Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jak mi tak dítka rostou, tak si říkám, že bych se občas mohla vzdělávat a snažit se pochopit proč dělají některé věci a jak s nimi vycházet, jak se z nich nezbláznit atd.
Občas jsem tu v diskuzích narazila na nějakou knihu, kterou některé z vás doporučovali. Tak prosím, můžete mi napsat nějaké tipy na knížky o batolatech pro maminky.
Mám doma Líný rodič (ještě jsem nečetla), Nejspokojenější batole v okolí (začínám číst), Každé dítě může dobře spát (ta je dobrá), Sourozenci bez rivality(ještě jsem nečetla) a Vývojovou psychologii (v té je teda prd).
CO dál??
Díky L.
Já mám taky nejspokojenější batole, začínala jsem s nejspokojenějším miminkem a ta knížka mi moc pomohla, tak jsem zvědavá, jak pomůže tahle…
pak mám knížku Respektovat a být respektován, zatím jsem to moc nečetla, ale hodně si ji chválej a pak knížky od Jiřiny Prekopové. Já mám I rodiče by měly dělat chyby, … není špatná, ale čekala jsem něco víc. příště bych šla do Pevného objetí.
ahoj,spousta knížek na tohle téma je na www.grada.cz
sama tam toho mám dost vyhlídnuto.
Já mám ještě:
Výchova kluků (od nějakého Australana) - vzala jsem si z toho jen to, jak obrovsky důležitá je při výchově kluků role otce a později i jiného mužského vzrou (a jinak jsem ji ani nedočetla celou), resp. jakou to může nadělat paseku, když tam ten chlap není nebo není vzorem nebo se klukovi nevěnuje…
Jak žít a nezbláznit se (PhDr. Pekařová) - ta se mi líbí hodně. Důležitost otce je opět u chlapců akcentována, ale navíc obecně i důležitost řádu ve výchově dětí, jak je neomlouvat, že jsou malí, neposluhovat jim, vést je k tomu, aby se o sebe od malička uměli postarat (uklidit si sami hračky, umýt si ruce, uklidit po sobě talířek od jídla atd.), jak je chválit, nekřičet na ně, že dělají něco špatně, ale ukázat jim, jak je to správně atd. Okamžitě jsem některé věci zavedla, o kterých jsem si myslela, že je na ně brzo (trénink samostatného mytí rukou, samostatné věšení bundičky na háček místo abych to uklízela já atd.), klidné ukazování jak se něco má dělat (když něco rozháže, tak se snažím nehulákat, ale jdu a sbíráme to spolu a říkám mu: takto je to správně!) a fakt si myslím, že to má výsledky.
Tato kniha je více jako „manuál“, než ty stále dokola omýlané řečičky v zahraničních knihách, bez praktického návodu jak na to.
suik píše:
Já mám taky nejspokojenější batole, začínala jsem s nejspokojenějším miminkem a ta knížka mi moc pomohla, tak jsem zvědavá, jak pomůže tahle…pak mám knížku Respektovat a být respektován, zatím jsem to moc nečetla, ale hodně si ji chválej a pak knížky od Jiřiny Prekopové. Já mám I rodiče by měly dělat chyby, … není špatná, ale čekala jsem něco víc. příště bych šla do Pevného objetí.
RaR jsem zběžně přelouskla, ale zdá se mi to aplikovatelné až tak od předškoláků. Třeba na mýho opožděnýho dvouleťáka to absolutně nejde. To Nejšťastnější batole je fakt dobrá kniha ![]()
Gina108 píše:
Nejšťastnější batole je fakt dobrá kniha
Souhlasím, taky doporučuju. Zjistila jsem, že spoustu věcí z toho jsem používala tak nějak nevědomky a intuitivně a jiný jsem se dozvěděla nově a docela fungujou ![]()