Zábaly u mastitidy

850
20.10.04 19:06

Zábaly u mastitidy

Ahoj holky,

máte, prosím, nějaké zaručené recepty na zábaly, které působí blahodárně u zánětu prsu?
Nemyslím, že bych měla přímo mastitídu, ale nesnesitelně mě bolí celé prso (nejen u kojení), bradavka, dvorec, ale i žlázy uvitř prsa. Prso je horké, takové napjaté a jakoby lesklé a zarudlé, bradavka zduřelá, velikánská (málem se malému nevejde do pusy). Kojení je samozřejmě utrpením a po něm je to o chlup lepší, ale o moc ne.
Vím, že se používá tvaroh a zelný list. Ale jak se to přesně provádí?

Děkuji předem za rady.

Lucie + Vilém (23dny)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
804
20.10.04 19:21

Zábaly

Ahoj Lucko,

o zelném listu (lehce naklepaném paličkou na maso) jsem slyšela taky, ale nezabíral. U mne na podobné problémy velice dobře zabraly lihové zábaly - doktor radil slivovici, doma jsme měli pouze Alpu, takže jsem si dělala zábaly z Alpy a opravdu výrazně pomáhaly. Doktor říkal 3× denně cca 5 minut, já si je dávala častěji - na smotek vaty nalít alkohol a přiložit na postižené místo. A pak samozřejmě dobře zajistit (dobře umýt), aby se ten alkohol nedostal miminku do pusinky. Na podobné problémy také dobře zabírají homeopatika, konkrétní lék vybrat podle typu potíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.10.04 19:46

Ahoj Lucko,

podle toho jak to popisuješ to možná zánět bude. Já měla něco podobného 2× a nejlepší na to byly obyčejné ledové zábaly. Nejlepší strčit chladicí gel (dá se koupit v lékárně nebo ve zdravotnických potřebách) do ledničky a pak na prso. Fakt se mi po tom moc ulevilo. Máš teplotu?
 Pavla

• Citovat
  • Upravit
850
20.10.04 20:03

Práveže teplotu nemám. Max kolem 37°C, ale to bych dávala za vinu únavě a všemu kolem šetinedělí.
Navíc jsem v neděli byla u dr a ten mi řekl, že to mastitída není. (I když teď je to horší)
Bude to spíš tím, že jsem kdysi dávno byla na plastické operci prsů a mám tam přerušená nervová zakončení a žlázy taky a ta prsa s tím zkrátka bojují.

Díky!
L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
20.10.04 20:06

Luco, zkus to poheldat ve strasi dizkuzi - tam se tento problem uz resil a bylo tam dost dobrejch napadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
20.10.04 20:35

Co třeba tento odkaz:

https://www.emimino.cz/modules.php?…

to je podobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
20.10.04 22:26

Ahojky,

mně pomohl tvaroh, laktační poradkyně mi gely z mrazáku či led zakázala jako příliš brutální + stejně neodebírající horkost z prsu..
Takže tvaroh (nejlépe v kádince - je řidší) natřeš na plínku či něco podobného, zafixuješ podprsenkou. Sice ti to postupně všechno prosákne tvarohem a voní ti tak i noční košile či tričko, ale co, během 2 dnů bylo vše OK. Před kojením holt zase složitě odmýt (tvaroh nasychá, ale jde to snadno pryč, po kojení naplácat další vrstvičku). Fakt to pomohlo rychle, tak těch pár „tvarohových“ triček a podprsenek vydržíš :-)
Přeji ti, ať je to rychle pryč a nic ti už nekazí kojení,
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
21.10.04 08:13

Ahoj!
Taky můžu doporučit tvaroh!!!! Mě to zabralo dokonce už po dvou přiloženích!
Jo, a taky bych zkusila změnit polohu při kojení - prý při těchhle problémech má být bradička dítěte nasměrovaná při pití na to zarudlé místo - má tam největší tah :D :lol: :D
Zkusila jsem to, bylo to krkolomné,…ale, jak říkám. Asi po dvou přiloženích tvarohu (a mojí pijavice :D ) jsem byla z nejhoršího venku.
(Já ale asi neměla zánět, „jenom“ městnání mléka. A horečku jsem měla skoro 40°C).

Brzy se uzdrav,

Baghira a Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
21.10.04 08:18

Jo… a ještě k tomu tvarohu: Já měla normální v kostce… a řekla bych, že je to ještě lepší, protože na prso naneseš opravdu silnou vrstvu - a než se to prohřeje, tak to déle trvá a sbnad i víc působí. Nevím.

