Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A vratit se muze do normalni skolky vzdy, u kluka ve tride ted preradili jednu holcicku uz do normalni tridy predskolaku.
@markone píše:
Kluk ted zacal treti rok skolky logopedicke.je jich ve tride cca 12,tri ucitelky z toho dve maji logovzdelani. chodi tam od 3,5let. jednou za 2tydny mame navstevu u logopeda.za me je ta skolka uplne zazracna. kazdy den individualni vyuka plus skupinove. super!
Co znamená „logovzdělání“?
Ahoj. Já mám holčičku tři roky starou, chodí tedy do školky soukromé. Diagnóza je smíšená vývojová dysfázie (mluví pouze jednoslovně, příp. je jí špatně rozumět). Měli jsme možnost i školky speciální, nakonec vidím, že rozhodnutí dát ji do „normální“ školky bylo lepší. Asi záleží na typu postižení, nebo možná ještě více na osobnosti dítěte. Moje holčička si poradí zatím i bez mluvení a speciální školku bych řešila ve chvíli, kdy by se objevil nějaký problém, třeba s dětmi apod.. Nikdy nevíš, kdy se ti dítě opravdu rozmluví, jak jsem pochopila, nemáš ještě přesnou diagnózu, osobně bych v tomto věku počkala.
Jinak případný odklad bych jako něco ponižujícího neviděla. Moje dítě dosahuje v různých neverbálních testech výsledků vysoce nad průměrem, ovšem je narozena na konci srpna a odklad mi např. v případě potvrzené dysfázie přijde u dítěte naprosto na místě. Tyhle děti pak mívají často ve škole různé dys-poruchy apod…
@Žirafa22 Odklad neberu jako něco ponižujícího. Spíš jsem to myslela tak, že bych na té jeho řeči raději zapracovala co nejintenzivněji teď, než čekat a pak ten odklad mít kvůli zbytečnému vyčkávání, když ostatní schopnosti na školu by měl.
Já ti naprosto rozumím.
Mně se k tomu špatně vyjadřuje, protože u Tvého chlapečka může jít třeba „jen“ o opožděný vývoj řeči, tak se zdráhám tady házet nějaké nálepky typu „dysfatik“ apod.
Jen kdyby to tak bylo, tak prostě u takového postižení se řeč více rozvine třeba až kolem toho 4. roku věku a můžeš chtít jakkoliv zamakat, ale to zrání mozku prostě neovlivníš.
Proto i ta logopedická péče je intenzivnější myslím v tom věku malilinko pozdějším. Já za sebe si myslím, že spíš než vliv logopedické třídy je tam ten vliv toho, že dítě se vyvíjí, i když nějakým svým vlastním tempem. Je to ale jen můj názor, já osobně se budu držet školk „normální“ s normálně mluvícími dětmi, dokud to půjde. Což neznamená, že bychom zanedbávali tu péči logopedickou (psychologickou, neurologickou atd…)
@hanka.br. píše:
K logopedovi se jednou měsíčně chodí, aby logoped ukázal rodiči další postup práce. Vždycky musí s dítěte pracovat rodič denně podle pokynů logopeda. Jenže rodiče si často myslí, že chodí jednou měsíčně k logopedovi a tím to končí - pak se není co divit, že taková logopedie je o ničem.
No u nás to bylo i o tom, že logopedka nevěděla, co s ní má ve třech a půl letech vlastně dělat. Teprve když jsme začly chodit k té soukromé, tak jsem věděla, co přesně mám s Elou doma dělat. Půjčuje mi různý kartičky, knížky, hry. Elča se naučila spolupracovat a najednou to šlo i u tý druhý. Každá s ní dělá trošku něco jinýho, tak holka pestřejší. Na logo chodí k oběma ráda.
Zkratila jsem si logopedicke vzdelani.
jako ze uci i logopedii
Zkratila jsem si logopedicke vzdelani.
jako ze uci i logopedii
@markone píše:
Zkratila jsem si logopedicke vzdelani.jako ze uci i logopedii
Ale že někdo „učí logopedii“ vůbec neznamená, že k tomu má potřebné vzdělání. Logopedický nácvik ve školách a školkách dělají zpravidla lidé, kteří mají zhruba dvacetihodinový kurz. Což se s pětiletým vysokoškolským studiem a povinnou atestací klinického logopeda srovnat nedá.
To fakt nevim az tak do detailu jak dlouho to studovaly, a celkem me to nezajima. skolka nam pomohla hhrozne moc a nemuze nikdo logopedickou tridu srovnavat s normalni skolkou.mam dite v logo a druhe v normalni takze muzu srovnavat.
Mohu se zeptat, se kterými konkrétními logopedickými školkami v Brně máte dobré osobní zkušenosti? Případně, které byste rozhodně nedoporučili?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.