Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni,
mám pětiměsíčního klučinu,docela jedlíka.Kojím ho a mimo kojení ještě baští banán,jablíčko,mrkvičku+šťávičky z těchto věcí.Vždy mu to připravuju čerstvé nebo maximálně den předem vždy večer a druhý den to zbaští.Mám kamarádku a ta si vše připraví na týden do předu do mrazáku.A to je můj dotaz:Můžu zmrazovat i ovocné šťávičky?A co umixovaný banán s jablíčkem?Přijde mi to nic moc po rozmražení,čerstvé je to podle mě chutnější.Nebo ne?Prozraďte své zkušenosti a fígle jak jste na jídlíčka pro dětičky vyzráli vy.
Děkuju moc Lenka
Lexi, pokud máš možnost mít doma při ruce stále čerstvou zeleninu a ovoce, není co řešit. Myslím, že oloupat banán, jablíčko a nastrouhat to, je stejná práce, jako to potom narychlo rozmrazovat v horké vodě. Osobně se přikláním k čerstvému jídlu, ve kterém je víc vitamínů než v mraženém. Když se nám stalo, že jsme protáhli procházku a malý měl fakt velký hlad, dostal nejdřív kojení a pak baštu. Přiznávám, že masíčka jsem potom už měla namražená, rýži a brambory jsem ale dělala vždycky čerstvé. Záleží to na každé mamince, co zvolí, mně to vyhovovalo takto. Mimochodem, vařené a pak zmražené brambory jsou stejně fuj jako zmražená rýže. Nebo neumím zamražovat?
Ahoj Lexi,
banán se nemá dávat do lednice a do mrazáku obzvlášť. Dobře se mrazí třeba polívčičky. Mám jich pár v mrazáku pro případ, že nestihnu uvařit nebo když někam jedeme. Rýže se dá zmrazit v troše vody a brambory opravdu nejsou dobré. Masíčko se dá uvařit, rozmixovat a zmrazit ve tvořítkách na led. Ovoce je lepší nemrazit, zkus ho spíš zavařit.
Díky,díky moc.Jsem rozhodnutá zůstat u čerstvého.Drobek s víc pochutná.Mějte se hezky a baštám zdar!
Lenka