, dle mého názoru, na takovou operaci dost brzo, určitě bych ještě počkala. Třeba jednou rozhodneš za dcerku a necháš ji ouško operovat dřív. Nebo se to ještě spraví a budete toho rozhodování ušetřeni. My jsme měli v sousedství chlapečka, který měl uši skoro kolmo k hlavě a rodiče ho nechali operovat v 5 letech. Malý o tom ani nevěděl (myslím tím, že ho to nebolelo) a musím říct, že mu to opravdu prospělo. O přilepování uší jsem ještě neslyšela, znám variantu s nasazováním čelenky, ale to musí být utrpení. Jak se vlastně takové miminkovské ouško přilepuje? Vždyť to musí tahat vlásky, ne?
Radino, operace je ted to posledni o cem uvazuju, jen jsem ji zminila jako ze o ni vim, ze je takova moznost, kdyby se to nesrovnalo.
Celenky jsme taky zkousely, ale docela s nima bojovala a pak ji stejne drzely to ucho srolovane. Obcas ji ho prilepuju detskou naplasti, ktera pri sundavani netaha ani ji neskalpuje tech par chlupu co ma. Ale jak muzes videt v galerii tak vlasky jsme zatim prilis obdareny nebyly ![]()
Spis by me zajimalo, jestli s tim ma nekdo zkusenost, ze to zabira a jak casto se to musi lepit, jestli staci na noc nebo to chce vytrvale nekolik mesicu a pak to bude srovnane… V porodnici me totiz doktorka presvedcovala, ze ma to ousko mekke a ze se ji to srovna samo. Stejne nechapu jak se to muze takhle vytahat ![]()
M.
Ahoj Monis,
nic si z toho nedělej, moje obě holky mají odstáté obě uši a bude asi vypadat fakt srandovně, až budou mít naušničky. Klárka to má fakt hodně, ale zatím to nijak neřešíme. Už v porodnici říkali taky něco o přilepování, ale neděláme to. A přišití prý strašně bolí, takže když jim to zůstane, ať si to nechají udělat až budou velký!
Obě holky mají pořád takovou placatější hlavu, jak to u dvojčat často bývá, a myslím, že jak porostou, mohlo by se to časem trochu srovnat.
Necháme jim určitě narůst dlouhé vlásky, tak to budeme kdyžtak maskovat ![]()
Měj se hezky a pohlaď obě holčičky!
KEIKO + 2holčiny
Ahoj Mončo,
naše Zuzanka má také odstáté ouška, především horní část, takže vypadá trochu jako skřítek. Pravé ouško měla po narození krásně připlácnuté k hlavičče (dokonce pod ním vytlačený nizoučký důlek), pravé měla už tehdy nahoře odklopené a dole připlácnuté. Za obě si tahá a když v leže „mydlí“ hlavičkou, tak si je obě také roluje. Ptala jsem se na to doktorky a ona říkala, že máme počkat do tří let, že se to bude stále vyvíjet a až potom půjde zřejmě o stálý tvar. S přilepováním Ti ale také neporadím, protože o tom tady čtu dnes poprvé
. Ještě mám kamarádku, jejíž dvouapůlletá dcera měla také hodně odstávající ouška a nyní mi připadají úplně v pohodě
Já se rozhodla nechat to tak a pokud by se to neupravilo, tak necháme Zuzance ouška přišít. Mám známé, co jim to také rodiče nechali přišít a byly spokojené.
Mája
Ahoj Majo,
docela jsi me potesila tim, ze se to do 3 let vyviji
Tak mame nadeji, ze se to spravi samo. Betka si ted taky „objevila“ ousko a zmoula si ho, tak ho nebude mit za chvili jako slune ![]()
Keiko,
kdy chcete dat nausnicky a jakou metodou? Prisiti usi neboli, nic moc neni kdyz to prichazi k sobe, pak prvni tri dny a taky prevazy, protoze to tam prizaschne a odtrhava se to, no to fak nic moc neni. Ale kdyz jsem byla par dni po plastice, tak jsem rekla, ze bych na ni sla klido znova a bohuzel se mi to vyplnilo, ale to nebylo vinou plastiky, ale me kuze.
Hele, jak jsi to myslela s tou placatejsi hlavou? Anezka ji mela trosku splaclou od toho jak uprednostnovala pravou stranu, ale tim cvicenim a jak uz ji otaci vsude mozne tak ji ma uplne v pohode. Betka to mela horsi, ale taky se ji to lepsi a pry ji to zustane jen malinko. Tak holt nebude nosit stejny uces jako ma jeji tatinek ![]()
Posilame pusinky
Monca a cacorky
Monis,
naušničky máme doporučeno dát až po očkování, které budou holky mít nejdříve po ukončeném 4.měs. Necháme jim to propíchnou t v nemocnici na ušním. Mají na to prý nějakou specielní jehlu s takovým drénem, který zrovna naušničky na:,–(í a prý je to tam v pohodě, maminy jsou spokojený! Máme je naložené snad už půl roku v lihu, tak se na to těším!
No a s tou „placatou“ hlavou jsem to nemyslela nijak špatně - oni to dvojčata ( a nezralé děti ) často mívají, jak jsou uloženy v bříšku a nemají moc prostoru, ale jak porostou, tak se časem všechno srovná a budou mít taky krásně kulaťoučký hlavičky!
Pohlazeníčko cácorkám!
KEIKO
Ahoj holky,taky nás trápí odstávající ouško,
malá si na něm už od narození leží, je to její oblíbená strana, bohužel si ho vždy ohne.
Zkoušela jsem jí dávat na noc čelenku, ale vždy si jí strhla na obličej(na oči, nos, či pusinku).
Tak to jsem hned zavrhla, kvůli možnému udušení.
Obětovala jsem jednu čepici, udělala do ní díry a spí v ní. Ouško se námo mnoho zlepšilo
, ale furt to není ideální.
Poradíte, co s tím??!!Díky
ahoj, Kristýnka se narodila s ohnutými oučky. skončilo do v 9 lwetech plastikou. Odstávaly čím dál víc. ![]()
neumím se líp orozepsat, malá mi tu úřaduje.