Logopedická třída ve školce

11860
26.9.13 18:01

Logopedická třída ve školce

Mám syna nar. v červnu 2008, který má problém hlavně se sykavkami, mluvit začal vcelku brzo a má i velkou slovní zásobu, ale vadu zapříčinila přirostlá podjazyková uzdička, kterou mu na jaře odstranili. Teď je předškolák a dnes mi paní ředitelka navrhla jeho zařazení do logopedické třídy, aby si prý zlepšil řeč před nástupem do školy. Chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s logop. třídou- do dneška jsem si myslela, že tam chodí děti s velkými problémy, dysfáziemi, atp., ale to jsou možná jen mé předsudky.
Jsem na vážkách, samozřejmě bych uvítala každodenní procvičování, ale znamenalo by to odtržení od mladšího sourozence (asi by to dcera hodně těžce nesla) a taky zvykání na novou třídu (i když do té stávající chodí teprve měsíc). Bud vděčná za rady i vaše zkušenosti, díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7204
26.9.13 18:09

Já jsem chodila do logopedické první třídy, neuměla jsem R. Jsou tam většinou právě děti s lehčími vadami, je jich ve třídě míň a věnuje se čas právě i logopedii ;) za mě do toho určitě jdi, pomůže mu to aby měl hladší přechod na základní školu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
26.9.13 18:12

@Aletheia díky za radu i cenné informace! Z tohoto hlediska by teda bylo lepsi ho tam dat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
26.9.13 18:19

Starší syn chodí do logopedické třídy. Už druhý rok. On tedy má opožděný vývoj řeči. Momentálně už chybí dopilovat c, s, z, č, š, ž a naučit r a ř. Někteří spolužáci mají také větší problém, někteří jen nějaká písmenka.
Paní učitely mají nějaký kurz na logopedii. Každý den s dětmi hovoří. Vodí je do mluvírny po jednom a trénují řeč. Každý týden dostávají týdenní úkol - obrázek na procvičování a něco na grafomotoriku. Co se procvičuje je konzultováno s logopedem. Ve třídě je 14 dětí. Mají dvě učitelky a ještě tam chodí i učit paní ředitelka.
Návštěva logopedické třídy nenahrazuje návštěvu u logopeda nebo trénování doma.
Syn potřeboval na přeřazení do logopedické třídy doporučení od klinického logopeda a z pedagogicko psychologické poradny.

Osobně jsem s logopedickou třídou spokojená. Paní učitelky jsou super a řekla bych, že i synovi prospívá menší kolektiv.
Rozhodně bych to nebrala, jako že tam zrovna musí být problémové děti.
Byla jsi se synem na logopedii? Možná by stačilo jen navštěvovat logopeda a trénovat doma. K návštěvě logopeda potřebuješ doporučení od dětského lékaře. Poptej se u vás ve školce na logopedickou třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
26.9.13 18:44

Logopedickou tridu doporucuji, byva tam o dost mene deti, tim padem celkove se pani ucitelka detem vice venuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
26.9.13 22:27

Já bych do toho šla určitě mu to pomůže. Co já bych za to dala. Náš se nedostal do logopedické třídy. Máme dysfázii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.9.14 17:57

Logopedická třída pro syna 3 a 3/4 roku?

Prosím maminky dětí s nějakou vadou řeči o radu/názor.
Syn má 3 roky a 9 měsíců, celkově je trošku „jiný“ oproti ostatním dětem, ale všechny jeho zvláštnosti se s vývojem zmírňují až mizí. Vyšetření u psychologa nás čeká v nejbližších dnech (už jsme sice nějaké absolvovali, ale výsledek byl nula nula nic, prostě se bude čekat, jak se syn bude vyvíjet). Mluví na svůj věk málo a blbě, ale i to se hodně zlepšuje, hlavně poslední 3 měsíce. Od srpna chodíme na logopedii.
Od loňska chodí do normální MŠ, adaptoval se dobře, i když přiznávám, že učitelky byly opravdu hodně vstřícné (zvlášť počůrávání ze začátku).
A teď k dotazu. Včera mi učitelka při vyzvedávání syna řekla, ať pouvažujeme nad možností umístit ho od příštího roku do jejich logopedické třídy, že by tam měl individuální péči ohledně vývoje řeči, abychom něco nezanedbali a aby třeba nemusel mít odklad, když vypadá, že „blbý není“. Chodil by tam dva roky, pak by (snad) šel do školy. No a dnes v šatně jsem slyšela, jak se jedna maminka ptá, jestli se pro sourozence dítka, který byl loni těsně pod čarou, náhodou neuvolnilo místo, a učitelka jí řekla, že se uvolnilo jen v logopedické třídě. Tak spekuluji: mám se o to zajímat s tím, že by syn přestoupil, pokud by to šlo, do logo třídy už teď? Nebo byste v jeho věku ještě počkaly, jak se řeč vyvine sama s pomocí běžné logopedické péče (na KO chodíme co měsíc a kromě nějakých cvičení s obrázky péče spočívá hlavně v tom, jak máme se synem mluvit doma - a toto, zdá se, docela funguje, řekla bych, že je nyní na úrovni tak dvou až 2,5 letého dítěte, věty tvoří, ale třeba slovesa používá většinou v infinitivu, předložky taky používá, ale prostě celkově je ta řeč taková dost šroubovaná)? A je reálné, že se v logo třídě dítě tak zlepší, že se pak může vrátit do normální?
Doufám, že dotaz není moc zmatený a předem děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
26.9.14 18:04

