Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky všem, jsem v 35. týdnu těhotenství a včera jsem měla koktejl z mléka přímo od krávy. Takže nebylo pasterizované ani převařené. Normálně si dávám na takové věci pozor, ale s přibývajícími týdnu těhu asi nějak blbnu a prostě mě to v tu chvíli nedošlo a ještě jsem si myslela, jak dělám pro mimi dobře, že bude mít hodně vápníku. No a dneska jsem měla průjem. Tedy jenom dopolko a jednou, ale mám hrozný výčitky a obavy. Volala jsem si na pohotovost, byl tam moc příjemný doktor a řekl mi, že jeden průjem nic neznamená, a že pokud ho nebudu mít i dál a nepřidá se teplota, tak nemusím nic řešit. Ale já to stejně nemůžu dostat z hlavy a bojím se. Co myslíte vy?
přesně jak říkal doktor začni panikařit až dostaneš teplotu .Ted se můžeš uklidnit co se stalo to se stalo s tím už nic nenaděláš.Známá to dostala z paštiky.
No, na netu píšou, že nejvíc ohrožené jsou těhotné ženy a u nich to může propuknout bez vážnějších příznaků, tak nevím
. Asi moc čtu na internetu…
jo nejvíce jsou ohroženy těhotné ženy ,malé děti a staří lidé u ostatních se nemoc třeba nemusí projevit vůbec .Co vím tak ta moje známá měla teplotu a hlavně jí začalo tvrdnout břicho měla takový ten pocit ,jako před menstruací -proto jela na pohotovost a protože byla už vev vyšším týdnu tak tam předčasně porodila .Na listerii neměli ani podezdření přišlo se na to až po ,když zkoumali jakou má infekci ,aby mohli léčit prcka.
Tak já jen doufám, že když nemám teplotu, tak že ten průjem byl náhoda, nebo jenom reakce na to, že na to mléko nejsem zvyklá. Ale v klidu už asi do porodu nebudu
.
Listerioza se spíš projeví teplotou, jakoby chřipka, u těhotných jsou ta rizika, jaká jsou, u nemocných osob to může být až encefalitida apod.
soudě podle průjmu do 24 hod od požití sázím klasiku, campylobacter apod., Listerii bych nečekala, i když je pravda, že má inkubační dobu 1-90 dní, tak s ní nikdy nevíš..
ale chytit jí můžeš z čehokoliv, vzhledem k tomu, že je to naprosto běžná bakterie..
tak se spíš sleduj, hodně pij a při sebemenší změně jeď radji na pohotovost..
a teda, btw, teď mě napadlo - mléko od kravičky, čerstvé atd. - to bych měla průjem, i kdyby bylo prakticky sterilní
můj zažívací trakt by čerstvé mléko nedal.. takže pokud jsi ho před těhu nepila, je možné, že je to prostě jen reakce na tohle, už na to nejsme zvyklí.. ![]()
přesně-mléko přímo od krávy je jiné a normálně na něj nejsme zvyklí. Takže umí pěkně prohnat
mluvím z vlastní zkušenosti, tu a tam se mi podaří ho získat, jednu dobu jsme ho brali pravidelně od sousedky. Nedělej si z toho hlavu, je to určitě jen tím strávením.
Holky, trochu k tématu, poradíte mi? Jsem v 6tt a už druhý den má průjem. Cokoli vypiju nebo sním, tak do hodiny letím at je to voda k pití neb jídlo. Mám trochu zimnici, ne uplně, ale je mi zima a to je tady teploučko. Může to být listerioza? Měla jsem v úterý kysané zlí a krabí pomazánku
ne dohromady teda. Ale taky se bojím, aby to neublížilo miminku.
No, já na to mléko zvyklá nejsem, já nepiju mléko ani normálně, ale tohle jsem si dala jako koktejl, což mi chutnalo. Takže je možné, že mě to prostě jenom prohnalo. Doufám, že už budu mít pokoj. Jinak mimi se v bříšku hýbe, je normálně aktivní, tak snad to bude v pořádku.
Caty, to může být i střevní chřipka. V takhle raném stádiu těhu bych to radši nenechávala být a minimálně si zavolala doktorovi. Zkus živočišné uhlí, to by nemělo miminku škodit.
No já vůbec nevím, z čeho bych tu střevní chřipku chytila? To se nedá chytit jen tak mezi lidma? Zítra zavolám na gyndu a zeptám se no.
Pokuď průjem není 5krát do hodiny tak se to nepovažuje za průjem.já byla i první dcery taky ze všeho vystresovaná,nevypila bych mléko(teda kakao),nesnědla bych paštiku,ani hermelin prostě nic takovýho,moje první těhu byl jen samej stres a nerv.U druhého jsme byla víc v pohodě ani jsme neměla na nic špatného čas myslet,pač jsme měla doma ani né 2,5letého prcka,do toho byla malá na operaci,tak,že sem se cpala vším možným.Určo to bude v poho jen hlídej tu teplotu,kdyby průjem přetrvával tak si zajdi k dr.vezmou ti krev nebo udělají ňáký testy…
Caty, střevní chřipku chytneš normálně ze vzduchu. U nás v práci to měl jeden člověk a druhý den už všichni, ale to bys asi i zvracela. Ono to mohlo být i po tom zelí, to má projímavý účinek. Hlavně hodně pij, abys nebyla dehydrovaná a kdyby to nepřešlo, tak bych raději skákla k doktoru.
ono zo zeli moze byt riadna rychlost..ja som si tak spravila polievku a prehanalo ma aj par dni po tom, co som ju uz nejedla.. ![]()
Jestli mlíko přímo od krávy normálně nepiješ (převařené, např. z mlíkomatu), tak tě prostě prohnalo:-) To je normální bych řekla.