Každopádně, obklad vyměň ihned, jak zteplá, pak už si na sobě jenom pečeš tvarohové lívance :D

(i když, někde jsem myslím četla, že se to má měnit, až je úplně vyschlý … no vyzkoušej a uvidíš. A dej vědět, jak to pokračuje.)

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
21.10.04 08:56

Holky,
jste hodné, díky!
Já se ale trochu bojím, že pokud budu přikládat na prso chladný tvaroh, nebo studené obklady, zastavím si už tak mizernou laktaci.
Dr mi řekl, že po té operaci můžu být vděčná za každou kapku mléka. Je fakt, že Slimáček vytáhne z toho „zdravého“ prsa max. 20ml a z toho momentálně bolavého cca 50ml a to není nic moc. Už tak musím sem tam dokrmovat. Buď mým mlíkem, které v noci, když malý spí odsaju, nebo i Nutrilonem.
Tak moc jsem chtěla kojit, tak moc jsem se snažila se rozkojit… :cry: :cry:

Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
21.10.04 09:16

Neboj se zástavy jakkoli mizerné laktace. Pokud včas nezasáhneš a nic ti nezabere, můžeš se skutečně dopracovat ke slušnému zánětu prsu. Některé mohou vést až k definitivní ztrátě laktace.
Pokud to jde, snaž se maximum mléka odstříkat. Prso tak i změkčíš a usnadníš tak miminu přisátí a zvýšíš tím i jeho šance na vyzískání maxima mléka od tebe.
Jako masážní prostředek na nalitá prsa se dá určitě použít i obyčejné máslo - používá se například u bolestivě nalitých vemen domácích koz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
21.10.04 11:54

Holky,
sakryš, teď jsem se pokoušela odstříkat ručně, přesto, že mám půjčenou Mini elektrik z Medely, prso jsem trochu rozmasírovala a začala odstříkavat. Šlo to ztěžka a bolelo jak čert. Mléčko začalo vystřikovat a vytékat a najednou koukám, vyvalil se zelenožlutý hnis!!!
Fujtajbl. Tohle přece nemůžu dávat miminku!
Pokud je to zánět, tak jakto, že nemám teplotu???!!!

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
21.10.04 12:59

Teplota není podmínkou. Zá:,–(a číslo jedna u veškerých mastitid je VŠECHNO ODSTŘÍKAT!!! Miminu asi nebudeš dávat hnis, to je logické, i když doteďka jej nepochybně ucucávalo a žije :) Jsou na tom obě prsa stejně? Můžeš prozatím kojit třeba jen z jednoho. Možná se ti jen provalil absces - píšeš, že máš zřejmě problém s průchodností mlékovodů. Odstříkej veškerý hnis a když narazíš na normální mlíko, můžeš zkusit přiložit mimčo. Spolu s tím co vypije si současně bere od tebe protilátky. Pokud jej v tenhle okamžik odstavíš, necháš jej napospas již spolykaným bakteriím, ale bez přísunu protilátek. Antibiotika pro tebe by jistě byly na místě. Samozřejmě že taková, která se snesou s kojením, tedy určitě ne sulfonamidy ani tetracykliny. Vhodné by bylo udělat kultivaci z abscesu mléčné žlázy… to už je ale záležitost rozhodnutí doktora - tedy takového, který pozná mastitidu :D
Napiš pak, jak jsi dopadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
21.10.04 13:43

Danielo,

koukám, že mám co do činění s odbornicí! :! To je super!
Volala jsem do porodnice doktorce z laktační ligy, dnes nemůže, ale pozvala si mě na zítřejší dopoledne. Řekla, že to musí vidět, že to nemusí být hnis, ale nějaké staré zaseklé mléko, že nemám dělat závěry a do zítřka mám malého normálně přikládat dál. S tím abscesem mě to ale taky napadlo.
S tím druhým prsem je to na houby. To bych ho moc nenakojila, mám v něm po 3hod nekojení tak max 20ml a on je z toho vždy dost rozladěný a zklamaný, takže u něj nechce moc být.
Tak uvidím, co mi řekne.
 Díky.

Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
21.10.04 15:03

Takže teď byla u mě laktační poradkyně a potvrdila, že to není ani zánět ani hnis, ale reziduální mléko. Opravdu to ruplo jako absces, ale uvolnilo se tak nahromaděné mléko v oblasti zablokované mléčné žlázy.
A že mám na pořádný zánět opravdu zaděláno.
Takže nahřívat, masírovat, odstříkávat, malého přikládat v leže na břiše (malý je frajer, ukázkově se přisává v jakékoliv poloze 8) :lol: ) a po kojení postižené místo chladit. Možno též jogurtem nebo tvarohem.

Holky, díky moc všem!!! Moc jste mi pomohly!

Lucie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky