Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Těžko říct, já mám holku v logopedické škole, a je spokojena. Měla jsem i mladší ale tu mi vyšoupli v 6 třídě že může být už v normální škole. Objednej ho ještě k psycholožce. Asi bych trvala na logopedické škole pokud nedojde ke zlepší.
Domluvila bych se s logopedickou, že bych chtěla byt na jedné nebo dvou hodinách, abych di udělala predstavu, jak to tam funguje. Jako určitě je super, když by se mu tam denně venovali, na normální se mu po logopedické stránce nikdo nebude věnovat. Třeba se tam po roce natolik zlepší, že by od druhé mohl chodit na standardni zakladku. Vzali by ho? Měli by kapacitu?
@Anonymní píše: Více
Ahoj, dcera chodila do logo tridy ve specialni skole ( Liberec, Elisky Krasnohorske)prvni 3 roky a vubec nelitujeme. Opravdu to bylo ku prospechu. Polozilo to dobre zaklady pro budoucnost..
Trida 12 deti, skvela ucitelka, ktera vedela, jak s takovymi detmi pracovat.
Opravdu nemuzu rict pul slova proti.
Do 4.tridy uz nastoupila do bezne ZŠ, bez asistenta, ale s IVP, ktery ma doted, nyni 8.trida.
Ahoj, a vezmou vás vůbec do logopedické? Dcera má vývojovou dysfázii a v podstatě nám řekli to samé, že v logopedické škole pochytí špatné řečové návyky a že doporučují běžnou ZŠ. Když jsem se byla zeptat ve škole s logopedickou třídou, tak jsem se dozvěděla, že by nám ji stejně nevzali, že je velký přetlak. Tak dcera chodí do naší vesnické malotřídky, kde je 12 dětí a zatím spokojenost. Dokonce ani nechtějí asistenta.
Měla jsem 2 děti s VD v klasické ZŠ a zpětně si říkám, že to byla chyba.
U toho jednoho jsme měli jít do logopedické na začátek. Už jen kvůli méně dětem ve třídě.
Kluci měli AP na prvním stupni, IVP tedy do konce 9. třídy. Jeden má IVP i na SŠ druhý už ne. Ale má k tomu SPU a další věci, které lezly časem. Na VŠ už to řešit nebudou ![]()
3.dítě mám „uklizené v logopedické MŠ“ a tedy do logopedické třídy ho doufám dostanu. Ale u nás najít klasickou školu s 15 dětmi ve třídě je naprosto mimo.
Malý kolektiv u nás nikde není a ročník 2020/2021 bohužel zrovna byl poměrně nárust a díky novele o odkladech ani nepředpokládám, že tedy nějaká změna k lepšímu bude.
Ten jeden šel do školy normálně, menší počet ve třídě, v té době to nebyla výjimka. AP od první třídy a byl to problém. Naštěstí v té kombinaci měli ještě třídního speciálního pedagoga a i tak ty začátky byly náročné. Syn tem měl smíšenou VD, takže to tam vázlo. Navíc se tam později vylouply SPU v kombinaci s mmn, což bylo náročné pro všechny. A taky nebyl zlatíčko kam posadíš tam najdeš. Ten první stupeň byl mazec zakončený šikanou. Zpětně ne, měli jsme trvat na logo.
Ten druhý (stejná diagnóza) ale jiná povaha a seskupení třídy a tam to bylo o poznání lepší a vlastně v pohodě relativně celé, pokud nepočítám učitelku co věcně byla na OČR s dítětem a asistentku, která snad ani asistentka neměla být a nějaké drobnosti k tomu. Nebylo to jednoduché, ale dítě bylo „neřešící“ a šlo to celkově.
Co dítě to zkušenost. ![]()
Otázka je, zda v té logo škole mají místo. Jela bych se tam podívat. Ale bez doporučení SPC tam syna prostě nevezmou, to bys mít musela.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den.
Synovi je 6,5 let a má letos odklad školní docházky kvůli vadě řeči. Má problémy s gramatikou, dlouho mu trvá, než řekne, co chce, mluví v jednodušších větách. Velmi rychle se unaví. Ale zase dělá pokroky. Řeč se pomalu zlepšuje. Dle logopedky v MŠ, která se mu věnuje již dva roky je ale důvod, aby se hlásil do logopedické první třídy. Že kvůli řeči plus potřebuje menší kolektiv. Ve velkém se cítí nejistě. Je hodně citlivý. Nicméně v SPC mi řekli, že důvod pro logopedickou školu není a zvládne běžnou ZŠ s asistentem. Já jsem z toho trochu na rozpacích, protože mi každý tvrdí něco jiného. A já nevím, co by pro něj bylo nejlepší. V logopedicke ZŠ jsou prý těžší případy a syna by to brzdilo. Na soukromou školu nemáme finance. Máte prosím někdo zkušenosti? Zvládly to děti? Dělají ve školách problémy s asistentem?