@AliTad Neumístila. Pro dítě je nejlepší správný mluvní vzor nejen dospělých, ale hlavně vrstevníků. Nemluvě o kvalifikaci logopedů ve školkách. Pokud tvůj syn potřebuje péči logopeda, pak by to měl být klinický logoped vyškolený v diagnostice, který ti ukáže, jak s dítětem správně pracovat. Hlavní podíl práce je vždy jen na vás, vy musíte vědět, jak nácvik provádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22037
26.9.14 18:07

V první řadě bych si zjistila informace od rodičů, kteří v té třídě děti aktuálně mají - jak jsou spokojeni, co to jejich dítěti dává, zda pozorují nějaký vývoj, co konkrétně dělají, jak práce s dětmi vypadá, atd.

Za druhé bych zvážila, jak jsi spokojená s aktuální logopedickou péčí - jestli je opravdu kontrola jednou měsíčně dostačující (my chodíme co 2 týdny, ale samozřejmě to je strašně individuální), jestli a jaký je tam pokrok, jestli je ten problém opravdu čistě v oblasti řeči nebo jsou i další oblasti, které se budou muset řešit, atd.

Teprve na základě toho bych se rozhodovala - bez znalosti dítěte a konkrétního programu a kvality příslušné třídy těžko radit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
26.9.14 18:29

Nechala bych to na příští rok, jak ti to učitelka nabídla. Moje dítě ve třech letech mluvilo velice málo a špatně a první rok ve školce udelalo velký pokrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
26.9.14 19:02

Naše Ela je na tom podobně. Zatím má OVŘ, k psycholožce jdeme za měsíc. Chodí do logo školky a za ten měsíc se hodně zlepšila. Já bych ho do logo třídy dala, čím dřív se začne tím líp se vady řeči odstraňují. My chodíme na logo 1× měsíčně ke státní a tak průměrně 1× týdně k soukromý logopedce. A ještě bude mít logo ve školce. Logopedie 1× měsíčně je totálně o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
26.9.14 19:09
@MarketaJ píše:
Naše Ela je na tom podobně. Zatím má OVŘ, k psycholožce jdeme za měsíc. Chodí do logo školky a za ten měsíc se hodně zlepšila. Já bych ho do logo třídy dala, čím dřív se začne tím líp se vady řeči odstraňují. My chodíme na logo 1× měsíčně ke státní a tak průměrně 1× týdně k soukromý logopedce. A ještě bude mít logo ve školce. Logopedie 1× měsíčně je totálně o ničem.

K logopedovi se jednou měsíčně chodí, aby logoped ukázal rodiči další postup práce. Vždycky musí s dítěte pracovat rodič denně podle pokynů logopeda. Jenže rodiče si často myslí, že chodí jednou měsíčně k logopedovi a tím to končí - pak se není co divit, že taková logopedie je o ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
26.9.14 19:43

Můj syn rok chodil do normální školky, kde se jakž takž adaptoval, ale nerozmluvil se. Logopedická školka byla plná. Loni tam začal chodit, to mu bylo už 4,5roků a do dvou měsíců se krásně rozmluvil, individuální logop. péče se vyplatila, máme sešit kde denně procvičujeme, logopedka dochází 1× týdně.
A nejdřív měl stanovený opožděný vývoj, po psychol. vyšetření vývojovou dysfázii a teď už je bez diagnozy :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.9.14 20:19

Děkuji za komentáře. Já mám právě taky strach z toho, že tam budou děti, které jsou na tom ještě hůř než on a ty ho potáhnou dolů. V normální třídě by to mělo být naopak. Na druhou stranu nemám pocit, že by měla školka na jeho mluvení jakýkoli vliv, je spíš samotář, s ostatními dětmi si asi moc nehraje. Koukám, že maminky, které mají děti s podobným problémem, si logo třídu spíš chválí. No každopádně budu hledat reference na tu naši a určitě se o tom poradím se synovou logopedkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
26.9.14 20:24

Kluk ted zacal treti rok skolky logopedicke.je jich ve tride cca 12,tri ucitelky z toho dve maji logovzdelani. chodi tam od 3,5let. jednou za 2tydny mame navstevu u logopeda.za me je ta skolka uplne zazracna. kazdy den individualni vyuka plus skupinove. super!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin